Yolcu360 Blog
balıkesir gezi rehberi, cunda adası

Balıkesir Gezi Rehberi

Balıkesir’de gezilecek yerler nereleri, Balıkesir’de gezilip görülecek neler var, Balıkesir hakkında bilgiler…İş için Balıkesir’e yolu düşenler, akraba ziyaretine gidenler ya da şehri merak edip gezmek isteyenler; sizin için keyifli bir Balıkesir gezi rehberi yaptık. Eğer kendi aracınız yoksa şehri daha konforlu bir biçimde gezmek üzere Balıkesir’den araç kiralamak için yolcu360.com modülünü kullanabilirsiniz. yolcu360.com ile Balıkesir’de en uygun fiyatlı kiralık araç seçeneğine hızlı ve konforlu bir biçimde ulaşabilirsiniz.

Balıkesir Gezi Rehberi

Yaklaşık 1 milyon 200 bin kişilik nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık on yedinci şehri olan Balıkesir, Türkiye’nin kuzeybatısında bulunmakta olup, bir kısmı Marmara Bölgesi’nde bir kısmı da Ege Bölgesi’ndedir. Bununla birlikte kentin her iki denize de kıyısı mevcuttur. Turizmi ön planda olduğundan sahil kasabaları ile bilinen kentin, pek çok yöresel öğesi de mevcuttur.

Balıkesir Hakkında

Öncelikle, kentin isminin nereden geldiği hakkında pek çok rivayet bulunduğunu belirtelim. Bunlardan en çok öne çıkanı Roma İmparator’u Hadrianus’un burada bir şato yaptırıp şatoya da Paleo Kastro adını, yani Eski Hisar ismini vermesinden günümüze kaldığı yönündedir. Diğer bir rivayet ise, eski Türkçe’de “Balık” şehir demek olduğundan yola çıkılarak ortaya atılmış. Öyle ki iddiaya göre Balıkesir Balık Hisar’dan gelmekte olup “hisar şehri” manasına sahipmiş. Bazı iddialara göre ise yörenin ismi Pers hükümdarı Balı Kisra’dan gelmektedir.

Balıkesir’de Gezilecek Yerler

“Balıkesir’de neresi gezilmeli, görülmeli? “ diye sorulduğunda, verilecek cevabın ilk maddelerinden biridir Kaz Dağları. 1774 metre yüksekliğe erişen bu tepeler doğal güzellikleri, ormanları, şelaleleri, canlı çeşitliliği ve saire ile şehirden biraz olsun uzaklaşıp nefes alabilmek için oldukça fazla fırsat sunuyor. Kaz Dağları’nın mitolojideki adının İda Dağları olduğunu ve pek çok efsanede yer ettiğini de hatırlatalım.

Ardından Erdek ilçesi dolaylarında bulunan Kyzikos Antik Kenti’ni önerebiliriz Balıkesir’de gezmek için tavsiye arayanlara. Buranın geçmişi uzmanlarca M.Ö. 5. yüzyıla tarihlendirilmektedir. Şehir, uzun yıllar boyu pek çok farklı fazdan geçip, badireler atlatıp 11. yüzyılın başlarında tamamen bir depremle yıkılıp yeniden yapılmıştır. Hemen sonrasında Antadros Antik Kenti gelir akla. Antadros Antik Kenti’nin kuruluş dönemi M.Ö. 13. yüzyıl olarak tahmin edilmektedir. 18. yüzyılda yeniden keşfedilmiştir ve üzerine ilk bilimsel çalışmalar 2000 senesinde başlamış olup halen devam etmektedir.

Son olarak Balıkesir’in Ayvalık sınırları içinde bulunan Cunda ya da diğer adıyla Alibey Adası’nı gezmelisiniz. Ada özellikle yaz aylarında turistik pek çok ziyaret için fazlasıyla gözde bir nokta.

Balıkesir’de Ne Yenir?

Balıkesir mutfağından söz edeceğimiz zaman, ilk önce höşmerim tatlısından söz etmemiz gerekir bizce. Peynir, irmik ve şekerle hazırlanan bu tatlıya peynir helvası ismi de verilmiştir. Ardından hamur ve şerbet ile yapılan mafiş tatlısı Balıkesir’in ünlü lezzetlerindendir.  Bunların yanı sıra Ayvalık tostu herkesçe bilinen bir lezzet olarak, bir de anayurdunda tadılmayı hak etmektedir. Tüm bunlara ek olarak, kalamar dolması, susurluk ayranı ve balıkesir kaymaklısı gibi tatlar Balıkesir mutfağının ünlü unsurlarından olarak gösterilebilir.

Balıkesir’in Nesi Meşhur?

Balıkesir’in höşmerimi, kaymaklısı, Ayvalık tostu, kolonyası, yağcıbedir halısı ve saçaklı mantısı meşhurdur.

Balıkesir ve Ulaşım

Balıkesir’e denizyolu, havayolu, demiryolu ve karayolu ile ulaşılabilmektedir. Denizyolu ile ulaşmak isteyenler Marmara Denizi’ne kıyısı olan şehirlerin pek çoğundan feribotla, havayolunu tercih edecek olanlar Balıkesir sınırlarında buluna Merkez Havalimanı veya Koca Seyit Havalimanı’nı kullanarak ulaşabilir. Bunun yanında demiryolu ile ulaşmak için 6 Eylül Ekspresi kullanılabilirken, karayolu ile pek çok farklı şekilde ulaşmak mümkün.

1 yorum

  • Balıkesire bayılıyorum. Özellikle Akçay benim vazgeçilmezim, umarım bu yaz da Akçay’da oluruz.