Yolcu360 Blog
arac-kirama-belgeler
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Kiralık Araç Rehberi > Araç Kiralamak İçin Gereken Belgeler 2023

Araç Kiralamak İçin Gereken Belgeler 2023

Araç kiralamak için gereken belgeler 2023 listesini birlikte inceliyoruz. Henüz yaz aylarının kavurucu sıcakları bitmeden Türkiye’nin cennet koylarını keşfetmek isteyenler ya da tarih kokan kültür yolculuklarınız için araç kiralamak sizin için en avantajlısı. Nitekim araç kiralama, günümüzün en trend sektörlerinden biri. Pek çok gezgin artık araç satın alma yerine araç kiralamaya yöneliyor. Siz de araç kiralamayı düşünüyorsanız ve araba kiralamak için gerekli evrakları merak ediyorsanız, cevapları sizin için araştırdık. Oto kiralama için gerekli evraklar konusunu iki kategoriye ayırabiliriz. Birincisi bireysel araç kiralama için gerekli evraklar. İkincisi ise kurumsal araç kiralama için gerekli evraklar. Şimdi bu iki konunun detaylarını inceleyelim.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

bireysel araç kiralama için gerekli belgeler, evraklar, kağıtlar

Araç Kiralama Şirketleri Neden Belge İster?

Araç kiralamak için belgeler firmadan firmaya göre değişiklik gösteriyor diye belirtmiştik. Peki, araç kiralama şirketleri neden belgelere ihtiyaç duyuyor? Hepimizin bildiği üzere, otomobiller yüksek değere sahip araçlardır. Araç kiraladığınız zaman, şirketler işlem sırasında bazı güvencelere ihtiyaç duyar. Bu güvenceler olumsuzlukları ve şirketlerin yasal süreçte zarar görmelerini engeller. Yani tıpkı sizin araç kiralama şirketine güvenmek istediğiniz kadar, şirketler de size güvenmek ister. Kiralama sırasında hazırlamanız gereken belgeler bu güven ortamını sağlar.

Bireysel Araç Kiralamak İçin Gereken Belgeler 2023

Bireysel araç kiralamak için gereken belgeler 2023 yılında da aynı diyebiliriz. Her ne kadar araç kiralama şirketlerinin kendilerine özel istedikleri belgelerde ufak tefek değişiklik görsek de bireysel araç kiralama belgeleri birbirine benziyor.  

Rent a car için gerekli evraklar genellikle aşağıdaki şekilde sıralanıyor.

  • Sürücü belgesi veya ehliyet
  • Nüfus cüzdanı
  • Pasaport
  • Kredi kartı (Yeterli limitli)
  • İmzalayacağınız araç kiralama sözleşmesi
  • İkametgah belgesi
  • Findeks raporu (bazı firmalar isteyebiliyor)
  • Adınıza kayıtlı bir fatura
  • İmza beyannamesi

Araç Kiralamak İçin Ehliyet Durumu

Araç kiralamak için gerekli evraklardan genel olarak bahsettik. Gelin listede yer alan her maddeyi yakından inceleyelim. Araç kiralamak için gerekli olan en temel belgelerden biri hiç şüphesiz ehliyet. Araba kiralamak için aracı kullanabileceğinize dair rent a car şirketine bir belge sunmalısınız. Nitekim bu belgeye sürücü belgesi ya da ehliyet diyoruz. Ehliyet şartları kurumdan kuruma değişmekle beraber, birçok araba kiralama firması ehliyetin en az 1 yıldır kullanımda olması şartı koyuyor. Bunun yanı sıra lüks segment ya da büyük araç olarak nitelendirilen araçlar için ise bu süre 2 ila 3 sene arasında değişiklik gösterebiliyor.

Nüfus Cüzdanı ile Araç Kiralama

Bireysel araç kiralama için gereken diğer belgelerden biri de nüfus cüzdanı. Günümüzde birçok araç kiralama şirketi nüfus cüzdanı ya da kimlik bilgilerini talep ediyor. Elbette amaç kimliğiniz sayesinde kim olduğunuzu kanıtlamak. Ayrıca kimlik belgeniz, faturalandırma sürecinde de oldukça önemli. Bir diğer önemli nokta ise çoğu araç kiralama şirketine göre ekonomik bir araç kiralayabilmeniz için en az 21 yaşında olmanız gerekmektedir. Orta ve üst segment araçlar için 25 yaş alt sınır olarak kabul ediliyor. Lüks ve üzeri büyük araçlar için ise en az 28 yaşında olmanızı kanıtlamanız gerekmektedir. Hal böyle olunca araç kiralamak için gereken belgeler 2023 listemizde nüfus cüzdanı da bulunuyor. 

