Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Çorum Gezi Rehberi | Çorum Gezilecek Yerler

Çorum Gezi Rehberi | Çorum Gezilecek Yerler

Çorum turu elbette çok popüler bir gezi planı değil. Evet, kabule delim ki Ege kıyıları, Akdeniz sahilleri, Kapadokya’nın gizemi dururken Çorum gezisi kulağa çok da parlak bir fikir gibi gelmiyor. Peki, aslında sadece yeterince tanıtımı yapılmıyorsa, o alıştığımız turistik gezilerden çok daha fazla  gizem ve lezzet sunuyorsa. Üstüne bir de konaklaması da yeme içmesi de uygun fiyatlıysa. Çorum’a iş seyahati ya da yakınlarınızı ziyaret amacıyla gittiyseniz size bir kaç tavsiyemiz var. Hiç Çorum’a gitmediyseniz de araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak Çorum gezi rehberi kapsamında yola çıkmaya ne dersiniz? 🙂 Çorum gezilecek yerler için seyahat yazısı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

Çorum Gezi Rehberi

Hattuşaş Asker RölyefleriÇorum, bildiğiniz üzere Türkiye’nin Orta Karadeniz Bölgesi’nde bulunan, leblebisi ile meşhur, 13 ilçeye sahip ili.  Yaklaşık 530 bin kişilik bir nüfusa sahip olan kentin tarihi bundan binlerce yıl öncesine uzanıyor. Bu cümle çok mu klişe oldu, ama inanın gerçek. Daha uygarlık denilen şey, başlamamışken Çorum’da yerleşik hayat ve hatta şehir dokusu varmış.  Buradaki kazılarda ortaya çıkan ev, mezarlık, şehir kalıntıları Arkeoloji bilimi için müthiş önemli. Bu nedenledir ki, dünya genelinde sanat tarihi ya da arkeoloji okuyan her öğrenci Çorum hakkında bir şeyler öğrenmek zorunda. Yani şöyle düşünün Harvard Üniversitesinde sanat tarihi dersinde Türkiye’deki Çorum ve Hititlerden mutlaka bahsediliyor. 

Çorum merkez araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Çorum Hakkında Bilgiler

Hattuşa'daki büstler

Çorum’da ilk insan izleri bundan 6000 – 7000 yıl öncesine dayanıyor olsa da, bu topraklar ilk kez Hititlerin başkenti olan Hattuşaş ile gerçek bir şehir kimliği kazanmış. O günden günümüze değin pek çok medeniyet ve halkla temas bölgenin kültüre zenginliğini fazlasıyla arttırmış. Alaca Höyük gibi muhteşem bir alan ve dünyanın ilk yazılı antlaşması olarak bilinen, Kadeş Antlaşması’nın kil tablet halinde bir kopyası, Çorum’daki kazılar sırasında bulunmuştur. Çorum’un hemen her köşesi tarihi zenginlikle dolu. Köylerde her yıl çobanlar ve köylüler tarafından yeni kalıntılar ortaya çıkarılıyor. 

Tüm bunların yanında tarihinin yanısıra kent, leblebisi ile de oldukça ünlüdür. Bugün, çikolatalı, biberli, baharatlı gibi farklı çeşitleri olan Çorum leblebisi, önemli bir ihracat kalemidir. 

Çorum’da Gezilecek Yerler

Bahsettiğimiz üzre, Çorum tarihsel ve kültürel yanıyla oldukça ünlü bir yer. Dolayısıyla, Çorum’a uğramış olanların, gezmek niyetinde bulunanların uğrak yerleri genellikle tarihi mekanlar olmaktadır. Bu mekanların en başında ise, bizce, Alacahöyük geliyor. Alacahöyük Çorum’un merkez ilçesinden yaklaşık 50 kilometre uzakta bulunuyor. İlk kez 19. Yüzyılın ilk yarısında bilim insanlarınca keşfedilen bu yer daha sonraları Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatları üzerine iyice araştırılmış ve detayları bilim camiası ile paylaşılmış.  

