Bu yıl ne yapıyoruz? Tatil planınız hazır değilse veya daha önce Karadeniz’i hiç detaylı bir şekilde gezmediyseniz buyurun sizi Karadeniz turuna çıkaralım. 🙂 Gelin hep birlikte Karadeniz gezilecek yerler yazısı ile yeşilliği, fındığı, çayı ve birçok güzel yemeği ile meşhur olan Karadeniz bölgesinin tarihi ve doğal yerlerini gezmek için bir maceraya çıkalım. Karadeniz’in her kısmı o kadar güzel ki, koca koca şehirlerde büyük binalar arasında durduğumuza yanalım biz.
Batı Karadeniz turu için mi? Doğu Karadeniz turu için mi? yoksa Karadeniz’de gezilecek yerler için mi tatil planı yaparsınız bilemiyoruz ama harika doğası ve tarihi-turistik yerleri ile ön plana çıkan Karadeniz‘i mutlaka gezmenizi öneririz. Araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, Karadeniz turunda gezilecek yerler için yola çıkmaya ne dersiniz? Karadeniz gezi rehberi yazısı Yolcu360 ekibi tarafından sizler için hazırlandı.
Batı Karadeniz turu
- Zonguldak
Türkiye’nin Karadeniz ülkeleriyle arasındaki deniz ticaretine açılan kapı konumunda bulunan Zonguldak, Türkiye’nin en zengin taş kömürü madenlerine sahip. Bunun yanı sıra, Zonguldak tarih ve doğanın birleştiği bir Karadeniz şehri. Bu yüzden Zonguldak’ın spesifik bir yerinden değil de şehrin direkt kendisinden bahsetmek istedik. 🙂 Zonguldak turistik yerler açısından oldukça zengin. Mağaralara, ören yerlerine, kalelere, göllere ve plajlara sahip olan şehir, Karadeniz gezilecek yerler açısından listenizde mutlaka yer almalı. Peki bu güzel şehirde nereleri gezmelisiniz?
Zonguldak gezi rehberi için bizce listenizin en başına Tieion Antik Kenti ve Filyos Kalesi‘ni eklemelisiniz. Tieion Antik Kenti efsanesine göre, M.Ö. 7.yüzyılda Tios adlı bir rahibin önderliğinde Miletos kolonisi tarafından kent kurulmuş. Filyos Kalesi ise Romalılar tarafından inşa edilmiş.
19. yüzyılda eski bir kilisenin temeli üzerine inşa ettirilen Halil Paşa Konağı / Ereğli Müzesi; Hellen, Roma, Bizans ve Osmanlı kültürüne ait eserler içermekte. Cehennemağzı Mağarası ise Karadeniz gezilecek yerler listenizde mutlaka yer edinmesi gereken bir yer. Herkül’ün Hades’in köpeğiyle dövüştüğü yer olarak efsanevi bir konuya sahip olan üç mağaradan oluşmakta. Aynı zamanda mağara, eskiden gizli bir Hıristiyan kilisesi olarak kullanılmış. Zonguldak Ereğli araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak, Karadeniz gezilecek yerler için kolay bir ulaşım yolu seçebilirsiniz.
- Yörük Köyü
Yörük köyü için Safranbolu evlerine benzediğini söyleyebiliriz. Ama Safranbolu evlerinin tamamen kopyası demek de doğru olmaz. Yörük köyünün kendine has bir hikayesi var. Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan Yörük köyü tarihi, Batı Karadeniz’e gelen Türkmen boyları sayesinde 650 yıl önce başlamış. 140 haneden oluşan köyün en eski evi 450 yıllık, en yeni ev ise 90 yıllık bir tarihe sahip. Evler ise geleneksel mimari temel alınarak 2 katlı inşa edilmiş. Yörük köyü, Karadeniz gezilecek yerler listenizde yer edilmeli. Çünkü farklı atmosferi ve mimari yapısı ile hem yerli hem yabancı turistlerin ilgisini çekmekte. Kastamonu araç kiralama imkanlarını inceleyerek, Karadeniz gezilecek yerler için her bütçeye uygun olan fırsatlardan yararlanabilirsiniz.
