Yolcu360 Blog
Kıvanç-Tatlıtug

Adanalı Ünlüler Kimler?

Adana’lı ünlüler kimler? Adanalı ünlü çok. Hatta ülkemizde yetişmiş en ünlü şahsiyetleri çoğunun kökleri Adana’da. Sebep, kebabının lezzeti mi, insanının duygusallığı mı bilinmez ama Adanalı şöhretler listesi epey uzun…

Herkesin bildiği, tanıdığı ünlü isimlerin aslen nereli olduklarını ya da nerede doğduklarını hep merak etmişizdir. Yazımızın konusu da tam olarak bu merakı gidermek için yazılmıştır. Hangi birbirinden ünlü isimlerin aslen Adanalı olduğunu öğreneceğiz. Tabii ilk önce bu ünlülerin yaşadığı veya kan bağı olduğu şehri, Adana’yı tanıyacağız. Adana’nın doğal güzelliklerini, tarihini, ulaşımını, yemeklerini bu yazımızda bulabilirsiniz.

Adana Hakkında

Adana Toros Dağlarının güneyinde bulunan Çukurova bölgesinde, Seyhan Nehri üzerine kurulmuştur. Akdeniz bölgesinde yer alan Adana’nın, kuzeyinde Kayseri, doğusunda Kahramanmaraş ve Osmaniye, batısında Niğde ve Mersin, güneyinde Hatay illeri bulunmaktadır. Toplam 15 ilçesi vardır. 2016 sayımına göre Türkiye’nin en kalabalık nüfusuna sahip 6. Şehridir. Aynı zamanda kültür ve ticaret şehri olarak da bilinmektedir. Maden zenginlikleri açısından Türkiye’nin en zengin 4. Bölgesidir. Adana özellikle mutfağıyla ziyaretçilerini çekse de mimarisi ve tarihi ile de kendine hayran bırakmaktadır.

Adana’nın Tarihi

Adana’nın tarihi 3000 yıl öncesine kadar dayanır. Birçok kaynağa göre Adana’nın ismi, Hitit İmparatorluğu altındaki Kizzuvatna krallığının Adanya Uru adlı şehrinden türediği bilinmektedir. M.Ö birinci yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun hâkimiyeti altına giren Adana, Doğu Roma’nın en önemli ticaret merkezi haline gelmiştir. 14. Yüzyılda Memlüklerin eline geçen Adana tamamen Türk hâkimiyetine girmiştir. Ozamanlar adları Pyramos ve Sarus olan nehirlerin adlarını Ceyhan ve Seyhan’a çevirmişlerdir. 1517 yılında ise Adana, Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk 31 Ekim 1918’de Adana’ya gelerek Yıldırım Orduları Komutanlığı görevini devralmış ve “Savaş müttefikler için bitmiş olabilir. Ancak bizi ilgilendiren savaş kendi istikbalimizin savaşı, yeni başlıyor” diyerek kurtuluş savaşının ilk işaretlerinden birini Adana’da vermiştir. 1955 yılında ABD ile yapılan anlaşmayla Adana’nın 10 km doğusundaki İncirlik beldesinde kurulan İncirlik Hava Üssü günümüzde hala ABD tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.

Adana’da Gezilecek Yerler

Şehir merkezinde gezip görülecek yerler birbirine yakın olduğundan dolayı aynı gün içerisinde çoğu yeri dolaşmak mümkün. Geçtiğimiz birkaç yıl öncesine kadar araç trafiğine açık olan tarihi Taş Köprü, Ulu Cami, 1882 yılında tamamlanan Büyük Saat Kulesi şehir merkezinde görülebilecek yerler arasındadır. Yine şehir merkezinde bulunan Etnografya Müzesi’ni ve Arkeoloji Müzesi’ni görebilirsiniz. Şehir dışında görülmesi gerekenler arasında Karaisalı köyünde bulunan Kapıkaya Kanyonu, Varda Köprüsü, Anavarza Antik Kenti, Seyhan Barajı örnek verilebilir.

Adana’ya Ulaşım

Adana bir ticaret merkezi olmasından dolayı ulaşımı kolay şehirlerdendir. Adana’ya kara yolu, demir yolu, hava yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel araç ile ulaşım sağlayacaksanız İstanbul Adana arası 934 km, Ankara Adana arası 486 km, İzmir Adana arası 896 km uzaklıktadır. Hava Yolu’nu tercih etmek istiyorsanız şehir merkezinden 5 km uzaklıkta bulunan Şakirpaşa Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Bir diğer seçenek olan demir yolu ile ulaşım için Kayseri-Adana seferini kullanabilirsiniz. Aynı zamanda Mersin’den Adana’ya tren seferleri yapılmaktadır. Yaklaşık olarak 45 dakika sürmektedir.

Adana Araç Kiralama Fiyatları Nasıl?

