Yolcu360 Blog
cin-araba-markaları

Çin Araba Markaları

Hem nüfusu hem de dünya ekonomisindeki yeri açısından Çin çok önemli bir merkez. Peki Çin otomotiv sektöründe nasıl? Çin araba markaları hangileri? Çin araba markalarının özellikleri neler? İşte Çin araba markaları hakkında merak ettiğiniz her şeye yanıt bulacağınız bir liste!

Chery

cin-araba-markalari-chery

Chery, 1997 yılında Çin merkezli kurulmuş bir otomotiv şirketidir. Çin Hükümeti tarafından Chery Automobile Co.Ltd. adıyla kurulmuştur. Kısa zamanda Çinli otomobil üreticileri arasında en başarılı olmuştur. 

Sürdürülebilir yaşam standartlarının gündemde olduğu bir çağdayız. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim artış gösteriyor. Üretimden, sanayiye; sağlıktan, teknolojiye her alanda yenilenebilir kaynaklar tercih ediliyor.

Otomotiv sektörü de sürdürülebilirlikten payına düşeni alıyor. Özellikle gelişen teknolojik imkanlar sayesinde araba markaları kendilerine yeni bir bakış açısı kazandırıyorlar. Elektrikle çalışan, karbon salınımı düşük araçlar üretmek konusunda epey başarılılar. 

Chery de bu tür yenilikçi fikirlere sahip, Çin araba markaları arasında geliyor. Ürettikleri elektrikli arabalarla dünyanın geleceğine katkıda bulunuyorlar. Üstelik uygun fiyatları sayesinde her bütçenin bu araçlara ulaşabilmesi de oldukça önemli.

Chery markası kendi bünyesinde pek çok araba modeline sahip. Farklı büyüklük ve farklı segmentteki araçlarıyla hizmet veriyor. 

Chery firması Anhui Eyaleti’ndeki Wuhu şehrinde bulunuyor. Her yıl 80’den fazla ülkeye 1.5 milyondan fazla araba ihraç ediyor. Bu sayede sürdürülebilirliğe epey katkı sağlıyorlar. 

Kendi bünyesinde pek çok araba modeline sahiptir. Farklı büyüklük ve farklı segmentteki araçlarıyla hizmet veriyor. Binek otomobilleri minivanlar ve SUV otomobillerini Chery; ticari araçlarını ise Karry markaları altında satışa sunmaktadırlar. 

Geely

cin-araba-markaları-geely

Çin araba markalarından Geely, Zhejiang Geely Holding Group Co.Ltd adı altında Çin merkezli kurulmuştur. Buzdolabı üretmek amacıyla 1986 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Ardından 1997 yılında otomotiv dünyasına adım atmıştır. 

‘Geely Auto’ adıyla Çin’in Zhejiang Eyaleti’nde bulunan Taizhou şehrinde çalışmalara başlamıştır. Önemli başarılara imza atan firma kendini otomotiv alanında ispatlamıştır. Geely Automobile Çin’de bir otomobil üreticisi olarak onaylanan ilk özel girişim olmuştur. 

Çin’in en büyük özel otomotiv şirketinin adı haline gelmiştir. Geely, 2005 yılında Frankfurt Otomobil Fuarı’na katıldı. Fuardaki ilk Çinli otomobil üreticisi olarak adından söz ettirmeyi başardı. 

Geely’nin yaptığı en büyük yatırım ise 2010 yılında gerçekleşti. İsveç devi olan Volvo Cars markasını 1.8 milyar dolara satın aldı. Başarı merdivenlerini hızla tırmanan Geely markası, Çin araba markalarının aranan ismi haline geldi. 

Çin teknolojisinin sağladığı imkanlar sayesinde her geçen gün yenilendi. Günümüzde, araçlarımızda sıkça kullandığımız telefonla konuşma özelliğine farklı bir yorum getirdi. Geely, 2015 yılında Apple ile anlaşarak dünyada yaygın kullanılan bu sistemi değiştirip; geliştirdi. Böylece carplay uygulamasını değiştiren ilk Çinli araç üreticisi olmayı başardı. 

120.000’den fazla çalışanıyla Çin araba markaları arasında en büyük şirkettir. Dünya çapında 5, toplamda Ar-Ge merkezi ile hizmet vermektedir. Ürünleri arasında otomobiller, motorlar, motosikletler, şanzımanlar vs. yer almaktadır. 

Beijing Automobile Works  

cin-araba-markaları-baw

Beijing Automobile Works (BAW), Daimler Chrysler Otomotiv Grubu’na bağlı Çin araba markalarındandır. Firma 1953 yılında kurulmuştur.

