Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Zonguldak Gezi Rehberi / Zonguldak Gezilecek Yerler

Zonguldak Gezi Rehberi / Zonguldak Gezilecek Yerler

Özetle; Zonguldak Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken şehirlerden biri. Halil Paşa Konağı (Ereğli Müzesi), Tieion Antik Kenti ve Filyos kalesi gibi tarihi mekanlar şehrin en çok ziyaret edilenleri. Kozlu Ilıksu Kaplıcası, Cehennemağzı Mağarası ve Filyos plajı ise Zonguldak gezisinden görülecek yerlerden sadece bir kaçı. Şehir, Karadeniz’li, Anadolulu ve biraz da İstanbul’lu bir eko sisteme sahip. Mutlaka görülmeli.  

Karadeniz’in kıyısında bulunan Zonguldak, aynı zamanda bir liman kenti. Bartın, Bolu, Karabük ve Düzce illeri ile komşu olan Zonguldak, Türkiye’nin en zengin taşkömür madenlerini içermekte. Eski çağlardan beri bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Zonguldak, tarihi ve doğal güzellikleri ile sizi şaşırtan bir il. Araç kiralama seçeneklerini inceleyerek Zonguldak turu için yola çıkmaya ne dersiniz? Zonguldak gezi rehberi için Zonguldak gezilecek yerler yazısı Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

Zonguldak Gezi Rehberi

Zonguldak, Türkiye’nin Karadeniz kıyısında bulunan illerinden birisidir. Batı Karadeniz Bölgesi’nin önemli şehirlerinden biri olan Zonguldak’ın, Karadeniz’e batı ve kuzeyden kıyısı bulunmaktadır. Bu önemli şehrimiz hakkında genel bir bilgi mi almak istiyordunuz? Aradığınız çoğu şeyi bu yazımızda rahatça bulabilirsiniz. İşte Zonguldak gezi rehberimiz

Zonguldak Hakkında Bilgi
Türkiye’nin Karadeniz ülkeleriyle arasındaki deniz ticaretine açılan kapısı olması nedeniyle önemli bir liman kentidir. Zonguldak kuzeyde Karadeniz, kuzeydoğuda Bartın, doğu ve güneydoğuda Karabük, güneyde Bolu, batı ve güneybatıda Düzce illeriyle komşudur.
Türkiye’nin en zengin taşkömürü madenlerini barındırması nedeniyle ülkenin maden ocağı olarak bilinmektedir. Fakat şehrin gelirini sadece taşkömüründen kazanması sebebiyle bölgede sanayi ve turizm konusunda fazla gelişme yaşanmamaktadır.

Zonguldak Coğrafi Yapısı
Zonguldak’ta tipik Karadeniz iklimi hüküm sürer. Şehir coğrafi açıdan soğuk hava akımlarına karşı açıktır ve bu nedenle kış ayları Doğu Karadeniz bölgesine göre daha soğuktur. Zonguldak her mevsim yağış alır. Karadeniz’in en serin bölgesi olarak kabul edilir. Yağışlı bir iklime sahip olan Zonguldak, yer üstü ve yer altı su kaynakları bakımından oldukça zengindir. Yeryüzü şekilleri açısından engebeli bir arazi yapısına sahiptir.
Zonguldak tarih ve doğanın birleştiği bir Karadeniz şehri olması nedeniyle ziyaretçilerine pek çok alternatif sunmaktadır. Mağaralardan, ören yerlerine, kalelerden, göllere ve plajlara uzanan bir listeyle Zonguldak’ı iki gün içerisinde gezebilir, kısa fakat unutulmaz bir tatil yaşayabilirsiniz.

Zonguldak’a Ne Zaman Gidilir?

Zonguldak Karadeniz iklimine sahip olmasına rağmen Balkanlardan gelen soğuk hava akımlarına coğrafik olarak açık olması nedeniyle kış mevsimi oldukça soğuk geçmektedir. Yaz ayları ise sıcak olmayıp, kısa sürmektedir. Zonguldak’ta Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları şehrin en fazla güneş aldığı aylardır. Deniz sıcaklığı ise bu aylarda 20 derece civarındadır. Bu iklim koşulları düşünüldüğünde Zonguldak’ı yağışın nispeten daha az olduğu yaz aylarında ziyaret etmek daha uygun olabilir. Karadeniz’in en güzel ve gelişmiş kentlerinden biri olan Zonguldak, yaz aylarında eşsiz doğal güzelliklerini cömertçe misafirlerine sunmaktadır. Tarihi geçmişi ve zengin doğasıyla önemli bir turizm merkezi olabilecek potansiyele sahip olan Zonguldak’ta zamanın nasıl geçtiğini anlamayabilirsiniz.

