Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Gaziantep Bakırcılar Çarşısı / Gaziantep alışveriş rehberi

Gaziantep Bakırcılar Çarşısı / Gaziantep alışveriş rehberi

Bakırcılar Çarşısı Gaziantep denince akla ilk gelen yerlerden. Daha önce Gaziantep gurme turu ve Gaziantep gezi rehberi ile size bu güzel şehri tanıtmıştık. Şimdi de gezgin çiftimiz Merve ve Furkan sizler için Bakırcılar Çarşısı’nı mercek altına aldılar…

Ülkemizin en lezzetli illerinden biri olan Gaziantep’in belki de en hareketli, en eğlenceli, en renkli noktası Bakıcılar Çarşısı. Bir yanda bakır döven esnaflar, öbür yanda renk renk çarıklar, oyuncak satanlar, sedef işlemeli hediyelik eşya satanlar, kilimler, yöresel çantalar… Yani anlayacağınız buranın adı Bakırcılar Çarsısı ama bakırdan başka şeyler de var burada. Bir kere insanlık var, ses var, hayat var, sanat var bu dükkanların arasında.

Gaziantep’e yapılan geziler genelde gurme mutfağını ön plana çıkarsa da bu şehirde yemek dışında da bir şeyler varmış dedirten türden bir yer olan Bakırcılar Çarşısı’na Gaziantep’e gelip de uğramadan dönmek çok büyük ayıp. Bir kere ‘’tınn tınn’’ bakıra vuran çekiç sesleri insana gerçekten de iyi geliyor. Trafiğin keşmekeşinden, kornaların sesinden bunalan bünyelere mutlaka öneriyoruz. ☺

Buradan alışveriş etmeden çıkmak ise daha büyük bir ayıp. O yüzden şimdiden uyaralım, çıngınlar gibi alışveriş etmek isteyeceksiniz. Bu arada size hayat kurtaracak bir öneri: Bakırcılar Çarşısı’nda fiyatlar dükkandan dükkana farklılıklar gösteriyor. Pazarlık yeteneği gelişmiş biriyle beraber alışveriş etmenizi ya da bu yeteneğinizi geliştirip bu çarşıya gitmenizi öneririz.

Bakırcılar Çarşısı ’nın ve Bakır İşlemeciliğinin Tarihi

Gaziantep’te gezilecek yerlerin en başında geliyor Bakırcılar Çarşısı. Hanlar Bölgesi’nde bulunan çarşının tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmiyor ancak ilk olarak 19. yüzyılda oluşmaya başladığı tahmin ediliyor.

Bakır, Antep’te 400 yıldır süregelen en gözde el sanatı. Tahmin edebileceğiniz gibi Bakırcılar Çarşısı da adını bu gelenekten alıyor. Gerçekten de bakırdan yapılan eserleri gördükçe, çekicin bakıra vurup çıkardığı sesi duydukça el emeğinin, göz nurunun ne anlama geldiğiniz daha iyi anlıyorsunuz.

Biraz önce de bahsettiğimiz gibi sadece bakır değil burada hayat verilen ve günümüz teknolojisine inat ayakta tutulmaya çalışılan sanat. Unutulmaya yüz tutmuş olan pek çok el işi emek emek işleniyor burada. Bakırcılar Çarşısı’nın içerisinde cam ve sedef sanatının yanında dökümden yapılan objeler, işlenerek ayakkabı haline getirilmiş deriden çarıklar (yemeniler) ve daha bir çoğu yer alıyor. Etrafa bakıyorsunuz rengarenk, içi açılıyor insanın bir yandan da kafası karışıyor hangisine baksam diye.

Son olarak çarşı içinde bulunan ve yıllara meydana okuyarak gelen tek katlı dükkanların büyük bir kısmının “Bakırcılar Çarşısı Sokak Sağlıklaştırma Projesi” kapsamında restore edildiğini de belirtelim. Tarihi dokusu hiç bozulmamış olan Gaziantep Bakırcılar Çarşısı, Tarihî Kentler Birliği’nin Başarı Ödülü’ne de layık görülmüş.

Gaziantep Bakırcılar Çarşısı Nerede, Nasıl Gidilir?

Gaziantep’in merkez ilçelerinden biri olan ve burada gezeceğiniz birçok noktaya ev sahipliği yapan Şahinbey ilçesinin Eski Saray Caddesi üzerinde bulunuyor Bakırcılar Çarşısı. Yolcu360’tan kiralayacağınız aracınızı Şahinbey Eski Saray Caddesi yakınlarında bir otoparka bırakıp yolun kalan kısmını yürüyerek kolayca tamamlayabilirsiniz. Yola çıkmadan önce Gaziantep Havalimanı araç kiralama fiyatlarına göz atmayı unutmayın.

Yorum ekle