Afyon kimi zaman sucuğu kimi zaman kaymağıyla sofralarda adından söz ettiren bir şehrimiz. Peki Anadolu’nun bu güzel köşesinde gidip görülmesi gereken neler var? Instagram’ın fenomen seyyahı Gezgininayakizleri hesabının yazarı Cüneyt Durhan sizler için Afyon’u gezdi gördü ve ziyaret etmek isteyenler için çok özel bir gezi rehberi hazırladı…
Sularının şifalı olduğuna inanılan, kurtuluş mücadelesinin başladığı, tarihte birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış ülkemizin değerli şehri Afyon, bir diğer adıyla Afyonkarahisar, elbette birçok uygarlığı topraklarında barındırdığı için gezilecek yerler bakımından oldukça zengin ve keyifli bir şehir. Bu sebeple Yolcu360’tan cazip fiyatlara kiralık araç bulmanızı öneririm. Şehre farklı yollardan ulaşıp, lokal araç kiralama yapacaklar için de Afyonkarahisar araç kiralama mantıklı bir seçenek olabilir.
Günümüze zorluklarla ulaşan değerleri korumak için çaba sarfeden bu şehrin güzel ve misafirperver insanları şehri kat ve kat daha çok sevmenizi sağlıyorlar adeta. Damakta muhteşem tatları kalan lezzetleriyle, kültürüyle, tarihi alanları ve değerleriyle övmekle bitmeyecek bu şehir aynı zamanda Konya’dan sonra Mevleviliğin en büyük ikinci şehri olmuş. Mevlevilikle ilgili Eskiköy’de bulunan tarihi konaklar gibi birçok eser günümüze kadar korunarak ulaşmayı başarmış. Afyon denince akıllara ilk olarak termal kaplıca, mermer ve haşhaş geliyor. Şehre halk dilinde kısaca Afyon denmektedir.
Afyon’da Gezilecek Yerler
Afyonkarahisar kültürü ve gezilecek yerleri zengin bir şehir olsa da bu şehre gerekli önem verilmeyip şehrin tanıtımı fazla yapılmıyor.Frig Yolu’nun üçte birlik kısmı Afyon’da bulunuyor. Ayazini’nden başlayıp, Göynüş vadisi, Aslantaş, Yılantaş, Emre Gölü, Aslankaya, Kapıkaya, Peri bacaları ve antik yolu yürüyerek Frig Yolu’nun yaklaşık 140 kilometrilik bir kısmını keşfedebilirsiniz. Ben dizimdeki ağrıya rağmen 20 kilometrelik Ayazini parkurunu tamamlayabildim. Frig Vadisi’nde bu yolu yürüyerek hem tarihin izlerini sürebilir hem de harika bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Tarihte keşfedilmeyen kale olarak da bilinen Afyon Kale’si şehirde uğramanız gereken bir yer kesinlikle. Volkanik bir kaya üzerinde yüksekliği 220 metre civarında olan kale aynı zamanda Hitit İmparatoru II. Murşil’in Arzava savaşında kullandığı kaledir.
Afyon Kalesi’ne yakın konumdaki Ulucami, Selçuklu tarzı oymaları ve ahşap sütunlarıyla sizleri adeta o döneme götürüyor.
Başkomutanlık Meydan Muharebesinin planlarının yapıldığı ve taarruz emrinin verildiği günümüzde Zafer Müzesi olarak kullanılan binayı, Osmanlı tarzı mimari evleri görebileceğiniz Konaklar mahallesini ve Mevlevi kültürüne ait Mevlevihaneleri de ziyaret edebilirsiniz.
Afyon’da ne yenir ?
Bu şehrin yemek ve tatlıları konusunda beni çok şaşırttığını söyleyebilirim. Çünkü mutfağının hiç bu kadar büyük ve donanımlı olduğunu düşünmüyordum. Et ve et yemeklerinin çoğunlukta olduğu tatlıyı çok sevdikleri için tatlısı çok olan bir mutfakları var. Afyon’da hala sıra yemek kültürü geleneğinin devam ediyor. Bu kültüre göre bayramlarda, düğünlerde ve Ramazan’da sırasıyla tandır çorba, patlıcan musakka, ilibada dolması, etli tandır, ara tatlı, bükme, ağzı açık, ekmek kadayıfı ve bamya çorbası ikram edilirmiş. Bamya çorbasının sonda olmasının sebebi hem hazmetmesinin kolay hem de sofra şükür duasının yapılmasıymış.
Afyon’a geldiğinizde mutlaka tandır çorbası, sakala çarpan çorbası, etli tandır, patlıcan kebabı, patlıcan böreği, bükme, ilibada dolması, keşkek, göce köttüsü (ince bulgur köftesi) ağzı açık, ekmek kadayıfı, lokum, sucuk ve lokumu yemenizi öneririm.
Şefike hanımın işlettiği Salim Usta, İkbal Lokantası ve Mihrioğlu Konağı’nı ziyaret edip buralarda Afyon’a özgü lezzetleri denemenizi tavsiye ederim. Özellikle Tandır kebabı yemek isterseniz yaklaşık 120 yıldır ayakta olan Aşçı Bacaksız’a uğrayın.
Afyon aynı zamanda kaymağıyla, ekmek kadayıfıyla, kabak tatlısıyla tam bir tatlı cenneti. Hem tatlı yiyip hem de tatlı konuşacağınız bir yer olan Aftat’a uğramalısınız.
Meşhur Afyon sucuğu içinse meşhur marka önerim Cumhuriyet ve İkbal sucukları olacaktır. Lokuma gelecek olursak önünde kuyruk eksik olmayan Öz Taylan Yayla Şekerleme ve Lokum Atölyesini ziyaret edebilirsiniz.
Afyon İçin Öneriler
Amacınız termal dinlence veya kısa bir keyif gezisiyle size 2 günlük bir gezi yeterli olacaktır. Daha bol zamanınız var ve trekkinge meraklıysanız Frig yolunu kesinlikle yürümelisiniz. Hediyelikleri bol, yeme içme konusunda oldukça geniş bir yelpazesi olan, lokum, sucuk, kaymak, el ürünleri, deri eşyalarıyla tanınan bu şehirde bütün sokaklarında da tarihte dolaşıyormuş gibi hissedeceksiniz.
Afyon’da yapmadan dönme diyeceğim 6 şey
*Frig Yolu’nda yürümek ✓
*Aşçı Bacaksız’da tandır kebabı yemek ✓
*Afyon Kalesi’ne çıkmak ✓
*Tarihi konakların olduğu bölgeyi gezmek ✓
*Kaymaklı ekmekli kadayıfını denemek ✓
*Dönerken hediyelik lokum ve sucuk almak ✓
Yorum ekle