Yolcu360 Blog
en-sik-ariza-yapan-araclar.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > En Çok Arıza Yapan Araçlar ve Markalar (2024)

En Çok Arıza Yapan Araçlar ve Markalar (2024)

En çok arıza yapan araçlar hangileri? En güncel bilgilerle en sık arıza yapan arabaları, markaları ve modelleri listeledik! Yeni otomobil almayı düşünenler için seçecekleri marka ve modelin sorunsuz ve uzun süre güvenle kullanılması büyük önem taşıyor. Bunun yanında bazı araç markalarının belli modelleri beklenen performansın altında kalarak, sık sık arıza verme eğiliminde olabiliyor. Bu durum kullanıcılar üzerinde büyük hayal kırıklığı yaratırken, güvenlik endişelerini ve servis sorunlarını da beraberinde getiriyor. Araçların özellikleri dışında bakımı ve kullanım şekli de bazı arızaları tetikleyebiliyor. Ancak bazı otomobil modellerinin aynı konudaki arıza oranları, kullanım hatasından çok tasarım kaynaklı olduğu, belli yıllarda yaygın olarak yaşanan problemlerden belli oluyor.  Bunun için istatistikler bize kaynak sunuyor.

En Sık Arızalanan Araç Parçaları Hangileri? yazımız için tıklayın.

 

What Car: En Çok Arıza Yapan Araç Listesi

en-sik-ariza-yapan-araclar-2.jpg

Bu konuda araştırma yapan şirketler, otomobillerin belli sürede ne kadar arıza yaptığını, yaptıkları kilometreyi, aynı arıza tekrarlarını mercek altına alıyor. Bunlar arasında Edmunds, Car and Driver, MotorTrend gibi siteleri, kullanıcı formları, otomobil dergileri zaman zaman elde ettikleri verileri yayınlıyorlar. Bunların arasında yer alan İngiltere merkezli bir otomobil dergisi olan What Car, en çok arıza yapan araçlar listesini açıkladı. Bu liste, 14 bin araç kullanıcısının katıldığı ankete ve otomobil garanti şirketi Warranty Direct’in Reliability Index adlı istatistik raporuna dayanıyor. Bu tip özel yıllık otomobil araştırmaları, bazı alıcılara yeni otomobillerini diğer otomobil alıcılarına oranla ne sıklıkta servise götüreceğini gösterebiliyor. What Car dergisine göre en çok arıza yapan otomobiller listesinde yer alan on aracı, arıza yüzdelerini ve hata veren sistemlerini yazımızın devamında bulabilirsiniz. Ayrıca,  Amerikalı J.D. Power şirketinin 2024 yılı için hazırladığı Araç Güvenilirlik Çalışması sonuçlarına da buradan ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki listenin bu araştırmaya katılan 14 bin kullanıcının yanıtları sayesinde oluşturulduğunu, otomotiv dünyasında bu listedekilerden daha sık arıza yapan araçların olabileceğini hatırlatmak isteriz 🙂

  • Land Rover Range Rover 

en-cok-ariza-yapan-araclar

Land Rover’ın lüks segmentinin önde gelen modellerinden Range Rover, en çok arıza yapan otomobiller listesinin zirvesinde yer alıyor. Kullanıcıların geri bildirimleri sonucunda yapılan analizlerde, araç sahiplerinin %50’sinden fazlası otomobillerinde yaşadıkları sorunlardan şikayetçi olduğu belirlenmiş. Arıza raporları değerlendirmelerine göre Range Rover arızalarının yüzde 42,20’si aks ve süspansiyon sistemlerinde ortaya çıkıyor. Lüks bir SUV modelinin ask ve süspansiyonda arıza vermesi göz ardı edilemeyecek derecede önemli bir konudur. Bu sorunu yüzde 20.79’luk bir oranla elektrik sistem arızaları takip ediyor. Bu veriler, Range Rover kullanıcılarının araçlarının güvenirliği konusunda yaşadıkları önemli sıkıntıları ortaya çıkarıyor. 

Arıza Puanı: 33

  • Land Rover Discovery Sport 

en-cok-ariza-yapan-araclar-

Üstün off-road yetenekleri ile tasarlanan Land Rover Discovery Sport, şaşırtıcı derecede en çok arıza yapan otomobiller listesinin ikinci sırasına yerleşiyor. Discovery Sport sahiplerinin katıldığı anketlere ve geri dönüşlere göre bu modelde önemli ölçüde arıza yaşandığı görülüyor. Buna göre %41,68 gibi büyük bir oranla aks ve süspansiyon sistemleri sorunları dikkat çekiyor. Ayrıca, %18,19’luk bir oranla elektrik sistemi problemleri de yaygın olarak rapor ediliyor.

