Zeugma Mozaik Müzesi, dünyaca ünlü mozaikleri görebileceğiniz inanılmaz bir yer. Geç Antik, Erken Süryani ve Roma döneminden eserleri inceleyebileceğiniz müzede vaktin nasıl geçtiğini anlamayacaksınız! Ares Mars Heykeli ve Çingene Kızı Mozaiği eserlerinin ev sahibi olan Zeugma Mozaik Müzesi, Türkiye’de mutlaka görmeniz gereken müzeler arasında.
İçindekiler
- 1 Zeugma Ne Demek?
- 2 Zeugma Mozaik Müzesi’nde Sergilenen Eserler
- 3 Zeugma Mozaiklerinin Önemi
- 4 Zeugma Mozaik Müzesi Tarihçesi
- 5 Zeugma Müzesi Nerede?
- 6 Zeugma Müzesine Nasıl Gidilir?
- 7 Zeugma Müzesine Giriş Ne Kadar?
- 8 Zeugma Müzesi Kimlere Ücretsiz?
- 9 Zeugma Müzesi Kaçta Açılıyor? Zeugma Müzesi Ziyaret Saatleri
- 10 Zeugma Müzesi Sanal Tur
- 11 Zeugma Antik Kentinin Tarihçesi
Zeugma Ne Demek?
Öncelikle merak edilen bir konuyu açığa kavuşturalım. Zeugma ismi nereden geliyor? Zeugma nedir?
Mezopotamya’ya medeniyetler beşiği dememizin bir nedeni var. Burası Antik Yunan’dan Büyük İskender’e, Roma’dan Osmanlı’ya dünyaya iz bırakmış medeniyetlere yuva olmuş. Zeugma’da Roma döneminden kalmış bir isim.
Büyük İskender’in generallerinden I. Seleukos, Fırat Nehri’nin kıyılarına bir yerleşim merkezi kurmuş. Bölgeye kendi ismini vermiş olsa da şehrin ismi Roma hakimiyetine geçince değişmiş. Romalılar, “köprü başı” anlamına gelen Zeugma ismini vermişler.
Dönemin en büyük ticaret yollarıyla bağlantılı, Dicle ve Fırat Nehri’nin kıyılarından beslenen bereketli Zeugma, Kommagene Krallığı’nın en büyük dört şehrinden biriymiş. Sasaniler tarafından yakıp yıkılan Zeugma’dan günümüze birçok tarihi eser ve kalıntılar kalmış…
Zeugma Mozaik Müzesi’nde Sergilenen Eserler
Türkiye’de mozaik sanatı denilince akla hemen Zeugma geliyor. Çünkü Zeugma mozaikleri, dünyanın en değerli eserleri arasında. Sahne ve figürlerdeki renk kullanımı, anatomi ile perspektif bilgisi ve bunların yansıtılış biçimi, tam anlamıyla eşsiz!
Müzede görebileceğiniz binlerce eser var, biz en ünlülerini yazalım dedik. Gerisi sürpriz olsun!
Poseidon Mozaiği
Zeugma Müzesinin en ünlü eserlerinden biri Poseidon, yani Deniz Tanrısı Tethys mozaiği. Arkeologlar, Zeugma Poseidon mozaiğini 2000 yılında keşfetmiş. Bir Roma villasında bulunan Poseidon mozaiği, milattan sonra 2. yüzyıla tarihleniyor. Zeugma müzesindeki Poseidon mozaiği, söz konusu Roma villasının havuzunun tabanını süslüyordu.
Düşünsenize; bundan binlerce yıl önce bir evin yüzme havuzu var ve dibinde el yapımı bir mozaik tablo var. Muhteşem bir lüks! Araştırmacılar bu mozaikten ve villadaki diğer tablolardan yola çıkarak villa sahibinin denizcilik ve deniz ticareti ile uğraştığı sonucuna varmışlar.
Çingene Kızı Mozaiği
Çingene Kızı mozaiği, Zeugma antik kenti içerisinde 1998 – 1999 yıllarında Zeugma kazıları çalışması sırasında keşfedilmiş. Mozaik o kadar etkileyici ki hem antik kentin hem de Gaziantep’in de simgesi olmuş.
Mozaik içerisindeki figüre çingene kızı diyorsak da kişinin cinsiyeti tam olarak belli değil. Bu durumda bir tartışma konusu olmuş. Mozaik konusunda bir başka tartışma da figürün yer tanrıçası ve tanrıların anası Gaia ya da Büyük İskender olduğu üzerine.
Mozaiğin isminin çingene kızı olmasının nedeni ise kabarık saçları ortadan ikiye ayrılmış ve ensesinden bir eşarpla bağlanmış figürün kulaklarında iç içe geçmiş iri halka küpe bulunması. Mozaik, öncelikli olarak Gaziantep arkeoloji müzesinde sergileniyordu. Bunun yanı sıra 2011 yılından beri Zeugma mozaik müzesinde sergileniyor.
Gaziantep gezisi mi planlıyorsunuz? Gaziantep gezi rehberimize mutlaka göz atın!
Athena Heykeli
Müzenin en önemli eserlerinden biri de Athena Tapınağı’nın bir bölümü olan Athena Heykeli. Atina metropolünün tanrıçası ve baş koruyucusu Athena’nın heykeli iki parça şeklinde bulunmuştu. Parçalar birleştirildi ve müzenin girişine yerleştirildi.
