Gastronomi şehirleri sizi yeni lezzetlere çağırıyor. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı gastronomi alanında tam 8 şehrimiz yer alıyor. Yerel mutfaklarıyla pek ünlü bu şehirler, aynı zamanda tarihi özellikleriyle dikkatimizi çekiyor. Çünkü tarih beraberinde bir yemek kültürü getiriyor. Bin yıllarca insan medeniyetinin merkezlerinden biri konumu olan Anadolu’da tadabileceğiniz binbir türlü lezzetle var.
Yakın zamanlarda bir geziye çıkmayı planlıyorsanız, gastronomi yemekleri peşinde lezzetli bir maceraya atılabilirsiniz. Bu macera sizi sadece yöresel tatlara değil, aynı zamanda birbirinden farklı hikayeleri keşfettirecek. Şimdi karşınızda Türkiye’nin gastronomi şehirleri!
Türkiye’nin Gastronomi Şehirleri Nelerdir?
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı projesinde gastronomi alanında yer alan Türkiye’nin şehirlerini aşağıya sıralıyoruz.
- Gaziantep (2015)
- Hatay (2017)
- Afyonkarahisar (2019)
- Adana (2021)
- Balıkesir (2021)
- Diyarbakır (2021)
- Kayseri (2021)
- Konya (2021)
UNESCO, 2004 yılından beri Yaratıcı Şehirler Ağı projesiyle farklı kültürleri öne çıkarıyor. Müzik, tasarım, zanaat ile halk sanatları ve gastronomi alanında kendi kültürüne sahip şehirler, böylece hikayelerini anlatma şansı buluyor.
İnsan medeniyetinin en eski yerleşimlerinin sahnesi Anadolu, UNESCO için tam bir hazine. Doğal olarak ülkemizin birçok şehri UNESCO listelerinde dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra bu şehirler bizi zengin bir kültür, dolu dolu bir tarih ve sıcakkanlı insanlarıyla karşılıyor.
Türkiye’nin Gastronomi Şehirleri: Gaziantep
Gastronomi turizmin en önemli duraklarından biri Gaziantep, yerel tatlarıyla ünü dünyaları aşmış bir şehir. Mesela baklavayı düşünün. Yurt dışında Türkiye ile ilgili soru sorduğunuzda karşınıza çıkabilecek cevaplardan biridir. İşte Gaziantep, baklavanın mucitlerini barındıran bir yer. Buradaki baklavacılar global çalışıyor.
Gaziantep aynı zamanda bir kebap cenneti. Buranın kebapları pek meşhur. Ayrıca kebapları kadar kebapçıları da ünlü.
Gaziantep’te Nerede Yemek Yenir?
Gaziantep’te nerede ne yenir diyorsanız, seçeneğiniz bol. Yani Gaziantep mutfağında her zevke yer var. Etobursanız, kebaplar, içli köfteler ve tadına doyulmaz et tarifleriyle burada midenize bayram ettirebilirsiniz. Vejetaryen diyeti takip ediyorsanız da buradaki sebze yemekleri de çok lezzetli. Ayrıca hamur işleri konusunda Gaziantep gerçekten çok başarılı. Bunun yanı sıra gastronom çorbası konusunda da seçeneğiniz bol.
En iyi Gaziantep restoranlarından bazıları:
- Koçak Baklava, Google puanı: 4,4 (7.741 kullanıcı)
- İmam Çağdaş Kebap ve Baklava Salonu, Google puanı: 4 (12.014 kullanıcı)
- Tahmis Kahvesi, Google puanı: 4,3 (4.375 kullanıcı)
- Beyazhan Restaurant, Google puanı: 4,1 (3.380 kullanıcı)
- Sakıp Usta, Google puanı: 4,1 (5.949 kullanıcı)
Gaziantep gezisinde ne yenilir diye merak ediyorsanız, aşağıdaki gastronomi yemekleri listesi size ilham vermeye hazır.
- Antep baklavası
- Nizip lahmacunu
- Beyran
- Öz çorba
- Küşleme
- Alinazik kebabı
- Malhıtalı köfte
- Katmer
- Analı kızlı çorba
Gaziantep’te Gezilecek Yerler
Gaziantep’te gezilecek yerler için daha önce detaylı bir içerik paylaşmıştık. O yazımızı okuyarak burada keşfedebileceğiniz yerlere göz atabilirsiniz. Gaziantep’te görebileceğiniz yerlerden kısaca bahsedelim.