Zonguldak Festivalleri

Zonguldak’ta çok fazla olmasa da belirli sayıda festival ve yöresel şenlik düzenlenmektedir. Yıl boyunca düzenlenen kültür ve sanat etkinlikleri ve festivaller yerel halk dışında Zonguldak’ı ziyarete gelen misafirlere de hoş vakit geçirme imkanı sunmaktadır. Siz de Zonguldak gezileri sırasında festivallere rastlarsanız, katılabilir tatilinize farklı bir aktivite olanağı bulabilirsiniz. Yayla ve Bal Festivali, Karadeniz Ereğli Osmanlı Çileği Kültür Festivali, Zonguldak Karaelmas Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, Uluslarası Gençlik Değişim Programı, Dünya Madenciler Günü, Hamsi Festivali…

Zonguldak’ta Gezilebilecek Yerler

Doğal güzelliklerin ve tarihin buluştuğu Zonguldak’ta ziyaret edilmesi, gezip görülmesi gereken çok yer var. Birçok seyahatte olduğu gibi gezinize şehir merkezinden başlayıp, rotanızı ilçelere doğru genişletebilirsiniz.

Halil Paşa Konağı (Ereğli Müzesi)
1870’li yıllarda Padişah 2.Abdülhamit döneminde sancak beyi olan Halil Paşa Karamahmutoğlu tarafından inşa ettirilmiştir. Zonguldak’a geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken bir yer olan müze, bahçesinden itibaren misafirleri etkilemeye başlar.

Tieion Antik Kenti ve Filyos Kalesi
Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı bir belde olan Filyos, antik tarihi ile bilinmektedir. Filyos Antik Kenti olarak adlandırılan kent, Tios adlı bir rahibin önderliğindeki Miletos kolonisi tarafından kurulmuştur. Filyos’un ayrıca Pergamon Krallığı’nun kurucusu Attalos’un oğlu Filetairos’un doğum yeri olduğuna inanılmaktadır. Filyos Antik Kenti’nde yer alan en heybetli yapılardan biri olan Filyos Kalesi Romalılar tarafından yapılmıştır.

Zonguldak gezisi

Kozlu Ilıksu Kaplıcası
Türkiye, jeotermal kaynaklar açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Bulunduğumuz coğrafyanın avantajıyla Türkiye termal kaynak potansiyeli açısından Avrupa’da birinci sıradadır. Zonguldak – Karadeniz Ereğli karayolu üzerinde ve Kozlu beldesine bağlı Aşağıçayır köyü sınırları içinde Ilıksu Kaplıcaları da bu önemli kaynaklardan biridir. Bu sular ile banyo yapıldığında, suyun içerdiği radyoaktif etkenler ağrılı vücut sendromlarında tedavi edici özelliktedir. Bu sudan şifa elde etmek isteyen Zonguldak’a geldiklerinde mutlaka Ilıksu Kaplıcaları’na uğramaktadır.Cehennemağzı Mağarası

Cehennemağzı Mağarası

Zonguldak’ta mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisidir. Cehennemağzı Mağaraları, Zonguldak’ın Ereğli ilçesi, İnönü Mahallesi’nde yer almaktadır. Eski adı kutsal su anlamına gelen “Ayazma” olarak bilinmektedir. Yan yana sıralanmış üç mağaradan oluşmaktadır. Koca Yusuf Mağarası adlı bir apsis yer alır.Filyos Plajı

Filyos Plajı

Karadeniz kıyılarına kadar gelmişken denize girmek isterseniz, Zonguldak’ta bu keyfi yaşayabileceğiniz birçok yer bulunmaktadır. Zonguldak’tan denize girip, kumsalda zaman geçirebileceğiniz alanların en büyüğü Çaycuma’ya yakın konumda bulunan, Filyos Çayı’nın batısındaki Filyos Plajı’dır. Filyos Plajı’nda Abacık mevkiinden Kale’ye kadar uzun bir alanda denize girilebilmektedir.

Zonguldak Mutfağı / Zonguldak’ta nerede ne yenir? / Zonguldak’ta ne yenir?

Uğmaç Çorbası

Zonguldak Karadeniz Bölgesi’nin özel mutfağından payına düşeni almış olan bir şehirdir. Zonguldak yöresi engebeli bir yapıya sahip olmasına rağmen bu bölgede yetiştirilen ürün çeşidi oldukça fazladır. Bu çeşitlilik mutfak kültürüne de yansımıştır. Zonguldak yöresel yemekleri arasında Uğmaç Çorbası, Tirit, Malay, Pumpum Çorbası, Kabuklu Fasulye, Tenekede Tavuk, Ereğli Pidesi, Pırasalı Mancar ve Cizleme yer almakta.

Zonguldak Ulaşım / Zonguldak’a nasıl gidilir?

İstanbul Zonguldak arası kaç km? Birbirlerine mesafeleri yaklaşık olarak 400 km. Zonguldak merkezi ve ilçelerini daha rahat gezmek için özel araca ihtiyacınız olabilir. Eğer İstanbul’dan Zonguldak’ gidecekseniz yolcu360.com üzerinden İstanbul araç kiralama olanaklarını inceleyebilirsiniz. Zonguldak’tan araç kiralama ile de şehri ve köylerini gezebilirsiniz.

Ankara Zonguldak kaç km? İki şehrin arasındaki mesafe 273 kilometre. Ankara araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak 3 saat 10 dakika içerisinde şehre varabilirsiniz.

Yolcu360 Blog

Add comment