Batı Karadeniz
- Ağaç tüneli
Karabük Bartın yolu üzerindeki ağaç tüneli, özellikle sonbahar mevsiminde ziyaret edilmeli. Çünkü yol, sarı ve kırmızı bir ağaçlı tünele dönüşmekte. Karadeniz gezilecek yerler için yola çıktığınızda mutlaka buradan geçmelisiniz. Yoldan geçerken bir an nerede olduğunuzu unutturacak inanılmaz bir görüntü ile karşılaşacaksınız. Eminiz ki, yoldan geçerken arabayı sağa çekip fotoğraf çektirmek isteyeceksiniz. Böyle bir görüntü ile sık sık karşılaşamayacağınızdan bizce de bu görüntüyü kendiniz için unutulmaz kılmak en güzeli.
Karabük gezilecek yerler için yazımıza tıklayabilirsiniz.
- Akgöl
Akgöl, Olağanüstü manzarası ve huzur veren doğası ile Sinop‘un içinde adeta bir cennet. Bir kere burası için her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip desek abartmış sayılmayız. Bahar ve yaz mevsiminde yeşile bürünmüş hali ve kuş sesleriyle, sonbaharda ise sarının birbirinden güzel tonlarıyla, kışın ise sanki pamuklar dökülmüş gibi görünen manzarası ile ziyaretçilerini karşılamakta. Karadeniz gezilecek yerler için buraya Samsun üzerinden gelecekseniz Samsun araç kiralama fiyatlarına göz atabilirsiniz.
Sinop gezi rehberi için tıklayabilirsiniz.
Karadeniz’de gezilecek yerler
- Hattuşaş
UNESCO Dünya Kültür mirası listesi içerisinde yer alınan Hattuşaş, Anadolu’da kurulmuş ilk başkent özelliğinde. Antik kent, Anadolu’nun ilk medeniyetlerinden biri olan Hititlere 450 yıl boyunca başkentlik yapmış. Antik şehrin mimari yapısının günümüze korunarak ulaşması, elbette ki kültür turizmi açısından hepimiz için çok önemli. Bu yüzden, Karadeniz gezilecek yerler için bu güzel şehre geldiyseniz, Çorum gezi rehberi kapsamında Hattuşaş’ın tapınaklarını, kraliyet konutlarını ve surlarını yakından görmenizi öneririz. Çorum’un Boğazkale ilçesinde yer alan antik kent için Çorum araç kiralama fırsatlarını inceleyebilir ve yolculuğunuzu kolaylaştırabilirsiniz.
- Ballıca Mağarası
İndere olarak da bilinen Ballıca Mağarası, Tokat’ın Pazar ilçesinde bulunan bir mağara. Dünyanın en büyük mağaraları arasında yer alan mağara, Karadeniz gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunmalı. Mağara, 1995’ten bu yana ziyarete açık olan mağara, 8 salonlu. Ballıca mağarasının uzunluğu 680 metre ve yüksekliği 95 metre. Yaklaşık 3.4 milyon yaşında olan Ballıca Mağarası, kendine has ve özgün Soğan Sarkıtları ile uluslararası alanda da ilgi çekmekte.
Karadeniz turu için bu mağaraya geldiğiniz de ilk fark ettiğiniz şey gerçekten nefes aldığınızı hissetmek. Çünkü ortalama sıcaklığı 18 C olan mağara içerisinde ortalama nem oranı % 54 ve bol oksijenli bir havaya sahip. İçeri girdiğinizde farklı doğal oluşumları ve değişik atmosferi ile oldukça ilginizi çeken mağara, Tokat gezi rehberi listesinin de olmazsa olmazlarından. Tokat araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek, Karadeniz gezilecek yerler için araba kiralama olanaklarından yararlanabilirsiniz.
