Türkiye‘nin her şehri birbirinden güzel, birbirinden eşsiz yerlere sahip. Neredeyse her şehir de tarihi bir doku, kültürel bir yapı var. Ama bazıları özellikle sadece Türkiye için değil, Dünya için de önem taşımakta. Türkiye, Dünya tarihine ışık tutabilecek tarihi alanlara sahip şanslı topraklardan oluşmakta. Türkiye, Ani Harabelerinden Efes‘e, Hattuşaş‘tan Diyarbakır‘a uzanan derin bir kültürün izlerini taşımakta. Öyle ki bu köklü tarihi geçmişe sahip yerler, UNESCO Dünya mirası listesi içerisine dahil edilmiş. Araç kiralama seçeneklerini inceleyerek siz de bu eşsiz yerleri gezmeye ne dersiniz? UNESCO Türkiye mirasları yazısını sizler için Yolcu360 ekibi hazırladı.
İçindekiler
UNESCO Açılımı
UNESCO’nun ingilizce açılımı, United Nations Educational Scientific and Cultural Organization. Türkçe olarak ise UNESCO‘nun açılımı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu olarak ifade edilebilir. UNESCO nedir? Kurumun temel amacı, uluslararası alanda eğitim, bilim ve kültür konularında iş birliği gerçekleştirmek. Bu alanlarda ülkelerin birbiri ile yakınlaşmasını sağlamak. 1946 yılında kurulan organizasyon, 10 ortak üye devleti ve 195 üye devlete sahip.
-
UNESCO Dünya Mirası Kriterleri
UNESCO’nun Dünya mirası kriteleri arasında yer alan 10 madde bulunmakta. Bunlardan bazıları:
1. İnsanın yaratıcı dehasının bir başyapıtını temsil etmeli.
2. Bir zaman zarfı içinde veya dünyanın bir kültürel alanında, mimarlık veya teknoloji, anıtsal sanatlar, şehir planlama veya peyzaj tasarımı alanlarındaki gelişmeler ile ilgili insani değerler arasında önemli bir alışverişi sergilemeli.
3. Yaşayan veya ortadan yok olmuş bir kültürel geleneğe veya bir uygarlığa yönelik ünik veya en azından istisnai bir tanıklık üstlenmeli.
4. İnsanlık tarihinde önemli bir aşamayı veya aşamaları gösteren bir yapı tipinin, mimari veya teknolojik bütünün veya peyzajın istisnai bir örneği olmalı.
UNESCO Dünya Mirasları Türkiye
-
Ani Arkeolojik Alanı
Kars içinde bulunan Ani, Türkiye- Ermenistan sınırında yer almakta. Ani Kalesi hakkında söyleyebileceklerimiz arasında 960’larda Bagraditler toplumunun başkenti olarak kullanılmış. Ani kalesinin tarihi ise daha eski. Kale, M.Ö. 5. yüzyıl civarın yapılmış. Görkemli yapısı ve muhteşem planlaması ile Ani kalesi ve Ani surları, 2016 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmış.
Ani antik kente nasıl gidilir? Kars’ın Ocaklı Köyü içerisinde bulunmakta. Şehri keyifle gezmek için Kars araç kiralama fiyatlarını inceleyebilirsiniz.
-
Afrodisias Antik Kenti
Aydın gezilecek yerler arasında olan antik kent ismini, aşk ve güzellik tanrıçası olarak bilinen Aphrodite’den almış. Megapolis ve Kayra gibi birkaç farklı isimle de anılan kent, M.Ö. 2. yüzyıl içerisinde kutsal yöre olarak kullanılmış. Afrodisias Ara Güler tarafından 1964’te yolunu kaybedilmesi ile keşfedilmiş. Buradaki kazı çalışmaları ise Afrodisias arkeologu olarak ünlenen Kenan Tevfik Erim tarafından yapılmış. Antik kent içerisinde tapınak, tiyatro, stadyum, tiyatro hamamı, piskopos sarayı, odeon ve felsefe okulu yer almakta. 2017 yılında UNESCO Dünya Miras listesi içerisine dahil edildi.
