Karabük ili, Türkiye’nin kuzeyinde ve Batı Karadeniz Bölgesi içerisinde yer almakta. 1995 yılında Türkiye’nin 78. ili olan Karabük, tarihi açıdan da oldukça zengin bir şehir. Karabük’te yazısız döneme ait çok sayıda höyük ve tümülüs bulunmakta. Eflani, Eskipazar, Ovacık, Safranbolu, Yenice ilçelerinden oluşan şehir, Dağdelen Cami ve İncekaya Su Kemeri gibi birçok tarihi yapıya sahip. Aslında şehrin ilçeleri arasında Safranbolu özellikle ön plana çıkmakta. Hatta belki ünü sayesinde kendisi bile ayrı bir şehir sayılabilir. Yörük köyü de Safranbolu evlerinin bir benzeri diyebiliriz. Fakat Safranbolu evlerinin tamamen kopyası değil, Yörük köyünün kendine has bir hikayesi var. Bu gezi esnasında Cevizli Keşli Yayım ve Karalahana Yemeği gibi Karabük yerel lezzetlerini de keşfedebilirsiniz. Safranbolu gezi rehberi kapsamında Yörük köyü yazısı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.
İçindekiler
Safranbolu Yörük köyü gezilecek yerler
Yörük köyü tarihi, 650 yıl önce başlıyor. Yörük köyü, Batı Karadeniz’e gelen Türkmen boyları tarafından kurulmuş. Böylece Türkmenler göçebe hayattan yerleşik yaşama geçmeye başlamış. Osmanlı mimarisi izlerini taşıyan evler, Safranbolu evlerinden farklı olarak bitişik olarak inşa edilmiş. Geleneksel mimari temel alınarak 2 katlı inşa edilen evlerin odalarında kalem işi süslemeler bulunmakta.
Yörük köyü sokaklarında gezerken Çökön Meydanı üzerinde ünlü opera sanatçımız Leyla Gencer‘in büstü ile karşılaşırsınız. Sokak tabelaları ise Leyla Gencer ve Cemil İpekçi gibi bu köyün köklerine sahip olan ünlülerden oluşmakta. Şehir merkezine 14 kilometre mesafede bulunan Yörük Köyü, Kastamonu Havalimanı araç kiralama seçenekleri incelenerek rahat bir şekilde gezilebilir.
Yörük Köyü Safranbolu
Köy içerisinde gezilmesi gereken yerler neresi diye sorarsanız mutlaka konakları görün deriz. Çünkü 140 haneden oluşan köy içerisinde en eski ev 450 yıllık, en yeni ev ise 90 yaşında. Bu konaklar arasında ise en meşhuru Sipahioğlu konağı. Sipahioğlu konağı tarihi ise 300 yıl öncesine dayanmakta. Hiç değişmeden ilk halini koruyabilen konak, en eski ev unvanını taşımakta.
Bizden size bir öneri, buraya geldiğinizde mutlaka Yörük köyü filiz teyzenin yerine uğrayın ve bir de köyü ondan dinleyin. Filiz teyze özellikle turistlerden tarafından çok sevilen tatlı mı tatlı bir kadın. 🙂 Diğer bir gezilecek yer ise Yörük köyü çamaşırhane. Günümüzde sanat galerisi olarak kullanılan çamaşırhanenin 300 veya 350 yıl önce yapıldığı düşünülüyor. Tarihi Çamaşırhane‘nin içerisinde orta kısımda bulunan çamaşır yıkama yeri farklı boylardaki kadınlar düşünülerek farklı yüksekliklerde tasarlanmış. Yörük köyü yemek konusunda Karabük’ün yerel lezzetlerini yansıtmakta. Ama köyün kendisine has bir lezzeti var: gözleme ve baklava. Özellikle Yörük Sofrası’na gidip bu iki lezzeti tatmanızı öneririz.
Dağdelen Cami
Tarihi camiler arasında yer alan Dağdalen Cami, 1778 yılında Borlu Ayanı Kazdağlıoğlu Mehmet Ağa tarafından yaptırılmış. Bulunduğu meydana da ismini veren cami, taş ve tuğladan inşa edilmiş. Tek kubbeli olan cami, Çarşı meydanı üzerinde yer almakta. Cami, Safranbolu gezi rehberi dahilinde inanç turizmi açısından gezilecek yerler listenize eklenebilir.
İncekaya Su Kemeri
18. yüzyıla ait ola su kemeri, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış. Yerden yükseliği 60 metre olan kemer, suyun akış hızının dengelenmesi için üç kıvrıma sahip.
Karabük yemekleri
Karabük yöresel yemekleri arasında Uzun Fasulye, Peruhi, Bütün Et Yemeği, Mısır Çorbası, Cevizli Keşli Yayım, Karalahana Yemeği / Karamancar Yemeği, Çullu Börek, Safranbolu Bükmesi, Zerde ve Bağlar Gazoz bulunmakta. Karabük nerede yemek yenir? diye merak ediyorsanız, sizler için en iyi yerleri listeledik:
- Kilcioğlu Pide Karabük
- Derya Restaurant
- Wings Cafe & Restaurant
- Kadıoğlu Şehzade Sofrası
- Enosse Cafe & Restaurant
Karabük kahvaltı restoranları:
- İki kaşık Restaurant
- Atiş Cafe
- Çizgi Cafe
- Nil Yörem Mutfak Cafe Restaurant
- Karabük merkez serpme kahvaltı için Oldcity, Güven Pastanesi ve Kadıefendi tesisleri tercih edilebilir.
Karabük’e nasıl gidilir?
İstanbul Karabük arası kaç km? 402,3 kilometrelik mesafelik yolu 4 saat 30 dakika gibi kısa sürede tamamlayabilir ve şehre rahatça ulaşabilirsiniz.
Ankara Karabük arası kaç km? İki şehir arası 218,5 kilometre olup, Anadolu Otoyolu/O-4/E89 üzerinden 2 saat 16 dakika içerisinde şehre ulaşılabilir.
Yörük Köyü ’nde Ne Yapılır?
Biz Safranbolu gezimiz sırasında gitmiştik Yörük Köyü’ne. Akşamüstü gün batarken turistlerin yoğun ilgisi nedeniyle oldukça kalabalık olan Safranbolu Eski Çarşı’dan çıkıp köye doğru yola düşmüştük. Safranbolu ile arası uzak değil, yaklaşık 6 kilometre kadar gittikten sonra ulaştık bu eşsiz güzellikteki müze köye.
Köyün sokaklarına adım atar atmaz bir huzur kaplamıştı içimizi. Gün yavaştan batarken, kızıl güneş ahşap çatılara vuruyordu. Sokaklara dalmıştık bu eşsiz huzuru koklamak için ve tüm sokakları gezmiştik ağır ağır. Burada yapılacak en güzel şeylerden biri belki de telaşsızca yürümek arnavut kaldırımlı yolları.
Yer yer harabeye dönmüş, neredeyse yıkılacak kadar eski evler, yer yer de restore edilmiş birbirinden güzel evler karşılamıştı her sokakta bizi. Yörük Köyü’nde yapılacak şeylerden bir diğeri de incelemek bu tarihi evleri uzun uzun ve yıllar boyu süren yaşanmışlıkları düşünmek.
Alışveriş yapmayı da es geçmemek gerek. Nereden çıktı şimdi o demeyin hemen. Evinin önünde nane, kekik, yumurta satan ve köyün yerlisi olan yaşlı bir çifte rastlamış, nane ve kekik alıp, kendimizi tatlı sohbetlerine bırakmıştık. İşte bu yüzden bir şeyler almak gerek buradan. Öyle içten öyle güzel ki köy halkı. İnsan o an zaman dursun ve uzunca bir süre orada kalayım istiyor.
Bir de bol bol kendi yaşanmışlıklarımızın arasına eklemek var bu anları. Mesela, kapısının önündeki tozları çalı süpürgesiyle temizleyen bir teyze görmüştük başka bir sokakta. O yaşta hala harıl çalışıp didinen güzel insanlar vardı huzur veren bu köyde. İşte o anları da fotoğraflayıp hatıraların arasına koymak lazım.
Gezerken dışından gördüğünüz eski köy evlerinin içini de görmek isterseniz eğer gezi amaçlı kullanılan Sipahioğlu Evi’nin içine girebilir ve iç detayına yakından bakabilirsiniz. Oraya kadar gitmişken çamaşırhaneyi de mutlaka görün. Ortasında büyükçe bir taş, köşelerinde su ısıtmak için ocakların bulunduğu bu yapı da ilginizi çekebilir.
Uzun lafın kısası; gün bittiği için etrafta kimsecikler yoktu biz gittiğimizde. Doya doya gezdik, hopladık, zıpladık, fotoğraf çektik… Kısacası her anın tadını çıkarabildik. Bu yüzden akşamüstü gitmenizi tavsiye ederiz.
Yörük Köyü ’nde Ne Yenir?
Buraların en meşhur yiyeceği olan otlu gözlemeyi deneyin deriz. Tercihinize göre ıspanaklı, peynirli, mantarlı ve kıymalı gözleme de var. Ayrıca yayık ayranları da oldukça leziz. Etrafta aile işletmeleri bulunuyor, dilediğinizi tercih edebilirsiniz. Hepsinde bol güler yüz ve lezzet var. 🙂
Yorum ekle