Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Gurme Rehberi - Nerede ne yenir? > Günübirlik Hatay Gurme Gezi Rehberi: Hatay’da Nerede Ne Yenir?

Günübirlik Hatay Gurme Gezi Rehberi: Hatay’da Nerede Ne Yenir?

Öncelikle Hatay öyle bir günde gezilip bitirilebilecek bir şehir değil. Baştan bunu kabul ederek giderseniz, dönüş yolunda daha az pişmanlık yaşarsınız. Hatay‘da nerede ne yenir sorusunun cevabını vermek de kolay değil çünkü bu kozmopolit şehrin her caddesinden, her sokağından adeta lezzet fışkırıyor. Ancak biz yine de sizler için bir günde Hatay’da neler yiyebileceğinizi sunan bir gezi rehberi hazırlamaya çalıştık. Hazırsanız lezzet diyarına gidiyoruz…

Hatay son dönemlerde gıda turizminin adeta başkenti olmuş durumda. Her ne kadar büyük şehirlerde Hatay mutfağından örnekler sunan restoranlar açılsa da, bazı şeyleri yerinde yemek gerek. Peki Hatay’a nasıl gitmek lazım. Hatay’da sürekli uçakların inip kalktığı aktif bir havalimanı var. Bu sebeple Hatay havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakmak için Yolcu360’a bir göz atmak akıllıca olacaktır. 

Hatay’da nerede kahvaltı edilir?

Lüks düşkününden gurme olmaz. Hele Hatay’da “Aman gittiğimiz yer 5 yıldızlı otel gibi olsun.” derseniz hiç gitmeyin daha iyi. Bu yüzden size hiç öyle özünden kopmuş, lüks yerleri önermeyeceğiz. Kahvaltı edecekseniz Karaca çay ve kahvaltı bahçesine gideceksiniz. Şehirden uzaklaştıkça Hatay’ın güzelliklerini daha çok keşfetme imkanınız da olacak.

Doğanın içinde derme çatma kurulmuş çardakların içinde sedirlere uzanıp yer sofrasında tadabileceğiniz en güzel yöresel kahvaltının keyfini yaşayacaksınız. Bir yandan ördekler, bir yandan tavuklar geçecek etrafınızdan. “Oh be iyi ki buralara geldik.” diyerek yeniden doğacaksınız. Üstelik bu çay bahçesi Karlıca dediğimiz bir mevkide ve organik ürünler de satın alabilme şansınız da var.

Hatay’da çay kahve nerede içilir?

Öncelikle Antakya merkeze döndüğünüzde eski Antakya sokaklarında şöyle iyice bir turlayın. Uzun Çarşı’da şöyle bir dolaşıp alacağınız, hediye edeceğiniz şeyler varsa tezgahlara göz atın. Ardından pek çok farklı mekanın eski otantik binalarda hizmet verdiğini göreceksiniz.

Hatay son yıllarda eski Antakya sokaklarını canlandıran bu mekanların gördüğü rabetle de anılıyor, siz de bu mekanları bir dolaşmadan dönmeyin. Ancak Hatay’da nerede çay kahve içilir diyecek olursanız, Antakya’da hemen merkezde yer alan Limonlu Bahçe’ye kesinlikle uğrayın. Özellikle çayın yanında sundukları tatlı ve atıştırmalıkların ayrı bir lezzeti var. Burada çay kahve içerek biraz soluklanabilirsiniz.

Hatay’da ne nerede yenir?

Belen Tava: Amanos Dağları’na sırtını yaslamış olan Belen’den özellikle Belen Tava yemek için her gün yüzlerce kişi gelip geçiyor. Bunlardan biri de neden siz olmayasınız?

Sini Kebabı: Öyle Antakya merkezde oturduğunuz yerde Hatay lezzetleri ayağınıza gelmez, Belen’e kadar yola çıkmışsanız az ilerisindeki Kırıkhan’da da tepsi kebabı ya da sini kebabı olarak bilinen kıymalı ve kuşbaşılı seçenekleri olan lezzet resitallerini kaçırmayın. Bir ufak tüyo, tüm Hatay-Adana-Antep civarında en lezzetli kebapları yine Kırıkhan’da tadabilirsiniz. Toprağından mı suyundan mı bilinmez, Kırıkhan’da yapılan kebapların eşi benzeri yok.