Arıza puanı: 25

  • Nissan Qashqai

en-cok-ariza-yapan-araclar-1

Hem arazi hem de şehir içi kullanımı için uygun olan Nissan Qashqai, SUV segmentinde önemli yeri modeller arasında bulunuyor. En çok arıza yapan araç modelleri arasında Nissan Qashqai’nin dizel versiyonu 3. sırada yer alıyor. Dizel versiyon Qashqai kullanıcılarının %47’si araçlarının arızalarından şikayetçi olmuş. 21 arıza puanına sahip olan modelin ayrıntılı arıza raporuna göre sorunların %34.28’lik bir oranla aks ve süspansiyon sisteminde görülüyor. Ayrıca, %17.56’lık bir oranla elektriksel sistem arızaları da aracın dikkat çeken sorunları arasında bulunuyor. 

Arıza Puanı: 21

  • Peugeot 308

en-cok-ariza-yapan-araclar-2

Ülkemizde ve Avrupa’da oldukça popüler olan Peugeot 308 de en çok arıza yapan araçlar listesinde kendine yer buldu. Bu modeli kullanan sürücülerin anket detayına göre, araçların neredeyse yarısında çeşitli sorunlar ortaya çıkıyor. Arıza raporlarının detaylı analizi doğrultusunda Peugeot 308’de 18 arıza puanı tespit edilmiştir. Bu problemlerin %25,60 gibi oldukça büyük kısmı motor bölümünde görülüyor. Diğer önemli sorun ise %19.32’lik oranla ısıtma ve soğutma sistemlerinde yer alıyor. 

Arıza Puanı: 18

  • Audi Q5

en-cok-ariza-yapan-araclar-3

Alman markası Audi’nin teknolojik özellikleri ile dikkat çeken Q5 modeli, sıklıkla arıza yapan araçlar listesinin dördüncü sırasında yer alıyor. Audi Q5 modelini kullananlar arasında yapılan ankete göre, her üç kullanıcıdan biri aracının arızasından şikayet ediyor. 18 arıza puanı olan modelde en sık rastlanan sorun, % %28.74’lük bir oranla elektriksel sistemde görünüyor. Ayrıca, motor arızasıyla da karşılaşılan araçlarda bu oran %20.96 tespit edilmiştir. 

Arıza Puanı: 18

  • Citroen C4 Cactus

en-cok-ariza-yapan-araclar-4

Fransız otomobil üreticisinin sıradışı tasarımı olan Citroen C4 Cactus, sıklıkla arıza yaşayan otomobiller arasında yer alıyor. C4 Cactus modelini kullananların katıldığı ankete göre, ortalama olarak her beş araçtan bir tanesinde sorunlarla karşılaşılıyor. Bir SUV modeli olan araçta %24.83 gibi büyük bir oranla aks ve süspansiyon sistem problemleri yaşanıyor. 100 üzerinden 18 arıza puanı alan araç modelinde, elektriksel sistem sorunları %15,56 oranında görülüyor. Motor arızaları da görülen Citroen C4 Cactus’da bu oran %15,89 olarak belirlenmiştir. 

Arıza Puanı: 18

  • Mercedes-Benz C-Class

en-cok-ariza-yapan-araclar-5

Mercedes-Benz’in en çok satan ve tanınan modelleri arasındaki C-Class, en çok arıza yapan otomobiller listesinin yedinci sırasında yer alıyor. Bu modelin kullanıcılarıyla yapılan ankete göre, her üç C-Class’tan birinde sorunlar oluşuyor. Bu sorunlar incelendiğinde problemlerin %33.07’sinin aracın elektriksel sisteminde olduğu görülüyor. Bu sorunu %17.72’lik bir oranla ısıtma ve soğutma sistemi arızaları takip ediyor. Ayrıca, %15.35’lik bir oranda motor arızaları da C-Class problemleri arasında yer alıyor.

Arıza puanı: 17

  • Volvo XC90

en-cok-ariza-yapan-araclar-6

Volvo’nun SUV segmentine giriş yapmasını sağlayan Volvo XC90, sıklıkla arıza yapan otomobiller listesinin sekizinci sırasında kendine yer buluyor. XC90 sahiplerinin geri bildirimleri doğrultusunda elde edilen verilere göre, araçlarının arızasından şikayetçi olanların oranı %56’ya ulaşıyor. Arıza raporları incelendiğinde, %24 oranında aks ve süspansiyon sistemi sorunları gözlemleniyor. Bunun yanında %18,93 oranında elektriksel sorunlar, sıkça karşılaşılan problemler arasında bulunuyor. 

Arıza puanı: 16.5

  • Nissan X-Trail

en-cok-ariza-yapan-araclar-7

Hem şehir içi hem de açık yol sürüşü için uygun olan Nissan X-Trail, en çok arıza yapan araçlar listesinin dokuzuncu sırasında yer alıyor.  Genellikle aileler ve aktif yaşam tarzını seçenlerin tercihi olan model sahiplerinin % 43’ü araçlarında çeşitli sorunlar yaşadıklarını belirtiyor. Arıza raporları doğrultusunda X-Trail modeli 100 üzerinden 16 arıza puan almış. En yaygın sorunlar arasında %32.38’lik bir oranla aks ve süspansiyon sistemi arızaları öne çıkıyor. Ayrıca, elektriksel sorunlar da %16.67 oranında görülüyor. Bunun dışında %13.33’lük bir oranla motor arızaları rapor ediliyor. 