- Zeugma Müzesi
- Gaziantep Arkeoloji Müzesi
- Şahinbey Milli Mücadele Müzesi
- Dülükbaba Mesire Alanı
- Gaziantep Hayvanat Bahçesi
- Bey Mahallesi
- Bakırcılar Çarşısı
Türkiye’nin Gastronomi Şehirleri: Hatay
Gastronomi şehirleri listemizin ikinci sırasında mutfağıyla ünlü Hatay var. Merkezi Antakya’da keşfedebileceğiniz birbirinden ünlü restoranlarıyla burası size bir lezzet rüyası yaşatmaya aday. Binlerce yılda onlarca kültürün izlerini taşıyan Hatay, mutfağı kadar tarihiyle de sizi büyüleyecek.
Osmanlı, Fransız, Orta Doğu ve Arap mutfaklarının harmanlandığı Hatay’da 650’den fazla yerel tarif var! Et yemeklerinden sebze tariflerine, tatlılardan tuzlulara buradaki her şeyi deneyimlemeniz için kesinlikle 2-3 gün yetmiyor.
Hatay’da Nerede Yemek Yenir?
Hatay’ın merkezi Antakya’da gidebileceğiniz birçok restoran var. Burada yöresel lezzetleri deneyimleyebileceğiniz otantik restoranlardan renkli kahvaltı mekanlarına kadar zengin bir çeşitlilik sizi bekliyor.
Hatay mutfağı gastronomi yemekleri konusunda kesinlikle başarılı. Ayrıca Hatay’da nerede yenir diye merak ediyorsanız ilgili içeriğimizden devam edebilirsiniz.
Hatay’ın en iyi restoranlarından bazılarını listeleyelim.
- Melek Konağı Restaurant, Google puanı: 4,6 (232 kullanıcı)
- Müzeyyen Antakya, Google puanı: 4,6 (369 kullanıcı)
- Avlu Restaurant, Google puanı: 4,5 (955 kullanıcı)
- Sveyka Restaurant, Google puanı: 4,4 (525 kullanıcı)
- Pöç Kasabı ve Kebap Salonu, Google puanı: 4,2 (4.594)
Hatay’da mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden bahsedelim.
- İçli köfte
- Çökelek salatası
- Kaytaz böreği
- Belen tava
- Borani
- Döner
- Tepsi kebabı
- Kömbe
- Fellah köftesi
- Mutebbel
- Şişperek
- Biberli ekmek
- Erik kebabı
Hatay’da Gezilecek Yerler
Dinlerin ve kültürlerin bir araya geldiği Hatay’da görebileceğiniz çok şey var. Antakya özelinde seyahate çıkacaksanız, Antakya gezilecek yerler içeriğimize mutlaka göz atın. Şimdi mutfağı kadar tarihiyle de meşhur Hatay’da gezebileceğiniz yerleri sıralıyoruz.
- Hatay Arkeoloji Müzesi
- Vespasianus – Titus Tüneli
- Saint Pierre Kilisesi
- Harbiye Şelalesi
- Nur Dağları
- Beşikli Mağara
- Musa Ağacı
Türkiye’nin Gastronomi Şehirleri: Afyonkarahisar
Türkiye’nin gastronomi şehirleri listemize Afyonkarahisar ile devam ediyoruz. 2019 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda gastronomi şehri unvanı kazanan Afyonkarahisar, ya da halk dilindek ismiyle Afyon, her açıdan mükemmel bir şehir. Yemek kültürü konusunda deyim yerindeyse aşmış bir şehir Afyonkarahisar’dan evinize birkaç kilo fazlayla dönebilirsiniz.
Afyonkarahisar, aynı zamanda bir gastronomi festivalleri şehri. Ekim ayında burada “Gastro Afyon” festivali düzenleniyor. Böylece festival katılımcıları bölgenin yerel mutfağını ve kültürünü deneyimleme şansı kazanıyor. Ege bölgesinin incisi Afyon’da Asya, Avrupa, Yunan, Osmanlı ve Selçuklu mutfağından izleri görebilirsiniz.
Afyonkarahisar’da Nerede Yemek Yenir?
