Yolcu360 Blog
Bilecik gezi rehberi

Bilecik Gezi Rehberi

Bilecik gezi rehberi ile kenti tanıyalım. Bilecik’te ne yenir, Bileck’te gezilecek yerler nereleridir? Bilecik’e yolu düşenler için yazdık: Bilecik Gezi Rehberi

Bilecik Gezi Rehberi

Bilecik, Marmara Bölgesi’nin güneydoğusundaki özel konumu sayesinde tarih boyunca önemini korumuş. Göç yolları üzerinde olması, İstanbul’a kolay geçiş noktası olması ve verimli ovaları ile hemen her medeniyet bu bölgeye yerleşmek istemiş. Bu da bugün Bilecek’te çok değerli tarihi kalıntıların ortaya çıkmasının nedeni. Bilecik’i gezmeden önce şehri biraz tanıyalım…

Bilecik Hakkında Genel Bilgiler

Bilecik, 4.307 kilometrekarelik yüzölçümü ile Türkiye’nin en küçük illerinden biri. Harita üzerinden komşu olduğu bölgelere açılan kapı gibi konumlanan Bilecik, aynı zamanda bölgeler arası yeryüzü şekillerinin ve iklimin değiştiği bir geçiş noktası olarak da biliniyor. Tarihteki ilk isimleri Agrilion ve Belekome olarak geçen şehir, eski çağlarda dorukların boğaz yeri (akra-ilion) olarak anılıyormuş.

Bilecik şehri, coğrafi konumunun yanında, tarihsel açıdan da çok özel bir yere sahip. Antik çağlardan beri büyük uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan şehrin sınırları içinde, Osmanlı Devleti’nin temellerinin atıldığı Söğüt Bölgesi ve İnönü Savaşlarının gerçekleştiği Bozyörük İlçesi bulunmaktadır. Bilecik’te yaşanan bu iki tarihi olay, şehrin kurtuluş ve kurtuluşun beşiği olarak anılmasını sağlamış.

Sakarya Nehri’nin etrafında büyüyen bir şehir olan Bilecik’in en çarpıcı doğal güzellikleri geniş ormanları, mesire alanları, göletleri ve dereleridir. Verimli topraklarında yetişen tarım ürünleri arasında buğday, baklagiller, arpa, mısır, ayçiçeği, soğan, sivribiber, domates, patlıcan, ceviz, üzüm, ayva, kiraz ve karpuz öne çıkar. Nar üretiminde bölge birincisidir. Bölgede çokça yetiştirilen şerbetçiotu ise bira sanayisinde kullanılır.

Bilecik’te ormancılık, madencilik, mermer, seramik ve tahta işletmeciliği de oldukça gelişmiştir. Mermer ocakları ile şehir merkezindeki ve Bozyörük ilçesindeki sanayi tesisleri Bilecik ekonomisinin gelişmesinde büyük rol oynar.

Bilecik’e Ne Zaman Gidilir ?

Bilecik’in yüzölçümünün yüzde 47’sini oluşturan zengin ormanların, akarsuların, göletlerin, vadilerin ve yaylaların baharla buluşmasıyla ortaya çıkan muhteşem manzaralar düşünüldüğünde, şehre daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında gidilmesi önerilir. Yöresel festival ve etkinlikler çoğunlukla Eylül ve Ekim aylarında yapıldığından, şehri ziyaret edecekler özellikle bu ayları tercih edebilirler.

Bilecik’te Gezilebilecek Yerler

Geçmişi MÖ 3000 yılına dek uzanan Bilecik, Antik Çağ’dan günümüze pek çok uygarlığın tarihi kalıntılarını barındırır. Osmanlı Devleti’nin doğduğu topraklardan, tam de bu sebeple, en çok Osmanlı Devleti’nin izleri görülür. Görülmeye değer tarihi mekanların ve doğal güzelliklerin bir kısmı şehir merkezinde bir kısmı da civar ilçelerde olduğundan, Bilecik’i bir günde gezmek mümkün değildir.

Bilecik’in güzelliklerini keşfetmek için sadece şehir merkezinde değil kasaba ve köylerde de tura çıkmak gerek. Eğer aracınız yoksa yolcu360.com ile Bilcecik’teki en uygun fiyatlı kiralık aracı kolayca bulabilirsiniz. Bilecik oto kiralama fiyatlarına yolcu360.com ile bakabilir, fiyatları karşılaştırabilirsiniz.

Şeyh Edebali Türbesi

Osmanlı Devleti’nin manevi kurucusu olarak tanınan Şeyh Edebali’nin türbesi Orhan Gazi tarafından yaptırılmıştır. Orijinal kubbe işgal yıllarında tahrip olduğundan, türbenin üzeri kiremit çatı ile örtülmüştür. Şeyh Edebali ve yakınlarının bulunduğu odada yedi büyük, dört küçük sanduka vardır. Bu odanın tavanı, kubbeli bölümden farklı olarak, dikdörtgen biçimindedir. Türbenin içinde mescit ve misafirhane olarak kullanılan iki oda daha yer alır.

Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi

Bilecik’in Söğüt İlçesinde bulunan müzenin yapımı tam olarak bilinmemekle beraber 1900’lü yıllarda belediye reisi olan Memiş Ağa tarafından sargı evi olarak inşa edildiği bilinmektedir. Bu ismin bugünkü anlam karşılaştırılmasına göre o günün dispanseri olarak işlev gördüğü düşünülmektedir. Müze’nin ahşap işçiliği dikkat çeken önemli özelliklerindendir.

Kömürsu Yaylası

Bozyörük ilçesine 28 km uzaklıkta bulunan Kömürsu Yaylası, Bilecik’in en önemli ve en ünlü yaylasıdır. 1.700 metre yükseklikte bulunan 90 hektarlık alanda köknar, karaçam, kayın, ardıç ve titrek kavak ağaçları, türlü çiçekler ve çimenlerle kaplı bir bitki örtüsü vardır. Günümüzde yayla ve trekking turizmi amaçlı kullanılan bu doğal cennetin gelecekte yapılacak düzenlemelerle bir kış turizm merkezi haline getirilmesi amaçlanmaktadır.

Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı

17.yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. 3.008 metrekarelik bir alana taş ve tuğla ile inşa edilen Kervansaray, simetrik ve dikdörtgen planlıdır. İç mimarisi ortada at ve arabaların, iki yanda da yolcuların konaklayabileceği şekildedir.

Ertuğrul Gazi Türbesi

Bilecik’in Söğüt ilçesindedir. Osman Gazi’nin 13.yüzyılın sonlarında yaptırdığı açık mezar, I.Mehmet’in emri ile türbe haline getirilmiştir. Bir sıra taş ve iki sıra tuğladan örülü duvarlar vardır. Girişte ve sandukanın bulunduğu odada dörtgen pencereler bulunur.Ertuğrul Gazi Türbesi 1886 yılında II.Abdulhamit tarafından yeniden onarılmış ve türbe yanına çeşme eklenmiştir.

İnönü Şehitliği

İnönü Şehitliği, Bozyörük içesi ile Akpınar Köyü arasında bir tepede bulunmaktadır. 844 mezardan oluşan bu önemli şehitli 1930 yılında Milli Savunma Bakanlığınca yaptırılmıştır. Bu anıt I. ve II. İnönü Savaşları’nın bir simgesi olarak inşa edilmiştir. Şehitliğin etrafı çam ve köknar ağaçları ile çevrilidir. Dikdörtgen duvarlarla çevrili olan mezarların ayakuçları Türk Bayrakları resmedilmiştir.

Bilecik Mutfağı

Yöresel yemeklerin en ünlüleri hamur işleridir. Bilecik’te evde ekmek yapımı da yaygındır. Yöreye özgü bir ekmek türü olan kömme, ocağın yeni sönmüş ateşinde, kıvılcım ve küllerin içine gömülerek pişirilir. Dağ erikli ekşili kesme aşı çorbası, bıldırcın kebabı, nohutlu mantı, büzme tatlısı, ovmaç çorbası, keklik kebabı ve pancar pekmezi Bilecik’in en ünlü yöresel yemekleri arasındadır.

Bilecik’te Alışveriş

Bilecik’i Pazaryeri ilçesinin Kınık Köyü’nün sakinleri geçimlerini tarım ve el sanatları ile sağlamaktadır. Çömlekçilik ise yaklaşık 100 yıllık geçmişi ile köyün en önemli faaliyetidir. Burada kırmızı topraktan yapılan bin bir çeşit obje bulunmaktadır. Bilecik’te ağaç oymacılığı ve dokumacılıkta yaygındır.

Bilecik’e Nasıl Gidilir?

Bilecik’e karayolu ya da demiryolu ile ulaşım bulunmaktadır. Bilecik – İstanbul arası 245 km’dir, Bilecik – Ankara arası 316 km’dir. Bilecik – İzmir arası 432 km uzaklıkta yer almaktadır. Bilecik, ayrıca İstanbul – Ankara demiryolu bağlantısı üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ve şehirler arası yolculuklarda kullanabileceğiniz birçok otobüs hattı yer alıyor.

Bilecik Araç Kiralama Fiyatları

Bilecik araç kiralama fiyatlarına yolcu360.com ile bakabilirsiniz. yolcu360.com ile Bilecik oto kiralama ve çevresindeki araç kiralama seçeneklerini inceleyebilirsiniz. Kredi kartına 9 taksitle araba kiralama yaparak, sistemin avantajlarından faydalanabilirsiniz.

 

Yorum ekle