Yolcu360 Blog
telefonla-seyahat-fotografi-.jpeg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Yaşam > Telefonla Seyahat Fotoğrafı Nasıl Çekilir? 

Telefonla Seyahat Fotoğrafı Nasıl Çekilir? 

Telefonla seyahat fotoğrafı çekerken birkaç önemli noktaya dikkat ederek en güzel fotoğrafları çekmeniz mümkün! Seyahat etmek, farklı kültürleri, yaşam tarzlarını hatta kendi sınırlarınızı keşfetmenin en güzel ve heyecan verici yoludur. Son yıllarda bu konuda ilham veren gezginler var sosyal medyada. Kendi hayalinin peşinden giden ve dünyada kaldığı süreyi onu keşfederek geçiren bu ayrıcalıklı insanlar gerçekten yaşamı başka bir noktadan algılıyor. Tam bir gezgin değil seniz de siz de seyahatlerinizi inanılmaz anılarla geleceğe saklayabilirsiniz. Peki o muhteşem seyahat fotoğrafları için neye ihtiyacınız var?

Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu ve en ucuz uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 18o ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı en uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz!

En Güzel Tatil Fotoğrafları

telefonla-seyahat-fotografi-.jpeg

Tatil planlarınızı yaparken ve keşfetmek istediğiniz yere karar verirken, gezgin fotoğraflarından da ilham alabilirsiniz. Mobil cihazlarınızla seyahatlerinizin en güzel anlarını paylaşmak ve hatta siz de yeni gezginlere ilham olmak için muhteşem görüntüler alabilirsiniz. Dergilerde, sosyal medya sitelerinde izlediğiniz fotoğraflar gibi kareler yakalamak için illaki profesyonel bir fotoğraf makinasına ihtiyaç yok. Günümüzün en popüler cihazlarından cep telefonları, farklı özelliklerinin yanında kameraları ile hemen herkesin cebinde yer alıyor. Bu teknoloji ürünleri, güzel anları yakalamak, unutulmaz manzaraları kaydetmek hatta paylaşmak için mükemmel bir araç sağlıyor. 

Telefonla Fotoğraf Çekerken Nelere Dikkat Etmeli?

telefonla-seyahat-fotografi-.jpeg

Mobil cihazlarınızın kameraları, seyahat fotoğrafçılığını herkes için erişilebilir kılıyor. Sizin özgün bakış açınızı yansıtan bu görüntüler aynı zamanda anılarınızı da yansıtıyor. Bu cihazlar sayesinde muhteşem doğa manzaralarının bir parçası olduğunuz kareleri kolaylıkla çekebilirsiniz. Ancak, bazen “gördüğüm güzellikleri fotoğraflarda yansıtamıyorum” düşüncesine kapılabilir, çektiğiniz görüntüleri beğenmeyebilirsiniz. Bilmelisiniz ki akıllı telefonlarla da profesyonel düzeyde etkileyici görüntüler yakalanabiliyor. Mobil cihazlarınızla unutulmaz seyahat fotoğrafları nasıl çekilir konusunda birkaç küçük detaylarını burada bulabilirsiniz. Bu tüyoları uygulayarak muhteşem kareler çekebilir, beğendiğiniz görüntülerden oluşan kendi fotoğraf arşivinizi oluşturabilir ve anlarınızı saklayabilirsiniz.  

  • Işık Şartları ve Çekim Saatlerinin Seçimi

Seyahat fotoğraflarının çekiminde en önemli unsurların başında ışığın doğru kullanımı geliyor. Doğru oranda ışık, renklerin daha parlak ve detayların daha belirgin olmasında büyük rol oynuyor. Gün ışığını yumuşak şekilde yakalayabileceğiniz fotoğraflarda daha derin ve sıcak atmosfer oluşuyor. Peki, gün ışığı nasıl yumuşak geliyor derseniz gündoğumu ve gün batımı ışığın en ideal olduğu saatlerdir. Bu saatlerde mobil cihazınızla profesyonel sonuçlar elde edebileceğiniz gibi çok güzel kareleri yakalayabilirsiniz. Fotoğraf çekmeden önce görüntünüzde olmasını istediğiniz nesnelere veya kişilere vuran doğal ışığın açısına odaklanarak kareleri yakalamalısınız. Bir kişinin ya da nesnenin fotoğrafını çekmek istiyorsanız, gün ışığının çekmek istediğiniz alana doğrudan vurduğu açıyı seçmelisiniz. Kısacası, gün ışığının fotoğrafı çeken kişinin arkasından gelmesi, çekilen alanın daha iyi aydınlanmasını sağlayarak ışığın güzel yakalanmasını yol açıyor.  

