Yolcu360 Blog
Rize Çay Bahçeleri

Rize Gezi Rehberi

Rize’de gezilecek yerler nereleri, Rize gezisi nasıl olmalı ya da Rize’nin nesi meşhur. Karadeniz turlarına meraklı olan herkesin özellikle de yaz mevsiminde görmek istediği Rize için bir gezi rehberi yaptık. Rize gezisi için keyifli notlar paylaştık. Enfes yerel ürünler ve temiz hava ve yemyeşil bir doğa. Kiralık araç seçeneklerini değerlendirerek sizde, Rize turuna çıkabilirsiniz. Rize gezi rehberi için seyahat yazısını Yolcu360 ekibi hazırladı.

Rize İkizdere

Rize Gezi Rehberi

Rize, Karadeniz’e kıyısı olan ve Karadeniz’in doğusunda yer alan 146.000 nüfuslu bir ildir. Şehrin ismi duyulduğunda akla gelen ilk şey ünlü Rize çayı ve yemyeşil ormanlarıdır. Şehir, verimli arazisi ve konumunun yaşamaya elverişliliğinden ötürü binlerce yıldır farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Rize, ılık ve oldukça yağış alan bir iklime sahiptir.

Rize Hakkında

Şehre dair ilk kayıtlar M.Ö 800 yıllarında Urartular tarafından işgal edilmesi sonucu oluşturulmuştur. Urartulardan önce bu bölgede Kolkhiler yaşamaktadır.Ardından çeşitli devletlerin hakimiyeti altına giren şehir 1. Dünya Savaşı sırasında Rus işgaline de uğramıştır. Rize isminin kökeni Yunancada “dağ eteği” anlamına gelen “riza” kelimesine dayanmaktadır.

Rize’de Gezilecek Yerler

Rize, Türkiye’nin eşsiz doğal güzellikleri ile ünlü olan bir şehridir ve bu güzelliklerin başını ise Ayder yaylası çekmektedir. Kayın ve ladin ormanları ile kaplı olan bu eşsiz güzellikteki yayla aynı zamanda bir kaplıca da içermektedir. Osmanlı döneminden beri bu kaplıca şifa arayanların uğrak yeri haline gelmiştir. Ayrıca bu yaylada yıl boyunca çeşitli festivaller de düzenlenmektedir.

Anzer yaylası da bölgenin önemli doğal güzelliklerinden. Her ne kadar adını Ayder yaylası kadar duyuramasa da, arıların bölgeye özgün çeşitli otları toplayarak yaptığı Anzer balı ve bu balın şifası çoğu insan tarafından bilinmektedir.

Trabzon İmparatorluğu (1204-1461) döneminde yapılmış olduğu düşünülen Zilkale de gezilip görülmesi gereken yerlerdendir. Farsçada “aşağı kale” anlamına gelen Zilkale dere yatağının 100 metre yüksekliğinde bulunan yüksek bir tepede konuşlanmıştır.

Çeşitli etnografik eserler içeren Rize müzesi ve çay ile ilgili her şeyi bulabileceğiniz “ Çaykur Çay Müzesi” görmeden dönülmemesi gereken iki önemli mekandır.

Bütün bu yerlerin yanında eşsiz şehir manzarasıyla Dağmaran, Kuyumcular Sokağı, Elevit yaylası, Kıble Dağı Cami, Fırtına deresi ve Rize kalesi gezilip görülebilecek güzel lokasyonlardan bazılarıdır.

Rize’de Ne Yenir?

Rize, Karadeniz kültürü ve mutfağının hakim olduğu bir yerdir. Özellikle mıhlama, saç kavurma, karadeniz pidesi, laz böreği ve kete yemeniz tavsiye edilir. Bunların yanında, bizce, Anzer yaylasına özgü olan ve kilosu bir hayli pahalı olan Anzer balının tadına bakmadan geziyi noktalamamak gerekir.

Ek olarak  “tavşan kanı” ismi de verilen siyah çayı üretim merkezinden tatmayı unutmamalısınız.

Rize’nin Nesi Meşhur?

Rize ilk olarak yöreye özgü olan Rize çayı ile meşhur. İlk ekimi 1924 yılında yapılan çay bitkisi önce yöreyi, ardından bütün ülkeyi kasıp kavurunca çay kelimesi Rize ile özdeşleşmiştir. Bunun yanında, Rize yemyeşil yaylaları ve gürül gürül akan dereleri ile de anılmaktadır.

Rize Ulaşım

Rizeye çeşitli karayolları ve deniz yolundan ulaşım sağlanmaktadır. Şehirde herhangi bir havaalanı veya demiryolu bağlantısı bulunmamaktadır. Uçak ile ulaşım için kullanılan havaalanı ise şehir merkezinden yaklaşık 70 km uzaklıkta bulunan Trabzon Havaalanıdır.

Rize Araç Kiralama Seçenekleri

Rize araç kiralama seçenekleri açısından zengindir. Hem iş potansiyeli hem de sıklıkla yapılan ve neredeyse yıl boyunca devam eden Rize turları nedeniyle Rize’de rent a car alternatifi pek çok büyük şehirle yarışır seviyede gelişmiştir. Rize’de araba kiralamak için yolcu360.com modülünü kullanabilirsiniz. yolcu360.com modülü Rize kiralık oto seçeneklerini anında ekranınıza listeler. yolcu360.com modülü, kiralık araçları hangi rent a car şirketine ait oldukları, hangi vites tipi, yakıt tipi, marka- model ve fiyatı ile listeler. Böylece örneğin Rize en uygun fiyatlı kiralık araç seçeneğine kolayca ulaşabilirsiniz.

Yorum ekle