Kayseri gezilecek yerler listesi hazır! Tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri ve güçlü ticaretiyle Kayseri, Türkiye’nin kalbinde yer bulmuş kadim bir şehir. Hazırsanız birlikte keşfedelim!
İçindekiler
- 1 Kayseri’de Gezilecek Yerler
- 1.1 Kapuzbaşı Şelalesi
- 1.2 Kayseri Kalesi
- 1.3 Döner Kümbet (Şah Cihan Hatun Kümbeti)
- 1.4 Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi
- 1.5 Selçuklu Uygarlığı Müzesi
- 1.6 Ahi Evran Zaviyesi (Ahi Evran Esnaf ve Sanatkarlar Müzesi)
- 1.7 Ağırnas Yeraltı Şehri
- 1.8 Erciyes Kayak Merkezi
- 1.9 Soğanlı Harabeleri
- 1.10 Cumhuriyet Meydanı
- 2 Kayseri’ye Nasıl Gidilir?
- 3 Kısa Kayseri Tarihi
- 4 Seyahatin Her Alanında Yolcu360!
Kayseri’de Gezilecek Yerler
Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kayseri, dünyanın en eski ve önemli şehirleri arasında yer alıyor. Özellikle Tarihi İpek Yolu’nun rotasında olmasıyla binlerce yıl ticaretin merkezi olan şehir, her köşesinde geçmişinin zengin kültürel izlerini taşıyor. Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma eserlerle bezeli kent, camileri, medreseleri, kervansarayları ile adeta bir açık hava müzesi gibidir. Burada Mimar Sinan’ın doğduğu köy olan Ağırnas’ı gezebilir, tarihi Kapalıçarşı’nın büyüsüne kapılabilirsiniz.
Şehrin doğal güzellikleri, tarihi kadar zengindir. Şehrin simgesi olan Erciyes Dağı, kış sporları ve doğa yürüyüşleri için mükemmel bir destinasyondur. İnanç turizminin de önemli duraklarından olan şehir, dört mevsim sunduğu Kayseri turu seçenekleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Kayseri’de gezilecek yerler arasından seçtiklerimizle sizleri bu eşsiz şehri keşfetmeye davet ediyoruz.
-
Kapuzbaşı Şelalesi
Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde yer alan Kapuzbaşı Şelalesi, Türkiye’nin en yüksek şelalelerinden biridir. Aladağlar Milli Parkı sınırları içinde bulunan bu doğal güzellik 7 farklı şelaleden oluşuyor. 70 ile 30 metre yükseklikten dökülen şelaleler, Toros dağlarının orta kısmında kalan Aladağlar’ın kar ve buzları ile besleniyor. Suyu soğuk ve debisi yüksek olan Kapuzbaşı Şelalesi, yemyeşil doğası ile ziyaretçilerini büyülüyor. Doğa yürüyüşleri, fotoğrafçılık ve piknik yapabileceğiniz bölge, şehir merkezine 140 kilometre mesafede yer alıyor.
-
Kayseri Kalesi
Kayseri’nin tarihine tanıklık eden kale, 3. yüzyılda Roma İmparatoru 3. Gordianus döneminde (döneme ait sikkelerden anlaşılıyor) yaptırılmıştır. Kayseri gezilecek yerler arasında yer alan ve Bizans Dönemi’nde daraltılan kale, Selçuklu zamanında bugünkü şeklini almıştır. Karamanoğulları ve Osmanlı Dönemi’nde iki kez onarılan bu yapı, tam bir ortaçağ kalesidir. Dış kale ve iç kale olarak iki bölümden oluşan kale, döneminin mimari izlerini taşımaktadır. Ülkemizin en iyi korunan şehir kalesi konumundaki yapı, bugün halen bütün ihtişamıyla ayakta duruyor. Kayseri’de gezilecek tarihi yerler arasında önemli bir yere sahip olan yapı, kentin binlerce yıllık geçmişine de ışık tutuyor.
-
Döner Kümbet (Şah Cihan Hatun Kümbeti)
Halk arasında Döner Kümbet adıyla bilinen Şah Cihan Hatun Kümbeti, Kayseri’nin Talas caddesi üzerinde bulunuyor. 12 yüzeyli yapısı ve geometrik süslemeleriyle dikkat çeken kümbet, Selçuklu Dönemi’nin taş isçiliği örneklerinin en güzellerinden biridir. Çift başlı kartal, aslan, pars, ve hayat ağacı motifleriyle süslenen yapının 1275 yılı civarında inşa edildiği düşünülüyor. Mimari görünüşüyle bir çadıra benzeyen bu yapı, süslemelerinin bolluğuyla dikkat çekiyor. Şah Cihan Hatun Kümbeti, Anadolu Selçuklu döneminden günümüze kadar gelmeyi başarmış etkileyici bir yapıdır. Kayseri’nin kültürel mirasının bir parçası olan Döner Kümbet’i mutlaka görmenizi öneriyoruz.