Afyon mutfağında patlıcanın ve etin özel bir yeri var. Burada bir de toplu yemek kültürü var: Sıra Yemeği. Bu toplu yemek kültürünü özel günlerde görüyoruz ve ev sahibi 15’ten 40 çeşide kadar farklı yemekle konuklarını ağırlıyor. Böyle bir etkinliğe denk gelirseniz, kesinlikle kaçırmayın!
Afyon sucuğu ve kaymağı dünyaca ünlü. Bunları şehrin birçok noktasından temin edebilirsiniz. Şimdi Afyon’un en iyi restoranlarına gelelim. Bazılarını sizin için listeliyoruz. Mesela listemizin ilk sırasında birçok gurmenin tercihi Aşçı Bacaksız var.
- Aşçı Bacaksız, Google puanı: 4,6 (1.737 kullanıcı)
- Salim Usta, Google puanı: 4,7 (1.006 kullanıcı)
- Numan Usta, Google puanı: 4,3 (2.537 kullanıcı)
- Aftat, Google puanı: 4,4 (549 kullanıcı)
- Uğrak Mola Yeri, Google puanı: 4,3 (568 kullanıcı)
Afyon mutfağını merak ediyorsanız, ayrıca ilgili yazımıza göz gezdirebilirsiniz.
Afyonkarahisar’da Gezilecek Yerler
Afyonkarasihar’da görebileceğiniz birçok güzel yer var. Doğası, tarihi ve mutfağıyla dolu dolu bir deneyime hazır olun. Afyonhisar’da gezebileceğiniz yerler şöyle sıralanıyor.
- Afyonkarahisar Kalesi
- Afyonkarahisar Müzesi
- Gedik Ahmet Paşa İmaret Camii
- Zafer Müzesi
- Çeşmeli Konak
Türkiye’nin Gastronomi Şehirleri: Kayseri
Gastronomi şehir turumuzda 2021 UNESCO Yaratıcı Şehirler Ulusal Listemizdeki bir şehirle devam ediyoruz: Kayseri. Biliyoruz, aklınıza hemen mantı ve pastırma geldi. Çok haklısınız fakat Kayseri’de deneyebileceğiniz farklı birçok lezzet var. Merak etmeyin, etli ekmek demeyeceğiz 😁
Kayseri, sadece mutfağıyla değil yerel kültürü, el sanatları ve insanlarıyla da çok meşhur. Üstelik Erciyes Dağı burada kış tatilini mümkün kılıyor. Yılın dört mevsiminde ayrı güzel Kayseri’de sizi büyüleyici bir deneyim bekliyor.
Kayseri’de Nerede Yemek Yenir?
Kayseri’de ne yenir konusuna daha önce değinmiştik. Şimdi Kayseri’de nerede yiyelim sorusuna yanıt arıyoruz. Şehirde gidebileceğiniz birçok restoran, kahvaltı mekanı ve tatlıcı var. Yani şehrin her köşesinde lezzetli bir şeyler yiyebilirsiniz. Şimdi Kayseri’nin en iyi restoranlarına gelelim.
Ziyaretçi yorumlarını baz alarak sizin için birkaç tane Kayseri yemek mekanı seçtik. Gastronomi turu düşünüyorsanız, buraları not edin.
- My Pirzolam Steak & Kebap, Google puanı: 4,6 (640 kullanıcı)
- Gubate Restaurant ve Kahvaltı Evi, Google puanı: 4,3 (1.970 kullanıcı)
- Ağaçaltı Kebap Salonu, Google puanı: 4,2 (675 kullanıcı)
- Çemen’s Gurme ve Mutfak, Google puanı: 4 (790 kullanıcı)
- Saray Çiftliği Kahvaltı ve Yemek Evi, Google puanı: 4,2 (590 kullanıcı)
Kayseri’de Gezilecek Yerler
Kayseri gezisi düşünüyorsanız, sizi hem lezzetli hem de keyifli bir tatil bekliyor demektir. Buradaki gezilecek yerler konusunda detaylı bir yazı yazmıştık. Merak edenleri o yazımıza alalım. Bunun yanı sıra Kayseri gezilecek yerlere kısaca göz atalım.