Yabancı Uyruklu Vatandaşların Pasaport İle Araç Kiralaması 

Yabancı uyruklu iseniz, Yolcu360 üzerinden pasaport numaranızla araç kiralayabilirsiniz. Çoğu araç kiralama firması pasaport kabul etse de bazı lokal firmalar Türk kimliği ibraz etmenizi talep edebiliyor.

Kredi Kartı ile Bireysel Araç Kiralama

Günümüzde pek çok alışverişimizi kredi kartı ile gerçekleştirdiğimiz gibi bireysel araç kiralama söz konusu olunca da kredi kartına başvuruyoruz. Nitekim pek çok araç kiralama şirketi de sizden kredi kartı talep ediyor. Sadece kiralık aracınız için değil kiralama süreciniz boyunca çıkabilecek olası masraflar için kredi kartınızdan belirli bir miktara kadar bloke gerçekleştiriliyor. Sözleşme şartlarına uygun bir şekilde aracı teslim ettiğinizde ise söz konusu bloke kaldırılıyor. Sayıları az olsa da kredi kartı talep etmeden rent a car hizmeti sunan şirketler de var. Bunlar çoğunlukla yurt dışında yaşayan Türk uyruklu vatandaşlara hitap ediyor. Kredi kartı yerine başka belgeler istediklerini de belirtmeden geçmeyelim.

araç kiralamak için ne gerekli, beyaz hyundai suv, güzel araba resimleri

Kurumsal Araç Kiralamak İçin Gereken Belgeler 2023

Şimdiye kadar bireysel araba kiralama için gerekli belgeler hakkında konuştuk. Peki, araç kiralamada kurumlardan hangi belgeler isteniyor? Öncelikle bu belgelerin rent a car firmalarına göre değiştiğini söyleyelim. Günümüzde kurumlar ihtiyaçları için otomobil satın almaktansa kiralamaya yöneliyor. Özellikle aylık araç kiralama ve uzun dönem araç kiralama, bu konuda revaçtaki hizmetler. Araç kiralama şirketleri kurumdan personel sayısı, çalıştığınız bankaların bilgisi ve iletişim bilgilerini talep edebiliyor. Bunların dışında kurumsal araç kiralamada karşınıza çıkabilecek belgeler aşağıdaki şekildedir.

  • Vergi levhası
  • Bilanço (güncel)
  • Gelir tablosu (güncel)
  • Ticaret sicil gazeteleri
  • Mizan (ya da geçici beyanname)
  • Taşınır ve taşınmaz senet fotokopileri
  • Yetki belgesi (güncel)
  • Yetkili kişilerin kimlik bilgileri
  • Yönetim kiralama kararının fotokopisi

Bahsettiğimiz belgeler kurumlara göre değişebiliyor. Yolcu360 ile kurumsal araç kiralama ihtiyaçlarınızı pratik bir şekilde karşılayabilirsiniz. 7/24 hizmet alabileceğiniz Misafir Merkezimiz, kurumunuza özel müşteri temsilcilerimiz ve pratik arayüzümüzle yanınızdayız. Yolcu360 ile zamandan ve fiyattan karınızı maksimize edebilirsiniz.

Araç kiralama nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz.

Tüm Araç Kiralama İhtiyaçlarınızda Yolcu360 Yanınızda!

Günümüzde araç kiralamanın avantajları günden güne artıyor. Otomobil sahibi olursanız, düzenli bakım ve vergi masrafları beraberinde geliyor. Doğal olarak birçok kişi ve kurum, ihtiyaçları doğrultusunda kiralama seçeneklerine yöneliyor. Yolcu360 ile en iyi araç kiralama fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz. Üstelik 1 dakikadan kısa süre içinde binlerce tedarikçiye ulaşabilirsiniz.

Yolcu360 mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle