Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Nemrut Dağı Nerede? | Nemrut Dağı Gezi Rehberi

Nemrut Dağı Nerede? | Nemrut Dağı Gezi Rehberi

Nemrut Dağı, Türkiye’nin en heybetli ve egzotik antik yerleri arasına ismini altın harflerle yazdırmış bir yer. Gizemli havası onu daha da ilginç kılıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi içerisinde de yer alan bu görkemli yer, hem yerli hem de yabancı turistlerin en gözde seyahat noktalarından biri. Orta Anadolu‘nun derinliklerinde bulunan Nemrut Dağı’nı daha önce hiç ziyaret etmediyseniz araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak yola çıkmaya ne dersiniz? Özellikle gün batımında burayı ziyaret ederseniz muhteşem manzaralarla karşılaşacağınızı da belirtelim. Öyleyse hazırsanız Nemrut Dağı gezi rehberi / Nemrut Dağı nerede yazısı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

Nemrut Dağı Nerede?

Adıyaman’da Kahta ilçesi sınırlarında bulunan Nemrut Dağı, 2.150 metre yüksekliğinde ve Toros dağ silsilesinde yer alıyor. Sizde Adıyaman kiralık araba seçeneklerinden faydalanarak, Adıyaman Diyarbakır Yolu/D360 üzerinden 1 saat 22 dakika içerisinde buraya ulaşabilirsiniz. Adıyaman merkez ve Nemrut Dağı arasındaki mesafe ise 73,4 kilometre.

Adıyaman araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Nemrut Dağı Gezi Rehberi

Yabancı turistler burayı nereden biliyor da gidip geziyor diye merak ettiniz mi? Biz çok merak ettik ve acaba neden diye bir bakalım dedik. Yurt dışından gelenler için hazırlanan Türkiye gezi rehberi broşürlerinde burada bulunan Apollon’un başının fotoğrafı yer alıyormuş. Dolayısıyla onlarda merak ediyor ve Helenistik Dönem’in izlerini taşıyan Nemrut Dağı ören alanına geliyorlar.

Nemrut Dağı’nda bulunan bu antik yer, M.Ö. 1. yüzyılda Kommagene krallığının kurucusunun oğlu olan Antiochus I Epiphanes tarafından yaptırılmış. Kommagene Krallığı ise M.Ö. 163-M.S. 72 yıllarında var olmuş. Seleukos ve Roma İmparatorlukları arasında yer alan küçük bir devletmiş. Kommagene krallığı, Toros dağları ile Fırat Nehri arasında konumlanıyormuş. Ancak krallığın M.S. 72’de Roma İmpartorluğu ile yapılan savaşı kaybetmeleri üzerine hükümdarlığı son bulmuş.

  • Peki, Nemrut Dağı’nı bu kadar gizemli kılan şey ne? Nemrut Dağı gizemi nedir?,

Nemrut Dağı aslında bir mezar. Ama mezar olmasının yanında bir de kutsal bir alan. Nasıl mı dersiniz?  1. Antiochos burayı tanrılara ve atalarına bağlılığını göstermek niyetiyle yaptırmış. Nemrut Dağı’nın yamaçlarına yaptırılan ören yeri, anıtsal heykellerden oluşuyor. Burada taş heykellerden oluşan biri doğuya biri batıya bakan iki teras inşa edilmiş. Güneş ışığı yansıdıkça burada değişik bir manzara ortaya çıkıyor. Kartal ve aslan gibi heykeller ise farklı dinlerdeki tanrıları temsil ediyor.

Nemrut dağı içerisinde bir de tümülüs bulunuyor. Tümülüsün hakim olarak gördüğü nokta ise Fırat Nehri. Yani tümülüs bir nevi Kommagene krallığına bakıyor. Tümülüsün içerisinde ise kralın mezarı varmış. Bu bilgi Nemrut Dağı Ören Yeri içerisinde bulunan yazıtlardan öğrenilmiş. Ancak tümülüsün ağzı kaya parçaları ile kapatıldığından buraya giriş yapılamıyor.

Adıyaman Gezilecek Yerler yazısı için tıklayınız.

Nemrut Dağı Heykelleri

Nemrut Dağı heykelleri, kireç taşı bloklarından yapılmış ve yaklaşık 8-10 metre yüksekliğe sahipler. Krallığın son bulması ile birlikte heykeller iki bin yıl gizli kalmışlar ta ki 19. yüzyıla kadar. 19. yüzyılda Alman mühendis Karl Sester tarafından heykellerin izlerine rastlanmış ve tekrar gün yüzüne çıkmışlar. Ancak Alman mühendis bu izleri Asur Harabeleri zannetmiş ve Asur harabelerini keşfettiğini duyurmuş. Bunun üzerine 1883 yılında Osman Hamdi Bey’de buraya gelerek alanı incelemiş. Daha sonrasında 20. yüzyılın ortalarında Amerikan arkeolog Theresa Goell ve Alman arkeolog-araştırmacı Karl Doerner, kazı çalışmalarına devam etmiş.

Adıyaman Havalimanı araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Adıyaman Otelleri

Nemrut Dağı’nı yakından görmek ve ören yerini keşfetmek için Adıyaman’a geldiyseniz, konaklama konusunda yardıma ihtiyacınız olabilir. Bizde sizler için Adıyaman’da kalabileceğiniz ve en çok tercih edilen oteller hangileriymiş diye araştırdık ve listeledik. 🙂

  • Adıyaman Antiochos Otel
  • Hilton Garden Inn Adıyaman
  • Samos Hotel Adıyaman
  • Rabat Otel Adıyaman
  • Bozdoğan Otel Adıyaman
  • Dedeoğlu Otel Adıyaman
Adıyaman’a Nasıl Gidilir?

İstanbul Adıyaman arası kaç km? İki lokasyon arasındaki mesafe 1.181 kilometre olup, İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak, O-4 üzerinden üzerinden 14 saat 29 dakikada Adıyaman’a varılabilir. Özellikle Adıyaman gezilecek yerler için plan yapanlar için araç kiralama ideal bir seçenek.

Ankara Adıyaman arası kaç km? Ankara ve Adıyaman arasındaki mesafe 733 kilometre. Ankara’dan Adıyaman için yola çıkanlar, Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve D260 üzerinden 8 saat 59 dakika içerisinde bu egzotik şehre ulaşabilirler.

Antalya Adıyaman arası kaç km? Kültür turizmi için Antalya’dan Adıyaman gezi rehberi kapsamında yola çıkmak isteyenler, Antalya araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak E90 üzerinden 11 saat 16 dakika içerisinde Adıyaman’a ulaşabilirler. Antalya ve Adıyaman arası ise yaklaşık 932 kilometre.

İzmir Adıyaman arası kaç km? İzmir ve Adıyaman arası D300/E96 üzerinden 1.224 kilometre. İzmir araç kiralama seçeneklerini inceleyerek 14 saat 34 dakikada Adıyaman’a gidilebilir.

1 yorum

  • adıyamandan gidiliyor ama MALATYA dan daha yakın 60 km ve malatyadan gidildiği zaman yaya yürüme mesafesi çok kısa ve tırmanma eğimi daha az ve malatya tarafında gidildiğinde yol boyu başka gezilecek turistik yerler vardır.