Konya‘ya gidince ne yapmanız gerektiğini merak ediyorsanız, sizin için çok özel bir Konya gezi rehberi hazırladık. Instagram’ın fenomen seyyahı Gezgininayakizleri hesabının yazarı Cüneyt Durhan bakın Konya’da yapmanız gereken 6 şey listesininde neler sıraladı…
Tarihi ve maneviyat değeri yüksek Konya’yı ülkemin güzel şehirlerinden birisidir. Gez dünyayı gör Konya’yı sözünün ne kadar doğru olduğunu bu şehre geldiğinizde anlayabilirsiniz. Konya’da gidilecek pek çok yer var ve burası küçük bir şehir değil. Bu sebeple Yolcu360‘tan Konya Havalimanı araç kiralama seçeneklerine göz atmadan yola çıkmayın.
Konya gezi rehberi : Görülmesi gereken yerler
- Çatalhöyük
Konya görülecek yerler bakımından zengin bir şehirdir. Konya’da gezilecek yerlerin başında Çatalhöyük Neolitik Kenti gelir. Çumra ilçesi sınırlarında bulunan ve ilçe merkezine 11 km uzaklıktaki Çatalhöyük’e ulaşmak biraz meşakkatli bir iş.
Dünyanın ilk yerleşim yerlerinden birine ev sahipliği yapan Çatalhöyük kazılarında çıkanlar benim gibi sizleri de şaşırtacaktır. Dünyanın en eski yerleşimlerinden birine sahip olmamıza rağmen maalesef ulaşım konusunda yetersizlik beni üzdü. 2012 yılında Unesco Mirası listesine girmiş olan Çatalhöyük Neolitik Kent’i 1950’li yılların sonuna doğru kazı çalışmalar sonucunda bulunmuş. Neolitik kente giriş ise ücretsiz. Sit alanına girişte solda ilk olarak örnek kerpiç evi göreceksiniz. Evin içi 2 oda olarak yapılmış ve duvarlarında hayvan figürleri resmedilmiş. İçeride hayvan boynuzları o dönemde kullanılmış örnek eşyalar sergilenmektedir.
- Aziziye Camii
Konya şehir merkezinde görülmesi gereken yerlerden birisi Aziziye mahallesindeki Aziziye camidir. 1671 yılında yapılan fakat yandıktan sonra 1867 yılında Sultan Abdülaziz’in tarafından annesi için yaptıran Aziziye Cami’ni görülmeye değer.
Cami kesme gödene taşı ile yapılmış Osmanlı mimarisinin son örneklerinden. Camide Türk barok mimarisini fazlasıyla hissedeceksiniz. Aziziye Cami bu zamana kadar gördüğüm camiler arasında mimari açıdan en çok etkilendiklerimdendi. Özellik cami kubbe ve duvar hat işlemeleri etkileyici.
Müzede sergilenen eserler arasında Osmanlı dönemine ait ahşap eserler, sakal-ı şerif kutusu, halı ve kilimler, yazma eserler, hat eserleri ve çiniler sergilenmekte, ayrıca bir odada Sahib-i Ata ailesine ait 6 adet sanduka mezar bulunmaktadır. Bu vakıf müzesini ücretsiz gezebilmeniz mümkün.
- Alaeddin Tepesi
Buraya yürüyüş mesafesinde olan Alaeddin tepesi ve içerisindeki Alaaddin cami gezilmelidir. Höyük üzerinde yer alan Alâeddin cami Anadolu Selçuklu devrinin Konya’da en eski ve büyük camisi olarak bilinmekteymiş. Sultan Alâeddin Keykubat tarafından 1221 yılında hizmete açılmış.
Ayrıca cami avlusundaki Kümbette I. Alâeddin Keykubat ve II. Kılıç Arslan dahil sekiz sultanın mezarı bulunmaktadır. Şehri bu tepeden keyifle izleyeceğinizi düşünüyorum. Buraya yakın olan Aziz Pavlus kilisesi görülecek diğer yerlerden birisidir. Ünlü havari Aziz Pavlus’un adını taşıyan bu kilise 1910 yılında Fransız Gotik Mimarisi olarak inşa edilmiştir.
- Konya Arkeoloji müzesi
Caminin yakınında olan Konya Arkeoloji müzesi mutlaka görülmelidir. Konya Arkeoloji müzesi İstanbul’daki arkeoloji müzesinden sonra ülkemizin en eski 2. Arkeoloji müzesi özelliğini taşımaktadır. Müzede Neolitik çağ, Erken Tunç, Orta Tunç, Demir, Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait eserler bulunmaktadır, gerçekten görülmesi gereken bir yerdir.
- Sahib-i Ata Külliyesi
Müzenin hemen yanında önce Sahib-i Ata külliyesi, cami ve müzesini ziyaret edilebilir. Sahib-i Ata caminin kesme taştan yapılan ana kapısı ilgi çekicidir. Sahib-i Ata cami aynı zamanda Larende cami olarakta bilinmektedir. 1258 yılında Sahib-i Ata Fahrettin Ali tarafından yaptırılmış külliyenin içinde aynı zamanda Sultan(şifa) hamamı da bulunmaktadır. Sahib-i Ata vakıf müzesi ise Selçuklu dönemine has firuze, patlıcan moru ve kobalt mavisi çinilerle kaplı olduğunu hatırlatmadan edemeyeceğim.