Kayseri’nin en güzel yerlerini kendi aracınız konforuyla keşfetmek isterseniz Yolcu360 en uygun Kayseri kiralık araç seçenekleriyle yanınızda! Kayseri’de dilediğiniz aracı dakikalar içerisinde en iyi fiyatlarla kiralamak için hemen görsele tıklayın!
-
Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi
Günümüzde müze olarak hizmet veren Gevher Nesibe Şifahanesi, Selçuklu dönemine ait önemli bir sağlık yapısıdır. Dünyanın ilk şifahanesi olarak bilinen yapı, 1205 yılında 1. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından kız kardeşinin vasiyeti üzerine yaptırılmıştır. Akıl ve ruh hastalıklarının tedavisinde su ve müzik sesinin kullanıldığı yapı, Selçuklu Mimarisinin ve taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biridir. Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi ziyaretçilerine döneminin tıp aletlerini, el yazmalarını ve tedavi yöntemlerini inceleme fırsatı sunuyor.
-
Selçuklu Uygarlığı Müzesi
Selçuklu Uygarlığı Müzesi, Gevher Nesibe Darüşşifası yapı kompleksinde, Çifte Medrese olarak bilinen tarihi taş yapıda yer alıyor. Müze, Selçuklu medeniyetinin sanatını, bilimini ve günlük yaşamını kapsamlı şekilde sergiliyor. Selçuklu uygarlığına ait pek çok eseri bir arada görebileceğiniz bu müzeyi mutlaka keşfetmenizi tavsiye ediyoruz.
-
Ahi Evran Zaviyesi (Ahi Evran Esnaf ve Sanatkarlar Müzesi)
Ahi Evran Zaviyesi, Kayseri’nin tarihi ve kültürel öneme sahip yapılarındandır. 13. yüzyılda Anadolu’da Ahilik teşkilatının kurucusu olan Ahi Evran tarafından yaptırılan Zaviye, günümüzde Esnaf ve Sanatkarlar müzesi olarak kullanılıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen müzede, çeşitli mesleklerin araç ve gereçleri ve mahalli eşyalar sergilenmektedir. Ahilik teşkilatının kurallarını ve işleyişini anlatan bu müzede, Ahi Evran tarafından kullanılan deri terbiye taşını da görebilirsiniz. Türkiye’nin ilk esnaf müzesi olma özelliği taşıyan müze Melikgazi ilçesinde yer alıyor.
-
Ağırnas Yeraltı Şehri
Ağırnas Yeraltı Şehri, Mimar Sinan’ın doğduğu kasaba olan Ağırnas’ta yer alıyor. Volkanik patlamalar sonucunda oluşmuş tüf kayalar içine oyularak inşa edilen yeraltı şehri, M.S. 1 ile 13. yüzyıllar arasında yoğun olarak kullanılmıştır. Mağaralar ve dehlizlerden oluşan yeraltı şehri, 2005 yılında temizlenerek ziyarete açılmıştır. Sizi tarihin derinliklerine götürecek olan bu mistik yeraltı şehrini gezi listenize eklemeyi unutmayın.
-
Erciyes Kayak Merkezi
Türkiye’nin en büyük kış sporları merkezlerinden biri olan Erciyes Kayak Merkezi, Erciyes Dağı’nın 2150 ile 3400 metre yükseklikleri arasında yer alıyor. Yerli ve yabancı binlerce insanın ziyaret ettiği kayak merkezi, geniş pist seçenekleri ve modern tesisleriyle her seviyeden kayakçıyı ağırlıyor. Her yaş grubu için kayak ve snowboard eğitimlerinin verildiği kayak merkezinde çocuklar için özel pist olanakları bulunuyor. Kış tatili için mükemmel bir destinasyon olan Erciyes, doğal güzellikleri ve büyüleyici manzaralarıyla dikkat çekiyor.