Işığın yönü ve şiddeti, nesneler üzerindeki derinliği artırarak fotoğraflarınızı daha etkileyici hale getirebilir. Fotoğraf çekimlerinde aşırı güneş ışığından kaçınmanızı öneriyoruz. Yoğun ve sert ışık, detayların parlatarak görünmesini engelleyebilir. Böyle durumlarda fotoğrafını çekeceğiniz kişileri gölgeye alarak ışığın yumuşamasını sağlayabilirsiniz. 

Akıllı cihazlarınızla, tersten gelen ışıklarda da mükemmel kareler yakalayabilirsiniz. Bunun için odaklandığınız kareye doğru telefonunuzu tutarken, küçük hareketlerle ışığın en mükemmel olduğu anı kontrol ederek çekim yapabilirsiniz. Özellikle gün batımlarında tek hareketle çok koyu ya da doğal tonlarda fotoğraf çekimleri yapabilirsiniz. Bu tamamen küçük harekelerle telefonunuza ışığı yakalatmanıza bağlı olarak değişiyor. 

  • Çekim Açısını Planlayın

Mobil cihazınızla çekim yaparken, farklı çekim açılarını deneyerek özgün ve ilginç kareler yakalayabilirsiniz. Seyahatlerinizde telefonunuzla beğendiğiniz her detayı çeşitli yüksekliklerden ve ışık yönlerinden özgürce deneyimleyebilirsiniz. Bu sayede gezdiğiniz yerlerin en özgün fotoğraflarını mobil cihazınızla çekebilirsiniz. Küçük bir su birikintisinde yansıyan tarihi eseri, güzel bir duvar yazısını, cihazı aşağıda tutarak daha geniş panoramik gökyüzünü görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca, manzaraları farklı açılardan çerçeveleyerek fotoğraflarınıza derinlik katabilirsiniz. Perspektifin gücü olarak yorumlanabilecek bu çekimlerde oldukça dinamik görüntüler elde edebilirsiniz. Yüksekten ve alçaktan çekim yaparak nesnelerin ve manzaranın boyutlarında değişiklik yapabilirsiniz. Doğu açıyı bulmak için çeşitli yönlerden ve mesafelerden kareye almayı denemekten çekinmeyin. Sıradan göz hizası dışında çekimler yaparak, sıradan konuları ilginç hale getirebilirsiniz. Eğer bir tripod ve uzaktan kumanda kullanıyorsanız, hiç kimseye ihtiyaç duymadan kendinizi de kareye ekleyerek farklı açıları deneyimleyebilirsiniz. 

Fotoğraf çekmeden önce farklı açıları denemek önceleri yorucu gelebilir. Ancak bir süre sonra farklı bir bakış açısı geliştirerek çok güzel ve özgün fotoğraflar çekeceksiniz. 

telefonla-seyahat-fotografi-.jpeg

  • Fotoğrafınızda Kompozisyon Oluşturun

Fotoğraflarda kompozisyon, göze hoş gelecek, bakanın da etkileneceği anları yakalamaktır. İyi bir kompozisyon, izleyiciye fotoğrafı daha etkileyici ve çarpıcı hale getirerek hikayenizin daha güçlü iletilmesini sağlar. Bu noktada sanatçılar ve fotoğrafçılar açısından önemli kılavuz olan üçte bir kuralını uygulayabilirsiniz. Bazı akıllı telefonların kameraları dokuz dikdörtgen parçaya bölünmüş kılavuz çizgileri görünüyor. Bu çizgiler kompozisyon oluşturmada özellikle de üçte bir kuralını uygulamada kolaylık sağlıyor. Örneğin büyüleyici bir dağ manzarasını çekeceksiniz. Ekranınızın üçte birini kaplayacak şekilde sağına ya da soluna dağları yerleştirebilirsiniz. Böylece dikkati odaklamak istediğiniz şekilde dağlara yönlendirirken manzaradaki diğer nesnelerle dengeyi sağlayabilirsiniz. Telefonunuzla çektiğiniz fotoğraflarda kompozisyon oluşturmak için doğal çizgileri kullanabilirsiniz. Yol çizgileri, patikalar, köprüler gibi çizgilerin yanında ufuk çizgisi ve gölgeleri kullanarak fotoğraflarınızda derinlik yaratarak, etkileyici kompozisyonlar oluşturabilirsiniz.

  • Detaylara Odaklanın

Mobil cihazınızla unutulmaz seyahat fotoğrafları çekmenin püf noktalarından biri de detaylarda odaklanmaktan geçiyor. Detaylar, anıların ve deneyimlerin izlerini daha derinlemesine yakalamanın anahtarı oluyor. Büyük ve etkileyici manzaraları tabi ki görüntüleyin ancak, detaylar büyük öyküler anlatırken gezilerinizi daha anlamlı hale getiriyor. Balıkçı ağlarının arkasından manzara, duvarın dibinde kendiliğinden çıkan gelincik, renkli bir sokak tabelası daha sanatsal görüntüler sunabilir. Detaylara odaklandığınız fotoğraflar, görenlerine seyahat deneyiminizi daha yakından hissettirebilir. Hatta o anın içine çekerek aynı macerayı yaşama hissi uyandırabilir. Bu nedenle manzarayı izlerken detayları kaçırmamanızı öneriyoruz. 