Afrodisias Gezisi ve Afrodisias Antik Kenti Hakkında Bilgiler
Afrodisias giriş ücretleri 2022 yılı için 70 TL.
Afrodisias nerede? Aydın’ın Karacasu İlçesinin, Geyre Mahallesinde bulunmakta. Aydın araç kiralama hizmetlerine göz atarak, buraya kolay bir ulaşım sağlayabilirsiniz.
-
Efes Antik Kenti
Liman Caddesi, Meryem Kilisesi, Artemis Tapınağı, Celcus Kütüphanesi ve Odeon gibi birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapan antik kent, 1994 senesinde UNESCO Dünya mirası geçici listesine, 2015 yılında ise UNESCO Dünya mirası listesine girmiş. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Efes, dünyanın en önemli uygarlık, kültür, bilim ve sanat merkezlerinden biri olarak kabul edilir.
Efes Antik Kent Giriş Ücreti: 2022 yılı için 200 TL.
Efes Antik Kent Nerede? Atatürk, Uğur Mumcu Sevgi Yolu, Selçuk. İzmir araç kiralama olanaklarından yararlanarak, İzmir tarihi yerleri konforlu bir şekilde keşfedebilirsiniz.
-
Kapadokya ve Göreme Milli Park
1985 yılında UNESCO Dünya miras listesine alınan Kapadokya ve Göreme Milli Parkı, Nevşehir’de bulunmakta. Kapadokya, Kalkolitik Dönemden beri yerleşim alanı ve değişik bir atmosfere sahip olduğundan her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ilgisini çekmekte. Olağanüstü kaya şekilleri ve kaya oymaları ile ünlenen yer için mutlaka Kapadokya gezi turu yapmanızı öneririz. Göreme milli parkı ise özellikle 7. ve 13. yüzyıllar arasında baskılardan kaçan Hristiyanların yerleşmesi sonucunda Hristiyanlığın önemli bir merkezi haline gelmiş. Birçok tarihi ve doğal yapıyı bir arada bulunduran Göreme milli parkını gezmek için Nevşehir araç kiralama hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.
-
Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri
Diyarbakır, birçok medeniyete ev sahipliği yapan kadim şehirlerden biri. 7 bin yıldır ayakta duran kale ve surlar, kültür turizmi açısından oldukça önem taşımakta. Hevsel bahçeleri ise yine 8 bin yıl birçok uygarlığa şahit etmiş bir alan. 180’den fazla kuş türünü bünyesinde barındırdığı için Doğu’nun Manyas’ı olarak adlandırılıyor. 2015 yılında UNESCO Dünya miras listesi kapsamında yer almaktalar. Diyarbakır araç kiralama seçenekleri incelenerek, Diyarbakır turu için kendinize alternatif bir seçenek yaratabilirsiniz.
-
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası
Sivas gezilecek yerler arasında da olan Divriği Ulu camii, Mengücekli beyi Ahmed Şah tarafından inşa ettirilmiş. Divriği Ulu Cami tarihi 1228–1229 yılları arasında. Divriği Ulu Cami en belirgin özelliği ise külliyenin ve kapılarının üzerine işlenmiş motifler.
Divriği Ulu Cami nerede? Kemenkeş, Ulu Cami Caddesi, Divriği. Sivas Nuri Demirağ Havalimanı araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak, şehri rahat bir şekilde gezebilirsiniz.
-
Hattuşaş
Çorum gezi rehberi kapsamında Hattuşaş’ı mutlaka gezmenizi öneririz. 1986 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür mirası listesine alınan Anadolu’da kurulmuş ilk başkent. Çorum turu için Çorum araç kiralama fırsatlarını inceleyebilirsiniz.
-
Safranbolu Şehri
Karabük gezilecek yerler arasında olan Safranbolu, tarihi Safranbolu evleri ile meşhur. Safranbolu, Karabük ili içerisindeki en büyük ilçe. Safranbolu evlerinin özelliği mimari yapısından kaynaklanmakta. Bu evlerin mimarisi, Osmanlı dönemini yansıtmakta. 1994 yılında Dünya miras listesine giren Safranbolu hala kendisine has dokusunu bozmadan korumakta.
Add comment