Yolcu360 Blog
vizesiz-yılbasi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Vizesiz Yılbaşı: Vizesiz Ziyaret Edebileceğiniz En Güzel 5 Christmas Market

Vizesiz Yılbaşı: Vizesiz Ziyaret Edebileceğiniz En Güzel 5 Christmas Market

Vizesiz yılbaşı geçirebileceğiniz ülkelerden bahsedelim. Hayalini kurduğunuz keyifli rotalara seyahate hazır mısınız? Yılbaşı yaklaşırken hepimizin aklında tek bir düşünce; o da yılbaşı tatilini planlamak. Özellikle yılbaşı yaklaşırken heyecanla beklenen Noel pazarlarını ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Peki Noel pazarı nedir? Vizesiz ziyaret edebileceğiniz Christmas Marketler hangi ülkelerde mevcut? İşte tüm detayları birlikte keşfediyoruz.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Christmas Market Nedir?

vizesiz-yilbasi-.jpg

Daha önce muhakkak duyduğunuz bir terim Christmas Market. Peki Christmas Market nedir? Christmas Market, yani bir diğer deyişle “Noel Pazarı” geleneği, Orta Çağ’ın sonlarında halk arasında başladı. Almanya merkezli başlayan bu gelenek, kısa sürede Avrupa ülkeleri arasında da yayıldı. Her ne kadar bizim kültürümüzde yeri olmasa da özellikle Avrupa ülkelerinin önem verdiği bir etkinlik olarak karşımıza çıkıyor. Nitekim Christmas Marketler 1570’lerden bu yana varlığını sürdürmeye devam ediyor. Bunun yanı sıra UNESCO’nun dünya mirası olarak da kabul ettiği bu pazarlar, genellikle şehir merkezlerinde kuruluyor. Christmas Marketler, her ülke ve her şehirde farklı zamanlarda yapıldığını da belirtmeden geçmeyelim. Fakat genellikle Kasım ayının sonlarına doğru başlayıp, Aralık ayının son günlerine kadar devam ediyor.

Noel Pazarları kurulduğu dönemlerde, konumlandığı bölgede ışıl ışıl bir görüntü ortaya çıkarıyor. Böylece halk tarafından kolaylıkla dikkat çekiyor. Christmas Marketlerin tam ortasında yer alan kocaman yılbaşı ağacı, Noel temalı birçok süs ile donatılması pazarın simgesi diyebiliriz. Bunun yanı sıra geleneğe özgü birbirinden eğlenceli çok sayıda organizasyona da ev sahipliği yapıyor. Bölge halkı tarafından yoğun ilgiyle karşılaşan Christmas Marketler, turistler tarafından da keyifle karşılanıyor. Yılbaşı ve Noel temalı birçok obje, resim, çeşitli tekstil ürünleri, kültüre özgü yiyecek-içecek satışı da yapılıyor. 

Vizesiz Ziyaret Edebileceğiniz En Güzel 5 Christmas Market

Belki de yılın en renkli ve en eğlenceli anlarına sahne olan Noel, dünyanın dört bir tarafında heyecanla karşılanıyor. Noel’i karşılamanın en keyifli organizasyonu ise Christmas Marketler. İşte sizlere vizesiz ziyaret edebileceğiniz en güzel 5 Christmas Market:

  • Sırbistan/ Belgrad ve Novi Sad,

vizesiz-yilbasi-1.jpg

Vizesiz ziyaret edebileceğiniz en güzel 5 Christmas Market listemizin ilk sırasında Sırbistan yer alıyor. Sırbistan’ın Belgrad ve Novi Sad şehirlerinde kurulan Christmas Marketler, Noel zamanı adete ziyaretçi akınına uğruyor. Avrupa’nın açık ara en iyi Christmas marketleri arasında gösterilen Novi Sad şehrinin Özgürlük Meydanı’nda yaklaşık 50 ağaç ev standı kuruluyor. Ardından tüm meydan baştan başa yılbaşına uygun süslemeler ve geleneksel figürlerle süsleniyor. At arabalarının meydanda gezdiği, saman balyalarından oyun alanlarının kurulduğu bir meydan hayal edin. Bunun yanı sıra tüm gün koronun farklı dillerde şarkılar söylediği Sırbistan Noel Pazarına mutlaka uğramanızı tavsiye ediyoruz. 

  • Montenegro/ Karadağ, Kotor

vizesiz-yilbasi-2.jpg

Vizesiz yılbaşı geçirebileceğiniz ülkeler denince akla ilk gelen adres Montenegro. Son yıllarda turizm açısından gözde olan Montenegro namı diğer Karadağ. Gerek keşfedilmemiş sahilleri gerek eşsiz manzaraları ile dikkatleri çekiyor. Modern ve köklü geleneğin bir karışımı olan Karadağ, kış için ideal rotalardan biri. Soğuk kış akşamlarında duyulan hafif uğultusu ve muhteşem manzaraları eşliğinde Noel zamanı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bunun yanı sıra Karadağ’da yılbaşı ruhunu yansıtan, vizesiz ziyaret edebileceğiniz en güzel 5 Christmas marketten biri yer alıyor.

