Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Türkiye’deki En Güzel 10 Milli Park

Türkiye’deki En Güzel 10 Milli Park

Türkiye doğal güzellikleri ve tarihi zenginliğiyle dünya çapında bir üne sahip. Sahip olduğu konum sayesinde doğal güzelliklerin birçok farklı örneğini bünyesinde barındırıyor. Türkiye için bu doğal güzelliklerin tescillendiği ve koruma altına alındığı alanlar ise milli parklar olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de bulunan milli parklar için ortak özellik ise her birinin  sahip olduğu doğası ve eşsiz manzarası. Belirli alanlarda ulusal önem taşıyan doğal türlerin korunması ve nesiller boyu aktarılabilmesi adına da milli parklar ile bölgeler koruma altına alınarak ziyaretçilerle buluşuyor. Sizin için Türkiye’nin en güzel 10 milli parkını listeledik:

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Milli Parklar ve Özellikleri

Türkiye’de bulunan milli parklar turizm açısından hareketli bölgelerde mevcut. Bazı milli parklar ise bulunduğu bölgenin turizm açısından hareketli olmasını sağlıyor. Tek başına milli parklar bir bölgenin ziyaret trafiğini belirler nitelikte olabiliyor. Özellikle ağaçlık ve yeşil alanlar olması sebebiyle birçok kişinin dinlenmek ve sakin zaman geçirmek için tercih ettiği alanlar oluyor. Bunun yanı sıra milli parklarda bulunan canlı çeşitliliği ve bitkisel zenginlikler de oldukça dikkat çeken diğer unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Milli parklar oluşturulduğu zaman aralığına göre ziyaretçilerin faydalanabileceği bazı hizmet alanlarıyla da zenginleştirilmiş olabiliyor. Türkiye milli park açısından oldukça zengin bir ülke. Sizler için Türkiye’nin en güzel milli parklarını araştırdık. İşte o liste…

  • Dilek Yarımadası Milli Parkı

milli-parklar.jpg

Türkiye’nin en popüler ve güzel noktalarından biri şüphesiz Ege Bölgesi. Bölge hem bitki hem de hayvan çeşitliliği ile ilgi çekiyor. Bu durum milli park denildiği zaman bölgenin listeye ilk sıradan girmesine olanak sağlıyor. Milli park incelemelerinde karşımıza Kuşadası Milli Parkı ve Güzelçamlı Milli Parkı çıkıyor. Bu milli parklar oldukça büyük alana yayılmış olan Dilek Yarımadası Milli Parkı içerisinde görülmesi gereken noktalar oluyor. Özellikle barındırdığı canlı çeşitliliği bölgenin dikkat çekici unsurlarından biri oluyor. Aynı zamanda birçok vahşi hayvan için de doğal yaşam alanı milli park sınırları içerisinde yer alıyor.

Kuşadası Milli Parkı’na giriş yaptıktan sonra birçok plaj ve koy ziyaret güzergahınızda. Böylelikle doğanın ve doğal güzelliklerin birden fazla çeşidini aynı anda deneyimle şansı yakalamış oluyorsunuz. Milli Park sınırları içerisinde ateş yakmadan piknik yapabileceğiniz birçok alan mevcut. Burada bulunan masa ve sandalyelerden faydalanarak doğa ile iç içe zaman geçirebilirsiniz.

  • Kuş Cenneti Milli Parkı

milli-parklar-1.jpeg

Türkiye’nin milli parkları içerisinde en farklı içeriğiyle Kuş Cenneti Milli Parkı karşımıza çıkıyor. Adından da anlaşılacağı üzere kuşlar açısından önem taşıyan bir konuma sahip. Birçok kuş türünün göç güzergahında olan bu milli park, hem canlıların yaşam faaliyetleri hem de onların gözlenebilmesi için birçok imkan sağlıyor. Kuş Cenneti Milli Parkı ziyaretlerinizi göç zamanına göre ayarlarsanız çok farklı kuş türlerini gözlemleme şansı yakalayabilirsiniz.

Kuş gözleminden başka bu milli park içerisinde bitki türlerini gözlemleme şansı da yakalayabilirsiniz. Aynı zamanda tarihi dokularda barındıran bir alanda olması sebebiyle; Kuş Cenneti Milli Parkı ziyaretlerini birçok açıdan dolu ve verimli bir şekilde geçirmeniz mümkün olur. Doğal güzellikleri ve doğa ile iç içe olmayı seviyorsanız Kuş Cenneti Milli Parkı tam size göre bir seçenek olacaktır.

  • Abant Gölü Milli Parkı

milli-parklar-2.jpg

Abant gölü her zaman doğasıyla büyüleyen bir yer olarak bilinir. Birçok ziyaretçi günübirlik veya daha uzun ziyaretlerle her yıl Abant Gölü ve çevresi için tatil planları oluşturur. Eşsiz doğası, göl ekosistemi ve geniş ormanlarında bulunan canlı çeşitliliğiyle Abant Gölü birçok açıdan ziyeretlerinizin keyifli geçmesi için gereken içeriğe sahip olmuştur. Bütün bu özellikleri göz önünde bulundurularak 2022 yılı içerisinde milli parklar listesinde olmasına karar verildi. Böylece Türkiye’nin milli park sayısı 48 olurken, Abant Gölü ‘Son Milli Park’ unvanını da almış oldu.

Abant Gölü Milli Parkı ziyaretlerinizde sadece göle özgü olan alabalık türünü deneyimleyebilirsiniz. Aynı zamanda gözde bir tatil beldesi olması sayesinde konaklamak için de birden fazla seçenek içerisinde kendiniz için uygun olanı tercih edebilirsiniz. Sonradan milli park olmasının sağladığı bazı avantajlar içerisinde özellikle daha tatil temelli bir yapıya sahip olması geliyor. Böylece hem tatilin hem de doğanın tadını aynı anda doyasıya çıkarabilirsiniz.

Abant’ta Gezilecek Yerler: Bolu Abant’ta Gezilecek En İyi 20 Yer

  • Çamlık Milli Parkı

milli-parklar-3.jpg

Son milli parktan bahsetmişken ilk milli parka değinmemek olmaz. Çamlık Milli Parkı Türkiye’nin ilk milli parkı olma özelliğini taşıyor. İsmini ise sadece bölgede gözlemlenebilen endemik bir tür olan karaçam popülasyonundan alıyor. Yozgat il sınırları içerisinde bulunan Çamlık Milli Parkı ile doğayla temas etme şansı yakalayabiliyorsunuz.

Sadece çamları için değil, anavatanı farklı olan kuş türlerini gözlemlemek için de Çamlık Milli Parkı’na gelen birçok ziyaretçi oluyor. Bunlardan birisi de Altın Kartal olarak bilinen tür. Çamlık Milli Parkı sınırları içerisinde gözlemlenebilen bu tür, diğer canlılar içerisinde bir uyumla bölgede yıllardır gözlemlenebiliyor.

  • Köprülü Kanyon Milli Parkı

milli-parklar-4.jpg

Köprülü Kanyon Milli parkı içerisinde; doğa, tarih, spor ve eğlenceyi bir arada deneyimlemek mümkün. Sahip olduğu yeryüzü şekilleri ve doğal güzellikleriyle farklı deneyimler sunan bir alan. Özellikle rafting için Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırları içerisinde tecrübe edebileceğiniz parkurlar harika anılar biriktirmenizi sağlıyor. Öte yandan antik kent ziyaretlerinizle milli park içerisinde tarihi dokuları da yakından hissetme olanağı bulmuş oluyorsunuz.

Köprülü Kanyon Milli Parkı Antalya için en önemli noktalardan biri. Bitki ve hayvan çeşitliliği açısından da oldukça önemli bir alan. Bu milli parkı ziyaret etmek için bir günden fazlasını ayırmakta fayda var. Böylece sunduğu güzellikleri en iyi haliyle görebilirsiniz. 

Antalya Köprülü Kanyon Gezisi

  • Göreme Tarihi Milli Parkı / Nevşehir

milli-parklar

Derinkuyu Yeraltı Şehri, Karlık Kilisesi, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Aziz Theodore Kilisesi, Soğanlı Arkeolojik Alanı ve Karain Güvercinlikleri olmak üzere 7 bölgeden oluşan Göreme Tarihi Milli Parkı’nın her kısmı ayrı bir güzel. Bizans ve Selçuklu gibi çeşitli medeniyetlerinde bıraktığı izler sayesinde zengin bir kültürel atmosfere ev sahipliği yapıyor. Bu kültürel miras bir de rüzgarın ve yağmur sularının oluşturduğu doğa harikası peribacaları ile buluşunca ortaya inanılmayacak kadar güzel bir tabiat parkı çıkıyor.

  • Küre Dağları Milli Parkı / Kastamonu

Bu milli parkı, diğerlerinden ayıran bir özelliği var. Türkiye’nin en çok mağarasına ev sahipliği yapıyor. 🙂 Dolayısıyla, mağara turizmine ilgi duyuyorsanız burası sizin için tam bir cennet. Buzluk Mağarası, Alman Mağarası ve Çengelkuyu Düdeni Mağarası gibi birçok mağara sizler tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Küre Dağları Milli Parkı içerisinde tabi ki sadece mağara yok. Valla Kanyonu, Devrekani Çayı, Ulukaya Su Kaynağı ve Çöpbey Köyü Su Kaynağı gibi çok sayıda akarsu ve çay yer alıyor. Birçok memeli ve omurgasız hayvan türü yine burayı ev olarak sahiplenmiş durumda.

  • Kazdağı Milli Parkı

Türkiye’nin adeta oksijen deposu olan Kazdağları, derin vadileri, kanyonları ve şelalesi ile doğanın bize en büyük hediyelerinden biri. Kazdağı’nda içerisinde şuana kadar 800 bitki taksonu keşfedilmiş. 40 tane olmak üzerede endemik bitki türü yine Kazdağı Milli Parkı içerisinde yer alıyor. Bir nevi burası Türkiye’nin ciğerleri desek abartmış olmayız. Yaz tatilinde kamp yapmayı düşünüyorsanız, Kazdağları’nın eşsiz güzelliğinin içerisinde çadır kamp tatili planlayabilirsiniz. 🙂

Kaz Dağları Gezisi: Kaz Dağları Hakkında Her Şey

  • Munzur Vadisi Milli Parkı

Doğu Anadolu’da Tunceli il sınırı içerisinde bulunan Munzur Vadisi Milli Parkı; bu gibi soğuk Munzur Suyu, Meşe Ağaçları, Alabalıkları, Susamuru ve Yaban Keçisi ile meşhur. Piknik, doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılık gibi çeşitli aktiviteleri yapabileceğiniz milli parkın manzarası ise gerçekten etkileyici. Daha önce buraya hiç gelmediyseniz, Türkiye’nin en güzel milli parkları gezisi kapsamında mutlaka uğrayın deriz. 🙂

  • Hatila Vadisi Milli Parkı

Artvin’de yer alan Hatila Vadisi Milli Parkı, 170 metre yükseklikte bulunuyor. Hatta 220 metre yüksekliğinde Türkiye’nin en yüksek cam seyir terası da burada. Eşsiz bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Milli park içerisinde konaklayabileceğiniz kır evleri de mevcut. Yok ben kamp insanıyım diyorsanız yine milli park içerisinde kampta yapabiliyorsunuz. Güne tertemiz bir hava ile başlamak, büyük şehirlerin yorgunluğunu ve stresini atmak istiyorsanız Hatila Vadisi bunun için en ideal yerlerden biri.

Türkiye’nin en güzel milli parkları için bir araştırma yapanlara keyifli bir derleme sunduk. Türkiye’de bulunan 48 milli park içerisinde en güzel seçenekleri sizler için listeledik. Özellikle farklı dokuları bir arada bulunduran seçeneklere yer vermeye özen gösterdik. Siz de milli park ziyaretlerinizi bu listeyi dikkate alarak programlayabilirisiniz. Ayrıca diğer seçenekleri de kendi güzergahınıza ekleyerek farklı bir seyahat planı oluşturabilirsiniz. Son olarak, gidip gördüğünüz doğal yaşam alanlarını temiz bırakmayı, doğaya saygılı davranmayı unutmayın…

 

Yorum ekle