Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Valla Kanyonu : Dünyanın en derin 2. kanyonu / Kastamonu

Valla Kanyonu : Dünyanın en derin 2. kanyonu / Kastamonu

Valla Kanyonu ‘nun dünyanın en derin 2. kanyonu olduğunu biliyor muydunuz? Daha doğrusu dünyanın en derin 2. kanyonunun Türkiye’de olduğunu biliyor muydunuz? Peki Valla kanyonu nerede? Ülkemiz dünya çapında reklamı bir türlü yapılamamış o kadar fazla güzelliği barındırıyor ki, aslında bazen iyi ki de reklamı yapılmıyor el değmemiş haliyle kalıyor diye seviniyor insan.

Valla Kanyonu : Dünyanın En Derin 2. Kanyonu

Ülkemizin Karadeniz Bölgesi’nin batı kesiminde bulunan Kastamonu’nun say say bitmeyen doğal güzelliklerinden, Yolcu360 için yazdığımız önceki gezi yazılarımız olan Ginolu, Gideros Koyu, Horma Kanyonu ve Ilıca Şelalesi‘nde de bolca bahsetmiştik. Ardı ardına Kastamonu gezi yazıları yayınlamamızdan anlamanız gereken gerçek şu ki, burası cidden keşfedilmemiş bir güzellik. Öve öve bitiremiyoruz fakat sorsanız pek de bitiresimiz gelmiyor zaten.

Valla Kanyonu Nerede?

Kastamonu ili Pınarbaşı ilçesi valla köyünde bulunuyor. Ulaşımı çok kolay sayılmaz. Özellikle toplu taşıma ile epeyce zaman kaybettirebilir. Ama kendi aracınızla ulaşım sağlayabilir, kanyon çevresinde kamp bile kurabilirsiniz. 

Valla Kanyonu Nasıl Oluştu?

Devrekani çayı ile Kanlıçay birleşince dev bir kaya parçasını oymuş. İki el birleşmiş, dev kaya parçasını tam ortadan ayırmış resmen. Uzaktan bakınca ortadan bıçakla kesilmiş  bir peynir parçası gibi görünüyor. Kaya duvarlarının yüksekliği tam 1200m. İşte bu güzel ilin bir başka doğa harikası da dünyanın en derin 2. kanyonu olarak kayıtlara geçen Valla Kanyonu. 800 metre ile 1200 metre arasında değişen yüksekliğe sahip olan Valla Kanyonu, Devrekani Çayı’nın özgürlüğüne kavuşan at misali yüzyıllar boyunca dört nala akması ve burada bulunan kayaları aşındırması ile oluşmuş. Yani burası tabiat ananın yine tüm cömertliğini kullanarak bizlere armağan ettiği bir mucize…

Valla Kanyonu Seyir Terası

Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesine bağlı olan Muratbaşı Köyü’nde yer alan Valla Kanyonu’nu tepeden izleyebilmeniz için demirden bir seyir terası yapılmış. Aracınızı köyün merkezinde bıraktıktan sonra yolun kalan kısmına yürüyerek devam etmeniz gerekiyor. 1 ya da 1.5 kilometre kadar ormanın içinden, enfes bir manzara ile ilerliyorsunuz. Sonrasında önünüze çıkan demir basamakları kullanarak Valla Kanyonu seyir terasına ulaşıyorsunuz.

İtiraf etmemiz gerekiyor. Seyir terasının biraz daha güzel ve (yüzlerce metre yüksekte olduğunuzu düşünürseniz) daha güvenilir gözükmesini beklerdik. Belki, insanın aklındaki tüm şüpheleri silen camdan bir teras yapılsa çok daha efsane bir deneyim yaşatabilir misafirlerine Kastamonu seyir terası.


Neyse, terasın bu olumsuz özelliği bir yana dursun, Valla Kanyonu’nun manzarası insanı mest ediyor. Her ne kadar aşağı bakmak fazlasıyla cesaret gerektirse de… Yukarıdan baktığınızda,  duvarları oldukça yüksek olan kanyonun detaylarını çok daha net görebiliyorsunuz. Biz Seyir Terası’na çıktık çıkmasına ama Furkan’ın yükseklik korkusu da bizle beraber seyahat ettiği için komik anlar da yaşadık tabi ki.

Valla Kanyonu Seyir Terası Yüksekliği

Bir kere çok yüksekte olduğunuz için aşırı bir rüzgar var, insanın dengesini ara ara zorluyor ama hissettirdiği özgürlük duygusu da paha biçilemez.  800 – 1300 metre arası yükseklikte duvarları ile Valla Kanyonu Seyir Terası’nda manzarayı seyrederek güzel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Ben azıcık kenara yaklaşıp bakmak istesem Furkan terasın tam orta noktasından bana seslenip durdu; ‘’Merve gitme, Merve kenara gel, Merve çok yaklaşma’’…   Ama manzara öyle güzeldi ki Furkan’ın yükseklik korkusu bile bu güzellik karşısında diz çöktü. Öyle ki o da bütün korkularını yenip terasın tam kenarında, manzarayı arkasına alarak fotoğraf çektirdi. Tabi çekinir çekinmez kendi güvenli bölgesine geri döndü orası ayrı. Ben ise manzaranın tadını doyasıya çıkarttım.

Bu arada Valla Kanyonu ile ilgili ilginç bir bilgi daha vermek istiyoruz. Terastan etrafa bakarken bir kayaya yapıştırılmış demirden bir insan resmi göreceksiniz. Valla Kanyonu’nda kaybolan ve cesedi bulunamayan genç dağcı Anıl Bakar’a ait olan bu resim aslında onun için yapılmış bir anıt bölümü. Resmin altında ise insanın içini burkan şu sözler yazıyor ‘Anıl Bakar burada yaşar’.


Valla Kanyonu ’nda yürüyüş yapmak mümkün mü?

Valla Kanyonu, dünyada en derin ve geçişi en zor kanyonlar arasında yer alıyor. Uzunluğu 12 kilometre olan bu kanyonu, yanınızda profesyonel bir rehber olmadan geçmeniz yasak.Kanyonu geçmeye çalışanların neredeyse 2 gün sürecek olan yolculukları sırasında içeride yer alan doğal tuzaklara yakalanmamaları ve yolculuklarını sorunsuz bitirebilmeleri için rehberle geçiş yapmaları zorunlu. Doğa sporu severlerin bu bilgiyi dikkate alarak gerekli yerlere başvuru yapmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz.

Valla Kanyonu seyir terası nerede nasıl gidilir?

Valla Kanyonu’na gitmek için, Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesine vardıktan sonra Muratbaşı Köyü’ne doğru yol almanız gerekiyor. Muratpaşa Köyü’ne vardıktan sonra yaklaşık 5 kilometre daha ilerleyip kanyona adını veren Valla Mahallesi’ne geleceksiniz. Aracı burada bıraktıktan sonra orman yolunda yürüyerek devam edebilir ve Valla Kanyonu Seyir Terası’na ulaşabilirsiniz. Bu doğa harikasını rahatça gezip görmek için Yolcu360‘tan Kastamonu araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Dilerseniz İstanbul araç kiralama yaparak geze geze gidebilir yolda Bolu gibi noktalara da uğrayabilirsiniz!

Kastamonu Gezilecek Yerler için Tıklayın!

Horma Kanyonu Gezi Rehberi için Tıklayın!

 

Yorum ekle