Kotor şehrinde bulunan Noel pazarı gözlerimizi kamaştırıyor. Aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası alanı listesinde de bulunan Kotor’da büyüleyici doğa manzaraları eşliğinde Noel’in keyfini çıkarabilirsiniz. Tarihi yapılarla dolu körfezin uyumu, yeni yıl heyecanını yansıtan süslemeler ve ışıkların dansı ile göz alıcı bir atmosfer sizleri bekliyor. Kotor Chrismast markette neler bulabilirsiniz? Öncelikle el yapımı yöresel yiyecekler ve Karadağ şarabı, Noel pazarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra takılar, hediyelik eşyalar gibi pek çok çeşit ürün de yine elinizin altında. İster Karadağ turları ister bireysel ulaşım imkanlarınız ile bu yılbaşında Montenegro’nun tadını çıkarabilirsiniz. 

  • Kuzey Makedonya, Üsküp

vizesiz-yılbasi-3

Vizesiz ziyaret edebileceğiniz en güzel 5 Christmas market listemizde yer alan bir diğer adres ise Kuzey Makedonya. Balkan ülkelerinden biri olan Makedonya, hem bizlere yakınlığı hem de kültürel benzerliği ile sıcacık bir ülke. Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te kurulan Christmas marketi, şirin bir görünüme sahip. Her ne kadar Orta Avrupa Christmas marketleri kadar büyük ve gösterişli olmasa da her yıl binlerce turisti ağıylıyor. Üsküp renkli ve eğlenceli yılbaşı konseptiyle değerlendirebileceğiniz bir nokta. Şehrin merkezinde konumlanan pazarda bölgeye has yerel yiyeceklerin hemen hemen hepsini bulmanız mümkün. Özellikle Üsküp’e gelmişken Krohne adı verilen yerel tatlılarını da tatmanızı mutlaka tavsiye ediyoruz.

  • Kosova, Pristine

vizesiz-yılbasi-4

Kosava’nın en büyük şehri ve aynı zamanda başkenti olan Pristine, Christmas marketinde sizleri ağırlıyor. Her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan, vizesiz ziyaret edebileceğiniz en güzel 5 Christmas marketten biri. Özellikle şehrin hem karayolu hem de demir yollarıyla diğer Balkan ülkelerine bağlantısının olması ulaşımı epey kolaylaştırıyor. Bu sebeple ki diğer ülkeler aralarındaki mesafe oldukça kısalıyor. Pristine Christmas marketini gezdikten sonra kolayca bir diğer şehre geçiş sağlayabilirsiniz. Pristine şehri kalabalık ve yılbaşı ruhunu yakından yaşayabileceğiniz bir şehir. Pazarlarda bulabileceğiniz yöresel yemeklere de değinmeden geçmeyelim. Balkan mutfağının en iyi tatlarını deneyimleyebileceğiniz hakim bir mutfağa sahip.

  • Gürcistan / Tiflis ve Batum

vizesiz-yılbasi-6

Türkiye’den vizesiz ziyaret edebileceğiniz en güzel 5 Christmas market listemizin en sonunda Gürcistan yer alıyor. Ülkemize yakınlığı ve hayat pahalılığının olmayışı ile dikkatleri çeken bu ülkede yılbaşı geçirmek ayrı bir keyif. Nitekim Gürcistan, yılın en renkli zamanlarını Noel döneminde yaşıyor. Ülkemizden Gürcistan’a karayolu ile kolayca giriş yapabilirsiniz. Gürcü Noel takvimi farklı olması sebebiyle Batum ve Tiflis’te kurulan Christmas marketlerinin daha geç kurulup daha geç kalktığını belirtmekte fayda var. Avrupa ve Balkan ülkelerinde kurulan diğer Christmas marketlere taş çıkartacak kadar renkli bir atmosfere sahip. Noel’e doğru şehir baştan sona ışıklandırılıyor. Batum ve Tiflis’in meydanları, parkları, yılbaşı ışıkları ile süsleniyor.

Christmas Marketler Ne Zaman Kuruluyor?

Vizesiz ziyaret edebileceğiniz Christmas marketlerden bahsettik. Avrupa ülkelerinde her yıl büyük bir coşkuyla kutlanan Noel dönemi, renkli anlara sahne oluyor. Aynı zamanda Balkan ülkelerinde de bir o kadar heyecanlı anlar sizleri bekliyor. Vizesiz gerçekleşen turlar sayesinde vizesiz Noel pazarlarını da ziyaret edebilirsiniz. Gelin Vizesiz ziyaret edebileceğiniz Christmas marketlerin tarihlerine göz atalım:

  • Belgrad: 10 Aralık- 15 Ocak 
  • Kotor: 1 Aralık – 7 Ocak
  • Tiflis: 25 Aralık – 15 Ocak 
  • Üsküp: 24 Aralık – 31 Aralık
  • Priştine: 8 Aralık – 30 Aralık
  • Tiflis: 25 Aralık – 14 Ocak
  • Batum: 25 Aralık – 7 Ocak

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle