Gaziantep seyahatinizde mutlaka gezip görmeniz gereken yerleri sizin için araştırdık.
Yazımızın devamında en iyi beş Gaziantep gezi rotasını derleyip sıraladık. Ama öncelikle Gaziantep nerede, Gaziantep nasıl bir şehir, Gaziantep’te ne yenir gibi sorulara cevap verelim. Gelin hep beraber, Gaziantep hakkında genel bir bilgi edinelim.
Gaziantep Hakkında Genel Bilgiler
Eski çağlardan bu yana, Mezopotamya ile Akdeniz arasında kurulan birçok uygarlığa tanıklık etmiş bir şehir Antep. Tarihe tanıklık eden şehir, bugün hala canlılığını ve önemini korumaya devam ediyor.
Antep eski İpek Yolu’nun üzerinde kurulan bir şehir. Bu nedenle geçmişten beri şehir, ticarete ve ekonomiye yön veren bir yapıda. Leziz yemekleriyle ünlü olduğu kadar tadına doyum olmaz Antep fıstığıyla da adından söz ettiriyor.
Hepimizin bildiği üzere şehir “gazi” ünvanını, Kurtuluş Savaşı’nda göstermiş olduğu kahramanca duruşundan dolayı alıyor. Aslında şehrin eski ismi Antep. Hatta rivayet edildiği kadarıyla şehrin en eski ismi Ayıntap.
Gaziantep Gezi Rehberi
Gaziantep, yaklaşık 2 milyonluk nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık 8. ilidir. Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan il, ülkenin önemli bir sanayi ve ticaret şehridir.
Gaziantep’te Gezilecek En İyi Yerler
Gaziantep’e gelip lezzetli yemeklerinden denememek, olmaz. Ayrıca bu konuda gezebileceğiniz çok yer var. Sizin için Gaziantep’te gezilecek en iyi yerleri araştırdık ve derledik. Gaziantep’te gezilecek en iyi beş yeri listeledik. Gelin hazırladığımız listede neler var bir bakalım.
Bakırcılar Çarşısı
Bakırcılar Çarşısı, Hanlar Bölgesi’nde yer alıyor. Burada ustalar hala, bakır işçiliği mesleğini sürdürüyor.
Çarşıda ustaların, bakır işleme sanatıyla hazırladığı ürünlerden satın alabilirsiniz. Ustaları bakır işlerken atölyelerinde izleyebilirsiniz. Nostaljik yapısını koruyan bu çarşı, Gaziantep için sembolik bir anlama sahip.
Almacı Pazarı
Elmacı ismiyle pazar, Şehitkamil isimli yerde. Burada daha çok yöreye has doğal ürünler satılıyor. Baharat satan dükkanlar çok sayıda mevcut.
Gaziantep Atatürk Anı Müzesi
Müze, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1933 yılında Gaziantep’i ziyarete geldiği sırada kaldığı tarihi Antep evine benzeyen iki binadan oluşuyor. Bu iki bina günümüzde, anı evi olarak hizmet veriyor.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Gaziantep’te kaldığı zaman zarfında, kullandığı eşyalar sergileniyor. Ayrıca müzede, Sözlü Tarih Araştırma Odası ve Atatürk Araştırma Kitaplığı gibi kısımlar da var.
Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
Kuruluş tarihi itibariyle Türkiye’de bulunan dördüncü oyuncak müzesi burası. Gaziantep’te yer alan oyuncak müzesi bir avluya sahip, üç katlı bir binada konumlanıyor. Bu tarihi bina Gaziantep’in Şahinbey semtinde.
Müze, 2013 yılından beri hizmet veriyor. Oyuncak müzesinin küratörlüğünü yapmış kişi ise değerli yazarlarımızdan olan Sunay Akın. Bununla birlikte müzede, 1700 ile 1990 yılları arasında piyasaya sürülmüş oyuncaklar sergileniyor. Ayrıca müze, altı yaşından küçük çocuklar ve altmış beş yaşından büyük kişiler için ücretsiz.
Gaziantep Kalesi
Kale şehre hakim bir konuda. Fakat yapım yılı belirsiz. Gaziantep Kalesi, Roma döneminde gözetleme amaçlı kullanılmış. Günümüzde Türkiye’de yıkılmadan varlığını koruyabilmiş kalelerden biri.
Şahinbey Milli Mücadele Müzesi
Kurtuluş Savaşı esnasında şehir halkının gösterdiği fedakarlıkları anlatan müze, kronolojik bir anlatıma sahip. Sizde Gaziantep gezilecek yerler için şehre geldiğinizde Şahinbey Milli Mücadele Müzesi’ni gezi rehberi için hazırladığınız listeye mutlaka ekleyin deriz. Zira müzeyi ziyaret ettiğiniz zaman hem duygularla hem de bilgilerle sarıp sarmalanıyorsunuz.
Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi
Öncelikli olarak Bayaz adının nereden geldiğini merak etmiş olabilirsiniz. Kendisi aslında bir tütün tüccarı. Tam adı ise Bayaz Ahmet Efendi. Bayazhan 1909 yılı tarihli. 2019 yılından beri de müze konumunda.
Şahinbey Parkı
Gaziantep halkının da en gözde duraklarından biri burası. Koskocaman bir park. İnsanın şehirden sıkıldığında kaçabileceği güzel bir nokta. Şahinbey Parkı içerisinde teleferik, meşhur yapıların minyatür halleri, kafe ve oyun alanları da mevcut. Dilerseniz teleferiğe binerek şehre kuş bakışı bakabilirsiniz. 🙂
Müze denilince ya da müze gezmekten bahsedilince pek çoğumuz biraz burun kıvırıyoruz. Bunun iki nedeni var: bize müze gezmek pek öğretilmedi ve müzeleri gezerken nelere nasıl bakacağımızı dolayısıyla da müze gezmekten nasıl keyif alacağımızı bilmiyoruz.
Bununla beraber kabul edelim ki, ülkemiz sanat tarihi, arkeolojik bulgular açısından çok zengin ama müzecilik konusunda çok başarılı değiliz. Avrupa müzelerindeki gibi showlar vs pek yok müzelerimizde. Eserleri bir cam arkasında görebilirsiniz.
Bir kere Zeugma Müzesinde sergilenen dev boyutlu mozaikler efsane. Mesela onların yuvarlak çıkık gözleri Roma halkının karakteristik antropolik tip özelliğiymiş..Bir yemek müzesi var, yemek yerken aklınızdan çıkmayacak. İşte Gaziantep müzeleri…
Zeugma Mozaik Müzesi
Gaziantep denildiği zaman akla gelen yerlerden ilki şüphesiz ki Zeugma Mozaik Müzesi’dir. Dünyaca ünlü “Çingene Kızı” mozaiğine de ev sahipliği yapmakta olan bu müzede yöredeki kazılardan elde edilen “Acheloos” gibi diğer mozaikleri de görmek mümkün.
Yesemek Açık Hava Müzesi
Yesemek Açık Hava Müzesi de görülmesi gereken yerlerde üst sıralarda yer alıyor. Antik bir heykel yapım atölyesi olan bu yer ilk kez Hitit döneminde kullanıma girmiştir. Yapılan kazılarda bulunan yüzlerce heykel çevrenin düzenlenmesini sağlamış, bölge bir açık hava müzesi haline getirilmiştir.
Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi
Gaziantep denildiği zaman akla gelen ilk şeylerden biri de mutfaktır ve Türkiye’nin ilk mutfak müzesi olan Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır. Burada ziyaretçiler Gazantep’in geleneksel mutfak kültürünü daha yakından tanıma fırsatı elde etmektedirler.
Bütün bu müzelerin yanında Hasan Süzer Etnoğrafya Müzesi, Medusa Cam Müzesi, Ömer Ersoy Kültür Merkezi ve Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi gibi yerleri ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Gaziantep’e Ne Zaman Gidilir?
Gaziantep şehrini, aslında dört mevsimde de ziyaret edebilirsiniz.
Gaziantep hava durumunu ve iklimi göz önüne alırsak aslında en iyi seyahat ayları, bahar. Yine de yılın her ayı farklı güzellikte olan bir şehir Gaziantep, bunu söylemeden geçmeyelim.
Gaziantep Mutfağı: Gaziantep’te Ne Yenir?
UNESCO’nun da gastronomi alanında korumaya aldığı Gaziantep mutfağı 252 farklı çeşit yemek içermektedir. Bu mutfağın en önemli parçası çeşitli kebaplarıdır. Yeni dünya, elma, patlıcan, Kilis, simit gibi yaklaşık 32 türde kebabı tadabilirsiniz. Bunun yanında firik pilavı gibi 27 çeşit pilav, lahmacun gibi 26 çeşit etli yemek ve onlarca çeşit dolmayı da tercih edebilirsiniz.
Bütün bunların yanında adını şehrin verdiği Antep fıstığı ve bu fıstıktan yapılan lezzetli baklavaları mutlaka deneyin.