Brilliance Auto

cin-araba-markaları-brilliance

HuaChen Group Auto Holding Co.Ltd. adıyla kurulmuş Çin araba markalarındandır. Brilliance Auto, 1992 yılında kurulan Çin merkezli bir otomotiv şirketidir. Otomobil başta olmak üzere mikrovanlar ve otomotiv parçaları üretir.

2012 yılından bu yana Çin’in sekizinci büyük otomotiv markası arasında yer alıyor. Ayrıca önde gelen araç markası BMW ile de ortak çalışmaları vardır. 

BYD Auto

cin-araba-markaları-byd

BYD Auto Co.Ltd. firması Shenzhen merkezli kurulmuştur. 2003 yılında kurulan marka BYD Company’e bağlı bir otomotiv şirketidir. 2013 yılında 506.189 satış yaparak en çok satan Çin otomobil markası olmuştur. 

BYD Company

BYD Co Ltd. adıyla Çin araba markaları arasındadır. Merkezi Shenzen’de yer alan otomotiv ve elektronik şirketidir. 1995 tarihinde Wang Chuanfu tarafından kurulmuştur. 

BYD Company, otomobil üretiminin yanında pek çok alanla da ilgilidir. Kamyonlar, forkliftler ve havaraylar diğer üretim alanlarından sadece birkaçıdır. Bunun yanı sıra pille çalışan bisikletler, şarj edilebilir piller, güneş panelleri ve telefon pilleri üretimi de yapmaktadırlar. 

2015 yılında yayınlanan Forbes Global 2000 Listesi’ne göre Çin’de 96.büyük şirket olmayı başarmıştır. Ayrıca BYD Company, dünyanın da 1037. büyük şirketi olmuştur. 

BYD sanıldığının aksine sadece harflerin bir araya gelmesinden oluşmaz. İsminin açılımı oldukça etkileyicidir. BYD kısaltması, “Build Your Dreams (Hayallerini inşa et.)” anlamına gelmektedir. 

Changan Automobile

cin-araba-markaları-changan

Kuruluşun adı Changan Automobile (Group) Co Ltd. 2012 yılında yaptıkları 1.9 milyon araç üretimi ile Çin araba markaları arasında dördüncü sırada yer alıyor. 

En büyük otomotiv üreticilerinden biri olan Changan’ın merkezi Chongging’de bulunuyor. 

Otomobil başta olmak üzere mikrovan ve hafif kamyonet gibi ticari araç üretimi de yapılıyor. Aynı zamanda Changan’ın Ford, Suzuki gibi sağlam firmalarla ortaklıkları bulunuyor. Bu ortaklıklara PSA Peugeot ve Citroen de dahildir. 

Donfeng Motor

cin-araba-markaları-donfeng

Firma adı Dongfeng Motor Corporation’dur. Çin-Wuhan merkezli kurulmuş bir otomotiv şirketidir. 2014 yılından bu yana 3.5 milyon araç üretimi yaparak neredeyse rekor kırmıştır. Donfeng, Çin araba markaları arasında ikinci büyük firma olmayı başarmıştır. 

Donfeng kelimesinin hakkını veren bir firmadır. Çince, “doğunun rüzgarı” anlamına gelen Donfeng her yıl başarılarına bir yenisini eklemektedir. 

Adını sıkça duyduğumuz Renault, Nissan, Volvo gibi sağlam markalarla işbirliği içerisindedir. PSA Peugeot Citroen, Honda ve Kia’da bu ortaklığa dahildir. Fengshen markası adı altında binek otomobilleri satışa sunulmaktadır. 

FAW Group

cin-araba-markaları-faw

FAW Group Corporation firmanın adıdır. Çangçun merkezli kurulmuş Çin araba markalarından biridir. 1958 yılında Çin’in ilk yerli binek aracı FAW tarafından üretilmiştir. Adı Hong Qi’dir. 

Otomobil satışı yapılan başlıca ürünüdür. Bunun yanı sıra otobüs, otomobil parçaları ve farklı segmentteki kamyon satışları ile de ilgilenmektedirler. 

2014 yılında gerçekleştirdikleri 2.7 milyon araç üretimi ile adından söz ettirmeyi başarmıştır. Böylece Çin’in en büyük üçüncü araç üretici olmuştur. 

Almanların gözde markası Volkswagen ile ortaklıkları mevcuttur. General Motors ve Toyota da diğer ortak firmaları arasında gelmektedir. 

