Yolcu360 Blog
sdr
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Küçükköy : Ayvalık’ın sanatla harmanlanan köyü / Balıkesir

Küçükköy : Ayvalık’ın sanatla harmanlanan köyü / Balıkesir

Küçükköy Balıkesir Ayvalık sınırları içinde kalan muhteşem bir gezi rotası. Adeta bir ressamın elinden çıkmış gibi duran, dokusuyla huzur veren Küçükköy’ü sizler için yazarımız Elif Omput gezdi gördü ve yazdı…

Küçükköy gezi rehberi

Hemen hemen her insan da olan o gürültü, şehrin hareketliliği ve işlerin verdiği yorgunluk bizi manevi olarak yıpratır. Bazen kendimize öyle herkesin gözünün önünde olmayan kuytuda kalmış huzur noktaları ararız; işte küçükköy böyle bir nokta.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı bir köy. Sokak aralarında dolanırken bir kedinin veya köpeğin peşinize takılıp size yaverlik etmesi tarifsiz bir mutluluk… Sokakları evleri oldukça bakımlı küçükköy’ün harap olan evleri de restore ediliyor.

Küçükköy’e gelince köy meydanında kendinize bir porsiyon Boşnak böreği ve güzel demlenmiş bir bardak çay ısmarlayın. Az şey bekleyin, çok şey bulun ; mutlu olun. Küçükköy ya da tarih sayfalarında ki eski adı ile Yeniçarohori, tarih 1462 gösterirken Midilli adasının kontrolü ve alınması için Fatih Sultan Mehmet tarafından Yeniçeriler obalarını bugünkü adı Küçükköy olan bölgeye kuruyorlar; böylelikle yeniçeri evi, bölgesi anlamına gelen Yeniçarohori adını alıyor.

Yaklaşık 400 tane tarihi Rum mimarisine sahip hanesi olan Küçükköy 1924 yılındaki mübadele ile boşalıyor. Bunun ardından bugün bile hala yaşamlarını devam ettiren Karadağ ve Makedonya’dan gelen Boşnaklar tekrar filizlendiriyor köyde hayatı. Küçükköy dünyaca ünlü sığ ve ince kumu olan Sarımsaklı plajına sahip aslında birbirinden güzel 22 koya sahip bölge ama genel olarak sarımsaklı olarak biliniyor.

Küçükköy ‘e nasıl gidilir?

Küçükköy Ayvalığa 8 kilometre uzaklıkta kalıyor, Edremit Koca Seyit Havaalanı ise 44 kilometre mesafesi bulunuyor. Küçükköy’e ulaşmanın en kolay yolu Yolcu360‘tan bir araç kiralayıp Ayvalık’tan tabelaları takip ederek gelmek. Balıkesir Ayvalık araç kiralama fiyatlarına göz atabilirsiniz. Ya da direkt bulunduğunuz şehirden bir araç kiralayarak yola düşebilirsiniz.

Dilerseniz Balıkesir Edremit Kocaseyit Havalimanı araç kiralama seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.

Küçükköy’de mutlaka görmeniz gereken yerler

Küçükköy de 3 mahalle bulunuyor, bunlar; küçükköy, İlkkurşun ve Kahramanlar. Bundan 4-5 yıla kadar yokluğa terk edilen Küçükköy günümüzde tekrar uyanıyor. Size bu sanat kokan köyün en güzel zamanlarını yaşadığını söyleyebilirim.

Köye vardığınızda o sımsıcak kapısı ile size merhaba diyen KıraARThane uğrayın ve bu dönüşümde büyük emeği olan Simay hanımla tanışın. Tüm köyü gezmek sadece 2 saatinizi alacaktır, gezdiğinizi farkettiğinizi hissedeceksiniz. Gezginkz der ki doğa ile kalın doğada kalın!

Yorum ekle