Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Sırt Yayla : Bulutların üstündeki dünya / Ardeşen / Rize

Sırt Yayla : Bulutların üstündeki dünya / Ardeşen / Rize

Sırt Yayla muhteşem manzarasıyla Doğu Karadeniz’e gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken gezi rotalarından biri. Rize‘de bembeyaz bulutların üstünde yükselen evleri görebileceğiniz bu eşsiz yeri, araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, sizler için gezgin yazarımız Elif Omput gezdi gördü ve yazdı…

Yeni bir rotada buluşmanın heyecanı ile bir Laz yaylası olan Sırt yaylasını keşfedeceğiz. Rize’nin Ardeşen ilçesinde bulunan Sırt yayla aynı anda hem altıparmak dağlarının hem de Karadeniz’in o eşsiz manzarasını sizlere sunuyor. Hatta şunu diyebilirim ki açık havalarda yüzlerce kilometre uzaktaki Gürcistan’da bulunan Kazbek dağını bile çıplak gözle görürsünüz.

Bahsini ettiğim Sırt Yayla oldukça kalabalık bir nüfusa sahiptir. Yaklaşık 300 hane bulunmaktadır. Eski ahşap ve taş evlerin yanı sıra yeni evlerde inşa edilmiştir. Dışardan gelenler için yayla da bir pansiyon bulunur. Pansiyonun adı Sinanoğlu pansiyondur.

Karadeniz turu için tıklayınız.

Sırt Yayla nerede ve nasıl gidilir?

Ardeşen ilçe merkezinden Sırt Yayla 42 kilometre mesafede bulunmaktadır. Yemyeşil bir vadi içerisinde yaklaşık 1 buçuk saatlik bir yolculukla önce Cacahona sonra Zizeni ve son olarak Sırt yaylasına varıyorsunuz. Yayla adından da anlayacağınız gibi iki vadi arasında bir sırtta kalıyor. Bu yaylaya komşu yaylalardan bazıları ise Golazena, Tobamzga ve Deremezra yaylasıdır. Bölgeye en yakın havaalanı Trabzon Havalimanı‘dır. Yaklaşık 3 saat süren bir yolculukla ulaşabilirsiniz. Bölgeye en rahat şekilde araç kiralama ile gidebilirsiniz. Trabzon Havalimanı araç kiralama seçeneklerine Yolcu360‘tan göz atıp yola çıkmanızı tavsiye ederim.

Oldukça bakir bir coğrafyaya sahip bu yayla fotoğrafçı ve dağcılık kulüpleri tarafından oldukça sık ziyaret edilmektedir. Onlarca ağaç türü ve yaylanın serinliği 2400 rakımda kendinizi ferahlamış buluyorsunuz. Pansiyon haricinde herhangi bir konaklama yeme içme tesisi bulunmuyor bu sebeple bir diğer seçenek ise kamp olabilir.

Kamp atmak için uygun bir bölge ama yaz ayların da bile akşamları oldukça soğuk. Yılın sadece 3 ayı açık kalan yayla yaz aylarında ziyaret ediliyor. Sabah gün doğarken bulut denizi ile uyanmanın ayrıcalığını hissedeceksiniz. Şimdi Karadeniz zamanı, doğanın ortasın da huzurlu bir dinlenme molası verebilirsiniz. Gezginkz der ki doğa ile kalın doğa da kalın.

Tepan Köyü ve Şarınçor Yaylası için tıklayınız.

Rize’ye nasıl gidilir?

İstanbul Rize kaç km? İki şehir arası mesafe 1.141,8 kilometre olup, İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak O-4, E80 ve D010/E70 üzerinden 13 saat 09 dakika’da Rize’ye varılabilir.

Ankara Rize kaç km? Ankara ve Rize arasındaki mesafe 813,6  kilometre. Ankara’dan Rize için yola çıkanlar, Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve D010/E70 üzerinden 10 saat 04 dakika içerisinde şehre ulaşabilirler.

Trabzon Rize arası kaç km? Araç ile Trabzon’dan Rize’ye D010/E70 üzerinden 1 saat 8 dakika içerisinde varılabilir. Trabzon merkez araç kiralama seçeneklerini inceleyerek, 79,8 kilometre yolu rahat bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Rize'de keşfedebileceğiniz diğer rotalar

Yorum ekle