Great Wall Motors

cin-araba-markaları-great-wall

Şirket, Great Wall Motors Company Limited adı altında kurulmuştur. Çin araba markalarındandır. Merkezi Çin’in Baoding şehrinde yer almaktadır. 

1984 yılında kurulan firma Çin’in en önemli otomobil üreticileri arasında yer almaktadır. 2010 yılından itibaren Çin’in en büyük SUV araç üretici firması olmayı başarmıştır. 2012 yılında ise 670.000 araç üreterek Çin yedinci büyük otomobil markası haline gelmiştir. 

Şirketin adı aslında bizlere bir şeyler çağrıştırıyor. Great Wall ismi tarihi “Çin Seddi”nden esinlenerek bulunmuştur.  

JAC Motors

cin-araba-markaları-jac

Anhui Jianghuai Automobile Co.Ltd. adı altında kurulmuş bir otomotiv şirketidir. 1964 yılında kurulan JAC, Çin’in Hefei kentinde bulunuyor. Otomobil ve kamyon üretimiyle hizmet vermektedir. 

Güney Amerika, Afrika ve Asya ülkelerine ihracat yapan bir markadır. Son yıllarda elektrikli araç üretmeye de başlayan Çin araba markaları arasında yerini almıştır. 

Lifan Group

cin-araba-markaları-lifan

Lifan Industry (Group) Co.Ltd. , merkezi Çin olan bir otomotiv firmasıdır. 1992 yılında kurulan şirketin en çok satılan ürünü binek otomobildir. Bunun yanı sıra motosikletler ve kamyonlar da tercih edilen ürünleri arasındadır. 

Ayrıca Lifan, spor ayakkabı ve şarap üretimiyle de ilgilenmektedir. 

NIO

cin-araba-markaları-nio

NIO Inc. firması yeni kurulmasına rağmen adından söz ettirmeyi başarıyor. 2014 yılında Çin’in Hefei kentinde kurulmuştur. Özellikle elektrikli araçların üretimiyle yakından ilgilenmektedirler. 

Elektrikli araç tasarımında kendilerini her geçen gün geliştirdiklerini söylemek mümkün. William Li tarafından kurulan şirket gelecek yıllarda da adından epey söz ettirecek gibi gözüküyor.

SAIC Motor

cin-araba-markaları-saic

SAIC Motor Corporation Limited şirketinin merkezi Şanghay’da bulunuyor. 2014 yılında gerçekleştirdiği 4.5 milyon araç üretimi ile Çin’in en büyük araç üreticisidir. 

2006 yılında MG Rover Group’un iflas etmiştir. Bu sayede SAIC, Rover markasını satın alarak kazanç sağlamıştır. Aynı zamanda Volkswagen ve General Motors markalarıyla da ortaklıkları mevcuttur. 

Türkiye’deki Çin Araba Markaları

Çin araba markaları pek çok ülkeye ihracatı yapılmaktadır. Başta Amerika olmak üzere büyük pazarlara satışları devam ediyor. 

SKYWELL

cin-araba-markaları-skywell

Özellikle yeni nesil elektrikli araçlarıyla Çin otomotiv üreticileri, dikkatleri üzerlerine çekmeyi başardı. Bu üretici firmalardan biri de Skywell. Yeni ürettikleri ET5 elektrikli model araçlarını 2022 sonuna doğru Türkiye’ye getirme hedeflerinin olduğunu söylüyor. 

Markanın %100 elektrikli modeli ET5, daha ülkemize gelmeden 25 tanesinin ön satışı yapılmıştır. Hatta yerli üretim TOGG’a rakip olacağı da söylentiler arasında. 

GREAT WALL MOTORS

Avrupa pazarına çıkmayı amaçlayan Great Wall, satış hedefinde Türkiye de mevcut. Uzun yıllardır sadece Çin sınırları içerisinde satışı yapılıyordur. Fakat önümüzdeki senelerde ünlü Çin malı araba markasını yollarda göreceğimizi düşünüyoruz. 

Firmanın Ora Cat adlı ilk elektrikli kompakt otomobili, yaşam tarzınıza uyum sağlayacak nitelikte. Dış görünüşü bizlere, Volkswagen Beetle’ı hatırlatıyor. Akıllı sürüş özellikleri sayesinde kolayca adapte olabileceksiniz.  

Great Wall firmasının satışa sunmayı düşündüğü bir diğer araç ise Wey Coffee01. Avrupa’da V71 olarak isimlendiriliyor. 

Bu modelin üretimi SUV şeklinde düşünülmüş. Ayrıca elektrikli araç olması da cazip kılan diğer özelliklerinden biridir. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Hem Çin arabaları hem de birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

 

2 yorum