Arabanın icadı, çok merak edilen bir tarih konusudur. Gelin arabanın icadından Osmanlıda ilk otomobile otomobilin tarihi ile ilgili bilgilere beraber bakalım. Çok şaşırtıcı detaylar var…
Otomobilin Tarihi 101: İlk Araba Ne Zaman İcat Edildi?
Otomobilin tarihi, gerçek bir teknoloji serüvenidir. Ancak bu teknoloji tarihinde sosyoloji tarihine, bilim tarihine, işletme bilimine, ekonomiye hatta sanata dokunan ve şekillendiren geniş bir etki alanı var. Otomobilin tarihi incelendiğinde aslında küresel ekonominin, sosyolojinin, sanatın, bilimin ve işletme anlayışının dönüşümü de incelenmiş olur.
Araba tarihi, tekerleğin icadı ile başlıyor. Çünkü tekerlek icat edildikten sonra el arabası icat ediliyor. Sınırlı alanda yük taşıma işini kolaylaştıran el arabasının yıllar içinde 600 km/s hızlanan makinelere dönüşeceği kimin aklına gelirdi 🙂
İlk otomobil ne zaman icat edildi, sorusunun yanıtı ise daha karmaşık. Araba ne zaman icat edildi, sorusunun cevabı için at arabalarını incelemek gerekiyor. İlk at arabaları ise Antik Mısır uygarlığında karşımıza çıkıyor. Seçkin kişilerin kullandığı bu 3 tekerlekli araçları genellikle insanlık dışı bir şekilde insanlar çekiyordu 🙁 Zamanla atların bu iş için daha verimli olacağı anlaşıldı. Gerçek anlamda at arabaları da böylece ortaya çıkmış oldu. Kabinli ve lüks at arabası modelleri ile işler epey gelişti. Ama bilirsiniz işte “asla yetmez” 🙂 İnsanoğlu daha hızlı gidecek bir şeyler peşindeydi..
- Yüzyılda çoğumuzun ressam olarak tanıdığı ama aslında gerçek bir deha olan Leonardo da vinci (Vinci ailesinden Leonardo demek) ilk otomobilin eskizlerini çalıştı. Bu nedenle arabayı ilk kim icat etti, sorusuna yanıt olarak genellikle Leonardo’nun adı verilir. Bu eskizler, otomobilin icadı için ilham verici oldu. Görüntüsü her ne kadar bir el arabasına benziyor olsa da bir mekanizma ile kendi kendine giden bir araçtı bu. Buharla çalışıyordu.
Dünyadaki İlk Araba: Buharlı Makine
Leonardo’nun eskizlerine kafayı takan bir Fransız, buharla çalışan dünyadaki ilk arabayı 1769 yılında üretti. Adı Nicholas Cugnot olan soylu kişi, bir buhar makinesi ile çalışan ilk kara taşıtını üretti. Cugnot’un araba tasarımı üç tekerlekli idi. Çok büyük bir buhar kazanından sağlanan güçle çalışan buhar motoruna sahipti. Bu araba saatte yaklaşık olarak 4.5 kilometre yol alıyordu. Bundan sonra elektrik enerjisi ile çalışan araba modellerini de denediler ancak menzil ve hız sorunları nedeniyle yeterince ilgi görmedi.
Dünyanın İlk Araba Markası
Buharla çalışan bir araba fikri harika olsa da çok maliyetli idi ve açıkçası pek de hızlı sayılmazdı. Bu fikir, pek de tutmadı. Ancak yeni fikirler için acayip bir ilham kaynağı oldu. Bugün göz kamaştıran bir marka var ya Mercedes – Benz, işte onun kurucusu içten yanmalı motorlu ilk aracın da tasarımcısı sayılıyor. Pek çok teknoloji tarihi kaynağında Karl Benz’in ürettiği Benz Patent Motorwagen adlı model, ilk otomobil olarak kabul ediliyor. Öyle ise dünyanın ilk araba markası nedir, sorusunun yanıtı da Mercedes – Benz oluyor.
Yeni Markalar ve Üreticiler
Motorlu araba ne zaman icat edildi, sorusuna yanıt verdikten sonra bu konudaki gelişmeleri izlemek gerek. İçten yanmalı motorun kauçuk lastikle bir araya gelmesi 1800’leri buldu. Bu ikili harika iş çıkardı. Oldukça hızlı giden otomobiller ortaya çıktı. Fakat hepsi el yapımıydı. Dolayısıyla araca sahip olanlar sınırlı sayıdaki özel insanlardı. 900’lerde ise Henry Ford, “herkes araba alabilse ne çok satış yapardık” diye düşündü 🙂 Ford, toplumda sayıca üstün olan işçi sınıfının arabaya satın alabilecek hale gelmesini sağlamanın önemini kavrayan bir vizyonerdi. Burada çözmesi gereken iki sorun vardı:
- İşçi sınıfının bir araba satın alacak hale gelmesi ya da araba fiyatının onların da alacağı hale gelmesi
- Bu kadar çok arabanın üretimi için daha hızlı bir sistem bulunması
Bay Ford, ikisini da çözdü. İşçi sınıfına bazı sosyal haklar ve ücretlerde iyileştirme yaptı. Ardından seri üretim için bant tasarladı. Böylece birim zamanda çok daha fazla sayıda otomobil üretiyorlardı. Bu da ciddi bir maliyet avantajı sağladı.
Seri Üretim ve Arabaların Yaygınlaşması
Seri üretim ile otomobiller artık herkes için. Elbette Ford’un seri üretim bandını farklı markalar hatta farklı sektörler d denedi. Zamanla gelişti. Peki, Türkiye’de ilk araba ne zaman kullanıldı?
Türkiye’de İlk Araba
Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde Türkiye’ye ilk otomobil geldi. Osmanlıya ilk araba ne zaman geldi, sorusunun yanıtı 1876-1909 şeklinde. Sultan II. Abdülhamid döneminde İstanbul’a ilk otomobil geldi. O zamanın Cadde-i Kebir denilen İstiklal Caddesinde bir mağazadaydı. Ayrıca 1888 yılında II. Abdülhamit’in Londra Elçiliği’ne emir vererek, İngiltere’den Robert Davidson tarafından imal edilen bir “elektrikli” araba siparişi de vermiş. Ancak bu iki otomobil de asla trafiğe çıkmamış.
İstanbul trafiğine çıkan ilk araba Basra eşrafından Züheyrzâde Ahmed Paşa liderliğinde gelmiş. Benzinle çalışan bu otomobil, 1895 yılında Fenerbahçe’de trafiğe çıkmıştır. Renault Landaulet otomobil, uzun bir süre çok büyük ilgi gördü.
Otomobilin tarihi, ilginç bilgilerle doludur. İlk arabanın bulunması konusunun ardında müthiş bir hız, keşfetme, seyahat etme ve özgür olma isteği vardır. Ayrıca pek çok insan için otomobil sahibi olmak demek özgür olmak demek. Seyahatlerinizi özgürce planlamak için araç kiralama fiyatlarına yolcu360.com üzerinden bakabilirsiniz.
Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?
Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360, otomotiv dünyasında zengin içeriklerle size desteğe hazır. Merak ettiğiniz her detay için blog’umuzda arama yapabilirsiniz. Ayrıca tüm kiralık araç ihtiyaçlarınızda mobil uygulamamız üzerinden 1 dakikada işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Yorum ekle