Yolcu360 Blog
dav_vivid
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Çataltepe gezi rehberi / 5 Kuyular ve Ayvalık / Balıkesir

Çataltepe gezi rehberi / 5 Kuyular ve Ayvalık / Balıkesir

Çataltepe, Ayvalık’ta bulunan muhteşem bir gezi rotası. Doğa tutkunlarının keyifle ziyaret ettiği bu eşsiz seyahat noktasını sizler için yazarımız Elif Omput gezdi gördü ve yazdı…

Merhaba seyahat tutkunları, bahar yüzünü yavaş yavaş bize gösterirken; kendinizi güneşin sıcak kollarına atmak için yola çıkmaya ne dersiniz? İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerin sesli ve kalabalık havasını hep beraber geride bırakalım.

Balıkesir Ayvalık ilçesine bağlı Alibey adası (Cunda) da bulunan Çataltepe ve 5 kuyular bölgesini sizler için gezdim. Siz de eğer bu muhteşem gezi rotasını keşfetmek isterseniz, Yolcu360 ‘tan araç kiralama seçeneklerine mutlaka göz atın. Balıkesir Ayvalık araç kiralama fiyatlarına göz atabilirsiniz. Ya da direkt bulunduğunuz şehirden bir araç kiralayarak yola düşebilirsiniz.

Dilerseniz Balıkesir Edremit Kocaseyit Havalimanı araç kiralama seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.

Çataltepe : 5 Kuyular

Çoğumuz ismen de olsa Cunda Adasını duymuşuzdur, adanın bakır kalmış koyları ise hala saklıdır. Bunlardan biri Ayvalık Adalar Tabiat Parkı sınırlarında bulunan 5 kuyular mevkidir. Kızılçam ve fıstıkçamlarının hükmünde olan Çataltepe’nin arka kısımlarında kalmaktadır. Ayvalık’ta 19 tane irili ufaklı ada bulunmaktadır, 21 Nisan 1995 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir.

Bu bölge 1. Derece sit alanı ilan edilmiştir. 5 kuyulardan baktığınız zaman tam karşınızda Güvercin Adasını seyredersiniz. Güvercin Adasının üzerindeki Kızlar Manastırı size tarihten gelme duygular yaşatır. Onlarca çiçeğin eşliğinde baharı selamlayacak ve Pateriça koyunu boydan boya seyredeceksiniz. Bazı yerleri ne denli tasvir etseniz de yetmez, işte böyle bir yer 5 kuyular mevki. Tek tük balıkçı tekneleri ve Buca’lı Mustafa amcanın keyifli sohbeti. ‘insanlar muhabbet etmeyi unuttu’ diyor.

Ben de ekliyorum içimden ahh be Mustafa Amca ne sen söyle, ne ben diyeyim… Onun kulübesin de elleri ile kaynattığı kahveyi içerken geçen sene Çataltepe de çıkan yangını anlatıyor. İnsan olanın yüreği acıyor elbette. Kül olan arazi yeniden can bulsun diye uğraşılıyor. Siz de zaten yürüyüş yaparsanız rastlayacaksınız yangının izlerine.

Cunda’dan Çataltepe’ye…

Ayvalık’tan sonra Lale Adasına oradan da Alibey (cunda) adasına geçiyorsunuz. Yol değirmenin orada ikiye ayrılıyor siz sağ taraftan maden yolundan 6 kilometre kadar devam ediyorsunuz. Çataltepe zaten kendini hemen belli ediyor yüksekliği ile tepede iki büyük kaya ve bunların arasından geçen yol.

Çataltepe’nin arka tarafı 5 kuyular mevki burada gerçekten de 5 tane kuyu bulunuyor. Ailenizle, sevdiklerinizle sakin ve huzurlu saatler geçirmek isterseniz burası oldukça uygun. Bazı yerlerin sizi iyi hissettirmesi için adının, sanının olmasına gerek olmaz.

İşte böyle bir yer burası ayaklarınızın altı yeşil ufkunuz ve başınızın üstü mavi. Şimdi ufak bir haftasonu kaçamağı planlama zamanı sizin için. Bu bölgede konaklama ve dinlenme tesisi bulunmuyor. Hazırlıklı gitmenizde fayda olacaktır. Gezginkz der ki; Doğa ile kalın Doğa da kalın..

Yorum ekle