Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Tokat gezi rehberi / Tokat gezilecek yerler / Karadeniz

Tokat gezi rehberi / Tokat gezilecek yerler / Karadeniz

Tokat tarih boyunca pek çok medeniyet tarafından çok farklı isimlerle anılmış bir Karadeniz bölgesi şehrimiz. Bizanslılar “Komana” , Persler “Kah-Cun” , Moğollar “Sobaru” olarak andılar bu şehri. Şehrin Türk himayesine geçmesini sağlayan Selçuklu Devleti ordusuna mensup bir askerin sadece tokatlayarak 20 Bizans askerini mağlup etmesi sebebiyle, şehrin adının Tokat kaldığı rivayet edilir. Tarihi kadar güzellikleriyle de bir hayli ilgi çekici olan bu şehrimizi Instagram’ın fenomen seyyahı Gezgininayakizleri hesabının yazarı Cüneyt Durhan sizin için gezdi gördü ve yazdı…

Tokat gezi rehberi

Keşfedilmemiş zengin bir tarihe sahip olan şehir, kültürü, tarihi alanları ve lezzetleriyle ilgiyi fazlasıyla hak ediyor. Özellikle Tokat’ın tarihi yerleri ve doğal güzellikleri beni etkilemeyi başardı. Tarih ve kültürün doğayla buluştuğu şairler yatağı olarak bilinen Tokat ülkemin güzel şehirlerinden. İlk defa geldiğim bu şehri gerçekten çok sevdim. Bağlarıyla da ünlü olan şehirde bağcılıkta gelişmiştir. Zamanında her evin şehir dışında  yazlık olarak kullandığı bir bağ evi varmış. Şehir Frigler, Persler, Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu gibi tarihte de bir çok önemli devletlere ev sahipliği yapmış. Bu topraklarda 5.000 yıldan beri yaşamış uygarlıklar devletler ve imparatorluklara ait eserleri şehrin her yerinde görebilirsiniz.

Tokat ‘ı gezmek için ideal tercih: Tokat araç kiralama

Bu güzel orta Karadeniz kenti, kağıt üstünde haritada çok büyük bir alana yayılmıyor gibi gözükse de, gezmeye başladığınızda araç ihtiyacının farkına varacaksınız. Bu sebeple yola çıkmadan Yolcu360‘tan bir araç kiralamakta fayda var. Tokat araç kiralama seçeneklerini mutlaka değerlendirin.

Tokat gezilecek yerler

Tokat gezilecek yerler önerim ilk olarak şehrin gezilip görülmeli. Şehri keşfetmek ve tarihini daha iyi anlamak için ilk önce Tokat müzesini gezmenizi öneririm. Muhteşem bir müze yapmışlar, emeği geçen herkesi kutlarım. Müzenin hemen karşısında yer alan Sulu sokağı ziyaret edebilirsiniz.

Burada ki tarihi Tokat evlerini görebilirsiniz. Şehrin simgelerinden birisi olan Selçuklu dönemi eseri Hıdırlık köprüsü görülmelidir. Anadolu Selçuklu mimari sanatının belirli özelliklerini taşıyan Gökmedrese, Osmanlı zamanında medrese, Bimarhane ve şifahane olarak kullanılmış. Sivas ve Amasya’da da benzerlerine denk geldiğim Gök medrese görülmeli.

Ülkemizin en güzel hanlarından birisi olan Taşhan görülmeye değerdir. Anadolu’nun en büyük hanlarından olan Taşhan muhteşem bir Osmanlı eseridir.

Şehrin her yerinden görebileceğiniz Tokat Kalesi şehrin önemli eserlerinden birisidir. Roma döneminde yol güvenliği için yapılan kale 1074 yılında Danişmend Melik Ahmet Gazi tarafından fethedilmiş. Bu kalenin en büyük özelliklerinden birisi Çardak-ı Bedevi denilen zindanda Bizans İmparatoru Diegonis ve III. Vlad diğer adıyla Drakula tutsak kalmış. II. Abdülhamid’in padişah oluşunun 25. Yılı için 1902 yılında yaptırılan Tokat Saat Kulesi ve o bölgede yer alan Bey sokağı ile Mevlevihane müzesi ziyaret edilmeli.

Tokat tarihi ve değerleri açısından beni şaşırtan bir şehir oldu. 3 gün kaldığım şehirde gerçekten keyifle gezdim. Öyle ki şehrin bu kadar tarihi yapıyı barındırdığını bilmemek tanıtım eksikliği desek yeridir. Şehrin en önemli değerlerinden biriside Gazi Osman Paşa’dır. Bu değerli kişiliğin kendi adını taşıyan cadde üzerinde yer alan Gazi Osman Paşa Plevne müzesi görülmelidir. Burada ki müzede savaş zamanı kıyafetler, medrese kitapları gibi bir çok eser sergilenmektedir. Bu müzeyi gezdikten sonra hemen yanında yer alan Atatürk Evi’ni ziyaret edebilirsiniz. Mustafa Kemal Atatürk’ün ziyaretinde kullandığı bu konak günümüzde müze olarak kullanılmakta.

Astım hastaları dikkat!

Şehirden yarım saat uzaklıkta bulunan Ballıca mağarasını görmenizi isterim. Resmi bir açıklaması olmasa da astım hastalarına şifa olduğu söylenmekte.

Görülecek diğer yerler

Şehrin diğer görülecek yerleri Deveciler hanı, Latifoğlu konağı, Ali Paşa cami, Ulucami, Arastalı Bedesten müze ve Tokat Kültür evi görülebilir. Kentin en önemli ilçeleriyse Zile, Niksar ve Erbaa’dır. Eğer geniş bir zamanınız varsa, Niksar kalesi ve Ulu cami, Zile kalesi ve Maşat höyüğü ile Erbaa’da Düden gölü görülebilir.

Tokat ‘ta ne yenir?

Tokat’ta ne yenir dendiğinde ilk akla gelen tabi ki Tokat kebabı. Bol sebzenin közle kavuştuğu nefis bir lezzettir. Zile Pekmezi ve Tokat Yaprağı da şehrin mutfağında önemli bir yer tutuyor. Yoğurtmaç, cevizli bat, bakla dolması, hele çorbası, gendime çorbası, cızlak Tokat’ın zengin mutfağını oluşturan çeşitlerdir. Benim dikkatimi çeken lezzetlerden birisi de tarhana kurusu oldu, mutlaka denemenizi isteyeceğim lezzetlerden.

Bu güzel şehirde keyifli iki gün geçirebileceğiniz ve yeterli olacağını belirtmeliyim. Bu şehirde büyük bir tarih var. Mutlaka keşfetmenizi öneririm. Ayrıca bu şehre gelmişken nefis Tokat Kebabı’nı denemeyi unutmayın. Amasya’ya bir saat uzaklıkta yer alan bu şehir doğal güzellikleriyle de mutlaka keşfedilmeli. Benim ziyaret ettiğim Ballıca mağarası ve Kaz gölü mutlaka ziyaret edilmeli.

Bunları yapmadan dönmeyin!

  • Mahpari Hatun Kervansarayı gezmelisin.
  • Zile kalesini görün.
  • Nefis Tokat kebabını yemelisin.
  • Tokat müzesini ziyaret edin.
  • Ballıca mağarasını görmelisin.

Keşfetmeniz dileğiyle..

 

Yolcu360 Blog

Add comment