Yolcu360 Blog
uluslararasi-surucu-belgesi-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Uluslararası Sürücü Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

Uluslararası Sürücü Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

Uluslararası Sürücü Belgesi (IDP), sürücülerin yurt dışında araç kullanabilmelerine yetkin olduğunu gösteren önemli bir belgedir. Bu belge, 19 Eylül 1949 yılında Cenevre’de imzalanan “Uluslararası Karayolu Trafiği Sözleşmesi” doğrultusunda düzenleniyor. Kendi ehliyetinize ek olarak alacağınız bu belge, farklı ülkelerin trafik kurallarına uygunluğunu doğrulayarak, araç kullanma yetkisini veriyor. Birçok ülke, yabancı sürücülerin geçici bir süreyle araç kullanmalarına izin vermek için Uluslararası Sürücü Belgesini (Uluslararası Ehliyet) kabul ediyor. Bu belge ile turistik seyahatlerde ve yurt dışında geçici ikametlerde araç kullanma ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Türkiye’de uluslararası sürücü belgesi alarak yurt dışında araç kullanma prosedürleri için gereken önemli bir adımını tamamlayabilirsiniz. Bu belge, Türkiye’de uluslararası ehliyet Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 80. maddesi gereğince sadece Türkiye Turing Otomobil Kurumu tarafından veriliyor. Ancak, uluslararası sürücü belgesi alma ve kullanımı ile ilgili bazı önemli noktalar var. Bu yazımızda uluslararası sürücü belgesi nasıl alınır konusunda aklınıza gelebilecek tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.  

Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu ve en ucuz uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 18o ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı en uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz!

Uluslararası Sürücü Belgesi Kimlere Verilir?

uluslararasi-surucu-belgesi-2.jpeg

Uluslararası sürücü belgesi, farklı amaçlarla yurt dışında araç kullanma ihtiyacı duyan kişilere verilen önemli bir belgedir. Bu belge genellikle yurt dışında geçici olarak ikamet edenler, iş seyahati yapanlar, turistler veya ziyaretçilere veriliyor. Özellikle iş seyahati yapan veya yurt dışında geçici ikamet edenler, araç kiralamak veya kendi araçlarını kullanmak için bu belgeye ihtiyaç duyuyor. Beynelmilel sürücü belgesi de denilen uluslararası ehliyet ile yurt dışında geçici süre kalması gereken vatandaşların yaşantıları önemli ölçüde kolaylaşabiliyor. Ayrıca, bir ülkede daimi kalıyorsanız ve oturma izniniz bulunuyorsa o ülkenin ehliyetini kullanmanız gerekiyor. 

Türk Ehliyeti Yurt Dışında Kullanılabilir mi?

Yeni sürücü belgesi uluslararası geçerli mi, sorusu yurt dışında araç kullanmak isteyen ama uluslararası sürücü belgesi almak için koşullarını oluşturmayanların merak ettikleri konuların başında geliyor. Uluslararası Sürücü Belgesi almadan Türkiye Cumhuriyeti çipli sürücü belgesi ile yurt dışında bir süre araç kullanabilirsiniz. Toplamda 84 ülkede geçerli olan bu belge, Türk sürücülere yurt dışında araç kullanma imkanı sunuyor. Ancak ulusal ehliyetinizi, geçerli olan ülkelerde 6 ay süreyle kullanabiliyorsunuz. Bu süre sonunda Türkiye’ye giriş ve çıkış yapmanız veya bulunduğunuz ülkenin ehliyetini almanız gerekiyor. 

Türk Ehliyeti Yurt Dışında Geçerli Mi? 

Sık sık seyahat edenler veya farklı ülkelerde uzun süre kalanlar için uluslararası ehliyet almak oldukça pratik çözüm olabilir. Bu belge, birçok ülkede araç kiralamak ve kullanmak için gerekli olan belgelerden biridir. Bu sayede seyahat planlarınızı daha esnek yapabilirsiniz. 

Uluslararası Ehliyet Nereden Alınır?

Türkiye’de Uluslararası Ehliyet, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından veriliyor. Bu yetki kuruma, 2918 sayılı Trafik Kanunu’nun 38. maddesi ve bu kanuna dayanılarak çıkarılan Karayolları Trafik Yönetmeliği ile verilmiştir.  

Uluslararası sürücü belgesinin biçimi, geçerlilik süresi, kullanım koşulları 200’e yakın ülkelerin taraf olduğu uluslararası anlaşmalarla standartlarla bağlanmıştır. Ülkemizde verilen uluslararası sürücü belgesi, alındığı tarihten itibaren bir yıl geçerlidir. Bu belgeyi almak için başvuran kişinin en az bir yıl geçerliliği olan Ulusal ehliyetin aslını sunması gerekiyor.

Uluslararası Sürücü Belgesi Başvurusu İçin Gerekli Belgeler?