Karadeniz turunda gezilecek yerler
- Amasya Arkeoloji Müzesi
Kültür turizmi adına 1925’de açılan Amasya Müzesi, 1980 yılına kadar birkaç farklı binada hizmet vermiş. Ancak 1980 yılında şuanda da kullanılan ve modern tarzda inşa edilen binasına taşınan müze, Geç Neolitik Erken Kalkolitik Çağ’dan Tunç Çağı’na, Hititlerden Urartulara ve Frig, İskit, Pers, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma toplam 13 ayrı medeniyetin eserlerine ev sahipliği yapmakta. Müzede aynı zamanda 14. yüzyıldan kalma mumyalar sergilenmekte. Karadeniz gezilecek yerler ve Amasya gezi rehberi dediğimiz de müze gezmemek olmazdı. Hele ki böyle kapsamlı ve tarihi eser dolu bir müzeyi göz ardı etmek, gezmemek gerçekten büyük bir kayıp olur.
Amasya Müzesi ziyaret saatleri: Her gün gidip gezebileceğiniz müze yaz dönemi için 08:00 ile 19:00 arasında, kış döneminde ise 08:00 ve 17:00 saatleri arasında açık.
Amasya Müzesi giriş ücreti: 18 yaşından küçük olan öğrenciler için ücretsiz olan müzede, müzekart da geçerli.
Amasya müzesi nerede? Amasya şehir merkezi içerisinde yer almakta. Havalimanı üzerinden şehre gidecek olanlar, Karadeniz gezilecek yerler için Amasya Merzifon Havalimanı araç kiralama imkanlarını değerlendirerek, yolculuklarına devam edebilirler.
- Bandırma Vapuru Müzesi
Karadeniz gezilecek yerler için Atatürk’ü 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun‘a getiren Bandırma Vapuru’nu görmeden geçmek olmaz. O dönemin şartlarını anlatan bir müze olarak hizmet veren Bandırma Vapurunda, Tefriş Salonu’nda 5, diğer bölümlerde de 8 olmak üzere toplam 13 adet bal mumu heykel yer almakta.
Bandırma Vapuru tarihine bakıldığında 1891 yılında ise geçirdiği kaza sonucu batan gemi İstanbul’da bir firma tarafından satın alınmış. Vapur, yük ve yolcu taşıma amaçlı daha sonra da posta hizmeti için kullanılmaya başlanmış. 16 Mayıs’da yola çıkan ve 19 Mayıs 1919 sabahı Samsun’a varan vapur, görevini başarıyla tamamlayıp İstanbul’a dönerek posta hizmeti vermeye devam etmiş. Son olarak, 1925 yılında arızalanan ve onarılamayan Bandırma Vapuru Haliç Tersanesi’ne götürülerek jilet olmak için parçalanmış. Bandırma Vapur Müzesi içerisinde yer alan hali ise orjinaline çok yakın olan bir taklit. Samsun’un Canik ilçesinde Doğupark’ın Milli Mücadele Parkı bölümünde bulunan müzeye, havalimanı üzerinden ulaşım sağlamak isteyenler Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama olanaklarına göz atabilirler.
