Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Trabzon Ayasofya Kilisesi Müzesi | Trabzon Gezilecek Yerler

Trabzon Ayasofya Kilisesi Müzesi | Trabzon Gezilecek Yerler

Trabzon Ayasofya Kilisesi Müzesi doğu Karadeniz’in en önemli inanç merkezlerinden biri olma özelliğini taşıyor. İstanbul başta olmak üzere farklı şehirlerde karşımıza çıkan Ayasofya ismi bu sefer de Trabzon’da radarımıza takıldı 🙂 Araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, sizde Trabzon gezilecek yerler için yola çıkmaya ne dersiniz?

Trabzon Ayasofya Kilisesi Müzesi nerede?

Ayasofya Kilisesi Trabzon’un Ayasofya Mahallesi’nde bulunmaktadır. Ayasofya Mahallesi de hemen Trabzon merkeze girişte bulunmkatadır. Çevresinde her türlü yemek konaklama ulaşım imkanı bulunmaktadır. Trabzon Havalimanı araç kiralama seçeneklerini değerlendirip, uçaktan iner inmez yola çıkabilirsiniz. Yolcu360 ile Trabzon araç kiralama tercih ederseniz Trabzon’daki diğer tarihi yapıları da rahatlıkla gezip görmeniz mümkün olacaktır.

Trabzon Hamsiköy gezi rehberi için tıklayınız.

Ayasofya : Kilise – Müze – Cami

Kilise 2013 yılında cami olarak halka açılmıştır. Önceden müze faaliyeti görmekte olan kilise şu anda çeşitli düzenlemelerden sonra cami olarak faaliyetine devam etmektedir. Bu yüzden giriş ücreti yoktur. Kilise’nin özelliklerinden bahsetmek gerekirse iç duvarları İncil’den hikayeleri anlatan resimlerle bezenmiştir. Rengarenk işlemeler kiliseye canlılık vermiştir. Eskiden kimyasal boyalar olmadığı için yumurta gibi malzemeler kullanılarak yapılan bu resimler günümüze gelmeyi başarmıştır. Silinen kısımlar ise onarım görmüştür.

Çok fazla turist akınına uğradığı tur otobüslerinin akın ettiği bir yer olduğu için kilisenin içini boş yakalamak imkansızdır. Ama güzel yanı, tur rehberlerinin anlattığı bilgilerden faydalanabilirsiniz. Binanın en görkemli cephesi güneyidir. Burada Adem’le Havva’nın yaratılışı kabartma olarak anlatılmıştır. Güney cephesindeki kemerin kilittaşı üzerinde Trabzon’da 257 yıl hüküm süren Komnenos Hanedanı’nın sembolü olan tekbaşlı kartal motifi bulunmaktadır. Kubbede ana tasvir İsa, onun tanrısal yönünü aksettiren Hristos Pantokrator (Herşeye kâdir İsa) tarzıdır. Bunun altında bir kitabe kuşağı, daha altta ise melekler frizi bulunur. Pencere aralarında on iki havari tasvir edilmiştir. Pandantiflerde İsa’nın doğumu, vaftizi, çarmıha gerilişi, kıyamet günü gibi sahneler betimlenmiştir.

Ayasofya Bilgelik Kişi anlamına gelmektedir. Komnenos Ailesinden Kral I. Manuil İstanbul Latinler tarafından işgal edildikten sonra kaçarak Trabzon’da Trabzon İmparatorluğu’nu kurmuştur. Ardından 1250-1260 yılları arasında Manastır Kilisesi olan Ayasofya’yı inşa ettirmiştir. Fatih Sultan Mehmed’in 1461 yılında Trabzon’u fethinden sonra da kilise olarak kullanılan yapı 1584 yılında sultanın emriyle Kürd Ali Bey adlı bir ayân tarafından bir minber ve müezzin mahfili eklenerek camiye dönüştürülmüştür.

Karadeniz turu için tıklayınız.

Uzun süre onarılmadığı için ibadete kapalı olan yapı 1865’de Müslüman cemaatin topladığı 95.000 kuruş ile Rum ustalar tarafından onarıldıktan sonra yeniden camiye dönüştürülmüşse de 1. Dünya Savaşı sırasında Trabzon’u işgal eden Rus ordusu tarafından depo ve askeri hastane olarak kullanılmıştır. Savaş sonrasında 1960 yılında dek cami olarak kullanılan yapının freskleri 1957-62 yılları arasında Edinburgh Üniversitesi’nden Russell Trust tarafından temizlendikten sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek 1964 yılında müze haline getirilmiştir. 2013 yılında Cuma namazının kılınmasının ardından müze statüsünü kaybetmiştir.

Akçaağıl Buzul Gölü gezi rehberi için tıklayınız.

Trabzon’a nasıl gidilir?

İstanbul Trabzon kaç km? İki şehir arası mesafe 1.063,6 kilometre olup, İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak O-4 ve E80 üzerinden 12 saat 30 dakikada Trabzon’a varılabilir.

Ankara Trabzon arası kaç km?  Ankara ve Trabzon arasındaki mesafe 735,5 kilometre. Ankara’dan Trabzon için yola çıkanlar, Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve D010/E70 üzerinden 9 saat 03 dakika içerisinde şehre ulaşabilirler.

Rize Trabzon arası kaç km? Araç ile Rize’den Trabzon’a D010/E70 üzerinden 1 saat 8 dakika içerisinde varılabilir. Rize araç kiralama seçeneklerini inceleyerek 79,7 kilometre yolu rahat bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Eskişehir Trabzon arası kaç km? Eskişehir’den Trabzon için yola çıkanlar, Dumlupınar Blv./D200/E90 üzerinden Eskişehir araç kiralama opsiyonlarını değerlendirerek, 975,1 kilometre yolu 11 saat 18 dakika içerisinde kat edebilirler.

Trabzon'da keşfedebileceğiniz diğer rotalar

Yorum ekle