Yolcu360 Blog
Konya Şehir Merkezi
Konya Şehir Merkezi

Konya Gezi Rehberi

Konya’da gezilecek yerler listesi yapmak keyifli çünkü şehrin pek çok yeri özel anlamlar barındırıyor. Karamanoğulları Beyliği’nin derin izleri, Selçuklu’nun kültürel mirası ve Mevla’nın Yunus Emre’nin öğretileri ile gerçekten özel bir Konya mutfağı şehrin ana teması gibi.

yolcu360.com ailesi olarak araç kiralamayı kolaylaştırmak kadar gezip seyahat etmeyi de anlamlı kılmaktan keyif alıyoruz. Belki iş için kısa bir Konya ziyaretini ya da akrabaları görüp döneceğiniz sıkıcı bir Konya seyahatini çok keyifli kılmak mümkün. Konya’da gezilecek yerler listemize ve Konya gezi rehberine bir bakın yeter. Bu arada Konya araç kiralama seçenekleri için yolcu360.com anasayfasına Konya yazmanız yeterli.

Konya Gezi Rehberi

Konya Şehir Merkezi
Konya Şehir Merkezi

Yüz ölçümü olarak Türkiye’nin en büyük ili olan Konya, yaklaşık 2 milyon 161 bin kişilik bir nüfusa sahiptir. Tarihi yönü ağır basan şehir önceleri pek çok devlete başkentlik yapmış olup, Çatalhöyük gibi insanlığın en eski yerleşim yerlerinde birine de ev sahipliği yapmaktadır. Kubbe-i Hadra olarak da bilinen Konya Mevlana Müzesi, kentin en bilindik simgesidir.

Konya Hakkında Bilgiler

Öncelikle Konya kentinin isminin nereden geldiği merak edilirse, kesin bir bilgimizin olmadığını belirtelim. Fakat mitolojiden ve halk masallarından yararlanılarak oluşturulan hipoteze göre şehrin adı, “kutsal tasvir” manasına gelen “ikon” sözcüğünden gelmiş olup, ilkin adı Ikonion idi. Daha sonraları bu isim Konya haline geldi.

Şehrin tarihinden bahsedecek olursa, öncelikle belirtmeliyiz ki Konya’nın tarihi, sınırları içindeki Çatalhöyük ve diğer pek çok tarih öncesi yerleşke ile, bundan 9 sene öncesine, M.Ö. 7000’li senelere değin uzanıyor. Bu kent, Osmanlı Devleti topraklarına ise 1467 yılında, Fatih Sultan Mehmet döneminde katılıyor.

Bunun yanında Konya Aziz Pavlus’un uğramış olması dolayısıyla Hristiyanlar için dini önem arz ediyor.

Konya’da Gezilecek Yerler

Konya Tepeden Çekim

Konya’daysanız, Konya’da gezilecek birbirinden farklı ve önemli tarihi yapılara uğramanız elzemdir bizce. Konya’nın simgesi haline gelmiş olan, eskiden Mevlana Dergahı olup 1926’dan beri de müze olarak faaliyet gösteren Mevlana Müzesi’ni gezmelisiniz. Kubbe-I Hadra olarak da bilinen bu yer Mevlana Türbesi olarak da anılmaktadır. Ücretsiz hale gelmeden önce Kültür Bakanlığı’na en çok gelir sağlayan, Topkapı Sarayı’ndan sonra en çok rağbet gören müzeydi burası.

Konya’nın Eski Fotoğraflarından Biri

Ardından 2. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında yaptırılan ve 1924 yılına kadar medrese olarka kullanılan Sırçalı Medrese, mimarı kesin olarak bilinmese de Mimar Sinan olduğu tahmin edilen ve İstabul’daki Fatih Camii’ne benzeyen Selimiye Camii’ni, 1671-1676 yıllarında Şeyh Ahmet tarafından inşa ettirilen daha sonra 19. yüzyılda yeniden yaptırılan ve Avrupa barok mimarisinin izlerini taşıyan Aziziye Cami’ni, yapımına 1. Mesut döneminde başlanıp 26 yıl sonra 1. Alaeddin Keykubad zamanında biten ve ünlü Alaeddin Tepesi’nde bulunan Alaeddin Camii’ni ve son olarak 1251 yılında 1. İzzeddin Keykavus döneminde Emir Celaleddin Karatayca inşa ettirilen Karatay Medresesi’ni, bahsettiğimiz gibi tarihsel açıdan çok zengin olan bu şehre, Konya’ya gelmişken görmek isteyebilirsiniz.

Bunların yanında şehirde bulunan pek çok göl ve göleti ve tarih öncesine uzanan Çatalhöyük gibi yapıları da gezmenizi, hem binlerce yıl öncesinin hem de doğanın atmosferini solumanızı bilhassa tavsiye ederiz.

Konya’da Ne Yenir?
Mevlana böreği

Konya pek çok açıdan ünlü olsa da mutfağı onun ününe ün katmaktadır. Galiba, Konya’nın en meşhur yemeği etli ekmektir dersek yanılmış olmayız. Ardından bamya çorbası, tirit, düğün pilavı, yoğur çorbası ve fırın kebabı gibi yemekleri yörenin ünlü lezzetleri arasında sayabiliriz.

Konya’nın Nesi Meşhur?

Konya’nın tarihi ve tarih öncesi yapıları ile etli ekmek başta olmak üzere yemekleri meşhur diyebiliriz. Konya demek, Mevlana demek, Alaaddin Tepesi demek ve etli ekmek, kuru bamya çorbası demek desek net bir özet olabilir.

Konya ve Ulaşım

Konya’ya kara ve demiryolları ile ulaşabileceğiniz gibi, 2000 yılından bu yana kullanımda olan Konya Havaalanı ile de ulaşabilirsiniz.

Konya Araç Kiralama Seçenekleri

Konya’da araba kiralamak için yolcu360.com modülünü kullanabilirsiniz. Konya rent a car firmalarının listesine sistem üzerinden hızlıca erişerek fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz. Böylece Konya en uygun fiyatlı kiralık araba seçeneğini en hızlı ve en zahmetsiz şekilde bulabilirsiniz. Konya kiralık oto fiyatlarını karşılaştırabileceğiniz yolcu360.com sistemi üzerinden araç kiralama işlemini tamamlamanız da büyük konfor. Uluslararası güvenlik sertifikasına sahip olan yolcu360.com ödeme sayfası üzerinden dilerseniz kredi kartına taksitle araç kiralama yapabilirsiniz.

 

Yorum ekle