Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Sinop Gezi Rehberi / Sinop’ta Görülecek Yerler / Sinop’ta Ne Yenir?

Sinop Gezi Rehberi / Sinop’ta Görülecek Yerler / Sinop’ta Ne Yenir?

Yolu Sinop’a düşenler için çok keyifli bir Sinop gezi rehberi hazırladık. Sizde araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek Sinop gezilecek yerler için yola çıkmaya ne dersiniz? Sinop’ta ne yenir, Sinop’un nesi meşhur? Sinop’ta ne yapılır ve diğerleri için okumaya devam edin. 🙂

Sinop Gezi Rehberi

Sinop görülecek yerler bakımından Karadeniz’in en güzel şehirlerinden birisi. Sakin şehir yaşamı, muhteşem doğal güzellikleri ve lezzetleriyle insanı kendine çekiyor. İsmini Yunan Tanrıçası Sinope’den alan Sinop nefis kumsallarıyla da ziyaretçilerini mutlu ediyor. El değmemiş  doğası, tertemiz denizi ve mutlu insanlarıyla ülkemin cennet köşelerindendir. “Gölge etme başka ihsan istemem” sözünün ve Kinik felsefesinin öncüleri arasında yer alan Diyojen’de Sinop’lu olarak bilinmektedir. Sinop’ta her yıl kutlanan yöreye özgü bir gelenek olan Helasa’ya denk gelirseniz katılmanızı öneririm.

Onun hikayesini de dilim döndüğü kadar anlatmaya çalışacağım. Eski zamanlarda Karadeniz’de ki gemiler için en güvenilir liman Sinop’muş. Fırtınalı bir kış gününde yelkenli bir gemi Sinop limanına yanaşmış. Uzun süre limanda mahsur kalan gemi tayfasının kumanyası tükenmiş. Gemi tayfası dilenmeyi istemedikleri için kimseden de bir şey isteyememişler. Bir gün kaptanın aklına feneri alıp ev ev dolaşarak mani söylemek gelmiş. Tayfalar gemide bulunan bir filikayı süsleyip ellerine de fenerleri alıp şehirde kapı kapı dolaşarak mani söylemişler ve erzak toplamışlar. Daha sonrasında şehirde bu olay bir gelenek haline gelmiş ve günümüzde de hala yaşatılmakta. Her yıl Ramazan ayının 15. Gününden sonra halk bu ritüeli yaşatmış olup Helesa’ya çıkmışlar.

Sinop görülecek yerler bakımından zengin bir Karadeniz şehridir. Şehir merkezinde görebileceğiniz bir çok yer yakın mesafededir. Unesco Geçici Miras listesine alınan Tarihi Sinop Kalesi şehrin simgesidir. Tarihi Sinop Cezaeviyse en çok ziyaret edilen yerlerin başındadır. İç kalede bulunan cezaevi bir çok ünlü siyasi mahkuma ev sahipliği yapmıştır. Sebahattin Ali, Necip Fazıl Kısakürek ve Burhan Felek bunlardan bazılarıdır. Sebahattin Ali’nin meşhur Aldırma Gönül isimli şiirini burada yazmış. Sinop’ta gezilecek yerlerden birisi de Alaeddin Cami’dir. Anadolu Selçuklu eseri olan cami şehrin en önemli tarihi yapılarından birisi olarak ziyaretçilerin uğrak yerlerinden olmuştur.

Karadeniz gezilecek yerler için tıklayınız.

Sinop Gezilecek Yerler

Şu an da kazı çalışmaları devam etse de girişine izin verilen Balatlar kilisesi görülmelidir. Bizans dönemi eseri olan kilisenin bittiğinde nefis bir yapıyla karşılaşacağımızı belirtmeliyim. Yarımadanın güney ucunda yer alan Sinop Paşa Tabyaları görülmeye değerdir. Muhteşem bir doğal güzelliğe sahip olan Hamsilos Koyu mutlaka görülecek yerler listesine yazılmalı. Doğal sit alanı olan koy şehre 11 kilometre uzaklıktadır. Üç tarafı ormanlarla kaplı nefis manzaraya sahip bu doğal güzelliğe ben hayran kaldım. Eğer aracınız varsa ülkemizin en kuzey uç noktası olan İncekum’u görebilirsiniz.

Şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta olan İncekum, girintili çıkıntılı kıyıları ve deniz feneriyle görülmeye değerdir. Kefevi mahallesinde yer alan Etnoğrafya müzesi diğer adıyla Aslan Bey Konağı görülecek yerlerden bir diğeridir. Geleneksel eyvanlı sofalı ve köşe odalı tipik Türk evi görülmelidir.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Şehrin merkezinde yer alan Sinop Müzesi Helenestik, Roma ve Bizans eserlerinin sergilendiği nefis bir müze. Müze kartınız ile ücretsiz ya da 10 TL ücret ödeyerek ziyaret edebilirsiniz. Sinop denince akla ilk gelen yerlerden biriside Erfelek Şelalesi’dir. Şehirden 45 kilometre uzaklıkta şelale ile aynı ismi taşıyan Erfelek ilçesindeki bu muhteşem manzaraya hayran kalacaksınız. Buraya geldiğinizde dağ yürüyüşü ya da tırmanma yapabileceğinizi de belirtmeliyim. Vakti bol olanlar için Ayancık ilçesi sınırları içerisinde yer alan Akgöl ve yaklaşık 3000 yıllık geçmişi olan Boyabat ilçesindeki Boyabat kalesi görülmeye değerdir.

Çorum gezi rehberi için tıklayınız.

Sinop’ta Ne Yenir?

Sinop’ta ne yenir dendiğinde tabi ki ilk akla gelen Sinop mantısıdır. Bir diğer adı kulak mantısı olan bu lezzeti yemeden şehirden ayrılmayın derim. Benim en sevdiğim lezzetlerden birisi olan etli ekmekte bu şehrin sevilen lezzetlerindendir. Boyabat ezmesi, nokul, mamalika, cızlama, aluç ve turşu kavurma ile katlama Sinop’a geldiğinizde tatmanızı önereceğim lezzetlerdendir. Sinop’a geldiğinizde balık yemeyi de ihmal etmeyin öyle ki Sinop Karadeniz’in önemli balık merkezlerinden birisidir. Kış aylarında palamut, hamsi ve lüfer yaz aylarında da iskorpit ve barbun yemenizi öneririm. Balık yemek için liman bölgesinde bir çok sıralı restoran bulabilirsiniz. Şehirde en güzel yapılan lezzetlerden biriside benim bayıldığım bir lezzet olan Bafra pidesidir.

Sinop’ta Yapmadan Dönme Diyeceğim 5 Şey:
  1. Erfelek şelalesini görmeli, doğanın tadını çıkarmalısın.
  2. Tarihi Sinop Cezaevini görmelisin.
  3. Sinop mantısı ve nokul yemeden şehirden ayrılmamalısın.
  4. Hamsilos koyunu mutlaka görmelisin.
  5. Ramazan’a denk gelirsen Helesa’ya katılmalısın.
Sinop’a Nasıl Gidilir?

Sinop’a kara yolu, hava yolu ve deniz yolu ile ulaşım sağlamak mümkündür. Kara yolunu tercih ederseniz özel araçla İstanbul Sinop arası 687 km, Ankara Sinop arası 412 km, İzmir Sinop arası 1032 km uzaklıktadır. Daha kısa ulaşım olan hava yolunu tercih etmek isterseniz İstanbul’dan aktarmasız olarak Sinop Havalimanı’na gidebilirsiniz. Diğer illerden uçmak isterseniz İstanbul aktarmalı şekilde Sinop’a ulaşabilirsiniz. Bir deniz şehri olan Sinop’a deniz yolu ile ulaşım sağlamakta mümkün. Ancak genelde tercih edilen yöntem araç kiralama olarak öne çıkıyor.

Sinop gezisi için bir kaç ipucu mu arıyorsunuz? Sinop’ta ne yapılır ya da Sinop’un en güzel restoranları hangileri mi? Detaylar yazımızda ama bu şehre geldiğinizde tüm çevreyi konforlu bir biçimde gezmek için Yolcu360‘tan Sinop araç kiralama seçeneklerine ya da Sinop Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirsiniz.

Sinop ve Tarihi

Karadeniz Bölgesi’nin orta bölümünde yer alan Sinop, Boztepe Burnu üzerine kurulmuştur. Karadeniz’in en uç noktasında bulunan Sinop, şehir merkezinden denize girilebilecek nadir yerlerdendir. Başta Merkez, Boyabat, Ayancık, Gerze, Türkeli, Durağan, Dikmen, Erfelek ve Saraydüzü olmak üzere 9 adet ilçesi bulunmaktadır. En büyük ilçesi Merkez, en az nüfuslu ilçesi ise Saraydüzü’dür. Ayrıca Karadeniz’in de tek doğal limanı Sinop’tur. Yılın büyük bir bölümü yağışlı ve nemlidir. Şehir ikliminin en önemli özelliklerinden birisi devamlı rüzgârlı olmasıdır.

