Yolcu360 Blog
Gaziantep'teki Türbeler

Gaziantep’teki Türbeler

Gaziantep’te türbeler nerede? Gaziantep’te türbeler ve dini mekanlar hangileri? Gaziantep’te tarihi cami var mı? Gaziantep inanç turizmi için de çok değerli: Gaziantep’teki türbelere ve diğer yapılara baktık…

Gaziantep’teki Türbeler

Geçmişi binlerce yıla dayanan Gaziantep, hem coğrafi konumu gereği hem de kültürel yapısı gereği farklı dinlere ev sahipliği yapmış bir kent. Farklı dinler, farklı kültürler ve bunun sonucunda çok zengin bir kültürel miras sunuyor. Yemekleri, el sanatları, doğası gibi inanç turizmi için de çok değerli olan Gaziantep’te bugün, çok sayıda tarihi cami, türbe, ibadethane var.

Gaziantep’te çok sayıda havra, kilise, cami ve mezarlar ile türbeler var. Mesela Musevi inancın kursal peygamberi Hz. Yuşa’nın türbesi Gaziantep’te. Hz. İsa’nın havarisi Johannes’in İncili’de burada yazılmış.

Gaziantep, türbeler açısından zengin bir şehir. Biz de inanç turizmi açısından önemli olan bu türbeleri listelemek istedik. Ama önce şu yazıyı da okuyun deriz: Gaziantep Gezisine Bu Yazıyı Okumadan Çıkmayın!

Gaziantep Türbeleri

Gaziantep’te çok sayıda türbe var. Hepsini tek tek ele almadık ama en çok ziyaret edilenlerinden bazıları aşağıdaki gibi.

Dölük Köyü

Bu köyde, sayısız dini yapı var. Gaziantep Dölük Köyü, tek başına bir dini inançlar açık hava müzesi niteliğinde. Gaziantep Dölük Köyü mağaralarında binlerce yıllık inancın izini sürmek mümkün.

Hz. Ökkaşe Türbesi

Gaziantep’in Nurdağı ilçesindeki Durmuşlar Köyündedir. Hz. Muhammed’in “kim, cennetteki arkadaşımı görmek isterse bu adama baksın” dediği kişidir. Gerçek adı Ukkaşe olmasına rağmen halk arasında Ökkaşe şeklinde söylenmektedir.

Hz. Ömer Ziyareti

Hz. Ömer, İslam’ı yaymak için Gaziantep’e gelmiştir. Buna dair izler olmasa da Gaziantep’in Nurdağı ilçesindeki Durmuşlar köyünde konakladığı biliniyor.

Sa’d Bin Ebu Vakkas Türbesi

Araban ilçesinin kuzeyinde yaklaşık 6 km. uzaklıkta, Ziyaret Köyü’nün kuzeydoğusunda, Araban ovasına hâkim tepenin zirvesindeki, Sa’d Bin Ebu Vakkas hazretlerinin Türbesi mezarlığın yanı başında yer alıyor. Dikdörtgen planlı ve düzgün kesme taşlarla inşa edilmiş yapının iç bölümünde bağdadi sıva kullanılmış.

Gaziantep’te Ne Yenir Yazı Dizisi’ne de bakın!

Dülükbaba Türbesi

Dülükbaba Türbesi şehrin kuzeyinde, Adana asfaltının doğusunda kendi adıyla anılan tepenin üzerindedir. Dülükbaba’yı diğer evliyalardan ayıran özellik, rivayete göre evlenmek isteyen bekar erkeklere yardımcı olmasıdır.

Gaziantep’ten Hediyelik Ne Alınır?

Nesimi Hazretlerinin Türbesi

Nesimi Hazretlerinin türbesi Gaziantep’in merkez Şehitkamil ilçesi Aktoprak beldesindedir. Nesimi Hz. Bağdat’ta kendisini çekemeyenlerin iftirasına uğramıştır. Rivayete göre Kur’an-ı Kerimi ayak altına aldığı iddia edilmiş ve bunun üzerine derisi yüzülerek öldürülmek istenmiştir. Bu ceza uygulanırken Nesimi Hazretleri hiçbir acı duymamıştır. Fakat camide ezan okuyan müezzinin parmağına kan bulaşmış, bu kanın Nesimi Hazretlerinin murdar kanı olduğu iddia edilerek müezzinin parmakları sırayla kesilmiştir. Nesimi Hazretleri bunun üzerine, silkinerek kalkmış, boğazına kadar yüzülen deri vücuda geri yapışmış ve başını alıp yollara düşerek Aktoprak beldesine gelmiştir. Halk Nesimi Hazretlerini selamlamış ve yakınlık göstermiş, Nesimi Hazretleri de onların selamını alıp karşılık verdikten sonra oracıkta gözden kaybolmuştur. Türbesi kaybolduğu yerde bulunmaktadır.

Gaziantep gezisi için Gaziantep havalimanından ya da Gaziantep merkezden araç kiralama yapabilirsiniz. Böylece şehri, keyifle gezebilirsiniz.

Yorum ekle