Yolcu360 Blog
İzmir Karaburun

İzmir Karaburun Gezi Rehberi

Özetle; Şirin, sakin ve çok güzel bir balıkçı kasabası burası. İzmir’in en güzel ilçelerinden biri olan Karaburun hakkında merak edilenler genellikle deniz tatili ile ilgili. Karaburun, denize girilecek yerler açısından çok zengin seçenek sunuyor. Dolungaz Koyu, Manal Koyu, Kaynarpınar Koyu, Boyabağı Koyu, Ayıbalığı Koyu, Mimoza Koyu, İncirli Koyu gibi. 

İzmir Karaburun gezi rehberi ile bu güzel sahil beldesini tanıyalım istedik. Yazın yolunuz İzmir’e düşerse Karaburun’da denize girmeden gitmeyin. Peki, Karaburun’un en güzel plajı hangisi? Karaburun- İzmir arası ne kadar? Karaburun’da ne yapılır? Keyifli bir Karaburun rehberi

İzmir Karaburun Gezi Rehberi

İzmir Karaburun Fotoğraflarıİzmir’in en güzel ilçeleri listesinde ilk sıralara yerleşir.  Karaburun İzmir’in en küçük ve en bakir ilçesidir. 2017 sayımına göre 9.800 civarı nüfusa sahip. İzmir’in en batısında yer alan Karaburun, Çeşme ve Foça ilçeleri ile de komşudur. Engebeli coğrafi koşullarından dolayı virajlı yollara sahiptir. Virajlı yolları bazı insanları vazgeçirse de, sakinlik ve huzur arayan tatilcilerin durak noktası olmayı başarmıştır.

İzmir’e 100 km uzaklıkta olan Karaburun’a özel araçla ulaşım sağlandığı gibi Üçkuyular semtinden kalkan minibüsler ile de ulaşım sağlanmaktadır. Özel araca sahip değilseniz yolcu360.com size araç kiralama konusunda yardımcı olacaktır.

Karaburun’un Tarihi ve Mordoğan

İzmir KaraburunMordoğan M.Ö IV. yüzyılda, Mimas ismiyle kurulmuştur. XVI. yüzyılda ki deniz haritalarında adı Mimas olarak kayıtlıdır. Mimas Romalı şair Ovidius’un Truva Savaşlarını anlatan dizelerinde dahi geçmektedir. Tarihi eskilere dayanan Mordoğan, (Mimas) Çatalkaya ve Eski Mordoğan köylerinin birleşiminden meydana gelir. Karaburun ilçesinin bir beldesi olan Mordoğan, buraya 20 km uzaklıktadır. En az Karaburun kadar güzel bir sahil kasabası olan Mordoğan plajları ve koyları ile ünlüdür. Kocakum Plajı, Çatalkaya, Ayıbalığı, Ardıç ünlü plajları arasındadır.

Karaburun’da Görülmesi Gereken Yerler

Sarpıncık feneri, Karaburun iskelesi, Sazak köyü, dilek pınarı (Narcissos) ve plajlar mutlaka görülmeli.

Sarpıncık Feneri

İzmir Körfezi’ne giriş yapan bölgede Karaburun’un ucunda yer alır. Güneş enerjisiyle çalışan fener, 1938’den beri hizmet veriyor. Görüntüsü film sahnelerini andıran hüzünlü ve gizemli bir yapıya sahip.

Karaburun İskelesi

Karaburun’un en merkezi yeri şüphesiz burasıdır. İskele Karaburun’un karşısında yer alan Büyükada’nın manzarasına ev sahipliği yapıyor. Tam merkezde bulunduğu için konaklama sıkıntısı yaşatmayacak bir konumda.

Sazak Köyü

İzmir KaraburunKaraburun ilçe merkezine 25 km uzaklıkta olan Sazak Köyü, Karaburun’un terkedilmiş köylerinden birisidir. Bu köy, geçmişte Türkler ve Rumların bir arada barış içinde yaşadığı köylerdendir. Köy genelinde ki 120 evin sadece 20’si Türklere ait. Köyde bir de Rumlara ait olan gayrimüslim mezarlığı bulunmaktadır.

Dilek Pınarı (Narcissos)

Yunan Mitolojisi hikâyelerinden biri olan Narcissos’un izini taşır. Mordoğana 3 km uzaklıktadır. Sudaki yansımasına baktığında kendine âşık olan ve yemeden içmeden kesilerek eriyen nergis çiçeğine dönüşen Narcissos’un bu olayı yaşadığı yer olduğuna inanılıyor.

Müesser Aktaş Etnografya Müzesi ve Tarih Evi

Mordoğan Köyü İlkokulu binasında 2012 yılından beri ziyarete açık. Müzede tarihi Yarımada’nın geçmişini simgeleyen objeler sergileniyor.

Karaburun Koyları

1-Bodrum Koyu

Şezlong, şemsiye, yemek problemi yaşamadan kalabalıktan uzaklaşmak isteyenlerin uğrak yeri. Mavi bayraklı koy olmasıyla da doğallığını tescilliyor.

2- Mimoza Koyu

Karaburun merkezinin en güzel koylarından biri. Dalgasız, rüzgârsız, huzurlu ve çakıltaşlı.

3- Ayıbalığı Koyu

Suyu oldukça soğuk olan koy turkuaz rengiyle içleri ısıtmayı başarıyor. İşletme olarak Alya ve Seal Beach koyda hizmet vermektedir.

4-İncirlikoy

Türkiye’nin mavi bayraklı koylarından biridir. Koyda ki tesis Karaburun Belediyesi tarafından işletiliyor. Tesisi kullanmak istemeyenler kumsaldan ücretsiz yararlanabilirler.

5- Dolungaz Koyu

Özellikle kamp severlerin tercih ettiği bir koy. Sessizliği ve sakinliği ile biliniyor. Suyu çok temiz olmasıyla birlikte çakıltaşlı bir yapıya sahip.

6-Boyabağı Koyu

İzmir şehir merkezine 95 km uzaklıktadır. Koyda iki işletme bulunmaktadır. Çok fazla bilinmemesinden dolayı yaz dönemlerinde bile fazla kalabalık olmuyor.

7-Kaynarpınar Koyu

Kaynarpınar, merkezinde orta büyüklükte bir balıkçı barınağı bulunan şirin bir mahalle. Asıl denize girilecek bölümü balıkçı barınaklarından bir sonraki gizli koy. Çocuklar için ise pek uygun değil.

8-Manal Koyu

Özellikle yelkeniyle denize açılanların gelip zaman geçirdiği bir koydur.

Özetle; Şirin, sakin ve çok güzel bir balıkçı kasabası burası. İzmir’in en güzel ilçelerinden biri olan Karaburun hakkında merak edilenler genellikle deniz tatili ile ilgili. Karaburun, denize girilecek yerler açısından çok zengin seçenek sunuyor. Dolungaz Koyu, Manal Koyu, Kaynarpınar Koyu, Boyabağı Koyu, Ayıbalığı Koyu, Mimoza Koyu, İncirli Koyu gibi.

1 yorum