Doğu Karadeniz turu
- Ayasofya Kilisesi Müzesi
Karadeniz gezilecek yerler dediğimizde belki de akla gelen ilk yer burası. Doğu Karadeniz’in en önemli inanç merkezlerinden biri olan müze, kilise olarak inşa edilmiş. 2013 yılında ise cami olarak ibadet etme amacı ile halka açılmıştır. Kiliseden camiye geçiş periodu sırasında yapı, müze faaliyeti de vermiş. Bu yüzden Ayasofya Kilisesi Müzesi denmekte. Yapının güney cehpesinde Adem’le Havva’nın yaratılışı kabartma olarak anlatılmış. Pandantiflerde İsa’nın doğumu, vaftizi, çarmıha gerilişi, kıyamet günü gibi sahneler ve pencere aralarında ise on iki havari tasvir edilmiş. Kısacası yapının iç atmosferi ve dizaynı sizi büyüleyecek. Bu tasvirleri o dönem yapmak ne kadar zordur bir düşünsenize, ince ince düşünülerek çizilmiş, resmedilmiş bu eserler günümüze korunarak gelebilmeyi de başarmış. Aslında ne kadar şanslıyız! 🙂 Trabzon’un Ayasofya mahallesinde bulunan yapıyı gezdikten sonra Trabzon merkez araç kiralama opsiyonlarından yararlanarak, Trabzon’un diğer güzelliklerini gezmeye ne dersiniz?
- Sümela Manastırı
Karadeniz gezilecek yerler denir de Sümela manastırı akla gelmez mi ya? Hem Karadeniz gezilecek yerler hem de Türkiye gezilecek yerler için bir sembol niteliğinde. Görkemli bir dağın tam ortasında ihtişamlı bir görüntü ile bizi karşılayan manastır, milattan sonra 365-395 yılları arasında inşa edilmiş. Bir diğer adı Meryem Ana manastırı olarak bilinen Sümela manastırının özelliği Rum Ortodoks Kilise ve Manastırı kompleksinde olması. 1923 yılına kadar manastır içerisinde dini etkinlikler devam etmiş. Daha sonra ise yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılmış. Trabzon Havalimanı araç kiralama seçeneklerinden birini seçerek, Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan manastıra kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Doğu Karadeniz gezilecek yerler
- Giresun Adası
Karadeniz gezilecek yerler için duraklarımızdan bir diğerinin adı Giresun adası. Giresun adası belki bizim tarafımızdan çok bilinmese de, aslında Doğu Karadeniz içerisinde Antik çağ ve Orta Çağ dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılmış tek ada. Ada içinde gezinmeye başladığınızda Orta Çağ’a ait surlar, kilise, şapel, sarnıç, pithoslar ve mezarlar ile karşılaşacaksınız. Hatta adanın efsanesi dahi var. Giresun adası efsanesine göre, kralın güzeller kızı bir çobana aşık olmuş. Başka birine aşık olan kız, bütün adaylarına hayır cevabı vermiş. Bunu öğrenen kral ise çok sinirlenmiş. Kral, kızını Giresun adasına sürmüş ve ada içindeki manastıra kızını kapatmış. Çobanı ise manastırın karşısındaki yaşlı çınarın dallarına astırmış. Ertesi gün genç kız da manastırın içerisinde kendisini asmış. Giresun gezilecek yerler arasında olan adanın, güzelliğinin sizi de etkileyeceğine eminiz. 🙂
Giresun adası giriş ücreti ise yok.
- Mavi Göl / Sodalı Göl
Gerek görüntüsü gerekse de yapısı ile insanı gerçekten büyüleyen Mavi göl, sadece yerli turistlerin değil yabancı turistlerinde ilgisini bir hayli çekmekte. Hatta Karadeniz gezilecek yerler kapsamında Mavi göl, her yıl ortalama 100 bin kişi tarafından ziyaret edilmekte. Trekking tutkunları, fotoğraf ve doğa tutkunu olan kiişiler tarafından özellikle odak noktası konumunda olan göl, kireç taşlarıyla suyun karışmasıyla turkuaz rengine bürünmekte. Burası hakkında bizim en çok ilgimizi çeken şey, görüntüsü dışında, 2014 yılında keşfedilmiş olması. Düşünsenize böyle bir doğa harikasından 2014 yılına kadar haberimiz bile yoktu. Giresun‘un Dereli ilçesinde Kuzalan Tabiat Parkı sınırlarında bulunan göle ulaşmak için Ordu–Giresun Havalimanı araç kiralama fiyatlarına bakabilirsiniz.