Uluslararası sürücü belgesi başvurusu yapmak için belirlenen prosedüre uygun olarak belirli belgeleri hazırlaması gerekiyor. Hazırladığınız belgelerle Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nun genel merkez ve bürolarından birine başvuruda bulunabilirsiniz. Kurumun, gümrük ve trafik belgelerine kolay ulaşım sağlanması amacıyla sınır ve gümrük kapılarında Turing Büroları bulunduruyor. Bu bürolar, sürücülerin başvurularını hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirmelerine olanak tanıyarak, uluslararası sürücü belgesi alma sürecini kolaylaştırıyor.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, sürücü belgelerinin aslı ve iki adet vesikalık fotoğraf ile başvurularını yapabiliyor. Yabancı uyruklu vatandaşların başvurularında ise aynı şekilde sürücü belgesi aslı, 2 adet fotoğraf ve sürücü belgesinin, Konsolosluk veya Büyükelçilik tarafından onaylanmış bir tercümesi gerekiyor.

Uluslararası Sürücü Belgesi Fiyatları 2024

Uluslararası sürücü belgesi fiyatları, belge almak isteyenlerin merak ettiği konular arasında bulunuyor. Bu belge için ödenecek harç ücretleri, başvuru türüne göre değişiklik gösteriyor. Belge ücretleri İstanbul, Ankara, Kapıkule, İpsala ve İzmir Turing bürolarına kredi kartı ile ödenebiliyor.

Uluslararası Sürücü Belgesi Fiyatları 2024
Ehliyet Harç KDV Toplam
İlk Alış 1.338,75 TL 2.628,50 TL 267,75 TL 4.235,00 TL
Yenileme 1.338,75 TL 657,13 TL 267,75 TL 2.263,63 TL

 

Uluslararası Sürücü Belgesi Hangi Ülkelerde Geçerli?

Türkiye’de geçerli olan ehliyetinizle yurt dışında rahatça araç kullanabilmek için, bu belgenizi uluslararası sürücü belgesine çevirmenizi önerebiliriz. Bu belge, Türkçe ve İngilizce olarak düzenleniyor ve Türkiye’de geçerli olan ehliyetinizin uluslararası düzeyde tanınmasını sağlıyor. 

Sürücülerin yurt dışında araba kullanmalarına olanak tanıyan Uluslararası Ehliyet, Birleşmiş Milletler Karayolu Trafik Sözleşmesi’ne taraf olan birçok ülkede kabul görüyor. Bu ülkeler arasında başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya, Güney Kore, Brezilya gibi birçok ülke bulunuyor.

Yurt Dışı Ehliyeti Türkiye’de Geçerli Mi?

Uluslararası Sürücü Belgesi Kullanım Şartları Nelerdir?

uluslararasi-surucu-belgesi-2.jpeg

Uluslararası sürücü belgesi, ulusal ehliyetinize ek olarak veriliyor. 200’den fazla ülkede geçerliliği olan belge, ikamet ettiğiniz ülkede geçerli olmuyor. Şöyle ki, kalıcı olarak ikamet ettiğiniz ülkenin ehliyetini o ülkede kullanmalısınız. Türkiye’de ikamet ediyor ve yurt dışına iş için veya gezmeye gidiyorsanız, Türkiye Cumhuriyeti ehliyetini Türkiye’de, Uluslararası sürücü belgesini de yurt dışında kullanmalısınız.

Bu belge ile turistik seyahatlerden iş gezilerine kadar farklı amaçlarla araç kullanmanıza olanak tanıyor. yurt dışında araç kiralamak veya kendi aracınızı kullanmak için ibraz etmeniz gereken en önemli belge, o ülkede geçerli olan ve araç kullanmaya yetkin olduğunuzu gösteren Uluslararası sürücü belgesidir. 

Yurt Dışında Araç Kiralama ve Uluslararası Sürücü Belgesi

Uluslararası sürücü belgesi, yurt dışı seyahatlerinizde kendi aracınızı ya da kiralık araç seçeneklerini değerlendirmenize olanak tanıyor. Böylece kendi programınızı yapabilir, rotalarınızı kendiniz belirleyebilirsiniz. Yolcu360, dünya genelinde araç kiralama ve ucuz uçak bileti ihtiyaçlarınız için kapsamlı çözümler sunuyor. Hem uçak bileti hem de araç kiralama konusunda destek alabileceğiniz platform, hizmetleriyle seyahatinizin başından sonuna kadar sizin yanınızda yurt dışı seyahatlerinizde sizlere seyahatlerinizde güvenilir ve konforlu deneyimler sunmayı hedefleyen Yolcu360, en büyük yardımcınız!

Yolcu360, uluslararası seyahatlerinizde araç kiralama ihtiyacınızı karşılamak için pratik bir platform. Tatil için yurt dışına çıkarken veya iş seyahati planlarken, araç kiralama işlemlerinizi bu platform üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti Ehliyeti birçok ülkede geçerli olmasına karşın her ülkenin kendi içinde kuralları değişebiliyor. Bu nedenle ulusal ehliyetiniz yanında uluslararası sürücü belgenizin de olması seyahatlerinizde işlerinizi kolaylaştırabilir. 

Yorum ekle