Zeugma Mozaiklerinin Önemi
Zeugma mozaiklerini çok özel kılan detaylardan biri, tablolardaki figürlerin eşsiz olması. Mozaiklerde hiçbir figür tekrar edilmemiş. Yani mozaikleri yapan kişiler, bir balık figürünü başka bir yerde bir daha kullanmamışlar.
Zeugma Mozaiklerinin özelliklerinden biri de tüm balık, insan, hayvan figürlerindeki renk perspektifidir. Yani renkleri açıklı koyulu kullanarak nesnelerin üç boyutlu olduğu izlenimi verilmiştir ve bu dönemi için çok büyük bir ustalık göstergesidir.
Müzedeki eserler Zeugma Antik Kenti’ndeki konumlarına göre sıralanıyor. Zemin katta Roma hamamlarına ait mozaikler var. Fırat Nehri’ne en yakın konumlarda keşfedilen mozaikler girişte.
Zeugma Mozaik Müzesi Tarihçesi
Zeugma Mozaik Müzesi, 9 Eylül 2011 yılında Gaziantep’te hizmete başladı. 1700 metrekarelik mozaik ile 3 yıl boyunca dünyanın en büyük mozaik müzesi unvanını taşıdı. 25 bini kapalı olmak üzere toplamda 30 bin metrekare büyüklüğündeki müzede modern hayatın her detayına yer var.
Müzenin içinde yaşı 2000’den fazla birçok mozaik var. Mozaiklerin kimi parçaları kayıp. Eksik parçalar lazer sistemi ile tamamlanıyor. Roma dönemi ihtişamını müzede tam olarak yaşıyorsunuz.
Müze üç bloktan oluşuyor. Mozaik müzesi, arkeoloji müzesi ve sergi ile konferans alanları üç bloğun içinde görebileceğiniz yerler. Müze, bize Zeugma’yı tekrar hatırlatıyor.
Gaziantep’in tarihi Bey mahallesini keşfetmek için yazımıza göz atın!
Zeugma Müzesi Nerede?
Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde. Mithatpaşa üzerinden Hacı Sani Konukoğlu Bulvarı’na gittiğinizde, müze karşınıza çıkacak.
Zeugma Müzesi Adres: Mithatpaşa, Hacı Sani Konukoğlu Blv., 27500 Şehitkamil/Gaziantep
Zeugma Müzesine Nasıl Gidilir?
Aracınızla şehir merkezinden müzeye 5 dakika içinde varabilirsiniz. Buraya ulaşım sağlayan minibüsler de mevcut. Şehir merkezinden yürüyerek gitmek isterseniz, 30 dakikalık bir yolculukla müzeye varabilirsiniz.
Zeugma Müzesine Giriş Ne Kadar?
2022 itibarıyla Zeugma Müzesi giriş ücreti 50 TL.
Zeugma Müzesi Kimlere Ücretsiz?
Müzekart sahipleri müzeye yılda 2 kez ücretsiz girebiliyor. 18 yaş altı kişiler için müzenin ücretsiz olduğu bilgisini bulduk ama teyik alamadık. Burayı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, telefonla bilgi almanız faydalı olur.
Zeugma Müzesi Kaçta Açılıyor? Zeugma Müzesi Ziyaret Saatleri
Müze her gün saat 08:30 açılıyor, 19:00’da kapanıyor. Yaz dönemi ile kış döneminde Zeugma Mozaik Müzesi açılış kapanış saatleri değişmiyor. Bilet gişesi ise 18:30’da kapanıyor.
Zeugma Müzesi Sanal Tur
Müzeyi sanal olarak gezebiliyorsunuz. Görselin üzerine tıklayın ya da dokunun, ardından turunuza başlayın.
Zeugma Antik Kentinin Tarihçesi
Zeugma antik kenti, Gaziantep ilinin Nizip ilçesinin Belkıs köyünde Fırat nehri kıyısında bulunmakta. Bunun yanı sıra antik kent neredeyse 20 bin dönümlük çok geniş bir arazi üzerine kurulu.
Kentin hikayesi MÖ 300’lü yıllarda başlıyor. Büyük İskender’in generallerinden I. Seleukos Gaziantep’in Nizip ilçesinin tepelerine bir kent kuruyor ve kendi ismini (Seleukeia Euphrates) veriyor. Ayrıca bu kentin karşısına da bir şehir kuruyor. Bu şehrin ismine de eşinin ismini veriyor: Apama.
İki şehir arasında bir de köprü kuruyorlar. Daha sonrasında şehirler roma himayesine girince bölgenin ismi Zeugma olarak değişiyor.
Kent, Fırat’ın en sığ yerinde konumlandığı için askeri ve ticari bakımdan çok stratejik bir bölgede yer almakta. Konumundan dolayı tarihin her döneminde önem arz etmiş. Kent içerisinde yaklaşık 80 bin nüfus yaşıyormuş.
Zeugma antik kentine 15 TL ücret ödeyerek girebilirsiniz. Müzekart sahipleri buraya ücretsiz giriyor.
Gaziantep Seyahatiniz için Aracınızı Şimdi Kiralayın!
Gaziantep araç kiralama ihtiyaçlarınız için şimdi Yolcu360’a göz atın. Kiralık araçlardaki en iyi fiyatları karşılaştırın, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı rezerve edin! Ayrıca Yolcu360 mobil uygulamasını indirmek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.
Yorum ekle