Bu şehri diğerlerinden farklı kılan özelliği TÜİK’in araştırmalarına göre Türkiye’nin en mutlu şehri seçilmiş olmasıdır. Ayrıca trafik lambalarının bulunmadığı tek şehirdir. Sinop, eski çağlarda birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İlk yerleşimin Tunç Çağı’nda yapıldığı bilinmektedir.

En eski adı Sinope olan şehir uzun yıllar boyunca Hitit, Frig, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu, Candaroğlu, Osmanlı hâkimiyetine girmiştir. Tarih boyunca kale-şehir olarak önemini koruyan Sinop, Anadolu ile Kırım arasındaki deniz ticaretinde önemli rol oynamıştır. Sinop’u tarihte değerli kılan bir başka şey ise Atatürk’ün Samsun’a çıkmadan Sinop’a uğramasıdır. Atatürk “Ne olurdu Sinop’un yarı güzelliği Ankara’da olsaydı” sözünü söyleyerek Sinop’u ne kadar beğendiğini dile getirmiştir.

Karabük gezilecek yerler için tıklayınız.

Sinop’ta Ne Yenir?

Her şehrin kendine has yemekleri olduğu gibi tabi ki Sinop’un da yöresel yemekleri vardır. Çorbasından hamur işine, tatlısına kadar tadabileceğiniz farklı yemek türleri bulabilirsiniz. Sinop’un en meşhur yemeği kuşkusuz Sinop mantısıdır. Yarısı yoğurtlu yarısı cevizli mantısının farkı, hamurunun açılışındadır. Karadeniz Bölgesi’nin birçok ilinde yaygın olarak tüketilen ve Sinop’un başlangıç yemeklerinden olan Mısır çorbasını da deneyebilirsiniz. Bir başka yöresel lezzetleri ise nokul adını verdikleri bir tür hamur işi. Çeşitli fırınlarda nokula rastlayabilirsiniz. Sinop’a gidip denemeden dönmemeniz gereken diğer tatlar şunlardır;  Sirkeli pırasa, kestaneli iç pilav, kaşık çıkartması, mısır tarhanası, katlama, muhlama, kaygana. Güzelce karınlarınızı doyurduktan sonra üstüne bir de tatlı yiyelim diyorsanız Sinop’un prenses adlı yaş pastasını pastanelerinde bulabilirsiniz.

Sinop’ta Görülmesi Gereken Yerler

Sinop’ta gezilecek yerler listesi çoook uzun değil ama ağzınızda güzel bir tat bırakacak türden. Sinop Kalesi, Hamsilos Koyu, Sinop Cezaevi mutlaka görülmesi gerekenler arasında. 

Sinop Kalesi

  • Sinop Kalesi

Kalenin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir ancak M.Ö 8. Yüzyılda Sinop’a yerleşen göçmenler tarafından yapılmış olduğu tahmin ediliyor. Saldırılar sonucundan yıkılmış olan kalenin onarımını Pontus hükümdarı IV. Mithridat yaptırmıştır. Tarih boyunca saldırılara maruz kalmıştır. Bizans, Roma ve Selçuklu dönemlerinde de onarım gören kale bugünkü halini almıştır. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Sinop Kalesi’nin Deniz Kapısı, Yenice Kapısı, Tabakhane Kapısı, Kumkapı, Tersane Kapı ve Lonca Kapısı olmak üzere 6 adet kapısı olduğundan bahsetmektedir. Bu kale yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Kalenin üzerinde manzarayı izleyebileceğiniz bir kafe bulunmaktadır.

  • Sinop Tarihi Cezaevi

Anadolu’nun Alkatraz’ı olarak bilinmektedir. Cezaevinden önce kale olarak kullanılıyordu. Tarihi 4000 yıl öncesinde Gaskalılara kadar dayanmaktadır. Kalenin cezaevi olarak kullanılması 1568 yılına dayanmaktadır. 1887 yılında zindana dönüştürülmüş olup, 1939 yılında çocuk hapishanesi olarak kullanılmak için bir bina daha yapılmıştır. Sinop Tarihi Cezaevi zindanlarında birçok yazar, şair, politikacı, sanatçıyı barındırmıştır. Bunlardan en ünlüsü Sabahattin Ali’dir. Sabahattin Ali “Aldırma Gönül Aldırma” şiirini ve “Kuyucaklı Yusuf” romanını bu cezaevinde kaldığı 1 yıl içerisinde yazmıştır. Cezaevi 1999 yılında kapatılarak müzeye dönüştürülmüştür. Bu müze 3 bölümden oluşmaktadır. Müzeye giriş ücreti 5 TL’dir.