Adana’daki araç kiralama fiyatları için yolcu360.com üzerinden hızlıca fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz. Adana Şakirpaşa Havalimanı kiralık araç fiyatlarına bakabilir ya da şehrin her hangi bir yerinden de araba kiralayabilirsiniz.

Adana’nın Yemekleri

Türkiye’de yeme – içme turizmi olarak en çok aranan şehirlerden biridir. Şehrin adını verdiği meşhur Adana kebabı neredeyse Türkiye’nin her yerine yayılmış durumda. Klasik kahvaltı yerine burada kahvaltıda Ciğer yenir. Ciğerciler öğlene kadar ciğerlerini bitirmiş olur. Adana’ya gidip de yemeden dönmemeniz gereken yemeklerin listesi şöyle; İçli köfte, adana kebap, bici bici, analı kızlı, sarımsaklı fıstık köfte, karın dolması, ıspanak başı, halka tatlısı, mumbar dolması, şırdan, adana sıkması, tahinli lahana sarması, taş kadayıf.

Adanalı Ünlüler 

Adana hakkında yeterince fikir sahibi olduysak artık sıra geldi ünlülerini tanımaya.

Kıvanç-TatlıtugKıvanç Tatlıtuğ

Kıvanç Tatlıtuğ 1983 yılında doğmuştur. Baba tarafından aslen Adanalıdır. İstanbul Kalamış Lisesi’nden mezun olmuştur. Yıldızı Gümüş ve Aşk-ı Memnu dizileriyle parlamıştır. Profesyonel basketbol oyunculuğu ve mankenlik yapmıştır. 2002 yılında Best Model yarışmasında Türkiye 1.’si olmuştur ve Best Model of The World’e katılmaya hak kazanmıştır. 2012 yılında Kuzey Güney dizisinde başrol oyunculuğu yapmıştır. 2013 yılında çekilen Kelebeğin Rüyası adlı filmde rol almıştır. 2014 yılında Kurt Seyit ve Şura dizisinde rol almıştır. Aynı zamanda Hadi Be Oğlum filminde de başrol oyunculuğu yapmıştır. Mavi markasının reklam yüzü olan Kıvanç Tatlıtuğ 2016 yılında Başak Dizer ile evlenmiştir.

Fatih_TerimFatih Terim

Fatih Terim, 14 Eylül 1953 tarihinde Adana’da doğmuştur. Kendisini Türk futbol tarihindeki en başarılı teknik direktörlerden biri olarak kabul edilen bu tutkulu spor adamı, en önemli Türk spor adamlarındandır. Gençlik yıllarında birçok önemli kulüpte top koşturan Terim, sonrasında teknik direktörlük kariyeriyle de ön plana çıkmıştır. Galatasaray’ın 2000 yılında UEFA Kupası’nı kazanmasında büyük rol oynayan Terim, Türkiye Milli Futbol Takımı’nı da yönetmiştir ve bu takımı Euro 2008’de yarı finale taşımayı başarmıştır. Genç oyunculara kendi vizyonunu ve tutkusunu aktarmakta usta olan Terim, Türk futbolunun önemli bir figürü olmuştur.

Feridun DüzağaçFeridun Düzağaç

Feridun Düzağaç 1968 yılında dünyaya gelmiş ve aslen Adanalıdır. Müzisyen ve söz yazarıdır. Babasının isteği üzerine Ankara Polis Koleji sınavlarına girmiş ve polis olmaya hak kazanmıştır. Okuldaki disiplinden hoşlanmayan ve çok sıkılan Düzağaç, okulu bırakmıştır. 1995 yılında Sevgi Güryay ile evlenmiştir.

 

Haluk LeventHaluk Levent

Haluk Levent 1968 yılında doğmuş, aslen Adanalıdır. Kendisi Türk Rock müziğinin öncülerindendir. Adana Atatürk Lisesi’nden mezun olmuştur. Sırasıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi okumuş olduğu üniversiteler arasında. İlk albümü olan Yollarda kendini yolculuğa atmasından doğan bir albüm ismi olmuştur. İstanbul’a gelip çeşitli barlarda çalışarak ünlü müzisyenlerle tanışmıştır. İlk albümünden sonra Bir Gece Vakti satış rekoru kıran parçasıdır. 1996 yılının sonunda Arkadaş albümünü çıkarmıştır. Müziğin yanı sıra deneme kitabı da çıkartan Levent, konserlerinden kazandığı paralarla insanlara yardım eli uzatıyor.

Ferit AktuğFerit Aktuğ

Ferit Aktuğ 1978 yılında doğmuştur. Aslen Adanalıdır ve Adana doğumludur. 9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü mezunudur. Kördüğüm dizisinde Genco karakterini canlandırmıştır.  Bahar Özdoğan ile evli olan Aktuğ, şu an da Ufak Tefek Cinayetler dizisinde rol almaktadır.

 

Yorum ekle