- Erciyes Dağı
- Mazakaland Eğlence Merkezi
- Kayseri Kalesi
- Selçuklu Uygarlığı Müzesi
- Anadolu Harikalar Diyarı
- Atatürk Evi Müzesi
- Döner Kümbet
- Güpgüpoğlu Konağı & Etnografya Müzesi
Türkiye’nin Gastronomi Şehirleri: Konya
Mevlana sayesinde dünyaca ünlü şehirlerimizden biri Konya, kültürü kadar gastronomi dünyasıyla da pek meşhur. Burada Konya GastroFest gibi etkinliklere rastlayabilirsiniz. Ayrıca şehir üniversitelerinde gastronomi bölümünün bulunduğunu belirtelim. Yani Kayseri’nin en iyi restoranlarında gastronom şeflerin hazırladığı mükemmel tarifler sizi bekliyor.
Konya gastronomi dünyasından bahsetmeden önce, buradaki tarihi kültürden de bahsetmemiz gerekir. Selçuklular zamanının başkenti, eski ticaret yollarına yakınlığı sayesinde günümüzde dev bir metropol konumunda. Üstelik buradan yolu geçen birçok önemli medeniyetin izlerini taşıyor.
Konya’da Nerede Yemek Yenir?
Konya’nın meşhur yemeklerini nerede yiyelim? Bu soruyu kendimize sorduk ve araştırmaya başladık. Karşımıza birbirinden iyi restoranları çıktı. Üstelik bu restoranlarda eli pek lezzetli şefler çalışıyor.
Konya’da et tariflerinin özel bir yeri var. Yani restoranlarda et tariflerinin ağırlığını görüyoruz. Bunun yanı sıra sebze ağırlıklı beslenmeyi tercih ediyorsanız sizin de deneyebileceğiniz yerel lezzetler var. Gastronom çorbası arıyorsanız, arabaşı çorbasını mutlaka deneyin.
Şimdi Konya’nın en iyi restoranlarına gelelim. Sizin için bazılarını seçtik.
- Kebapçı Dedeler 1929, Google puanı: 4,7 (653 kullanıcı)
- Ali Baba Fırın Kebap, Google puanı: 4,6 (1.983 kullanıcı)
- Somatçı Fihi Ma Fih Restaurant, Google puanı: 4,3 (931 kullanıcı)
- Kuzucu Ali, Google puanı: 4,4 (236 kullanıcı)
- Tiritçi Mithat, Google puanı 4,4 (3.171 kullanıcı)
Konya’da ne yiyelim sorusunun cevabına gelelim. İşte karşınızda mutlaka tatmanız gereken Konya lezzetleri!
- Etli ekmek (Bıçak arası, Mevlana)
- Arabaşı çorbası
- Fırın kebabı (Kuzu tandır9
- Su böreği
- Sac arası
- Höşmerim
- Tirit
- Kuru bamya çorbası
- Yağ somunu
- Pastırma
- Konya küflü peyniri
- Zerde
Konya’da Gezilecek Yerler
Konya’nın Osmanlı, Selçuklu, Anadolu ve Orta Doğu mutfaklarının harmanlandığı tariflerini denediyseniz, sıra şehri keşfetmekte. Mesela Meke Gölü. Doğal bir yerlerde vakit geçirmek istiyorsanız mutlaka Meke Gölü’nü ziyaret edin. Ayrıca tabii ki Mevlana Müzesi.
Konya, aynı zamanda çok eski tarihlerden beri bir yaşam merkezi konumunda. Yani burada medeniyetin ilk dönem izlerini keşfedebiliyorsunuz. Mesela Çatalhöyük. Burada kesinlikle zaman yolculuğuna çıkacaksınız!
Konya’da mutlaka görmeniz gereken diğer yerleri şöyle sıralıyoruz.
- Mevlana Müzesi
- Çatalhöyük
- Konya Tropikal Kelebek Bahçesi
- Karatay Medresesi
- Aziziye Camii
- Alaeddin Keykubat Camii
- İnce Minare Taş Eserler Müzesi
Ayrıca Konya gezi rehberi konulu yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Türkiye’nin Gastronomi Şehirleri: Balıkesir
Gastronomi şehirleri listemizde bu sefer Balıkesir’e gidiyoruz. 2021 UNESCO Yaratıcı Şehirler Ulusal Listemizdeki şehirlerden biri Balıkesir, Marmara ve Ege mutfağından besleniyor. Sebze tariflerini seviyorsanız, buradaki yemekler kesinlikle aklınızda kalacak. Verimli topraklara sahip Balıkesir’de ürün çeşitliliği bol. Bu da buradaki yemek kültürünün zenginleşmesini sağlamış.