-
Soğanlı Harabeleri
Kayseri’de günübirlik gezilecek yerler arasına bulunan Soğanlı Harabeleri, Kapadokya’nın keşfedilmeyi bekleyen gizli cennetleri arasında yer alıyor. Bizans dönemine ait çok sayıda kaya kilisesine, mağara yerleşimine ve Güvercinlere ev sahipliği yapan harabeler, Soğanlı Vadisi içinde yer alıyor. Kiliseler genellikle M.S. 9. ve 13. yüzyıllar arasında inşa edilmiş olup muhteşem fresklerle süslüdür. Soğanlı Harabeleri, hem tarih hem de doğa tutkunlarının rotasında yer alan önemli bir destinasyondur. Burada, yürüyüş yapabilir, doğanın ve tarihin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca, bölgenin meşhur el yapımı Soğanlı Bebekleri içinden beğendiğinizi hatıra niteliğinde alabilirsiniz.
-
Cumhuriyet Meydanı
Kayseri’nin en popüler yerlerinden olan Cumhuriyet Meydanı, tarih ve kültür meraklıları için açık hava müzesi niteliği taşıyor. Bu meydanda Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait yapılar büyük bir uyumla bir arada duruyor. Meydanda görmeniz yerler arasında Atatürk heykeli, tarihi kale, saat kulesi, medrese, Bürüngüz Camii gibi kent tarihine ait yapılar bulunuyor. Ayrıca, modern yaşamın getirilerinden olan oteller, metro istasyonu, alışveriş merkezleri gibi lokasyonlar da meydanın unsurlarından.
Kayseri’ye Nasıl Gidilir?
Ulaşım açısından kolay erişilebilir bir şehir olup, karayolu, havayolu ve demiryolu ulaşım seçeneklerini kullanarak rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Demiryolu ile seyahat etmeyi tercih edenler için Kayseri Tren Garı 1933 yılından günümüze hizmet veriyor. Şehir merkezinde yer alan bu gar, TCDD tren seferlerinin duraklarından biridir. Kayseri’ye Transasya Ekspresi, Doğu Ekspresi, Turistik Doğu Ekspresi, Erciyes Ekspresi, Güney Kurtalan Ekspresi ve Vangölü Ekspresi gibi çeşitli trenlerle seyahat edebilirsiniz.
Türkiye’nin gelişmiş karayolu ağının kesişme noktasında yer alan Kayseri’ye ister özel aracınızla isterseniz şehirlerarası otobüs seferlerini kullanarak kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Kayseri Otogarı’na ülkemizdeki bütün şehirlerin yanı sıra ilçelerden de her gün farklı firmaların karşılıklı otobüs seferleri bulunuyor.
Kayseri’ye ulaşmanın en hızlı yolu Erkilet Havalimanı’nı kullanmaktır. İç Anadolu Bölgesi’nin en işlek havalimanlarından birine sahip olan şehre, hem Türkiye’den hem de yurt dışından karşılıklı uçak seferleri düzenleniyor. Aktarmalı ve aktarmasız uçuş seçeneklerini ve ucuz Kayseri uçak bileti fiyatlarını Yolcu360 üzerinden karşılaştırabilirsiniz.
Havalimanı, şehir merkezine yaklaşık 5 kilometre mesafede yer alıyor. Buradan şehir merkezine geçmek için taksi, servis, toplu taşıma veya kiralık araba seçeneklerinden birini değerlendirebilirsiniz. Havaş servisleri de düzenli olarak şehir merkezine ulaşım sağlıyor. Seyahatiniz boyunca konforlu ve esnek hareket etmek için Kayseri kiralık araç seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Kullanımınıza ve bütçenize en uygun kiralık araba arayışlarını Yolcu360 üzerinden yapabilirsiniz.
Kısa Kayseri Tarihi
Erciyes Dağı’nın eteklerinde konumlanan Kayseri, deniz seviyesinden yaklaşık 1071 metre yükseklikte. Birçok volkan tepelerine ev sahipliği yapan şehirde karasal iklim hüküm sürüyor. Kızılırmak’ın güneyinde yer alan şehir, tarihi ve doğal zenginlikleri ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.
Roma döneminde İmparator anlamına gelen Kaisareia (Caesarea), adı ile anılan şehir, Anadolu’nun en köklü yerleşim yerleri arasında bulunuyor. Tarihi M.Ö. 4000’li yıllara dayanan Kayseri, her köşesinde birçok uygarlığın kültürel izlerini günümüze taşımıştır. Tarihi İpek Yolu güzergahı üzerinde olan şehir, her dönem ticaretin merkezinde yer almıştır. Tarihi ve doğal güzellikleriyle büyüleyen şehir, her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçinin rotasında yer alıyor. Dadaloğlu’na, Aşık Seyrani’ye hem yuva hem de ilham kaynağı olan bu kadim şehri keşfedilmeyi bekliyor!
Seyahatin Her Alanında Yolcu360!
Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin güvenilir ve saygın araç kiralama platformu ve uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 180 ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz!
Yorum ekle