Türkiye’nin her bölgesi ayrı güzel. Ama öyle bir şehir var ki evleri ile dahi ön plana çıkmakta. Doğru bildiniz 🙂 Karabük‘ün Safranbolu evlerinden bahsediyoruz. Karabük tarihi ise Bronz Çağ’a kadar dayanmakta. Hem şehrin mimari yapısı hem doğal güzellikleri hem de tarihi yerleri ile Karabük gezilecek yerler açısından oldukça zengin bir yer. Araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak Karabük gezi rehberi için yola çıkmaya ne dersiniz? Yolcu360 ekibi sizler için Karabük gezilecek yerler yazısını hazırladı.
Karabük’te gezilecek yerler
- Safranbolu Evleri
Safranbolu evleri nerede hangi ilimizdedir sorusu oldukça merak edilmekte. Çoğu kişi Safranbolu hakkında onun bir şehir olduğunu düşünüyor. Ününden kaynaklı olsa gerek. 🙂 Aslında tarihi Safranbolu evleri, Karabük ili içerisinde. Hatta Karabük ilinin en büyük ilçesi Safranbolu. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen ilçe için Safranbolu evleri neden önemli diye düşünebilirsiniz. Safranbolu evlerinin özelliği mimari yapısından kaynaklanmakta. Safranbolu evlerinin 5 özelliği arasında sayılabilecekler: iki veya üç kat olması, giriş katın erzak deposu olarak kullanılması, haremlik-selamlık olarak iki bölümden oluşması,
ortada büyük bir havuzun yer alması ve mimarisinde ahşap oymacılığına yer verilmesi. Zonguldak üzerinden bu güzel şehre gidecek olanlar, Zonguldak Ereğli araç kiralama olanaklarına göz atarak kolay bir ulaşım sağlayabilirler.
- Köprülü Mehmet Paşa Cami
Köprülü Mehmet Paşa Camii, oldukça güzel ve oldukça da ihtişamlı bir yer. O kadar güzel ki, insan Köprülü Mehmet Paşa Camii mimarı kimdir diye merak ediyor. Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa tarafından 1661 yılında yaptırılan camiye ait bir yazıt yok. Zaten cami mimarisi de 17. yüzyılın özelliklerine sahip. İnanç turizmi kapsamında Karabük gezisi için burayı ziyaret edebilirsiniz.
Köprülü Mehmet Paşa Cami nerede: Safranbolu İlçesi Eski Çarşı kesiminde. Kastamonu araç kiralama imkanlarını inceleyerek, her bütçeye uygun olan fırsatlardan yararlanabilirsiniz.
- Yörük Köyü
Safranbolu evlerinin bir benzeri olan Yörük Köyü, Osmanlı mimarisine sahip evlerden oluşmakta. 14. ya da 15. yüzyılda Yörüklerin buraya yerleştiği düşünülmekte. Safranbolu evlerinden farklı olarak bitişik olarak inşa edilen evler arasında anıtsal bir yapı olarak Sipahioğlu Gezi Evi ön plana çıkmakta. Geleneksel mimari olarak 2 katlı inşa edilen yapının odalarında kalem işi süslemeler bulunmakta. Şehir merkezine 14 kilometre uzaklıkta bulunan Yörük Köyü, Kastamonu Havalimanı araç kiralama seçeneklerinden yararlanılarak konforlu bir şekilde gezilebilir.
Karabük gezi turu
- Hadrianapolis Antik Kenti
Hadrianapolis Antik Şehri gezi rehberi / Karabük için Hadrianapolis Antik Kenti tarihine değinmek iyi olacak. Erken Bizans ve Roma dönemine ait kalıntılar mevcut. Üç tane erken Bizans kilisesi ve bir tane sarnıç kalıntısı var. Kiliselerden bir tanesinin zemininde bulunan mozaiklerin üzerinde adak yazıtı mevcut.
Hadrianapolis Antik Kenti nerede: Antik Şehir, Karabük‘ün Eskipazar ilçesinin 3 kilometre uzağındaki Viranşehir ve çevresinde yayılmış durumda.
- Safranbolu Kent Tarihi Müzesi
Şehir yaşamını yakından tanıtan müze, 3 kattan oluşmakta. Her bir katında Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine özgü bilgiler ve eserler bulunmakta.
Safranbolu Kent Tarihi Müzesi giriş ücreti: 2019 yılı için 4 TL.
Kent Tarihi Müzesi nerede: Çeşme, Kale Altı Sk. No:19, Safranbolu/Karabük
Karabük gezilecek doğal yerler
- Yenice Ormanları
Haftasonu tatil önerisi olarak Karabük’te bulunan Yenice ormanlarına gitmeye ne dersiniz? Türkiye’nin en büyük ormanı olan Yenice ormanı, yaban hayat ve bitki türlerinin çeşitliliği ile ön plana çıkmakta. Başka bir deyişle burada geyik, sincap veya dağ horozu gibi hayvanlarla karşılaşabilirsiniz. Yenice ormanları kamp için de uygun olduğundan konaklama konusunda endişelenmenize gerek yok. Burada kamp yaparak, sabah kuş cıvıltıları ile uyanabilirsiniz. Havası o kadar temiz ki ister istemez temiz hava sayesinde erken kalkıyorsunuz. Yenice ormanları yürüyüş parkuru da mevcut. Uzun yürüyüşler yaparak, ormanı keşfedebilirsiniz.