Çorum Hattuşa Bunun yanı sıra, yukarı şehir ve aşağı şehir olarak ikiye ayrık bir yapıya sahip, 1986 yılında da Unesco tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmış olan Hattuşaş’I gezmenizi, görmenizi tavsiye ederiz. Hattuşaş Anadolu’da kurulmuş olan ilk başkent olarak bilinmekte olup, Hitit Devleti’nin uzun süre boyunca başkentliğini yapan şehirdir. Ardından, tam olarak ne zaman yaptırıldığı bilinmeyen Murad-ı Rabi Ulu Camii’ni görmenizi tavsiye edeceğiz. Osmancık Caddesinde olan bu tarihi yapı uzmanlarca 13. yüzyıl ila 14. yüzyıl arasında konumlandırılmakta olsa da net tarihi kesin olarak bilinememektedir.

Son olarak, Osmanlı döneminde inşa edilmiş olan İskilip Kalesi’nin yakınlarındaki Roma devrinden kalma kaya mezarlarını görmeyi unutmamalısınız.

Çorum’da Ne Yenir?

Çorum’da çok zengin bir restoran ya da yeme içme çeşitliliği yok. Ama bulacaklarınız gerçek ve doğal lezzetler sunacaktır. Henüz restoran hilelerinin profesyonelce işlenmediği Anadolu lokantalarında çok lezzetli menüler tadabilirsiniz. Çorum yemekleri, Karadeniz ve Anadolu mutfağının bir sentezini sunar. Bunun yanı sıra, sabah kahvaltısında muhlama, kuymak ya da sündürme gibi isimlerle anılan ve peynirle yapılan Karadeniz yöresine ait bir lezzeti tercih eden Çorumluların, İskilip dolması, etli pilavı, yayla çorbası ve keşkeki de oldukça ünlüdür.

Çorum’da Ne Yenir yazısı için tıklayınız.

Çorum’un Nesi Meşhur?

çorum leblebisiÇorum leblebisi Çorum’un en ünlü öğesi olup, Çorum’un binlerce yıl önceye dayanan tarihi öğeleri Çorum’u ünlü yapan detaylardan. Bunlara ek olarak, Çorum’un “dünyanın kütle çekim merkezi” olarak tanımlanması son zamanlarda onun ününe ün katmakta.

Dünyanın Kütle Çekim Merkezi Çorum!
Çorum Dünyanın Çekim Merkezi
Google haritalarda Çorum dünyanın çekim merkezi olarak gösteriliyor

Çorum, geçtiğimiz yıllarda NASA tarafından dünyanın kütle çekim merkezi olarak işaretlendi. Fizikçiler, yıllardır dünyanın bir kütle çekim merkezi olması gerektiğini savunuyor. Bu konuda araştırma yapıyorlar. 18. yüzyılda, Mısır ve çevresinin dünyanın kütle çekim merkezi olabileceği fikri ortaya atılmıştır. Daha sonra Ankara üzerinde duruldu. Ancak son bilimsel çalışmalar, dünyanın kütle çekim merkezinin Çorum ilinin bulunduğu bölge olduğunu gösteriyor. Bu da Çorum’un 2016’dan beri fizik mühendislerince sıklıkla ziyaret edilmesine neden oldu. 

Çorum ve Ulaşım

Havayolu ila karayolu ile gidebileceğiniz bir şehir olan Çorum’a, eğer havayolu ila ulaşmak istiyorsanız Amasya Merzifon Havalimanı’nı kullanmanız, ardından çeşitli servis ve araçlarla Çorum’a ulaşmanız gerekmektedir. Çorum’a sık otobüs seferleri de var. Ayrıca kendi aracınızla ya da kiralık araçla da Çorum gezisine çıkabilirsiniz. 

Yorum ekle