Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Akgöl : Karadeniz’in içinde bir başka Karadeniz / Sinop

Akgöl : Karadeniz’in içinde bir başka Karadeniz / Sinop

Akgöl muhteşem manzarası ve huzur veren doğası ile Sinop‘un içinde mini bir Karadeniz gibi. Ziyaret eden herkesi kendisine hayran bırakan bu tabiat harikasını sizler için gezgin çiftimiz Merve ve Furkan gezdi, gördü, yazdı.

Akgöl gezi rehberi

Geçen yaz yaptığımız gezide bizim kalbimizde taht kuran Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Sinop şehri, hiç abartmadan söylüyoruz, adeta bir saklı kalmış güzellikler diyarı. Şelaleleri, yaylaları, gölleri, mağaraları ve Türkiye’nin en kuzeyinde bulunan deniz feneri… Hangi birini gezeceğini şaşırıyor insan bu şehre geldiğinde. Gerçekten hepsi başka güzel her biri ayrı ayrı huzur dolu.

Fakat tüm bu güzelliklerin içerisinde bize göre insanın ruhunu en çok arındıranı, Sinop’un derinliklerine saklanmış olan Akgöl. Yemyeşil bir çam ormanın içinde, ağaçların rengini kendine giyişi yapmış bir göl düşünün. Abant ya da Uzungöl ile kıyaslanamayacak kadar bakir ve sessiz bir göl. Etrafta sadece kuş seslerinin olduğu huzur dolu bir ortam…

Çevresindeki orman da bir o kadar el değmemiş. Ormanın derinliklerinde yaban domuzu, kurt, çakal, ayı ve tavşan gibi yabani hayvanlardan da bolca bulunuyor. Yani sizin anlayacağınız, büyük şehirlerde betonların arasında yaşarken fazlasıyla özlediğimiz doğal yaşam Akgöl’de hala tüm hızıyla devam ediyor.

Akgöl nerede ve nasıl gidilir?

Akgöl, Sinop’un Ayancık ilçesine bağlı, Bakırlızaviye Köyü’nde yer alıyor. Ayancık ilçesine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Akgöl’e Ayancık yolunun 30. Kilometresindeki Akgöl sapağından girerek ve yaklaşık 5 – 6 kilometre daha yol aldıktan sonra ulaşabilirsiniz. En mantıklı tercih araç kiralama. Yolcu360’tan Samsun araç kiralama fiyatlarına göz atıp yola çıkabilirsiniz. Samsun Havalimanı araç kiralama seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.

Akgöl’de Ne Yapılır?

Yılın her anında ziyaret edebileceğiniz Akgöl, her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünüyor. Bahar ve yaz aylarında yemyeşil doğasıyla ve kuş cıvıltılarıyla, sonbaharda renk cümbüşüyle, kışın ise beyaza bürünmüş haliyle insanı mest edecek manzaralar sunuyor. Dolayısı ile Akgöl’de yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri bol bol fotoğraf çekmek.

Elbette ayakta dikilip sadece fotoğraf çekmeyeceksiniz. Buraya kadar gelmişken güzel vakit geçirmek de şart. Akgöl’ün bulunduğu alan oldukça geniş. O yüzden, gölün çevresinde sakin sakin doğa yürüyüşü yapabilir, bol bol ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Burada doğayla iç içe geçirdiğiniz her dakikanın sizi stresten arındıracağı su götürmez bir gerçek.

Bu manzaraya karşı piknik yapmak da cezbedici bir diğer aktivite. Etrafta hiç istemediğiniz kadar piknik ve ızgara yapabileceğiniz alan bulunuyor. Ayrıca mevsim uygun ise göl üzerinde sandal ile gezilebileceğini de duyduk. Eğer böyle bir imkan varsa eminiz bu da harika bir deneyim olacaktır.

Daha başka ne var derseniz, size kamp atmayı da önerebiliriz. Akgöl, son zamanlarda kampçılar arasında oldukça popüler olan bir rota. Eğer kamp yapmayı seviyorsanız gölün kıyısında, yemyeşil bir doğanın içinde, mis gibi bir sabaha gözlerinizi açabilirsiniz Akgöl’de.

Ancak şunu belirtmekte fayda var. Burada kamp alanı mevcut değil ve ormanın için olması nedeniyle de bu iş biraz cesaret istiyor açıkçası. Yukarıda bahsettiğimiz yabani hayvanları bu noktada bir kez daha hatırlatmak isteriz. Manzara harika olsa da kamp alanı olmadan yapamam diyenlerdenseniz, burada kamp yapmanızı önermiyoruz. Tecrübeli bir kampçıysanız ikinci kez düşünmenize bile gerek yok. 🙂

Son olarak Akgöl hakkında birkaç kısa bilgi de verelim. Akgöl aslında iki çayın birleşerek oluşturduğu yapay bir su birikintisi fakat buna rağmen oldukça büyük diyebiliriz. 1991 yılında Akgöl Yaylası adı ile turizm alanı ilan edilen bu bölge, yollarının çok düzgün olmaması ve tanıtımının yeterince yapılamaması nedeniyle henüz tam olarak keşfedilmemiş.

Ruhu dinlendiren sessizliği ve huzur veren bakirliği de buradan geliyor aslında. Bize göre bu haliyle kalsa çok daha güzel. O yüzden, henüz çok fazla insan eli değmemiş haliyle Akgöl’ü mutlaka görün deriz.

Yorum ekle