Arıza puanı: 16

  • Volkswagen Polo

en-cok-ariza-yapan-araclar-8

Volkswagen’in en uzun ömürlü modellerinden Polo, beklenmedik şekilde en çok arıza yapan araçlar listesine son sıradan giriyor. Genellikle şehir içi kullanım için ideal ve ekonomik seçenek olarak değerlendirilen araç, bu listenin onuncu sırasında yer alıyor. Polo’nun sürücüleriyle yapılan anket sonuçları her beş araçtan birinde arıza oluştuğunu gösteriyor. Arıza raporlarının sonucuna göre 100 üzerinden 14 puan alan araçta, %42,86 oranında aks ve süspansiyon sisteminde problem oluşuyor. Bunu %28,57 ile ısıtma ve soğutma sistemi arızaları takip ediyor. 

Arıza puanı: 14

Araçlarda Sıklıkla Görülen Arızalar

en-sik-ariza-yapan-araclar-1.jpg

En çok arıza yapan araçlar listesi, güvenirlik, uzun vadeli maliyetler, kullanıcı deneyimi gibi faktörler sonucunda belirlendiğinden, otomobil alıcıları için önemli bir kaynak oluşturuyor. Araçların teknik sorunları ve sık arıza verme eğilimleri hakkında bilgi veren araştırmalar potansiyel alıcıların daha bilinçli satın alma kararı vermesinde yardımcı oluyor. 

8 şubat 2024 tarihinde J.D. Power tarafından yayınlanan ABD Araç Güvenilirlik çalışmasına göre, üç yıla kadar araçlarda araç güvenlik sorunları daha az yaşanıyor. Uzun süre kullanılan araçlarda arıza ile karşılaşma süresi artıyor. Bu çalışmaya katılan markaların yaklaşık olarak üçte ikisinde sorunlarda artış raporlanmış. Yeni araçlarda 90 günden 3 yıla kadar olan dönemde sorunlar %17 artmış. 2023 yılında % 12 olan arıza oranı bu yıl 5 puan artış göstermiş. 

  • Infotainment Sistemi Arızaları (Bilgi Eğlence)

Bu araştırmaya göre araçlar daha fazla teknoloji ile donatıldıkça, arıza kategorileri de değişiyor. Bunların başında “infotainment” denilen araç içi bilgi, eğlence ve kontrol sistemleri sorunları geliyor. Kullanıcıların geri bildirim analizlerine göre eğlence ve kontrol sistem arızaları %49,1 oranı ile sık rastlanan problemler arasında bulunuyor. Bu problemlerin %6,3’ü Android Auto ve Apple CarPlay gibi bağlantı sistemlerinde görülüyor. Bunu % 6,1 ile yerleşik ses tanıma sorunları takip ediyor. 

  • Sürücü Yardımı İle İlgili Problemler

Sürücü yardımı sistemi uyarılarıyla ilgili sorunların, ilk 90 gün ile 3 yıl arasındaki araç arızaları baz alındığında artmış olduğu vurgulanıyor. Bu araştırmaya göre sürücüler, Şerit ayrılma uyarısı/şerit tutma yardımı ve ön çarpışma uyarısı/otomatik acil frenleme dahil olmak üzere çeşitli sürücü yardımı özelliklerine alışamıyorlar.

  • Elektrikli Araç Problemleri

Yapılan araştırmaya göre bataryalı elektrikli araçların ve takviyeli hibrit elektrikli araçların sahipleri, benzinle çalışan ve hibrit araç sahiplerinden daha fazla sorun yaşıyor. Sadece elektrikle çalışan (BEV) “bataryalı elektrikli araç” modelleri, yüzde 256 oranla en fazla sorun yaşama oranına sahiptir. Bunu % 216 arıza oranıyla (PHEV) “Fişe Takılabilir Hibrit Elektrikli Araçlar” takip ediyor. Hibritler % 191 ve benzinli araçlar % 187 arıza oralarıyla diğerlerinden daha iyi performans sergiliyorlar. Üç yıl boyunca araç sahibi olanların istatistiklerine göre bataryalı elektrikli araç (BEV) sahiplerinin %39’u son bir yıl içinde lastiklerini değiştirdiklerini belirtmiş. Bu oran benzinle çalışan araç sahiplerinde % 19 olarak belirlenmiş. 

Problemlerinde En Çok Gelişme Gösteren Markalar

J.D. Power Araç Güvenilirlik Çalışması içinde otomotiv sektöründe büyük gelişme gösteren markaları belirlemek için analizler de yapıldı. Bu değerlendirmede markaların önceki yıllarda oluşan problemlere getirdiği çözümler ve çözüm süreleri incelenerek sonuca varıldı.  Buna göre problemlerde en büyük iyileştirme gösteren markaların ilk sırasında,  %33 oranla Porsche geliyor. %22 iyileştirme ile Mercedes-Benz ikinci sıraya yerleşirken, Toyota %21 iyileştirme oranıyla üçüncü sırada yerini alıyor. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

Yorum ekle