Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Karatay Medresesi ve Müzesi / İç Anadolu’nun köklerine inmek / Konya

Karatay Medresesi ve Müzesi / İç Anadolu’nun köklerine inmek / Konya

Karatay Medresesi ve Karatay Müzesi İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan ulusal değerlerimizin ilk ve en köklü olanları arasında yer alır. Konya‘da mutlaka ziyaret edilmesi gereken bu tarihi yapıyı sizin için gezgin çiftimiz Merve ve Furkan, Konya araç kiralama için araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek, gezdi gördü ve yazdı…

Konya Karatay Müzesi ve Medresesi

Konya, gezmeyi, başka dünyalar keşfetmeyi hayatımızın odağına alıp daha fazla seyahat etmeye başladığımız günden beri gittiğimiz şehirler arasında bizi doğal güzellikleriyle en çok şaşırtan yerlerden biriydi. Belki de hata bizdeydi, bu konuda beklentiyi oldukça düşük tutmuştuk. Aslında pek de haksız sayılmazdık. Ne işi vardı Anadolu’nun kıraç topraklarında doğal güzelliklerin? Hem bize Konya’yı hep Mevlana ve etli ekmek ikilisiyle anlatmışlardı. Fena halde yanılmamızın suçlusu biz miydik şimdi yani? 🙂

Neyse efendim, Konya’nın doğal güzellikleri hakkında şaşkınlığımızı gizlemekten asla sakınmadığımız Meke Gölü yazımıza bir göz atarsanız, ne demek istediğimizi daha iyi anlarsınız. Fakat bu seferki gezi rehberimizin konusu biraz farklı.

Konya hakkında yanılmadığımız bir şey vardı. O da bu bölgenin yüzyıllar boyunca Anadolu’da yaşamış birçok topluluk için merkezi bir nokta olduğuydu. Elbette bu durumun getirdiği tarihi zenginliğin Konya’da her köşe başında karşımıza çıkacağını, kalbimizi çalacağını çok net biliyorduk. Konya’nın en önemli tarihi eserlerinden biri olan Karatay Medresesi de bunlardan biriydi.

Karatay Medresesi nerede ve nasıl gidilir?

Ferhuniye Mahallesi’nde bulunan Karatay Medresesi, Ankara Caddesi üzerinde yer alıyor. Yolcu360‘tan bir araç kiralayıp tabelaları takip ederek ya da navigasyon yardımı ile hiç zorlanmadan ulaşabilirsiniz. Konya rent a car kapsamında Konya araç kiralama ya da Konya oto kiralama için Konya Havalimanı araç kiralama en mantıklı seçenekler.

Aracınızı yakın bir noktaya park edip Alaaddin Tepesi’nin karşısında olan Karatay Medresesi’ne yürüyerek ulaşabilirsiniz. Kolayca bulabilmeniz açısından navigasyon kullanmanızı öneririz.

Karatay Medresesi ‘nin tarihi

Konya’nın merkez noktası olarak kabul edilen Alaaddin Tepesi’nin hemen yanı başında bulunan Karatay Medresesi, 1251 yılında Anadolu Selçuklu veziri Celaleddin Karatay tarafından inşa ettirilmiş. Yani tam 768 yaşında olan Karatay Medresesi, geçen onca yıla meydan okurcasına hala dimdik ayakta duruyor desek yeri. İçinde hadis ve tesfir ilminin öğretilmesi hedefiyle yaptırılan medresede bir dönem Mevlana’nın ders verdiği de düşünülüyor.

Çok uzun bir dönem amacına uygun olarak kullanılmaya devam edilen medrese, günümüzde çini eserler müzesi olarak kullanılıyor. Yapının içerisinde, medreseyi yaptıran Celaleddin Karatay’ın mezarını (ölümünden sonra Karatay Medresesi’ne getirilerek mumyalanmış ve o şekilde medrese içerisine defnedilmiş) ve çiniden yapılmış çeşitli eserleri görebilirsiniz.

Doğrusunu söylemek gerekirse Karatay Medresesi’ni bizim için Konya’da gezilecek yerler listesine sokan özelliği tarihi geçmişinden çok meşhur çinileriydi. Medreseden içeri girip başınızı yukarı kaldırdığınız anda gördüğünüz mavi çinilerle kaplı o muhteşem kubbe daha fotoğraflarını ilk gördüğümüz anda bizde merak uyandırmıştı zaten. Gidip yerinde görünce de buraya gelmekle ne kadar doğru bir karar verdiğimizi anladık.

Medresenin duvar ve tavan süslemelerinde kullanılan çiniler oldukça değerli. Bu eserlerin yapımında, ­+2000 dereceye kadar dayanıklı olan Sille Taşı kullanılmış. Çinilerin bazı yerleri dökülmüş olsa da hala yeterince etkileyiciydi.

Tüm bu eserlerin dışında Karatay Medresesi’nde meşhur olan bir de pencere var. İçeride insanı yüzlerce yıl öncesine götüren bambaşka bir tarih varken o pencereden dışarı bakıp günümüzde akan hayatı görmek insanın içerisinde değişik duygular uyandırıyor. Eğer siz de Karatay Medresesi’ne giderseniz o pencerenin önüne oturup biraz dışarıyı seyredin, güzel oluyor. Ayrıca önüne oturup çektirmeyi de asla ihmal etmeyin. İçeri vuran ışık sayesinde farklı ve güzel fotoğraflar yakalayabilirsiniz.

Karatay Medresesi giriş ücreti ve ziyaret saatleri

Karatay Medresesi haftanın her gününde ziyarete açık. Ziyaret saatleri yaz ve kış sezonu için aynı; 09:00 – 17:00 arasında. Giriş ücreti 6 TL. Müze Kartınız var ise onunla da giriş yapabiliyorsunuz.

Yorum ekle