Yolcu360 Blog
takhiyarsis kilisesi nerede, nasıl gidilir?
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Taksiyarhis Kilisesi Nerede, Nasıl Gidilir? Cunda’da Tarihi bir Durak

Taksiyarhis Kilisesi Nerede, Nasıl Gidilir? Cunda’da Tarihi bir Durak

Tashiyarsis Kilisesi keşfine ne dersiniz? Cunda Adası’nın tarihi kiliselerinden Taksiyarhis, her yıl binlerce turisti kendine çekiyor. Adaya hakim konumu ve tarihi mimarisiyle kilise, fotoğraf karelerine harika bir arka plan oluyor.

takhiyarsis kilisesi nerede, nasıl gidilir?

Taksiyarhis Kilisesi’nin Tarihi ve Hikayesi

Rum Ortodoks cemaati tarafından 1873 yılında eski temelleri üzerine Metropol Kilisesi  olarak inşa edilmiştir. Ayvalık’ın ilk kilisesidir. Kelime olarak “koruyucu baş melekler”  anlamına gelen Taksiyarhis Kilisesi’nin Cebrail ve Mikail meleklerine atfedildiği  düşünülmektedir. Zaten Cunda Adası’na tam da böyle hikayesiyle büyüleyici bir eser  yakışırdı. Ayrıca Hz.İsa’nın hayatının anlatıldığı mermer ikonlar da kilise sütunlarında yer  almaktadır.

Kilise tek kubbeli bir yapıya sahip ve bazilika türünde dikdörtgen planlı oluşturulmuştur. NeoKlasik üslupla tasarlanmış bu mimari eser Cunda Adası’nın zarifliğine uygun ve ilk fırsatta gezilip görülmesi gereken en önemli anıt yapıt olma özelliği taşımaktadır. Cunda’ya özgü sarımsak taşı yüzyıllar önce de değerliymiş nitekim kilisenin dış cephesini süsleyen üçgen kısımlarda yöreye özgü bu taşın kullanıldığını görmekteyiz.

takhiyarsis kilisesi iç mekan, sütunlar, freskler

Taksiyarhis Kilisesi Nerede?

“Peki bu gizemli Taksiyarhis Kilisesi nerede?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Kilise  Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesine bağlı en güzel yeri olan Cunda Adası’nda Namık Kemal Mahallesi’nde yer almaktadır.

takhiyarsis kilisesi, cunda adası

Taksiyarhis Kilisesi’ne Nasıl Gidilir?

Kilisenin nerede olduğunu öğrendik şimdi de Taksiyarhis Kilisesi’ne nasıl gideceğinizden bahsedeceğiz. Öncelikle Balıkesir’den Ayvalık ilçesine otobüs, taksi ya da özel taşıtınız ile geçiş yapabilirisiniz. Ayrıca ilçede yer alan toplu taşıma araçları ile kiliseye ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra kendi araçları ile gelen misafirler de Ayvalık ilçesinden Taksiyarsis  Kilisesi’ne kolaylıkla ulaşım sağlayabilirler.

Ayrıca burada araç kiralama yapabilirsiniz.

yolcu360 blog arama banner

Cunda Adası Araç Kiralama İhtiyaçlarınızda Yolcu360!

Tatil planlarınıza Ayvalık’ı eklediyseniz Yolcu360 ailesi olarak seyahatinizi  kolaylaştırmak için her zaman yanınızdayız. Cunda Adası tatiliniz için kiralık araç arıyorsanız, yolcu360.com üzerinden, Misafir Merkezimizi (0850 360 5 360) arayarak ve mobil uygulamamızla 1 dakikadan kısa sürede işleminizi tamamlayabilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

balıkesir gezi rehberi, cunda adası

Arnavut Kaldırımlı Rüyalar Adası: Cunda Adası

Hepimiz az çok aşinayızdır bu şarkıya öyle değil mi ?: “Dün seni gördüm rüyamda; Arnavut  kaldırımlı taş sokakta.” İşte Cunda Adası da tam olarak böyle bir yerdir: Arnavut kaldırımlı rüyalar adası. Sakinliği ve Akdeniz ikliminin yumuşaklığı ile sizi adeta bulutlarda hissettirir.  Küçük, sessiz bir adadır. Rum mutfağının zengin mirasıyla mideniz şenlenirken, Ege’nin o  müthiş iyot kokusu da ruhunuzu besler. Şehrin kalabalığından kaçmak, gürültüden, stresten  biraz olsun uzaklaşmak istediğinizde tercih etmek isteyeceğiniz küçük bir moladır Cunda  Adası. Gelin şimdi biraz da Cunda’nın en önemli mimari yapılarından birine değinelim.

Taksiyarhis Kilisesi’nin içerisinde dünyanın en büyük çanı yer almaktaydı. II. Dünya Savaşı  sırasında halka haber vermek amacıyla bu çan kiliseden çıkarılıp kullanılmıştır. Bu da bize  kilisenin çok değerli bir tarihi dokuya sahip olduğunu göstermektedir.

Bu büyüleyici kiliseyi gördük sonrasında Taksiyarhis Kilisesi çevresinde gezilecek yerler var mı? Beraber keşfedelim.

Taksiyarhis Kilisesi Çevresinde Görülecek Yerler: Şeytan Sofrası

Yunan mitolojisine göre Zeus’un süt annesi şeytanı Zeus’a zarar vereceğini düşündüğü için  hemen oradan kovar. Bu şeytan rivayete göre üç ayaklıdır. İşte ayaklarının birisi Ayvalık’a 8 km uzaklıkta yer alan Şeytan Sofrası’ndaki demirden kafesin içindedir. Günümüzde insanlar  bu kafesi bir tapınak gibi değerli görüp çevresine renk renk kurdeleler ve ipler bağlamışlardır.  Çevresinde çeşit çeşit kurdeleler satan hediyelik eşya dükkanları görürseniz şaşırmayın; bu

kurdeleler demir kafese bağlamak içindir. Hatta siz de gitmişken kafese bir tane kurdele takmayı unutmayın, deriz.

Şeytan Sofrası’nın gün batımı manzarası muazzamdır. Giden günün ardından denizden gelen esinti eşliğinde kıpkırmızı bir gökyüzü altında Ege’ye el sallarsınız.

Berraklığı ile Ünlü: Sarımsaklı Plajı

Bölgenin sakinliği ve huzuruyla adeta bütünleşmiş bir plajdır. Ayvalık’a 8 km uzaklıktadır.  Sarımsaklı Plajı’nın kendine ait eşsiz turkuaz rengini mutlaka görmelisiniz. Ayrıca plaj bandı  boyunca yer alan çeşitli restoran, kafe, otel seçeneklerinden faydalanıp bir tarafta doğa bir  tarafta masmavi bir denizin keyfini doyasıya çıkarmanızı tavsiye ederiz.

ayazma kilisesi nerede, takhiyarsis kilisesi çevresinde görebileceğiniz yerler

Taksiyarhis Kilisesi Çevresinde Görülecek Yerler: Ayazma Kilisesi

Rivayete göre her gece rüyasında Meryem Ana’yı gören küçük bir kız çocuğu varmış. Bu  küçük kız Meryem Ana’nın fışkıran bir kaynaktan su içtiğini görür. Meryem Ana her gece  kızın rüyasına gelir ve hep aynı yerden su içer. Küçük kız bunun bir işaret olabileceğini  düşünür ve rüyasını meclisi anlatır. Meclisin ileri gelenleri de küçük kızın gösterdiği yeri  kazar. Gerçekten de burada bir su kaynağı vardır. Daha sonra bu kaynağın çevresine bir kilise yapılır ve su koruma altına alınır. Bu yüzden de kilisenin adı “kutsal su” anlamına  gelmektedir. Ayvalık merkezde bulunan Ayazma Kilisesi’nde bu küçük kızın rüyasına kim  eşlik etmek istemez ki!

çınarlı camii, cunda adası, ayvalık

Asırlık Değer: Çınarlı Cami (Agia Iorgi Kilisesi)

Ayvalık merkezde yer alan bu eser bölgedeki Rumlar tarafından yapılmış bir kiliseyken daha  sonra Cumhuriyet döneminde camiye çevrilmiştir. Dış cephesinde sarımsak taşının  kullanıldığı bu eser bizi görkemli bir şekilde karşılamakta ve içerisine girince bizlere sunduğu  büyülü atmosfer ile bizleri ağırlamaktadır.

tarihi ayvalık evleri, takhiyarsis kilisesi çevresinde gezilecek yerler

Taksiyarhis Kilisesi Çevresinde Görülecek Yerler: Tarihi Ayvalık Evleri

Pembe panjurlu romantik ev klişesini yıkan “pembe sarımsak taşlı” evlerdir Tarihi Ayvalık  Evleri. Daha sokağın başında sizi sıcaklığıyla kucaklar. Gösterişten uzak mimarisi ve cana  yakın insanları ile sarıp sarmalar sizi. Arnavut kaldırımlı labirenti andıran sokaklarında adeta  tarihte yolculuğa çıkarsınız. Tam kayboldum derken bambaşka bir manzarayla karşılaşırsınız.  Anı olarak saklayacağınız muhteşem kareler yakalarsınız. Ayrıca evlerde bulunan çardaklara  şöyle bir oturup bölgeye özgü adaçayı, karadut şerbeti gibi içeceklerin de tadına bakmanızı  mutlaka tavsiye ederiz.

cennet tepesi, ayvalık, balıkesir

Adı Gibi: Cennet Tepesi

Ayvalık’ın Şeytan Sofrası’ndan sonra en güzel manzarasına sahip diğer mekanı Cennet  Tepesi’dir. Ulaşımının kolay olması da burayı cazip kılan bir başka özelliğidir. Sevdiklerinizle  birlikte gün batımına doğru Cennet Tepesi’ne gelip birkaç saatliğine de olsa cenneti yaşamak  istemez misiniz ?

Şimdiden iyi tatiller dileriz.

Yorum ekle