Künefe ve Kireçte Kabak: Hatay denince akla ilk önce hep künefe gelir. En az künefe kadar tadını damağınıza çivileyecek bir başka lezzet de kireçte kabak tatlısı.

Bu iki tatlıyı da tatmak için sizi şehrin diğer ucuna, tam bir Akdeniz liman kenti olan İskenderun’a davet ediyoruz. İskenderun’da Petek Pastanesi’ni bulun ve tatlı neymiş, ne demekmiş yeniden keşfedin.

Petek Pastanesi hem künefesi hem de kireçte kabak tatlısı ile aklınızı başınızdan almakla kalmayacak, baklava menüsüyle de sizi bir lezzet cennetine götürecek.

Hatay döneri nedir?

Son yıllarda İstanbul başta olmak üzere pek çok büyük şehirde bir Hatay döneri modası almış başını gitmiş durumda. Fakat Hatay’da işin rengi biraz farklı. Evet özellikle İskenderun’da pek çok dönerci salonu bulunmakta ancak bunun ne kadar yöresel bir lezzet olduğu tartışılır. Bu sebeple Hatay’a gittiğiniz zaman kesinlikle tadın diyeceğimiz bir yiyecek değil. Hatta tatmayı aklınızdan bile geçirip zaman kaybetmeyin. Yiyecek daha neler var neler…

Hatay Antakya’da kesinlikte yemeniz gereken yemekler

Antakya’da pek çok yöresel yemek yapan yer bulmak mümkün. Ancak illa bir öneri istiyorsanız Sultan Sofra’sını ziyaret edin diyebiliriz. Peki Sultan Sofrası’nda kesinlikte tatmanız gereken lezzetler hangileri? İdeal bir Hatay sofrasında olması gerekenleri sizler için bir araya topladık.

Efsane bir futbol takımının kadrosundan hallice olan bu ekibi sofranızda toplayabilirseniz ne mutlu size. Cem Yılmaz’ın “Little little into the middle” demesi misali, masanızı donatmanız gereken menü şu şekilde;

 

Cevizli Biber, Biberli Ekmek (katıklı ekmek olarak da bilinir), Oruk (bir çeşit içliköfte), Kaytaz Böreği, Bakla ezmesi, Humus, Mütebbel, Zahter Salatası, Çökelek Salatası, Dövme (aşur)

 

 

Hatay’da akşam yemeği nerede yenir?

Antakya merkezde yukarıda saydığımız ekibi midenize indirdikten sonra artık akşam yemeğine hazırsınız demektir. Akşam yemeği için istikametimiz Harbiye. Binlerce yıllık geçmişe sahip bu bölge aynı zamanlarda Hristiyanların Hac için sıklıkla ziyaret ettikleri bir nokta. Aynı zamanda bir yemek cenneti. Harbiye’de pek çok mekanda aradığınız lezzeti bulabilirsiniz. Ancak biz size bölgenin en eski mekanı olan Hidro’yu önereceğiz. Eğer Antakya merkezde mezeleri tatma fırsatınız olduysa üzülmeyin bir çoğunu yine burada bulabilirsiniz. Ancak Hidro’da asıl yemeniz gereken şey Tuzda Et ya da Tuzda Tavuk.

Tuzun içinde alev alev yanan yemeğin nasıl bir tadı olabileceğini keşfetmeniz için ideal bir yerde olduğunuzu unutmayın. Tercihinize göre et ya da tavuk olarak bu lezzeti tadabilirsiniz ve yanında kesinlikle Hatay usulü çiğ köfte istemeyi unutmayın. İçinde kıyma ile birlikte servis edilen bu çiğköftenin lezzetini bütün dünyayı gezseniz yine de bulamazsınız. Tüm bunların üstüne ikinci bir künefeyi de yine midenize yuvarlayabilirsiniz.

Biraz yorucu ve koşuşturmalı da olsa bir gün içinde kahvaltısından, çay-kahvesine, tatlısından akşam yemeğine ve mezelerine kadar Hatay’da bir günde tadabileceklerinizi sıraladık. Gitmesi yemesi size kaldı. Bir sonraki lezzet yolculuğunda buluşmak üzere.

Yorum ekle