Zeytin bölgelerine yakınlığı sayesinde Balıkesir aynı zamanda bir zeytinyağlılar cenneti. Hafif tariflerden hoşlanıyorsanız, gidebileceğiniz birçok restoran var. Etoburlar üzülmesin, şehir aynı zamanda hayvancılık konusunda da gelişmiş. Yani sizi birbirinden lezzetli et tarifleri de bekliyor.
Balıkesir’de Nerede Yemek Yenir?
Gastronomi turumuzda Balıkesir’in en iyi restoranlarını keşfedeceğiz. Peki, nereye gidelim? Öncelik Balıkesir büyük bir yer ve burada Ayvalık, Cunda Adası ve Kaz Dağları gibi doğa ve deniz tatili yapabileceğiniz rotalar var. Özellikle Cunda Adası tam bir turizm merkezi!
Balıkesir çevresinde gidebileceğiniz birçok restoran var. Aralarından birkaç tanesini seçtik, gerisi sizde. Bu arada bir not ekleyelim. Kaz Dağları’nda müthiş kendin pişir kendin ye mekanları var. Izgara seviyorsanız, rotanızı özellikle yaz mevsiminde oraya çevirin.
- Tik Mustafa’nın Yeri, Google puanı: 4,5 (1.633 kullanıcı)
- Tellioğlu Değirmen Restaurant, Google puanı: 4,2 (4.475 kullanıcı)
- Kanaat Lokantası, Google puanı: 4,3 (455 kullanıcı)
- Mahal Balıkesir, Google puanı: 4,2 (170 kullanıcı)
- Cunda Deniz Restaurant, Google puanı: 4 (617 kullanıcı)
Peki, Balıkesir’de ne yiyelim?
- Balıkesir saçaklı mantı
- Sura
- Peynirli Patlıcan
- Bigadiç Güveci
- Düğün Çorbası
- Susurluk Ayranı
- Edremit Köftesi
- Tirit
- Keşkek
Balıkesir’de Gezilecek Yerler
Balıkesir’de gezebileceğiniz birçok yer var. Özellikle yaz mevsiminde dolup taşan Balıkesir, sıkı bir yaz tatili yapabileceğiniz bir yer. Mesela Cunda Adası. Yaz aylarında buradaki kafe ve restoranlarda yer bulmanız zor. Çünkü çevre bölgelerden tam anlamıyla buraya akın oluyor 😀
Balıkesir, aynı zamanda tarihi açıdan önemli bir yer. Çevrede birçok antik kent var. Zaman yolculuğu yapmayı seviyorsanız, buradaki atmosfer çok hoşunuza gidecek. Şimdi Balıkesir’de gezilecek yerlere gelelim.
- Kaz Dağları
- Sarımsaklı Plajı
- Kapıdağ Yarımadası
- Hasan Boğuldu Göleti
- Sütüven Şelalesi
- Kuş Cenneti Milli Parkı
- Taksiyarhis Kilisesi
- Cunda Adası
- Erdek
- Edremit
- Tahtakuşlar Köyü
- Patriça Koyu
- Avşa Adası
- Çataltepe
- Küçükköy
- Çamlıbel
Ayrıca Balıkesir gezi rehberi konulu yazımızı okuyabilirsiniz. Orada daha ayrıntılı bir şekilde anlattık!
Türkiye’nin Gastronomi Şehirleri: Diyarbakır
Gastronomi gezisi için önerilerimize devam ediyoruz. Sırada Güneydoğu Anadolu’nun incisi Diyarbakır var. Mezopotamya kültürünün merkezlerinden Diyarbakır, özellikle ikram kültürüyle öne çıkıyor. Buradaki restoranlarda o kadar çok ikram geliyor ki neyi deneyeceğinizi şaşırıyorsunuz.
2021 UNESCO Yaratıcı Şehirler Ulusal Listemizdeki şehirlerden Diyarbakır, gastronomi alanında etkinliklere katılabileceğiniz bir yer. Mesela Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı’nda bölgeye özgü mutfak ürünlerini tadabilirsiniz. Ve tabii ki satın alabilirsiniz! Fuara katılmayı düşünüyorsanız, seyahatinizi bahar aylarının başında planlayın. Mesela 2022 yılında fuar Mart ayında yapılacak.