  • Renkleri Kullanın

Detayları görüntülerken, renkleri de değerlendirmeyi ihmal etmeyin. Seyahat fotoğraflarında gökyüzü, deniz, gündoğumu, gün batımı gibi geniş alanları ve canlı manzaraları görüntüleyebilirsiniz. Bu birbirinden çekici manzaralarda sıradışı canlı renkli bir detay fotoğrafınıza daha derin bir hikaye ekleyebilir. Renkleri değerlendirirken zıt renklerin çekiciliğini unutmamak önemlidir. Örneğin, yemyeşil bir doğa gezisi için bordo ya da kırmızı renklerin hakim olduğu kıyafetleri seçebilirsiniz. Çekimlerinize kontrast oluşturarak dikkat çekici görüntüler oluşturan bu çekici fotoğraflarınızı dilerseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. 

Telefonla İyi Fotoğraf Çekebilmek İçin Öğrenilmesi Gerekenler Neler?

telefonla-seyahat-fotografi-.jpeg

Telefonla fotoğraf çekmeye başlamadan önce bazı bilgileri edinmeniz gerekir. Böylece elinizdeki cihazın size sunduğu teknolojiyle neler yapabileceğinizi de bilirsiniz. Sizi sınırlayan bazı fikirleri değiştirmek için de bilgi edinmek önemli bir adımdır. Peki, nelere bilmek gerekir?

  • Mobil Cihazınızın Kamera Ayarlarını Bilmelisiniz!

Akıllı telefonunuzun kamera özelliklerini iyi bilmeli ve doğru şekilde kullanmalısınız. Telefonunuzun kamerasının diyafram özellikleri, çözünürlüğü, açı ve ışık bilgileri, çekim modları gibi detayları öğrenmeniz özgün fotoğraflar çekmede size kolaylık sağlayabilir. Bazı akıllı telefonlar, ISO ve diyafram ayarlarını manuel olarak kontrolüne olanak sağlıyor. İSO, fotoğraflarınızın ışık hassasiyetini belirlerken diyafram açıklığı fotoğrafın derinliğini etkiliyor. Çekimlerinizde canlı ve net görüntüler elde edebilmek için telefonunuzun diyafram açıklığının f/1.7 olmasına dikkat etmenizi öneriyoruz.

Zor ışık koşullarında daha dengeli görüntüler elde edebilmek için HDR modunu da kullanabilirsiniz. Parlak ve karanlık alanlar arasındaki dengeyi sağlayan özellikle daha canlı fotoğraflar çekebilirsiniz. Odaklama ve pozlama için telefonunuzun dokunmatik ekranına dokunarak ayarlama yapabilirsiniz. Kameranızın odaklanmasını istediğiniz noktaya dokunarak ön plana çıkarmak istediğiniz detayı belirleyebilirsiniz. 

Telefonunuzun portre modunu kullanarak çarpıcı görüntüler yakalayabilirsiniz. Özel hayvan veya bitki türlerini bu modda çekerken arka tarafı biraz bulanacağından çok çekici ve özgün görüntüler elde edebilirsiniz. Yöresel pazarlarda gülümseyen satıcılar, kumdan kale yapan çocukları yine portre modunda çekebilirsiniz. Seri çekim modunu kullanarak tek tuşla birden fazla anı yakalayabilirsiniz. Böylece çekimler içinden en beğendiğinizi seçme şansınız olabilir.

  • Fotoğraf Uygulama Programlarını Öğrenmelisiniz!

Seyahat fotoğraflarınızı telefonunuzun özelliklerini kullanarak düzenleyebilirsiniz. Renklerini açabilir, kırpabilir, parlaklığı, kontrası ayarlayabilir filtre uygulayabilirsiniz. Telefonunuzun özelliklerinin yeterli olmadığını düşünüyorsanız fotoğraf düzenleme uygulamalarını kullanabilirsiniz. Snapseed, Vsco, Prisma, Boomerang, Remini, Moldiv gibi birçok popüler uygulama ile fotoğraflarınızı dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. 

  • Yapay Zeka Programları İle Tanışın!

Yapay zeka programları ile sıradan bir ortamda çektiğiniz bir görüntüyü muhteşem bir arka fonla besleyebilirsiniz. Yine sadece yapay zeka ile olmayan bir kompozisyonu sağlayabilirsiniz. Görsele içerik eklemek, görseli değiştirmek ve çok daha fazlası mümkün. Üstelik sandığınızdan daha kolay. 

Yorum ekle