Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Sümela Manastırı | Sümela Manastırı Nerede? | Trabzon

Sümela Manastırı | Sümela Manastırı Nerede? | Trabzon

Sümela Manastırı nefes kesen görüntüsüyle Karadeniz‘in ve Türkiye’nin sembolleri arasında başı çeken tarihi yapılardan. Araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, Trabzon gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı Sümela Manastırı’nı sizler için gezgin çiftimiz Merve ve Furkan gezdi gördü ve yazdı…

Her yanı ayrı cennet olan canım Türkiye’mizin en görülesi yerlerinden biri Karadeniz Bölgesi. Yeşiliyle, mavisiyle, doğasıyla, hep güler yüzle bakan insanlarıyla ve tabi ki sizinle konuşurken yüzünüze hafif bir tebessüm oturmasını sağlayan şivesiyle… İnsana sıcacık gelen bir coğrafyası var buranın. Belki de Karadeniz insanının cana yakın olarak tabir edilmesinin nedenleridir bunlar, kim bilir? 😊

Yukarıda biraz fazla gaza geldik belki fakat gerçekten de her şehri başka bir güzel, her yanı ayrı bir özel Karadeniz Bölgesi’nin. Kastamonu’dan Rize’ye, Sinop’tan Artvin’e, gezerken insanın ruhunda bin bir türlü çiçek açtıran doğal güzellikleri var buranın. Bir de bu doğallığın içerisine yıllar yıllar önce insan eliyle inşa edilmiş eşsiz tarihi yapıları.

Yavaş yavaş nereye geldiğimizi tahmin ediyorsunuzdur artık. Evet, doğru bildiniz. Karadeniz denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan Trabzon’un, ünü ülke sınırlarını aşmış tarihi yapısı Sümela Manastırı, bugünkü konumuz.

Karadeniz turu için tıklayınız.

Sümela Manastırı nerede?

Karadeniz Bölgesi’nin en güzel illerinden biri olan Trabzon‘un Maçka ilçesinde yer alıyor Sümela Manastırı.  Maçka’ya geldikten sonra 26 km doğuda bulunan Altındere Köyü’ne ulaşmanız gerekiyor. Köyden sonra sizi virajlı ve dik bir yol bekliyor olacak. Yolun sonu Sümela Manastırı. En mantıklı yolculuk seçeneği araç kiralama. Yol toplu ulaşım için pek uygun değil. Siz siz olun Trabzon Havalimanı araç kiralama seçeneklerini size sunan Yolcu360’ın tekliflerine göz atmadan yola çıkmayın. Bu arada aracınızı dikkatli kullanmanızda fayda var. Şimdiden iyi gezmeler dileriz. 😊

 Trabzon Ayasofya Kilisesi Müzesi gezi rehberi için tıklayınız.

Sümela Manastırı

Hiç bitmeyecekmiş gibi göğe doğru uzanan heybetli bir dağın tam orta yerinde öyle ihtişamlı durur ki Sümela Manastırı, metrelerce öteden gördüğü anda bile etkilenmeye başlar insan, bakmaya doyamaz. İşte dillere destan bu güzelliğiyle tüm dünyaya nam salmış olan Sümela Manastırı (bir diğer adıyla Meryem Ana Manastırı) estetik görüntüsü, gizemli hikayeleri ve zengin tarihiyle yıllardır Trabzon’da ziyaretçilerini, yani sizleri bekliyor.

Şimdi size güzel bir haberimiz var. Uzunca bir süredir restorasyondaydı Sümela Manastırı. Yani onu görme umuduyla Trabzon’a gelenler, sadece uzaktan bakmakla yetinmek zorunda kalıyorlardı. Ancak, siz de bu sene Karadeniz turu yapmak isteyenlerdenseniz ve Sümela Manastırı’nı da mutlaka görmek istiyorsanız eğer müjdemizi isteriz!

