Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Diyarbakır Gezi Rehberi / Diyarbakır’da Ne Yenir?

Diyarbakır Gezi Rehberi / Diyarbakır’da Ne Yenir?

Diyarbakır çağlar boyu pek çok medeniyetin egemenliğine girip çıkmış olmasıyla tam bir tarih ve kültür kenti. Diyarbakır gezi rehberi içinde gezilecek görülecek yerler bu anlamda çok zengin. Diyarbakır gezi turları içinde seçiminizi yaparken Diyarbakır gezilecek yerler blog yazılarına göz atmanızda yarar var. Diyarbakır’da gezilecek yerler nereler? Diyarbakır gezi rehberi içerisinde neler var? Diyarbakır merkezde gezilecek yerler listesi nasıl?Diyarbakır doğal güzellikleri ve Diyarbakır turistik yerler hangileri? Diyarbakır’da ne yenir? gibi sorularının cevapları ile bir araya getirdik. Mistik dokusu ve özgün mutfağıyla Diyarbakır’ı sizin için Instagram’ın fenomen seyyahı Gezgininayakizleri hesabının yazarı Cüneyt Durhan gezdi, gördü ve yazdı. Sizde araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak Diyarbakır turu yapmaya ne dersiniz? 🙂

Diyarbakır’a Nasıl Gidilir?

Ankara Diyarbakır kaç km? Ankara ve Diyarbakır arasındaki mesafe 1000.5 kilometre. Ankara’dan Diyarbakır için yola çıkanlar, Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve E90 üzerinden 10 saat 41 dakika sürede şehre ulaşabilirler.

İstanbul Diyarbakır kaç km?  İki şehir arası mesafe 1.448,4 kilometre olup, İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak, 15 saat 22 dakika içerisinde Diyarbakır’a ulaşılabilir. Özellikle Doğu Anadolu turu yapmak isteyenler için araç kiralama ideal bir seçenek.

Van Diyarbakır kaç km? Van’dan Diyarbakır’a gitmek isteyenler gezginler, D300 üzerinden 364,8 kilometrelik mesafeyi Van araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak 4 saat 56 dakika içerisinde tamamlayabilirler.

Adana Diyarbakır kaç km? Adana ve Diyarbakır arasındaki mesafe 523,8 kilometre. Adana araç kiralama fırsatlarını değerlendirerek, E90 üzerinden 5 saat 37 dakika içerisinde şehre ulaşılabilir.

Diyarbakır Gezi Rehberi

Diyarbakır’da gezilecek yerler dediğimde önceliği tarihi yapılara vermek isterim. Diyarbakır gezi rehberi içinde bolca tarihi yer olduğundan zaten bahsetmiştik. Ancak Diyarbakır gezi rehberi içinde gözünüzden kaçan yerler şehir gezisi yaparken karşınıza sürpriz olarak da çıkabilir.

  • Diyarbakır Ulu Cami

Bu tarihi yapılardan ilki kesinlikle Ulucami olacaktır. Anadolu’nun en eski camilerinden biri olan aynı zamanda İslam dünyasının en önemli yapıtlarından biri olan bu eminim sizleri de büyüleyecektir.

  • Diyarbakır Sülüklü Han

Rivayete göre zamanında han içinde yer alan ve şifa verdiğine inanılan sülükleriyle şehirde herkesin uğrak noktası olan Sülüklü Han’ını; şu an iki katlı bir müze olarak hizmet veren Gazi Köşkü yani asıl adıyla Semanoğlu’nu; Cahit Sıtkı Tarancı’ya ait eşyaların sergilendiği ve zamanın evlerinin örneği niteliğindeki Cahit Sıtkı Tarancı evini…

  • Diyarbakır Tarihi Hasan Paşa Hanı

Çin Seddinden sonra dünyada en uzun ikinci yapı olarak bilinen ve Unesco Dünya Mirası listesinde bulunan Diyarbakır Surlarını; Meryan Ana Kilisesi’ni; mimarisiyle dikkat çeken Kervansaray’ını; şehrin fethi sırasında şehit olan sahabelerin de olduğu Hz. Süleyman Cami’sini; Dört Ayaklı Minare’yi ve şehrin en büyük hanı olan aynı zamanda yöresel kahvaltı edip hediyelik eşya bakabileceğiniz Tarihi Hasan Paşa Han’ını gezilecekler listenize eklemenizi öneririm.

