Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Karadeniz turunda mutlaka görmeniz gereken 5 Karadeniz Köyü

Karadeniz turunda mutlaka görmeniz gereken 5 Karadeniz Köyü

Karadeniz Köyü denince akla pek çok farklı şehirden pek çok farklı manzara gelebilir. Batısından doğusuna adeta yeşilin içinde kaybolmuş olan Karadeniz Köyleri sizleri bekliyor!  Araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, gezgin çiftimiz Merve ve Furkan sizler için Karadeniz sahil şeridi boyunca yolunuza çıkabilecek en güzel 5 köyü gezdi gördü ve yazdı.

Karadeniz’de mutlaka görmeniz gereken 5 köy

Karadeniz Bölgesi, doğası ile insanı büyüleyen, yeşilin her tonunu ayağınızın altına seren, her seyahat severin mutlaka ama mutlaka görmesi gereken Türkiye’nin en özel yerlerinden biri. Gerçekten buranın her yanı cennetin bir başka köşesi sanki. Tertemiz havası, ağzınızın suyunu akıtan leziz mutfağı, köyleri, yaylaları… Anlatmakla bitmeyecek sayısız güzelliği var Karadeniz Bölgesi’nin.

Biz de bu yazımızda, gür ormanların kıyısında köşesinde saklı kalmış, Karadeniz’de mutlaka görmenizi tavsiye ettiğimiz 5 cennet köyden bahsedeceğiz. Özellikle biz şehirlilerin hasret kaldığı o mis gibi köy havasını da bu yazıyla burnunuzun dibine kadar getireceğiz. J Daha okurken bile, o mis gibi köy kokusunu aldığınız anda çantanızı toplayıp yola düşmek isteyeceksiniz. Hazırsanız başlıyoruz anlatmaya.

  • Hamsiköy – Trabzon

Hamsiköy, Adının ele verdiği üzere Trabzon’a bağlı bir köy. Şimdi gözünüzün önüne direk kapının önünde hamsi tava yapan Karadeniz nineleri gelebilir ama burayı meşhur kılan hamsisi değil. Hamsiköy’ün denize kıyısı bile yok. Burayı Karadeniz’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri yapan şey eşsiz doğası ve enfes sütlacı!

Hamsiköy

Aslında şöyle bir durum da var. Doğa ananın fazlasıyla cömert davrandığı Hamsiköy’ün adı aslında Hamsköy olarak geçiyor. Arapça 5 anlamına gelen bu kelimenin verilmesinin de bir sebebi var elbet. Hamsiköy 5 adet köyün birleşiminden oluşuyor ve Karadeniz köyü denince akla ilk gelen yer aslında burası.

Köylerin hepsi birbirinden güzel, hepsi birbirinden yeşil. Ayrıca burada tipik Karadeniz evlerini görmeniz de mümkün. Meşhur sütlacının lezzeti ise köyde otlayan ineklerin bol yağlı sütünden yapılmasından geliyor. Hamsiköy’de sütlaç yapan ve satan birçok yer var ama en eski işletmeci olan Osman Usta’nın Yeri’nde yemenizi öneririz. Trabzon merkez araç kiralama ya da Trabzon Havalimanı araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Karadeniz turu

  • Yörük Köyü – Safranbolu

Yörük Köyü, Batı Karadeniz’de yer alan Safranbolu’ya bağlı bir köy. Burayı özel kılan şey ise standart Karadeniz köyü görüntüsünden oldukça uzak bir havasının olması. Burası için adeta minik bir Safranbolu da diyebiliriz. Safranbolu’nun o tarihi ve güzel evlerini ve paket taşlı yollarını köy ortamında karşınıza çıkarıyor Yörük Köyü.

Birbirinden güzel, minicik sokaklarıyla, kapısının önünü süpüren teyzeleriyle, taze nane ve kekik satan dedeleriyle Yörük Köyü, mutlaka görmeniz gereken bir Karadeniz Köyü. Buralara yolunuz düşerse mutlaka uğrayın, bir de mis gibi yörük kahvaltısı yapmayı da ihmal etmeyin. Kastamonu Havalimanı araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

  • Santa – Gümüşhane

Gümüşhane’ye bağlı büyüleyici ve gizemli bir doğa harikası Santa. Yaklaşık 1800 metre yükseklikte kurulu olan bu köy, günün belli zamanlarında sisli bir havaya büründüğünden mi bilinmez, şimdilerde Dumanlı Köy olarak anılıyor.

Yaz ve bahar aylarında bol bol gezgin ağırlayan Santa’nın kış aylarının oldukça çetin geçtiğini belirtmekte fayda var. Yine de köyde 4 mevsim yaşanıyor olması ayrıca ilginç bir nokta.

Burayı Karadeniz gezilecek yerler için önemli kılan ise doğasının yanında ayrıca sahip olduğu Santa Harabeleri. Rumların eski yerleşim yeri olan bu köyde o döneme ait muazzam güzellikte birçok kilise ve tarihi yapı bulunuyor. Bir Karadeniz köyü olarak farklı bir özelliğe sahip bu gezi rotasını mutlaka ziyaret edin.

Karadeniz gezisi

  • Şenyuva (Çinçiva) Köyü – Rize

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan Şenyuva Köyü, hem tarihi taş kemer köprüsü hem de ağzınızın suyunu akıtacak kadar lezzetli olan muhlaması ile meşhur. Zaten yeşilliğini ve köy evlerini anlatmamıza gerek yok, tahmin ediyorsunuzdur ne kadar güzel olduğunu. Ayrıca köyün eski adı olan Çinçiva, ilk duyduğumuzda bize çok şirin gelmişti. Görüntüsü itibariyle de bir bakışta işte tam bir Karadeniz köyü diyebileceğiniz türden bir manzarası var.

Adı gibi şirin bir köy olan Şenyuva Köyü’nün muhlamayı Karadeniz’e kazandıran yer olduğu söyleniyor. O yüzden giderseniz eğer mutlaka burada muhlama yiyin deriz. Rize araç kiralama fiyatlarına bakmadan yola çıkmayın.

  • Şimşirli Köyü – Trabzon

Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı olan Şimşirli Köyü, 752 yıllık köklü bir tarihe sahip olan Kuştul Manastırı ile ünlenmiş, engebelerin içinde gizlenmiş güzel mi güzel, yeşil mi yeşil bir Karadeniz Köyü.

Manastırın günümüze kadar çok az bir kalıntısı ulaşmış olsa da Şimşirli Köyü’ne kattığı tarihi değer oldukça büyük. 300 metrelik bir kaya kütlesinin üstünde yer alan manastır gerçekten görülmeye fazlasıyla değer. Kuştul Manastırı’nın adı ilginç bir bilgiyi de beraberinde getiriyor. Bu manastırı içine alan Şimşirli Köyü, Karadeniz’in o meşhur kuşdilinin icat edildiği Karadeniz köyü olarak da biliniyor. Tüm bu köyleri rahatça baştan başa Karadeniz sahil şeridi boyunca gezebilmek için araç kiralama yapmanızı tavsiye ederiz. Böylece dilediğiniz yerde durup muhteşem kareler fotoğraflayabilirsiniz. Şimdiden iyi yolculuklar.

 

Karadeniz'de keşfedebileceğiniz diğer rotalar

Yorum ekle