Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Diyarbakır Kalesi ve Surları / Diyarbakır Gezi Rehberi

Diyarbakır Kalesi ve Surları / Diyarbakır Gezi Rehberi

Diyarbakır tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Güneydoğu bölgesinin medeniyet beşiği kadim şehirlerimizden biri olan Diyarbakır; Bingöl, Elazığ, Şanlıurfa, Adıyaman ve Mardin ile komşu. Bağlar, BismilDicle, Lice, Silvan, Sur ve Yenişehir gibi toplam 17 ilçesi bulunan şehrin, her yeri size ayrı bir kültür turizmi olanağı sunmakta. Diyarbakır karpuzunu duymayanımız var mı? Özellikle yaz aylarında Diyarbakır turu için rota belirlemeye başladıysanız mutlaka karpuzu da denemelisiniz. Araç kiralama olanaklarına bakarak Diyarbakır için yola çıkmaya ne dersiniz? Diyarbakır gezi rehberi kapsamında Diyarbakır kalesi ve surları yazısı Yolcu360 ekibi tarafından sizler için hazırlandı.

Diyarbakır kalesi

Diyarbakır kalesi ne zaman yapıldı diye merak ediyorsanız, Selçuk döneminin izlerini taşıyan kalenin inşa ediliş tarihi tam olarak bilinmemekte. Fakat 7 bin yıldır varlığını sürdürdüğü düşünülmekte. Kale, Dicle Vadisi kenarında yer almakta. Kale şekil olarak kentin etrafını kuşatacak biçimde tasarlanmış.

İç kale ve dış kale olarak iki bölüme ayrılmış. Birçok farklı medeniyet tarafından kullanılan ve restore edilen kale, bunu dış yapısındaki işlemelere de yansıtmış durumda. UNESCO Türkiye mirasları listesi içerisinde de yer alan kale, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunmakta. Diyarbakır merkez araç kiralama olanaklarını inceleyerek, Diyarbakır tarihi yerleri keşfetmeye ne dersiniz?

Diyarbakır surlarının tarihi geçmişi / Diyarbakır surlarının özellikleri

Surların M.Ö. 3.000 ve M.Ö. 4.000 tarihlerinde Huriler tarafından inşa edildiği düşünülmekte. Diyarbakır surlarının uzunluğu yaklaşık 5200 metre. Günümüzde ise sur duvarlarının 645 metresi yıkılmış halde. Dış surlar üzerinde 82, iç kale üzerinde 19 adet burç bulunmakta. Burçlar savunma amaçlı tasarlanmış olup, üç veya dört kattan oluşmakta. 20 metre yüksekliğe sahip olan burçların zemin katları depo olarak kullanılmış. Diğer katları ise askerler tarafından kullanılmış. Sur duvarları, 8 ve 22 metre arasında yüksekliğe sahip. Diyarbakır surları içerisinde 4 önemli ana kapı bulunmakta. Diyarbakır sur kapıları isimleri Dağ Kapı / Harput KapısıUrfa Kapı / Rum Kapısı /Halep KapısıMardin Kapı / Tell Kapısı ve Yeni Kapı. 20.yüzyılın başına kadar sur kapıları şehir güvenliğini sağlamak için aktif şekilde kullanılmış. Diyarbakır Havalimanı araç kiralama olanaklarına göz atarak, Diyarbakır doğal güzellikleri de konforlu bir şekilde gezebilirsiniz.

Diyarbakır mutfağı / Diyarbakır nerede ne yenir? / Diyarbakır’da ne yenir?

Diyarbakır yöresel yemekleri arasında Ayvalı Kavurma, Sıkma, Mumbar Dolması, Patlıcan Dizme, Cartlak Kebabı, Duvaklı Pilav ve Burma Kadayıf yer almakta. Diyarbakır yöresel yemekleri nerede yenir sorusunun cevabı olarak birkaç mekan önerisi:

  • Onur Ocakbaşı
  • Tavacı Recep Usta
  • Nasır Usta Adana Kebapçısı
  • Hacı Halid
  • Ala Restaurant
  • Hancı
Diyarbakır konaklama / Diyarbakır kalacak yerler / Diyarbakır otelleri

Diyarbakır’da kalacak birçok yer imkanı mevcut. Her bütçeye uygun otel veya pansiyon rahatlıkla bulabilirsiniz.

Diyarbakır konaklama yerleri:

  • Radisson Blu Hotel Diyarbakır
  • Kaya Otel Diyarbakır
  • Hilton Garden Inn Diyarbakır
  • Ramada by Wyndham Diyarbakır
  • Diyarbakır Dedeman
  • Diyarbakır Apart Otel
  • Hotel Kaplan Diyarbakır
  • Hotel Novotel  Diyarbakır
Diyarbakır ulaşım / Diyarbakır’a nasıl gidilir?

Ankara Diyarbakır kaç km? Ankara ve Diyarbakır arasındaki mesafe 1000.5 kilometre. Ankara’dan Diyarbakır için yola çıkanlar, Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve E90 üzerinden 10 saat 41 dakika sürede şehre ulaşabilirler.

İstanbul Diyarbakır kaç km?  İki şehir arası mesafe 1.448,4 kilometre olup, İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak, 15 saat 22 dakika içerisinde Diyarbakır’a ulaşılabilir. Özellikle Doğu Anadolu turu yapmak isteyenler için araç kiralama ideal bir seçenek.

Van Diyarbakır kaç km? Van’dan Diyarbakır’a gitmek isteyenler gezginler, D300 üzerinden 364,8 kilometrelik mesafeyi Van araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak 4 saat 56 dakika içerisinde tamamlayabilirler.

Adana Diyarbakır kaç km? Adana ve Diyarbakır arasındaki mesafe 523,8 kilometre. Adana araç kiralama fırsatlarını değerlendirerek, E90 üzerinden 5 saat 37 dakika içerisinde şehre ulaşılabilir.

Yorum ekle