Diyarabakır Hasan Paşa Hanı ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın

  • Diyarbakır Hevsel Bahçeleri

Adeta bu güzel şehirle özdeşleşmiş olan Dicle Nehri’ni, Mardin kapısından 3 kilometre uzaklıkta yer alan nehir üzerindeki Dicle köprüsü diğer adıyla On Gözlü Köprüsü’nü ve Diyarbakır surlarıyla Dicle Nehri arasında göz alabildiğine uzanan Hevsel Bahçeleri‘’ni de görmeden dönmemenizi tavsiye ediyorum.

Mezopotamya’nın en eski tahıl ambarı,tarımın anavatanı olarak bilinen bu güzel şehirde yüzlerce kuş türü ile birlikte tilki, sansar, susamuru, sincap ve kirpi gibi hayvan çeşitliliği de bulunmaktadır.

Bu güzel şehirlerde görülecek ve saymakla bitmeyecek olan yerler açısından son tavsiyem ise Çayönü olacaktır. Burası insanlığın ilk yerleşik düzene geçildiği, Ergani ilçesinde yer alan bir yerdir.

Diyarbakır’da Ne Yenir?

Diyarbakır gezi rehberi gezilecek yerler dışında gurme rehberi ile de değerlendirilmeli. Öyle ki Diyarbakır gezi rehberi içinde birbirinden yöresel tatlara ev sahipliği yapan restoranlara sahip. Diyarbakır’da ne yenir dendiğinde akla ilk gelen tabi ki ciğerdir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan ciğer şiş yemenizi öneririm. Burma kadayıf, bulgur, yağsız kıyma ve baharatlardan yapılan Nardan aşı ve Duvaklı pilavı Diyarbakır’da denemeniz gereken lezzetlerdendir. Kuzu eti, kabak ve patlıcandan yapılan Meftune yemeğinin tadına mutlaka bakmalısınız.

Bir adı Hillorik olan halk arasında Pıçık olarak bilinen bulgur toplarının üstüne yoğurt ve tereyağ ile servis edilen lezzetli yemeği deneyebilirsiniz. Hasanpaşa hanında Diyarbakırlıların vazgeçilmezi kahvaltı deneyebilirsiniz. Bunun içinde mekan önerim Kahvaltıcı Kadri.

Şehrin en sevdiğim yerlerinden birisi de nefis kafeleri oldu. O kadar otantik döşenmiş saatlerce oturmaktan büyük keyif aldım. Melik Ahmet caddesi üzerinde yer alan ve canlı müzik dinlediğim Mezopotamya Konağı ve  Kastal Kafe önerimdir. Bir başka gezi rotasında buluşabilmek dileğiyle…

Diyarbakır Otelleri

Binlerce yıl öncesinden gelen tarihi ile Güneydoğu’nun en kozmopolit şehri olarak bilinen Diyarbakır’da lüks hotellerden başlayarak mütevazı kent hotellerinde kadar kalınacak pek çok yer bulunuyor. Geniş ve konforlu oda seçenekleri dışında daha küçük ve ekonomik oda seçenekleri ile Diyarbakır’a gerek kalabalık arkadaş grubu gerek ise ailenizle rahatlıkla gelebilir ve kalacak yer anlamında rahat edersiniz.


Diyarbakır’da nerede kalınır diye merak ediyorsanız, endişelenmenize hiç gerek yok. Çünkü sizin için en iyi konaklama yerleri listelendi. 🙂

  • Novotel Diyarbakir
  • Radisson Blu Otel Diyarbakır
  • Ramada by Wyndham Diyarbakır
  • Köprücü Hotel
  • Hilton Garden Inn Diyarbakır
  • SV Business Otel
  • Demir Hotel

Diyarbakır’a aileniz ve sevdiklerinizle hızlı rezervasyon yaparak geldiğinizde Diyarbakır Havalimanı’ndan yolcu360’ın oto kiralama Diyarbakır seçeneklerine göz atarak istediğiniz kiralık aracı bularak kalacağınız yere rahatlıkla gidebilirsiniz. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama yönteminde olduğu kadar yoğunluk olmayan Diyarbakır’da,  yolcu360’ın bünyesindeki onlarca Diyarbakır rent firması sayesinde çok sayıda marka modele ulaşabilirsiniz. Eğer Mardin Havalimanı sonrasında Diyarbakır’a geçecekseniz kiralık araç ile gelip burada araç teslim yapabilirsiniz. 

1 yorum

  • Akıcı ve detaylı anlatımınız için kutlarım. Diyarbakırlı ve Diyabakır’da bir temizlik şirketi olarak gurur duydum. Ellerinize sağlık…