Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Gümüşhane Gezilecek Yerler / Gümüşhane Cam Teras

Gümüşhane Gezilecek Yerler / Gümüşhane Cam Teras

Yüzyıllar boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yaptığından zengin kültürel tarihi ve doğası ile Gümüşhane gezilecek yerler listesi hayli uzun… Gümüşhane tarihi yerleri içinde günümüze ulaşmış en eski kiliseler, antik kentler, manastırlar bulunurken doğal güzellikleri de mağaraları, şelaleri ve gölleri ile dikkat çekiyor. Peki Gümüşhane’de gezilecek yerler? Gümüşhane’de ne yenir? Gümüşhane cam teras nerede? Araç kiralama  Gümüşhane yol tarifi gibi detayların bir araya geldiği bu yazıyı sizler için derledik.

Gümüşhane’de Gezilecek Yerler

Gümüşhane tarihi ve İpek Yolu üzerinde bulunması sebebiyle birbirinden eski ve eşsiz mimariye de ev sahipliği yapar. Bunun yanı sıra Kuzeyinde Zigana Dağları güneyinde Trabzon Dağları ile eşsiz manzaralar sunar. Tarihi zenginliğin yanı sıra doğal alanları ile de Türkiye’de görülmesi gereken yerler arasında olan Gümüşhane gezi rehberi içinde yüzlerce taşınmaz kültür varlığı bulunuyor. Antik kent, köprü, hamam, manastır ve kiliseler ile tarihe ışık tutuyor.Bunun yanı sıra yaylaları ile yayla turizmi açısından oldukça gelişmiş bir şehir. Vadi, baraj ve Zigana kayak merkezi ile de kış turizmi açısından da gelişmiş ve yerli yabancı turist ağırlamaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin en yüksek cam teraslarından biri olan Torul Kalesi Cam Seyir Terası da Gümüşhane’dedir.

Satala Antik Kenti

Roma İmparatorluğu döneminde bir savunma karargahı olmak üzere inşa edilen Satala Antik kenti, sonrasında Bizans hakimiyetinde de kullanılarak günümüze ulaşan birçok mimari esere ev sahipliği yapar. Günümüze ulaşan yapılardan biri de kentteki su kemerleridir. 15. yüzyılda 47 gözü olan su kemerlerinden günümüze 4 tanesi ulaşabilmiştir. Yine taş çeşme ve taş binalar Satala antik kentinde görülecekler arasında. Satala antik kenti Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Sadak Köyü’nde yer alır. Gümüşhane Kelkit arası 99 km. Trabzon Kelkit arası km ise 186,7 km bu da Trabzon araç kiralama yapılarak 2 saat 43 dk’lık bir yolculuk sonunda ulaşabilirsiniz. Erzincan araç kiralama yaparak da 1 saatlik yolculuğun sonunda ulaşabilirsiniz.

Santa Harabeleri

Tarihi 17. yüzyıla dayanan Rum çetelerinin sığınağı olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. Piştovlu, İşhanlı, Çinganli, Çakallı,Santa, Binatlı, Terzili, Zurnacili ile yedi mahalle ve üç yüzü aşkın ev bulunuyor. Hepsi taştan inşa edilen evlerin hepsi tek katlı ve her mahallede de bir kilise bulunur. Aynı zamanda yayla özelliği taşıyan konumuyla Santa Harabeleri Gümüşhane’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Gümüşhane şehir merkezine 72 km mesafede bulunan harabelere araba kiralama ile 1 buçuk saatte ulaşabilirsiniz.


Kov Kalesi

Gümüşhane Merkez ilçesinde Esenyurt Köyü sınırları içinde bulunan Kov Kalesi bölgenin en büyük kalelerinden biri. 1361 yılında inşa edildiği tahmin edilen Kov Kalesi günümüzde halen varlığını koruyor.  130 metrelik bir kaya üzerine yapılan kale dikdörtgen bir yapıya sahip kale iç ve dış olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Kalede sarnıç ve mutfak olarak kullanılan bölümleri görebilirsiniz. Gümüşhane il merkezine 21 km uzaklıkta bulunan kaleyi Gümüşhane gezinizde mutlaka ziyaret edin.

Torul Kalesi Cam Seyir Terası

Ortaçağda yapıldığı tahmin edilen Torul Kalesi, tarihte savunma ve gözetleme için kullanılmıştır. Kalenin bulunduğu bölgenin yakın mesafesinde 240 metre yüksekliğin üzerine ise cam teras inşa edildi. Türkiye’nin en yüksek cam terası olan Gümüşhane cam seyir terası Zigana tüneli ve Karaca Mağarası yolu üzerindeki tepenin zirvesine kurulu ve 50 kişilik kapasitesiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Gümüşhane cam teras haftanın her günü sabah 08:30 ile akşam 23:00 arasında ziyaret edilebiliyor. Giriş ücreti ise kişi başı 4 lira olarak belirlenmiştir.

Gümüşhane’de gezilecek yerler listesinin devamı:

  • Limni Gölü
  • Boyunyurt Yaylası – Kürtün
  • Krom Vadisi
  • Tohumoğlu Köprüsü
  • Karaca Mağarası
  • İmera Manastırı
  • Kürtün Barajı

Gümüşhane’de Ne Yenir?

Gümüşhane denildiğinde en meşhur tatlar olan pestil ve köme akıllara geliyor. Bir tatlı çeşidi olmalarıyla beraber çerez olarak tüketilir. Özellikle reçel ve bal ile tüketilen hamur çeşidi kete, çorbalardan mısır ve bulgur yarması ile yapılan katıklı çorba, keşkek olarak bildiğimiz gendime pilavı da meşhur lezzetlerden. Gümüşhane dağlarında yetişen evelik bitkisi ile yapılan evelik dolması, patates ile yapılan kartol yahnisi, ıspanak yemeğinin üzerine yoğurtla servis edilen borani gibi tatları Gümüşhane’ye geldiğinizde mutlaka denemelisiniz.

Gümüşhane’ye Nasıl Gidilir?

İstanbul Gümüşhane arası mesafe yaklaşık 1040 km. İstanbul Sabiha Gökçen havalimanı araç kiralama yaparak veya direkt merkez ilçelerden İstanbul araç kiralama yaparak tahmini 11 saat 53 dakika yolculuğun sonunda Gümüşhane’ye ulaşabilirsiniz. Trabzon üzerinden gidecekseniz Trabzon Gümüşhane arası yaklaşık 100 km. Trabzon havalimanı araç kiralama yaparak kiralık araç ile yaklaşık 1 buçuk saatte ulaşabilirsiniz.

Yorum ekle