- Sırt Yayla / Rize
Sırt Yayla, yaklaşık 300 haneli bir nüfusa sahip. Eski ahşap ve taş evlerin ağırlıklı olduğu yerde yeni evlerde mevcut. Karadeniz gezilecek yerler kapsamında dışardan gelenler için yayla da Sinanoğlu pansiyonu da mevcut. Bizce yaylanın en etkileyici görüntüsü Altıparmak dağlarının görkemli manzarası. Buraya gidip o dağlara baktığınızda manzaraya doyamıyorsunuz. Sanki bir masalın içindesiniz ve bu masalın kahramanı sizsiniz. Vallahi kocaman dağları görünce aslında dünyada ne kadar da ufak bir alan kapladığınızı bir kere daha anlıyorsunuz. Doğanın önünde saygı ile diz çöküp, bu nimetler için bir kez daha şükür etmek içinizden geçiyor. 🙂 Rize araç kiralama imkanlarına bakarak, Ardeşen’de bulunan yayla için konforlu bir yolculuk süreci tercih edebilirsiniz.
Karadeniz gezi rehberi
- Ulugöl Tabiat Parkı / Ordu
Karadeniz gezilecek yerler için yola çıkacaktık da Türkiye‘nin en temiz havasının bulunduğu yere gitmeyecek miydik? Olmaz öyle şey dedik. Burada orman yolunda yürüyüşe çıkabilir, ya da gölün etrafını turlayabilirsiniz. Tabiat parkı içerisinde yüzlerce bungalov görebilirseniz. Burası henüz çok popüler bir yer değil. Bu nedenle fiyatları uygun. Karadeniz gezilecek yerler için buraya geldiyseniz göl kenarında yeşilliğe bir bez serip piknik de yapabilirsiniz. Temiz havası, sessiz ortamı, bol ağaçlı ortamı ile işte huzur bu dedirten cinsten bir yer burası. Ulugöl’e giriş için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok, araba park etmek de ücretsiz. Hem Ulugöl şehir merkezine 74 kilometre uzaklıktaki park hem de Rize gezi rehberi için Ordu Havalimanı araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, güzel ve keyifli bir şehir gezintisine çıkabilirsiniz.
- Satala Antik Harabeleri / Gümüşhane
Satala antik kenti, Roma İmparatorluğu döneminde bir savunma karargahı olarak inşa edilmiş. Antik kent içerisinde günümüze ulaşan yapılardan içerisinde su kemerleri de mevcut. 15. yüzyılda 47 gözü olan su kemerlerinden maalesef günümüze 4 tanesi ulaşabilmiş. Gümüşhane gezilecek yerler arasında yine antik kent içerisinde bulunan taş çeşme ve taş binalar da yer almakta. Karadeniz gezilecek yerler arasında olan Satala antik kenti Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Sadak Köyü’nde bulunmakta.
- Pokut Yaylası
Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Pokut Yaylası’ndan hepinize merhaba. 🙂 Her iki yanı açık sırtta kalan Pokut yaylası, açık havada müthiş manzaraları ile özellikle doğa fotoğrafçılarının ilgisini çekiyor. Buranın en güzel yanı bulutların üstünde yürüyor gibi hissettirmesi. Etrafa yayılmış halde olan minik minik çiçekleri ile sanki bir efsanenin içindeymişsiniz algısına kapılıyorsunuz. Havanın ne kadar temiz olduğundan bahsetmiyoruz bile. Karadeniz gezilecek yerler için ailecek bu tura çıkıyorsanız, çocuklarınızı mutlaka buraya getirmenizi tavsiye ediyoruz.
Aynı zamanda Karadeniz turunda mutlaka görmeniz gereken 5 Karadeniz Köyü yazımıza tıklayarak, yolculuğunuz sırasında Karadeniz’in en güzel köylerini de keşfedebilirsiniz.
Çorum coruyorum