“Gaziantep yemekleri İstanbul’da da var” falan demeyin sakın. Burada hem pişirme yöntemleri daha farklı hem de et kalitesi çok yüksek. Bölgede otlanan hayvanlardan elde edilen etlerle hazırlanan kebaplar İstanbul’daki dev marketlerden toplu alımla alınan etlere fark atar.
Tarihi yapıları, kültürel mirası, fıstığıyla olduğu kadar mutfağıyla da meşhur bir şehir. Hatta öyle ki sadece yemek yemek için bile Gaziantep’e seyahat düzenleyen kişiler var.
Gurme gezginlerin adresi Gaziantep’e geldiyseniz birkaç kilo almayı göze aldınız demektir! Peki, Gaziantep’te ne yenir diye sorduğunuzu duyar gibiyiz.
UNESCO tarafından “Dünya Gastronomi Şehri” olarak koruma altına alınan Gaziantep’te birbirinden leziz yemekler yiyebilirsiniz. Özellikle baklava ve katmeriyle nam salmış bir şehir. Katmerci Zekeriya Usta şehrin en meşhur ustalarından biri.
Kebapları, küşlemesi, Antep lahmacunu, beyran çorbası, nohut dürümü, acılı ezmesi, kahvesi, fıstığı derken liste uzayıp gidiyor. Eğer Gaziantep’e gelirseniz Metanet Beyran’da bir beyran çorbası içebilirsiniz. Böylece yeni tatlar keşfedebilirsiniz.
Gaziantep’in Nesi Meşhur?
Binlerce yıllık tarihi ve bu tarih sonucu kalan tarihi eserlerin dışında adını verdiği Antep fıstığı ile meşhurdur. Bunun yanında çeşitli kebapların ve lahmacunun başkenti olarak adlandırılan şehir, ünlü Türk tatlısı olan baklavanın da anavatanıdır.
Gaziantep’e Nasıl Gidilir?
İstanbul Gaziantep kaç km?
İki şehir arası mesafe 1.144,8 kilometre olup, İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak O-4 üzerinden 12 saat 24 dakikada şehre varılabilir. Şimdiden Gaziantep turunuz için iyi eğlenceler !
Ankara Gaziantep kaç km?
Ankara ve Gaziantep arasındaki mesafe 700,5 kilometre. Ankara’dan Gaziantep gezilecek yerler için yola çıkanlar, Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve D750/E90 ve E90 üzerinden 7 saat 31 dakika içerisinde şehre ulaşabilirler.
Adana Gaziantep kaç km?
Buradan yola çıkacaksanız, Adana araç kiralama seçeneklerinden birini seçerek E90 üzerinden 2 saat 35 dakika içerisinde 223,5 kilometre olan yolu tamamlayabilirler.
Şehre uçakla ya da şehirlerarası otobüs seferleri düzenleyen firmalar aracılığıyla gidebilirsiniz. Kendi hususi arabanızla veya araç kiralayarak da Gaziantep’e ulaşabilirsiniz.
Oğuzeli Havalimanı, merkeze 20 km’lik mesafede. Ayrıca Türkiye’de birçok şehirden direkt olarak Gaziantep’e uçak seferleri düzenleyen şirketler var.
Seyahat için tercihinizi otobüsle gelmekten yana kullanacaksanız, o da rahat bir yöntem. Uzun saatler sürebiliyor. Fakat burada durum, hangi ilden yola çıktığınıza göre değişiyor. Türkiye’deki birçok ilde, aktarma yapmadan Gaziantep’e gidebileceğiniz otobüs şirketleri mevcut. Şimdiden iyi eğlenceler ve afiyet olsun!
Gaziantep Araç Kiralama Seçenekleri
Gaziantep merkez araç kiralama ya da Gaziantep Havalimanından araç kiralama yapabilirsiniz. Elbette Antep ilçelerinde de çok sayıda rent a car ofisi var. Gaziantep uygun fiyatlı kiralık araç seçenekleri için fiyat karşılaştırması yapmak önemli.
Yolcu360 mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.
En uygun kiralık araba seçeneğine ulaşmak üzere yolcu360.com’u kullanabilirsiniz. yolcu360.com üzerinden fiyatların, rent a car markalarının ve araç özelliklerinin olduğu bir liste alabilirsiniz. Sistem, Gaziantep oto kiralama firmalarının müsait araçlarını hızlı bir şekilde ekranınıza yansıtır.
Fiyata, araç özelliğine bakarak hemen tercihinizi yapıp uluslararası güvenlik sertifikalı yolcu360.com ödeme sayfası üzerinden ödemenizi dilerseniz kredi kartına taksitle yapabilirsiniz.
Yorum ekle