Yolcu360 Blog

Antakya Gezilecek Yerler / Hatay

Antakya harita üzerinde Hatay’ın ikinci adı olarak yer alsada aslında Hatay’ın bir ilçesidir. Dinlerin buluşma noktası olan Antakya, tarihi yerleri ve doğal güzellikleri ile sizlere büyüleyici bir deneyim yaşatır. Farklı medeniyetlere ve kültürlere ev sahipliği yapan Antakya’yı keşfetmeniz ve bütün güzelliklerini gezip, görmeniz için Antakya gezilecek yerler listesini sizler için hazırladık.

Antakya’nın tarihi yerleri

  • Antakya Kalesi

Antakya’ya kuşbakışı bakmak istiyorsanız kesinlikle Antakya gezilecek yerler arasındaki ilk durağınız Antakya Kalesi olmalı. Osmanlı, Selçuklular, Roma, Bizans gibi birçok medeniyet tarafından kullanılan kale, Habib Neccar Dağı yamacında inşa edilmiştir.

  • Saint Pierre Kilisesi

Hac dağının eteklerinde yer alan ve hristiyanlar için hacı olmak için gidilen 3 noktadan biri de Saint Pierre Kilisesi’dir. Aziz Petrus’un hristiyanlığı yaymak için ilk dini toplantıyı burada gerçekleştirmesinden dolayı kilise katolikliğin merkezi olarak kabul edilir. Dünyanın ilk katolik kilisesi olan Saint Pierre Kilisesi, aslında bir mağara olsada daha sonrasında bazı eklemeler yapılmıştır. Antakya gezilecek yerler arasında olan ve turistler tarafından oldukça ilgi gören kilise 15 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında açıktır. Kilise girişi için müzekart geçerlidir. Antakya gezilecek yerler arasında yer alan diğer iki kiliseden biri Aziz Petrus ve Pavlus Ortodoks Kilisesi, diğeri ise Protestan Kilisesi’dir.

  • Arkeoloji Müzesi

Saint Pierre Kilisesinden araçla 5 dakika uzaklıkta yer alan Arkeoloji Müzesi, 1948 yılında açılmıştır. 3000 metrekareden fazla mozaik içeren müzenin diğer adı Antakya Mozaik Müzesi olarak geçmektedir. Aynı zamanda dünya’nın en büyük ikinci mozaik müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Roma, Bizans, Hitit gibi birçok medeniyete ve kültüre ait arkeolojik esere sahip olan müze, dünya’nın en büyük üçüncü sikke koleksiyonuna sahiptir. Mozaik, heykel, sütun ve yazıt gibi tarihi eserlerle dolu olan bu kocaman müze mutlaka Antakya gezilecek yerler rehberinizde yer almalı.

  • Titus Tüneli ve Beşikli Mağarası

Sel ve baskınlardan kurtulmak için Roma döneminde yapılan tünelin içerisinde ve çevresinde döneme ait birçok tarihi  kalıntı bulunmaktadır. Titus Tüneli’ni gezdikten sonra yakınlarında bulunan ve Roma dönemine ait bir başka tarihi yer olan Beşikli Mağarasını Antakya gezilecek yerler listenize eklemenizi öneririz. Kaya üzerine oyularak yapılan mezarlardan en ünlüsü olan Beşikli Mağarasında taş sütunlar ve merdivenler dikkat çekmektedir.

  • Habibi Neccar Camisi

Anadolu’da inşa edilen ilk cami özelliğine sahip olan Habibi Neccar Camisi kesilikle Antakya gezilecek yerler listenizde yer almalı. Camiye adını veren kişi, M.S 40’lı yıllarda Antakya’da yaşayan ve Kuran-ı Kerim yer alan Yasin Suresi’nin içerisinde adı geçen bir marangoz. Habibi Neccar, İsa’nın havarilerine ilk inananlardan biridir ve bu yüzden havariler ile birlikte öldürülmüştür. Caminin içerisinde Habibi Neccar’ın mezarı ve İsa’nın havarileri olan Yunus ve Yahya’nın mezarları mevcut.

Antakya’nın doğal güzellikleri

  • Reyhanlı Hamamat Kaplıcaları
  • Vakıflı Köyü
  • Harbiye Şelalesi
  • Asi Nehri
  • Hıdırbey Musa Ağacı

Hıdırbey köyünde Musa peygamberin asasını koyduğu yer olarak bilinen çınar ağacı’nı görmeden seyahatiniz sonlandırmayın. Köyü gezerken, tandırda Katıklı ekmeğin tadına bakmanızı öneririz.

Antakya’da ne yenir?

Antakya gezilecek yerler listenizi hazırladıysanız, sıra geldi Antakya mutfağı içerisinde mutlaka denemeniz gereken yemeklere. Antakya simidi bildiğiniz tüm simitlerden farklı. Büyük, az susamlı ve tuz-kimyon karışımına batırılarak yenir. Acı salçalı hamur işi de değişik bir lezzet. Antakya yemekleri arasında ıspanaklı börek, sac oruğu ve firik pilavı gibi tatlar yer almaktadır. Antakya’da tepsi kebabı, kağıt kebabı ve Antakya döneri  yemeden geri dönmemelisiniz. Hatay Serinyol araç kiralama fırsatlarına göz atıp, Antakya’nın eşsiz tatlarını keşfedebilirsiniz.

Antakya’ya Ulaşım

Antakya Nerede?’ diye merak edenler için en net cevap Türkiye’nin güneyinde bulunan ve Akdenize kıyısı olan Hatay’ın bir ilçesidir. Akdeniz iklimine sahip olan Antakya, özellikle bahar ve yaz aylarında seyahat için tercih edilmektedir. Antakya’ya Türkiye’nin hemen her ilinden otobüs seferi mevcuttur. Otobüs yolculuğunu yorucu bulan seyahat severler hava yolu tercih edebilirler. Türkiye’nin her yerinden Hatay Havalimanı için uçuş saatleri ve periodları mevcuttur. Rahat ve konforlu bir ulaşım için bölgeye uçakla gelip Hatay Havalimanı araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilir ve geziniz bitince de aracı ilgili rent a car ofisine bırakabilirsiniz veya Hatay araç kiralama seçenekleri için uygun fırsatları yakalamak ve fiyat karşılaştırması yapmak için yolcu360 sistemini kullanabilirsiniz.

Yorum ekle