Yolcu360 Blog

Gaziantep Bey Mahallesi

Gaziantep Bey Mahallesi ‘nin hatırı sayılır bir ünü var. Kentsel dönüşümle giderek apartmanların arasında kaybolmaya başlayan Gaziantep‘te şehrin tarihi dokusunu hissedebileceğiniz sayılı yerler arasında kalan bu gezi rotasını sizler için gezgin çiftimiz Merve ve Furkan gezdi gördü ve yazdı.

Bey Mahallesi : Gaziantep’in tarihi sokakları

Bey Mahallesi, Gaziantep’in geçmiş zamanlardaki halini ve en az mutfağı kadar eşsiz olan mimarisini en güzel şekilde anlatan adres. 20. yüzyıla kadar, azınlık olan Ermeniler ile Müslüman halkın barış içinde yaşayabildiği bu mahalle, günümüzde Gaziantep’te gezilecek en önemli noktalardan. Bey Mahallesi’nde yüzlerce yıl hakim olan hoşgörünün en güzel kanıtı olan yanana kilise ve camiiler, daracık taş sokakları,  doğallığını yitirmeyen evleri ve bu evlerin içerisine kurulmuş çeşit çeşit müzeleriyle Gaziantep’te gezmekten zevk alacağınız bir yer burası.

Güzelliği ve sizi geçmişe götürecek yapısıyla ile ilginizi çekecek olan Bey Mahallesi’nde gezilecek yerlere geçmeden önce, Evliya Çelebi’nin Seyahatname isimli eserine burası için kurduğu cümleleri ekleyelim: “Şehrin her sokak başında kale gibi kapıları vardır. Her gece sokaklarında kandiller yanar…”

Gaziantep Bey Mahallesi Nerede, Nasıl Gidilir?

Gaziantep’te havalimanı ya da merkezden Yolcu360 ile kiralayacağınız aracınızla, Gaziantep merkez ilçelerinden biri olan Şahinbey ilçesinde yer alan Bey Mahallesi’ne rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Yola çıkmadan önce Gaziantep Havalimanı araç kiralama fiyatlarına göz atmayı unutmayın.

Bey Mahallesi’nde Gezilecek Yerler

Gaziantep’in en Gözde yerlerinden biri olan Bey Mahallesi, başlı başına bile gezilecek bir yer aslında. Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında bulunan sağlı sollu taş evleriyle ve bozulmamış dokusu ile adeta bir açık hava müzesi burası. 1950’lerden sonra Bey Mahallesi’nde yaşayan insanların şehrin başka noktalarına göç etmesiyle birlikte çevrede bulunan tarihi evler farklı amaçlar için kullanılmaya başlanmış. Kimi cafe olmuş, kimi müze. Zaten ne şekilde kullanılırsa kullanılsın, değişmemiş. Sadede birkaç tanesi restore edilmiş ancak onlar da aslına uygun olacak şekilde. Yani hala aynı güzellikleriyle ayakta duruyorlar.

Uzun lafın kısası, bu mahalleyi gezerken güzel vakit geçireceğiniz kesin. Bol bol fotoğraf çekebilir, kafelerden birinde soluklanabilir ve müzeleri dolaşabilirsiniz.

Gaziantep oyun ve oyuncak müzesi

Gaziantep Bey Mahallesi’nde en çok dikkatinizi çekecek yerlerden biri şüphesiz Oyun ve Oyuncak Müzesi. Çünkü, daha bahçesine girmeden başlıyor bu müze insanın ilgisini çekmeye. Saklambaç oynayan çocuk heykellerin arasına karışmak ve onlarla oynamak istiyor insan.

Hem çocukları hem de biz büyüklerin içindeki hiç büyümeyen çocukları garip bir şekilde mutlu eden bu müzeye uğramanızı mutlaka tavsiye ederiz. 1800’lerden kalma oyuncakların nasıl böyle modern ve güzel olduğuna şaşıp kalıyor insan. Birçok milletten, yaklaşık 600 adet oyuncak örneğinin sergilendiği müzede çeşit çeşit oyuncağın içinde kendinizi kaybedip içinizdeki çocuğu bulacaksınız. ☺

Atatürk anı müzesi

Oyun ve Oyuncak Müzesi’nin hemen yanında yer alan Atatürk Anı Müzesi’nde Atatürk’e ait olan orijinal eşyalar, kullandığı kahve fincanları ve okuduğu kitaplar sergileniyor. Burası, Atatürk’ün her zaman ayrı bir önem verdiği, hatta nüfusta kayıtlı olduğu şehir olan Gaziantep’te mutlaka gezilmesi gereken müzelerden biri.

Gezilecek Diğer Yerler

Bey Mahallesi’nde en çok ilgiyi göre bu iki müze dışında Gaziantep giysilerinin, sofralarının, tandır ve gelin odalarının kısacası şehrin tüm geleneklerinin sergilendiği Hasan Süzer Etnografya Müzesi ve belli dönemlerde Gaziantep milletvekilliği yapmış olan tarihçi-gazeteci Ali İhsan Göğüş’ün kişisel eşyalarının sergilendiği Ali İhsan Göğüş Müzesi de bulunuyor.

Yorum ekle