Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Birgi Köyü, Ödemiş / İzmir Gezilecek Yerler

Birgi Köyü, Ödemiş / İzmir Gezilecek Yerler

İzmir Ödemiş ilçesine bağlı Birgi, asırlık çınar ağaçları ve taş evleri ile çok şirin bir Ege köyü….. Kırmızı kiremitli çatıları, ahşap pencereli Birgi evleri çok hoş bir görüntü sunuyor. Öyle ki günümüzde “Unutursam Fısılda”, “Yeşil Deniz” “Görevimiz Tatil” gibi dizi ve filmlere de ev sahipliği yaptı Birgi… Peki Ödemiş Birgi Köyü’ne nasıl gidilir? Birgi Köyü’nde ne yenir? Ödemiş Birgi turu nasıl yapılır? Birgi otelleri ve Ödemiş Birgi Köyü İzmir hakkında bilgileri bu yazımızda sizler için derledik. İzmir’den araç kiralama yaparak rahatlıkla keşfedebilirsiniz.


Ödemiş Birgi Köyü Tarihi

Şirin görüntüsünün yanında köklü bir tarihe sahip Birgi Köyü, M.Ö. 3000’lerden bu yana medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Aydınoğulları’nın başkenti olmuş, Kurtuluş Savaşı’nda sivil hareketin başladığı yer olmuştur. Lidya, Pers, Bergama Krallıklarının, Roma ve Bizans İmparatorluklarında kalmış, sırasıyla Dioshieron, Pyrgion ve Christopolis olarak isim değiştirmiştir. Birgi, 1426’da tamamen Osmanlı egemenliğine girmiş. Aynı zamanda Birgi önemli bilim adamları yetiştirmiş; ilk Türk denizcilerinden olan Umur Bey, ilk müslüman doktor Celaleddin Hızır El Aydıni bunlardan bazıları. Taş evleri ve tarihi yapılarıyla da Birgi 2012 yılında da UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listeye girmeyi başarmıştır.


Birgi Köyü Gezilecek Yerler 

Dar sokaklarında tarihin saklı olduğu Birgi Köyü, medeniyetlere ev sahipliği yaptığından ustaların işlediği eski konaklar, medrese, türbe ve camilerle gezilecek birçok kültürel tarihi alan bulunduruyor. Örneğin Çakırağa ve Sandıkoğlu konakları Birgi ziyaretinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden. 1312’de, beylikler döneminin ilk camisi Ulu Camii de mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir nokta.


Caminin mimarisi de tarihi kadar dikkat çekiyor zira çivi kullanılmadan ahşap işçiliği ve çinilerle kaplı minaresiyle göz dolduruyor. 1332’de ceviz ağacından ‘kündekari’ tekniğiyle yapılmış minber ise mutlaka görülmeli, 14. yüzyıl ağaç işçiliğinin en iyi örneklerinden biri olarak kabul edilir zira. Birgi’ye 20 km kadar uzaklıkta yer alan Gölcük gölü her mevsim eşsiz manzaralar sunuyor.


Kışın donan Gölcük gölü yazın ise hafif esintilerle ziyaretçileri karşılıyor. Ödemiş gezi rehberi içinde ilk sıralarda olan Birgi köyü tarihi ve doğal güzellikleri ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir nokta.

Birgi’de Ne Yenir?

Birgi Köyünde organik lezzetler bulunuyor. Meşhur Ödemiş patatesinin kullanıldığı çok çeşit patates yemeğinin lezzetini keşfedebilir, karadut suyunun karla karıştırılmasıyla yapılan karadutlu kar helvası yiyebilir, bir çeşit peskimet olan Besmet deneyebilirsiniz.


Esnaf lokantalarında oğlak güveç, soğan yahni ve tahinli baklavaların tadına bakabilirsiniz. Kestanesi ve kuru inciriyle de meşhur olan Birgi’de kış aylarında mutlaka çıtır çıtır kestaneyi denemelisiniz. Tarihi konakların içinde organik ürünlerle donatılmış bir köy kahvaltısı yapabilir, meşhur Ödemiş köftesi tadına bakabilirsiniz .Leziz Töngül pidesini de mutlaka deneyin.


Birgi’ye Nasıl Gidilir?

İzmir şehir merkezine 123 km uzaklıkta olan Birgi Köyü’ne İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçenekleri içinden seçeceğiniz kiralık araç ile yaklaşık 1 saat 55 dakika sonunda ulaşabilirsiniz. Dilerseniz İzmir şehir merkezinden İzmir araç kiralama seçeneklerini de tercih edebilirsiniz. Ödemiş’e 10 km uzaklıkta olan Birgi Köyü’ne İzmir Ödemiş araç kiralama seçeneklerini kullanarak da yaklaşık 15 dakikada ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan araçla gelmek isteyenler İstanbul araç kiralama yaparak veya İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak İzmir otoyolunu kullanarak gelebilirler.

Birgi’de Nerede Kalınır?

Birgi otelleri ailenizi ve sevdiklerinizle konaklayacağınız oda seçenekleri ile sizi bekliyor. Belediyeye ait olan Birgi oteli’nde konaklayabilir veya diğer butik otel konseptindeki konaklama alanlarını tercih edebilirsiniz. Otelin yanı sıra Birgi pansiyon anlamında da ihtiyaçlara cevap veriyor. Dilerseniz dönemlik pansiyon kiralayabilir tatilin tadını konforlu ve ev sıcaklığında çıkarabilirsiniz.

İzmir Ödemiş'te Keşfedebileceğiniz Diğer Noktalar

2 yorum

  • İnternette tavsiyelere bakarak Ödemiş Birgi köyüne gittim. Onlarca yer gezdim. Eğer o bölgeden geçecek ve 30 dakika zamanım var derseniz görülebilir. Gölcük gölüne ise gidilebilir.