Yaklaşık 3.5 yıldır restorasyon çalışmaları sebebiyle ziyarete kapalı olan Sümela Manastırı, 25 Mayıs 2019 tarihinde tekrar ziyarete açılıyor. E o zaman, kurun uşaklar horonu da, kutlalayalım bu güzel haberi. Biz de horonun başını çekmek üzere sizlere Sümela Manastırı’nın tarihini, efsanelerini ve özelliklerini anlatmaya devam edelim.

Akçaağıl Buzul Gölü gezi rehberi için tıklayınız.

Sümela Manastırı tarihi / Sümele Manastırı

Milattan sonra 365-395 yılları arasında inşa edildiği düşünülen Sümela Manastırı’nın tarih kitaplarında geçen adı Meryem Ana Manastırı. Burada şöyle ilginç bir bilgi de verelim; Sümela, Manastır’ın Rumca’daki adı aslında. Adının veriliş hikayesi de kurulduğu dağdan geliyor. Dağın o zamanki adı Mela’ymış. ‘Mela’da yer alan’ anlamında Stou Mela denilmiş, Rumca’da sou-mela olarak kullanıldığından günümüze de Sümela olarak gelmiş.

Neyse efendim, Trabzon’ un Maçka ilçesinde yer alan Sümela Manastırı, Rum Ortodoks Kilise ve Manastırı kompleksinde olup, günümüzde dünyanın en eski ve en önemli manastırlarından biri olarak kabul ediliyor.

Yapılışı birçok efsaneye konu olsa da bunların arasından en bilineni Atina’lı Barnabas ile Sophronios isimli iki rahibin burayı yaptıklarına dair olanı. Olay şöyle: İki rahip de rüyasında Hz. İsa ve Hz. Meryem’i Sümela Manastırı’nın olduğu yerde görürler. İkisi de rüyanın etkisiyle ayrı ayrı yola çıkarak orada birbirleri ile karşılaşırlar ve rüyalarından bahsederler. Sonra da birlikte manastırın temelini atarlar.

Milattan sonra 395 yılında tamamlandığı düşünülen ve ihtişamıyla dillere destan olan Sümela Manastırı 1923 yılında yaşanan mübadelede terk edilmek zorunda kalınır. Mübadeleden sonra manastırda dini etkinlikler sona erer. Bir süre sonra yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılan manastır, günümüzde Hristiyanlar tarafından kutsal sayılan bir yer olmasının da etkisiyle her gün binlerce ziyaretçi ağırlıyor.

Trabzon Hamsiköy gezi rehberi için tıklayınız.

Trabzon’a nasıl gidilir?

İstanbul Trabzon arası kaç km İstanbul araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak, 1.063,6 kilometrelik yolu, O-4 ve E80 üzerinden 12 saat 21 dakika gibi bir sürede tamamlayabilir ve Trabzon gezilecek yerler için yolculuğunuza başlayabilirsiniz.

Ankara Trabzon arası kaç km? İki şehir arası 735,5 kilometre olup, D010/E70 üzerinden 9 saat 8 dakika içerisinde Trabzon’a ulaşılabilir. Ankara araç kiralama olanaklarına göz atarak, Trabzon turu için yola çıkmaya ne dersiniz?

Rize Trabzon arası kaç km? Rize ve Trabzon arası D010/E70 üzerinden 79,7 kilometre. Rize araç kiralama imkanlarından yararlanarak, bu yolu 1 saat 7 dakika içerisinde tamamlayabilirsiniz.

Giresun Trabzon arası kaç km? Ordu – Giresun Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek, D010/E70 ve Trabzon Giresun Yolu/D010/E70 üzerinden 130,0 kilometrelik mesafeyi 1 saat 48 dakika içerisinde kat ederek, Trabzon gezi rehberi için gezinize başlayabilirsiniz.

Trabzon'da keşfedebileceğiniz diğer rotalar

Yorum ekle