Diyarbakır mutfağında et tariflerinin ve baharatın ağırlığını hissedebiliyorsunuz. Orta Doğu’nun meşhur kebap kültürü, burada da kendini hissettiriyor. Özellikle ciğer kebabı seviyorsanız, burada en iyilerini bulmanız mümkün. Diyarbakır gastronomi dünyası ise çok çeşitli. Et yemekleri, sebze tarifleri, çorbalar, tatlılar…
Diyarbakır’da Nerede Yemek Yenir?
Diyarbakır mutfağı bizi kendine has lezzetlerle karşılıyor. Diyarbakır’a özgü tatları şehrin birçok yerinde tadabilirsiniz. Bölgede sokak yemeği kültürü de oldukça gelişmiş. Ayrıca burada yerliler yemek pişirmek için ekmek fırınlarını kullanabiliyorlar. Bu fırınlar hem Diyarbakır’a özgü ekmekleri pişiriyor hem de tepsi yemeklerini fırınlıyor.
Peki, Diyarbakır’da nerede yiyelim? Karşınızda en iyi Diyarbakır restoranları!
- Nasır Usta, Google puanı: 4,7 (4300 kullanıcı)
- Ciğerci Remzi Usta, Google puanı: 4,2 (4.570 kullanıcı)
- Fırın-ci, Google puanı: 4,2 (2.972 kullanıcı)
- Hancı Et, Google puanı: 4,2 (1.753 kullanıcı)
- Onur Ocakbaşı, Google puanı: 4,3 (433 kullanıcı)
- Dağkapı Ciğercisi Hüseyin’in Yeri, Google puanı: 4 (970 kullanıcı)
Diyarbakır’da ne yiyelim diye merak ediyorsanız, aşağıdaki yemekleri not alın. Diyarbakır gastronomi yemekleri ile bir lezzet festivali sizi bekliyor!
- Meftune
- Pıçık
- Duvaklı pilav
- Nardanaşı
- Mahlepli Diyarbakır Çöreği
- Ayvalı kavurma
- Mumbar dolması
- Ciğer kebabı
- Cartlak kebabı
- Patlıcan dizme
- Çiğ köfte
- Sıkma
- Kaburga dolması
- Tırşik
- Hıllorik
- Gevre
- Dolma
- Hıncık
- Burma Kadayıf
Diyarbakır’da Gezilecek Yerler
Mezopotamya’nın kültür beşiği Diyarbakır’da görebileceğiniz birçok tarihi yer var. Son yıllardaki yatırımlarda bir metropole dönüşen Diyarbakır, aynı zamanda eski çarşılarıyla tarihi dokusunu hala koruyor. Karşınızda Diyarbakır gastronomi turunuzda mutlaka görmeniz gereken yerler!
- Diyarbakır Kalesi
- Eğil
- Hevsel Bahçeleri
- Sülüklü Han
- Hasan Paşa Hanı
- On gözlü Köprü (Dicle Köprüsü)
- Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi
- Babatlı Çay Evi
- Ziya Gökalp Müzesi
Konu ilginizi çektiyse, ayrıca Diyarbakır gezi rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.
Türkiye’nin Gastronomi Şehirleri: Adana
Türkiye’nin gastronomi şehirleri listemizin son sırasında Adana var. 2021 UNESCO Yaratıcı Şehirler Ulusal Listemizdeki şehirlerden biri Adana, yerel lezzetleri, insanları ve tarihiyle kesinlikle büyüleyici bir yer. Adana, aynı zamanda ülkemizin sanat ve spor alanında birçok ünlü isminin doğduğu yer. Adanalı ünlüler kimler diye merak ediyorsanız, ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Adana gastronomi dünyasında bizi daha çok et tarifi karşılıyor. Öncelikle Adana kebabı, tabii ki dünyaca ünlü. Şehirden çıkan bu lezzetle günümüzde dünyanın birçok yerinde karşılaşabilirsiniz. Almanya, İsviçre, Fransa… Türklerin olduğu her yerde mutlaka bir Adana kebapçısı bulabilirsiniz 😀
Adana mutfağı sadece kebaplarla sınırlı değil. Güneydoğu, Akdeniz ve Orta Doğu mutfaklarıyla zenginleşmiş Adana yemek dünyasında her zevke yer var. Şimdi en iyi Adana kebapçılarından mutlaka denemeniz gereken yöresel lezzetlere bir göz atalım.