Yenice Ormanları nerede: Saray/Yenice/Karabük
- Safranbolu Bulak Mencilis Mağarası
Türkiye’nin dördüncü büyük mağarası. Başından söyleyelim mağaraya çıkmak biraz zor. Mağaraya ulaşmak için 180’e yakın bir basamak çıkıyorsunuz. Ancak 3 milyon yıl önce oluşmuş bir mağara için bu basamakları çıkmak kesinlikle değer. Bulak Mencilis Mağarası çamuru ise oldukça meşhur. Bulak Mencilis Mağarası güzellik çamuru için aynı zaman da şifa da verdiği söylenmekte.
Bulak Mencilis Mağarası giriş ücreti: 2019 yılı için 6.5 TL
Safranbolu Bulak Mencilis Mağarası nerede: Mencilis Mağara Sokak, Başköy Köyü Merkez/Karabük
- Tokatlı Kanyonu
Tokatlı Kanyonu: Kuş olup da uçmak isteyeceğiniz bir yer. Tokatlı Kanyonu, ağaçlarla çevrili bir doğa harikası. Şimdiden söylemesi ciğerleriniz oksijene doyacak 🙂 Tokatlı Kanyonu özellikleri arasında sincap gibi hayvanların yanı sıra çeşitli kuş türlerini de yakından görme şansınızın olması var. Tokatlı Kanyonu‘nda yürüyüş gibi doğa sporları yapabileceğiniz gibi Tokatlı Kanyonu kamp imkanları da mevcut. Bolu araç kiralama olanaklarına bakarak, doğa turizmi kapsamında burayı ziyaret edebilirsiniz.
Karabük gezilecek yerler
- Kristal Cam Teras
Tokatlı Kanyonu üzerine inşa edilen cam teras, 80 metre yükseklikte. Eşsiz bir manzaraya sahip olan terasın çevresi ağaçlarla dolu. Buraya geldiğinizde kendinizi adeta oksijen deposuna düşmüş gibi hissediyorsunuz.
Kristal Cam Teras giriş ücreti: 2019 yılı için 5 TL.
- İncekaya Su Kemeri
18. yüzyıla ait olan ve 116 metre uzunluğundaki su kemeri, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış. Yerden yükseliği ise 60 metre olan kemerin üç kıvrımı var. Bunun nedeni ise suyun akış hızının dengelenmesi.
İncekaya su kemeri nasıl gidilir? Safranbolu İlçesi’nin İncekaya Köyü içinde bulunmakta.
Karabük ne yenir / Karabük’te nerede kahvaltı yapılır ?
Karabük yemekleri / Karabük yöresel yemekleri arasında Uzun Fasulye, Peruhi, Bütün Et Yemeği, Mısır Çorbası, Cevizli Keşli Yayım, Karalahana Yemeği / Karamancar Yemeği, Çullu Börek, Safranbolu Bükmesi, Zerde ve Bağlar Gazoz.
Karabük kahvaltı restoranları:
- İki kaşık Restaurant
- Atiş Cafe
- Çizgi Cafe
- Nil Yörem Mutfak Cafe Restaurant
Karabük merkez serpme kahvaltı için Oldcity, Güven Pastanesi, Kadıefendi tesisleri.
Karabük nerede yemek yenir ?
- Kilcioğlu Pide Karabük
Adres: Bayır, Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Merkez
- Derya Restaurant
Adres: Bayır, Fevzi Fırat Cd. No: 65, Merkez
- Wings Cafe & Restaurant
Adres: Adatepe, Kılavuzlar B Blok, No: 6 Vatan Caddesi, No: 2, Merkez
- Kadıoğlu Şehzade Sofrası
Adres: Çeşme, 8 Arasta Sokak, Safranbolu
- Enosse Cafe & Restaurant
Adres: Bayır, Kemal Güneş Cd. No: 110, Karabük Merkez
Karabük’e nasıl gidilir?
İstanbul Karabük arası kaç km: İstanbul Bostancı araç kiralama, İstanbul Havalimanı araç kiralama veya İstanbul Beylikdüzü araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak, 402,3 kilometrelik mesafelik yolu 4 saat 30 dakika gibi kısa sürede tamamlayabilir ve şehre rahatça ulaşabilirsiniz.
Ankara Karabük arası kaç km: İki şehir arası 218,5 kilometre olup, Anadolu Otoyolu/O-4/E89 üzerinden 2 saat 16 dakika içerisinde şehre ulaşılabilir. Ankara Çankaya araç kiralama, Ankara Kavaklıdere araç kiralama ya da Ankara Mamak araç kiralama olanaklarına göz atarak, Karabük turu için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirsiniz.
Yorum ekle