Bilecik gezilecek yerler listesi ile karşınızdayız. Şehir, Marmara Bölgesi’nin güneydoğusundaki özel konumu sayesinde tarih boyunca önemini koruyor. Göç yolları üzerinde olması, İstanbul’a kolay geçiş noktası olması ve verimli ovaları ile hemen her medeniyet bu bölgeye yerleşmek istiyor. Bu da bugün Bilecik’te çok değerli tarihi kalıntıların ortaya çıkmasının nedeni. Bilecik’i gezmeden önce şehri biraz tanımanız için detayları sizler için hazırladık.
Bilecik, 4.307 kilometre karelik yüzölçümü ile Türkiye’nin en küçük illerinden biri. Harita üzerinden komşu olduğu bölgelere açılan kapı gibi konumlanan şehir, aynı zamanda bölgeler arası yeryüzü şekillerinin ve iklimin değiştiği bir geçiş noktası olarak da biliniyor. Tarihteki ilk isimleri Agrilion ve Belekome olarak geçen şehir, eski çağlarda dorukların boğaz yeri olarak anılıyor. Bilecik gezi rehberi ile detaylara ulaşabilirsiniz.
İçindekiler
Bilecik’te Görmeniz Gereken 10 Yer
Bilecik şehri, coğrafi konumunun yanında, tarihsel açıdan da çok özel bir yere sahip. Antik çağlardan beri büyük uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan şehrin sınırları içinde, Osmanlı Devleti’nin temellerinin atıldığı Söğüt Bölgesi ve İnönü Savaşlarının gerçekleştiği Bozyörük İlçesi bulunuyor. Bölgede yaşanan bu iki tarihi olay, şehrin kurtuluş ve kurtuluşun beşiği olarak anılmasını sağlıyor. Sakarya Nehri’nin etrafında büyüyen bir şehir olan Bilecik’in en çarpıcı doğal güzellikleri geniş ormanları, mesire alanları, göletleri ve dereleri. Bilecik, tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri ve kültürel mirasıyla göz kamaştıran bir şehir. Marmara Bölgesi içerisinde sayılmasına rağmen dört bölgenin de sınırlarında olması sebebiyle önemli bir yere sahip olan şehir, sakin atmosferi, yeşil vadileri ve tarihi dokusuyla adeta bir açık hava müzesini andırıyor. Şehir, tarihi dokusunu günümüze taşıyan camileri, hanları ve çarşıları ile adeta bir zaman yolculuğu sunuyor. Bilecik’te görmeniz gereken yerler aşağıdaki gibi listelenebilir:
Ertuğrul Gazi Türbesi
Ertuğrul Gazi Türbesi, Bilecik’in Söğüt ilçesinde. Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Ertuğrul Gazi’nin mezarı burada yer alıyor. Türbe, ilk olarak oğlu Osman Gazi tarafından açık mezar şeklinde yaptırılıyor. Türbenin yanında Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıllarında savaşan ve Ertuğrul Gazi’nin kardeşlerinin de aralarında bulunduğu birçok önemli ismin de mezarı yer alıyor. Türbe, Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan sekizgen şeklinde inşa ediliyor. Türbenin içinde Ertuğrul Gazi’nin sandukası, kılıcı, kalkanı ve zırhı sergileniyor. Türbeyi ziyaret ettiğinizde Osmanlı’nın kuruluş yılları hakkında net bilgiler edinebilirsiniz.
Şeyh Edebali Türbesi
Şeyh Edebali’nin anısına yapılan bu türbede mezarı da yer alıyor. Söz konusu türbe Bilecik merkezde bulunuyor. Kompleks bir yapı içerisinde bulunan Şeyh Edebali Türbesi, Osman Bey’in oğlu Orhan Gazi tarafından yaptırılıyor. Şeyh Edebali Türbesi, içerisinde müze evi ve caminin yanı sıra misafirlerin dinlenebileceği alanlar da yapılıyor. Türbe, hemen hemen her yıl ziyaretçi akınına uğruyor. Türbeyi ziyaret ederek tarihi konular hakkında da bilgi alabilirsiniz.
Orhangazi Camii
Tarihi Orhangazi Cami, Bilecik’in merkezinde yer alıyor. Orhangazi Camii 1392 yılında ibadete açılıyor. Caminin kubbesi kurşunla kaplı olduğu için, halk arasında Kurşunlu Cami olarak da biliniyor. Orhangazi Cami, Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemine ait, tarihi ve kültürel bir miras olarak görülebilir. O dönem Osmanlı mimarisi hakkında daha net bilgilere sahip olmak açısından da önemli bir yere sahip.
Küçükelmalı Tabiat Parkı
Küçükelmalı Tabiat Parkı, Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde yer alıyor. Bu tabiat parkı, Küçükelmalı köyü yakınlarında bulunan doğa harikası bir yer. Tabiat parkı, 2011 yılında ziyarete açılıyor. Tabiat parkının en önemli özelliği, içinde bulunan Küçükelmalı Göleti. Göletin etrafında, kayın, karaçam ve meşe ağaçlarından oluşan ormanlık bir alan yer alıyor. Buranın atmosferi oldukça etkileyici. Bu alanda, doğa yürüyüşleri, bisiklet turları, yaban hayatı gözlemciliği gibi aktiviteler için uygun ortam oluşturuyor. Tabiat parkında, ahşap köprüler, iskeleler, yürüyüş yolları, kamelyalar ve barbekü alanı gibi birçok aktiviteye izin veren imkanlar bulunuyor. Haftasonu kaçamağı için buraya gelip eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.