Adana’da Nerede Yemek Yenir?
Şimdi can alıcı soruya geliyoruz: Adana’da nerede yemek yiyelim? Adana’nın en iyi kebapçılarından daha önce bahsetmiştik. Hedefiniz en iyi Adana kebaplarıyla o içeriğimize mutlaka göz atın. Bunun yanı sıra Adana gastronomi dünyasını keşfedebileceğiniz birçok harika mekan var. Bu mekanlarda gastronom çorbası türevlerini deneyimleyebilirsiniz. Ayrıca Adana mutfağının en iyi lezzetlerini tadabilirsiniz.
- Kaburgacı Yaşar Usta, Google puanı: 4,2 (13.398 kullanıcı)
- Ciğerci Ulaş, Google puanı: 4,5 (5.562 kullanıcı)
- Eyvan Kebap, Google puanı: 4,3 (3.190 kullanıcı)
- Kazım Büfe, Google puanı: 4,5 (13.898 kullanıcı)
- Kasrı Kervan Kebap, Google puanı: 4,4 (1.017 kullanıcı)
Adana restoranları arasında tercih yapmak zor, biliyoruz. Daha fazla seçenek arıyorsanız, Adana restoranları ve Adana’da nerede ne yenir konulu yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Adana’da Gezilecek Yerler
Adana mutfağını keşfettiyseniz, sıra buranın tarihi ve kültürel dokusunda! Ülkemizin en eski şehirlerden Adana’nın tarihini MÖ 6000’e kadar takip edebiliyoruz.
- Varda Köprüsü (Taş Köprü)
- Merkez Park
- Sabancı Merkez Camii
- Tarihi Büyük Saat Kulesi
- Seyhan Barajı
- Adana Sinema Müzesi
- Ulu Camii
- Atatürk Parkı
Ayrıca Adana gezilecek yerler yazımızda burada keşfedebileceğiniz yerleri detaylı şekilde anlattık. Merak ediyorsanız, sizi o yazımıza alalım.
Gastronomi Şehirleri Ne Demek?
Türkiye’nin gastronomi şehirlerinden bahsettik. Peki, gastronomi şehri ne demek? UNESCO’nun her yıl güncellediği gastronomi şehirleri listesi neye göre seçiliyor? Şimdi bu soruların yanıtlarına bir bakalım.
Gastronomi yemek bilimi anlamına geliyor. Yani bir şehir yemek kültürü ile öne çıkıyorsa, gastronomi alanında değerli demektir. UNESCO, birçok etmene bağlı olarak her yıl gastronomi şehirlerini seçiyor. Bu büyük bir unvan. Çünkü bir şehir bu listeye girmeye hak kazandığında tanınırlığını önemli derecede geliştiriyor. Aynı zamanda yerel tariflerini tanıtma şansı yakalıyor. Böylece şehirler hem turizm hem de ticaret açısından kazanıyor.
Peki, bir şehir nasıl bu listeye seçilebilir? Bunun için UNESCO ince eleyip sık dokuyor.
- Şehrin yerleşik ve gelişmiş bir gastronomi kültürüne sahip olması gerekiyor.
- Çok sayıda şefi içeren canlı ve hareketli bir topluluk şehir hayatında yer bulmalı.
- Şehir kendine ait malzemeleri ve pişirme tekniklerine sahipse şansı bayağı artıyor.
- Şehirde gastronomi alanında etkinliklerin düzenlenmesi ve yetkili kurumların bu etkinlikleri desteklemesi gerekiyor.
- Şehirde yemek endüstrisi ve geniş katılımlı pazarların bulunması önemli bir detay.
- Yiyecek hazırlanmasında çevrecilik ve sürdürülebilirlik konularına dikkat edilmesi gerekiyor.
- Şehirde gastronomi alanında oturmuş bir eğitim hayatının bulunması gerekiyor.
Gastronomi Turunuzda Yolcu360 Yanınızda!
En iyi araç kiralama fiyatları için her zaman Yolcu360! Seyahatlerinizde konforlu bir şekilde istediğiniz yere ulaşmak için 1 dakikadan kısa sürede dilediğiniz aracı rezerve edebilirsiniz.
Add comment