- Sırçalı Medrese
Konya ziyaretinizde listenize mutlaka Sırçalı Medreseyi almanızı da öneririm. Burası bana Tebriz’deki Gök Mescidi anımsattı. Dışı mavi çinilerle kaplı medrese maalesef artık kapanmış ve içindeki tarihi eserler ise taşınmış. Alâeddin caddesine geçerek cadde üzerindeki ince minareli medreseyi görebilirsiniz. Medrese Alâeddin tepesinin batı kısmında bulunmaktadır.
Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından 1254 yılında Hadis ilmi okutulmak için kurulan medrese bugün müze olarak kullanılmaktadır. Tek eyvanlı olan medresenin doğu tarafında yer alan taç kapısı ise Selçuklu taş devrinin en güzel işçilik örneğini sergilemektedir. Kırmızı tuğlalar ile örülen minarenin turkuaz renkli çini ile süslenmesi ile minare dikkat çekmektedir.
- Şems-i Tebriz’i
Kent merkezinde görülecek yerlerinden birisi Şems-i Tebriz’i nin mezarının olduğu (öyle söyleniyor ama İran gezimde Khoy ilçesinde gömülü olduğu söylenmişti) cami görülebilir. Küçük ve şirin bir mescittir. Şehri ziyaret edenler pek bilmedikleri bir mekandır.
- Mevlana Celaleddin Rumi
Konya dendiğinde akla ilk gelen Şeb-i Arus törenleri ve Mevlana Celaleddin Rumi’dir. Kentin kalbinde yer alan yapı kompleksi Konya’nın en çok ziyaret çeken noktalarının başında gelmektedir. Her gelişimde öncelikle uğradığım yerdir Mevlana’nın mezarı.
Onun bizlere her zaman huzuru bahşeden değerli sözleri vardır. Mevlana müzesi ve kabrini görmek için müze kart ile ücretsiz gezebilirsiniz. Aralık ayının ikinci haftası yapılan Şeb-i Arus törenlerinde sema gösterileri insanı mesut eder. Hafta boyunca her gün 2 kez düzenlenen törenleri mutlaka izlemenizi isterim. Törenleri izlemek için internetten biletinizi online olarak alabilirsiniz.
İlk defa katıldığım maneviyatın gerçekten insanı etkilediği törenlerde en çok Sema gösterisinden etkilendim. 1 Şeyh, 1 Semazen başı ve 43 semazenin katıldığı muhteşem gösteriyi izlemek keyifli. Aralık ayındaki bu etkinliklere mutlaka katılın.
Konya gezi rehberi : Konya’da ne yenir?
Konya denince akla ilk gelen Etli ekmektir. Bir porsiyonun kesmeyeceği bu lezzet için damak tadıma uyan Şendağlılar Pide salonu oldu. Etli ekmek dışında bıçak arası benim diğer favorim. Diğer denemenizi önereceğim lezzetler bamya çorbası ve fırın kebabıdır.
Adına türküler yakılan tirit şehrin en tanınmış yemeklerinin başında gelir. Mekan önerim tiritçi Mithat’tır. Şöyle bir Konya eti yemek isterseniz Hacı Şükrü Fırın Kebapçısı şiddetle öneririm. Yaklaşık 100 yıllık bir mekan, lezzeti efsanedir. Ayrıca Konya şekerlemesini hediyelik olarak alabilirsiniz. Dilerseniz Konya’da ne yenir yazımıza bakabilirsiniz.
Konya uçuş seferleri
Konya Havalimanı‘na her gün karşılıklı uçuş seferleri bulabilirsiniz. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya gibi büyük şehirlerden de sıklıkla otobüsle varılabilir. Konya gezilecek yerler bakımından zengin bir şehir olmasına rağmen kent merkezindeki çoğu yer gezi mesafesindedir. Sille ve benzeri noktalara uzun mesafeler yapacaksanız araç kiralamanızı öneririm. Hem rahat eder hem de zaman tasarrufu sağlarsınız.
Ülkemizin kadim şehridir Konya. Büyük tarihiyle, değerleriyle ve lezzetleriyle keyifli anlar yaşatacak şehirlerimizden. 2 ya da günlük hafta sonu gezisinin yeterli olacağını düşünüyorum.
Konya’da Yapmadan Dönmeyeceğin 6 Şey
- Mevlana müzesini ve kabrini ziyaret etmelisin.
- Silleyi mutlaka ziyaret etmelisin
- Çatalhöyük Neolitik kentini görmelisin.
- Konya’nın meşhur Tiritini, Etli ekmeğini ve bamya çorbasını yemelisin.
- Şeb-i Arus törenlerini izlemelisin.
- Konya‘nın camilerini dolaşmalısın.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Add comment