Kömürsu Yaylası
Şehrin doğal güzelliklerinden biri de Kömürsu Yaylası. Söz konusu yayla, doğa severlerin ilgisini çeken bir yer. Köknar, kayın, karaçam, ardıç gibi ağaçların bulunduğu yayla son dönemde birçok ziyaretçiyi ağırlıyor. Türkiye’de yaygınlaşan yayla turizminin bir parçası olan Kömürsu Yaylası, el değmemiş bir cennet gibi. Bu alan, doğa yürüyüşleri, bisiklet turları, yaban hayatı gözlemciliği gibi aktiviteler için elverişli bir lokasyon. Eğer Bilecik’e yolunuz düşerse buraya uğramanızı tavsiye ederiz. Dilerseniz Kömürsu Yaylası’nda kamp ve konaklama da yapabilirsiniz.
Kent Ormanı
Kent Ormanı, şehrin merkezinde yer alıyor. Atmosferi ve doğal güzellikleri ile göz kamaştıran bir yer. Bu orman, hem şehrin tarihine hem de kültürüne tanıklık ediyor. Bilecik Kent Ormanına gelerek hem doğayla iç içe olabilir hem de eğlenceli aktivitelere katılabilirsiniz. Kent o alan orman yürüyüş yolları, bisiklet rotaları, piknik alanları gibi pek çok aktiviteyi yapmanızı sağlayacak altyapıya sahip. Bilecik Kent Ormanı’nda yapabileceğiniz doğa yürüyüşleri, ormanın sessizliğinde ve temiz havasında keyifli vakit geçirmenizi sağlayabilir. Ormanın zengin biyoçeşitliliği, farklı kuş türlerini ve doğal yaşamı gözlemlemenize imkan veriyor. Bilecik’e geldiğiniz temiz havasını içinize çekmek isterseniz Bilecik Kent Ormanı bu anlamda ihtiyaçlarınıza cevap verebilir.
Atatürk Köşkü
Ülkemizin hemen hemen her yerinde olduğu gibi Bilecik’te de Atatürk Köşkü bulunuyor. Türkiye’nin en önemli tarihi ve kültürel miraslarından biri burası. Atatürk’ün şehre geldiğinde konakladığı ve zamanını geçirdiği bir yer olarak biliniyor. Köşk, Bulgar mimarisinin özelliklerini taşıyan ihtişamlı bir yapı ile inşa ediliyor. Atatürk Köşkü’nü gezerek Atatürk’ün kaldığı yerin atmosferini hissedebilirsiniz.
Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Bilecik’in tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtan yerlerden birisi de Arkeoloji ve Etnografya Müzesi. İlk başta jandarma binası olarak inşa edilen müze daha sonra hapishane ve adliye olarak da kullanılıyor. 1996 yılında müze olarak kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devrediliyor. 2007 yılında da hizmete açılıyor. Müze, çeşitli salonlardan oluşuyor. Arkeoloji salonlarında, Paleolitik, Neolitik, Tunç, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait çeşitli arkeolojik eserler sergileniyor. Bu eserler arasında heykeller, mezar stelleri, sikkeler, takılar, çanak çömlekler, cam eşyalar, bronz ve demir aletler bulunuyor. Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı
17.yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. 3.008 metrekarelik bir alana taş ve tuğla ile inşa edilen Kervansaray, simetrik ve dikdörtgen planlıdır. İç mimarisi ortada at ve arabaların, iki yanda da yolcuların konaklayabileceği şekildedir.
İnönü Şehitliği
İnönü Şehitliği, Bozyörük içesi ile Akpınar Köyü arasında bir tepede bulunmaktadır. 844 mezardan oluşan bu önemli şehitli 1930 yılında Milli Savunma Bakanlığınca yaptırılmıştır. Bu anıt I. ve II. İnönü Savaşları’nın bir simgesi olarak inşa edilmiştir. Şehitliğin etrafı çam ve köknar ağaçları ile çevrilidir. Dikdörtgen duvarlarla çevrili olan mezarların ayak uçlarına ay yıldız resmedilmiştir.
Bilecik’e Ne Zaman Gidilir ?
Bilecik’in zengin ormanların, akarsuların, göletlerin, vadilerin ve yaylaların baharla buluşmasıyla ortaya çıkan atmosfer ve manzaralar düşünüldüğünde, buraya daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında gidilmesi önerilir. Yöresel festival ve etkinlikler çoğunlukla eylül ve ekim aylarında yapılıyor. Bilecik’i ziyaret edecekler özellikle bu ayları tercih edebilirler.
Bilecik’e Nasıl Gidilir?
Bilecik’e karayolu ve demiryolu ile ulaşım mevcut. Şehir, İstanbul-Ankara demiryolu bağlantısı üzerinde yer alıyor. Şehir içi ve şehirler arası yolculuklarda kullanabileceğiniz birçok otobüs hattı da mevcut. Tren ve otobüs dışında kendi özel araçlarınız ile de Bilecik’e gidebilirsiniz. Aynı zamanda Yolcu360 indirimli Bilecik araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak gezinizi kendi aracınız konforuyla gerçekleştirebilirsiniz.
Seyahatin Her Alanında Yolcu360!
Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin güvenilir ve saygın araç kiralama platformu ve uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 180 ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz!
Add comment