Balatlar Kilisesi

  • Balatlar Kilisesi

Şehir merkezinde gidilebilecek dini yapılardan biridir. M.S 660 yılında Roma İmparatorluğu tarafından hamam olarak inşa ettirilmiş, Bizans Dönemi’nde kiliseye çevrilmiştir. Roma Dönemi imparatorluk hamamından Osmanlı Dönemi manastır kilisesine dönüşüm evresini yaşayan Balatlar Kilisesi’nin yalnızca güney ve kuzey duvarları günümüze gelebilmiştir. 2010 yılından itibaren yapılmaya başlanan kazılarda eski zamanlarda ki şehrin ileri gelenleri ve din adamlarına ait olduğu düşünülen üst üste yapılmış 1000 mezar bulunmuştur.

Sinop’ta görülmesi gereken doğal güzelliklerden biridir. Ayancık ilçesine 40 km kadar uzaklıkta bulunan mağara, İnaltı köyü sınırları içerisindedir. Mağara 1995 yılında keşfedilmiş olup Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenip iyileştirilerek halka açılmıştır. 1996 yılında 300 metresi açılan mağara bugün 658 metreye ulaşmıştır. Mağaranın 400 metreden sonrası çamurlu ve suludur. Ulaşım ise yalnızca özel araç ile sağlanmaktadır. 50 metreye kadar araçla inildikten sonra yürüyüş merdivenleri kullanılmaktadır. Girişi ücretsizdir.

Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Görülmesi gereken bir diğer doğal güzellik Erfelek Tatlıca Şelaleleridir. Şelaleler 1997 yılında Erfelek Barajı’na ait yolların yapımı sırasında tesadüfen keşfedilmiştir. 2 km uzunluğunda ki vadi içerisinde 28 adet şelale bulunmaktadır. Şelaleleri yürüyerek gezmek mümkün. Yürüyüş parkurunu kullanırken dilerseniz göletlere girebilirsiniz. Erfelek Şelalesi’nde piknik ve dinlenme alanları, yürüyüş yapabileceğiniz parkurlar, market ve restoranlar bulunmaktadır. Şelale alanına giriş ücretli olup kişi başı ücret 3,50 TL iken araç ile giriş 11 TL’dir. Ayrıca kamp yapımına izin verilen bir kamping alanı da mevcut.

Sinop’a 11 km uzaklıkta bulunan koy Türkiye’nin en kuzeyinde bulunan bir doğa harikasıdır. Hamsilos Koyu Türkiye’nin tek fiyordu olarak bilinmektedir. Kendiliğinden oluşan koy olarak bir eşi benzeri bulunmamaktadır. Hamsilos Koyu, Hamsilos Tabiat Parkı içerisinde yer almaktadır. 1991 yılında doğal SIT alanı ilan edilip koruma altına alınmıştır. Hamsilos bölgesinde konaklayabileceğiniz yerler, piknik alanları, deniz bisikleti ve denize girebileceğiniz plaj ile keyifli vakit geçirebilirsiniz.

 Boyabat Kalesi

  • Boyabat Kalesi

Sinop’un Boyabat ilçesindeki Gökırmak Vadisi’nde sarp kayalık tepeler üzerinde bulunur. Boyabat Kalesinin içerisinde bulunan kulelere merdivenlerle çıkılabilmektedir. Roma döneminden Osmanlı dönemine kadar kullanıldığı bilinen kalenin temelleri çok daha önceleri atılmıştır. Boyabat Kalesi eski ve yeni olarak iki bölüme ayrılmıştır. Eski kalenin iç duvarlarının bazılarında Roma ve Bizans dönemine ait kalıntılara rastlanmaktadır. Yeni kalenin ise Osmanlı döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Boyabat Kalesi’ne çıkarken tarihi Boyabat evlerini de ziyaret edebilirsiniz.

Sinop’ta gezilecek yerler listesi çok uzun değil ama gerçekten çok keyifli bir şehir. Boyabat Kalesi, Sinop Kalesi, Sinop Cezaevi ve sahiller şahane. Ama asıl güzellikler köylerde…

Yorum ekle