Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Marakeş Gezilecek Yerler | Fas Marakeş Gezisi

Marakeş Gezilecek Yerler | Fas Marakeş Gezisi

Fas, büyülü ve otantik atmosferi ile ilgi çekici bir ülke. Kuzey Afrika’da yer alan Fas Krallığı, kültürü ve tarihi ile kendisini ziyaret edenlere inanılmaz anlar yaşatıyor. Fas’ın her şehri size ayrı bir dünyanın kapısını açıyor. Başkent Rabat, Kazablanka ve Marakeş ise Fas’ın en gözde şehirleri arasında. Bizde Yolcu360 ekibi olarak bu kez sizin karşınıza Marakeş gezilecek yerler | Fas Marakeş Gezisi seyahat yazısı ile çıktık. Biz Marakeş’in tarihi ve kültürel yapılarını çok beğendik. Umarız sizde hem okurken hem de gezerken bizim kadar burayı seversiniz. 🙂

Marakeş Nerede?

Şehir mimarisinde ağırlıklı olarak kırmızı tuğlalar kullanıldığı için kırmızı şehir olarak da bilinen Marakeş, Afrika kıtasında yer alan Fas’ın ilk başkenti olma özelliğini taşıyan ve yine ülkenin orta kısmında bulunan büyüleyici bir şehir. Atlas dağlarının eteklerinde yer alan Marakeş’in para birimi Fas dirhemi. Hava sıcaklıkları genelde yüksek derecede olduğu için bu şehri ilkbahar veya sonbahar aylarında gezmenizi tavsiye ederiz. 😊

Marakeş Gezilecek Yerler

  • Jemaa el-Fnaa Meydanı

Marakeş gezilecek yerler arasında olan Jemaa el-Fnaa Meydanı, şehrin ana meydanı konumunda. Marakeş gezilecek yerler kapsamında meydanda gezerken maymun ve yılan oynatıcıları ile karşılaşabilirsiniz, şaşırmayın. Ama meydanı asıl otantik kılan şey masalcıların, şifacıların ve sihirbazların bu meydanda çeşitli aktiviteler yapması. O an gerçekten çok garip egzotik bir ortamda bulunduğunu kemiklerinize kadar hissediyorsunuz.

  • Bahia Sarayı

Marakeş gezilecek yerler için şehre gittiğinizde gezi rehberi kapsamında mutlaka Bahia Sarayı’nı gezmenizi tavsiye ederiz. 19. yüzyılda inşa edilen Bahia Sarayı, döneminin en büyük sarayı olması için yapılmış. Bahia’nın Türkçe karşılığı parlak ve ihtişam anlamına geliyor. Zaten sarayı gezerken neden adının parlak olduğunu anlarsınız. Tavanlardaki boyama sanatı ve kullanılan çiniler, sarayın güzelliğine güzellik katıyor. Fas çinileri ile süslenmiş tam tamına 160 odadan oluşan saray, Fas İslam mimarisinin en güzel örneklerinden biri diyebiliriz.

  • Marakeş Müzesi

Kültür turizmi açısından Marakeş gezilecek yerler listenizde bulunması gereken bir diğer yer Marakeş Müzesi. Özellikle Fas’ı ve Marakeşi daha yakından tanımak istiyorsanız, bu müzeyi kesinlikle gezmelisiniz. Müze içerisinde Fas’a ve Marakeş’e ait birçok tarihi bilgiye, sanat ve arkeolojik eserlere yakından tanıklık edebilirsiniz. Marakeş Müzesi, 1997 yılından beri hizmet veriyor.

  • Ali Bin Yusuf Medresesi

14. yüzyılda inşa edilen Ali Bin Yusuf Medresesi, Marakeş gezilecek yerler listenizde üst sıralarda yer almalı. 1565 yılında Sahabe Hanedanı tarafından genişletilmiş ve Fas’ın en büyük medresesi olma özelliğine kavuşmuş. 1960 yılında kapatılan medrese, 1982 de tekrardan halkın kullanımına açılmış. Medresenin mimarisi o kadar naif ve ince bir tarza sahip ki biz çok beğendik. Medrese içerisindeki mozaiklere hayran hayran bakmamak neredeyse imkansız.

  • Kutubiye Camii

İnanç turizmi kapsamında Marakeş gezilecek yerler listenize Kutubiye Camii’yi eklemenizi tavsiye ederiz. Kutubiye Camii, şehrin en büyük camisi. Daha ilginç olan yanı ise 12.yüzyıldan günümüze kadar kullanımda olması. Kırmızı tuğlalardan yapılan cami, kentin en güzel tarihi yapıları arasında. 70 metre yükseklikteki minaresi ile Marakeş’in sembolü olan cami, mimarisi ile kesinlikle sizi etkileyecek.

Marakeş Turu

  • Menara Bahçeleri

12. yüzyılda kurulan bahçelerin rengarenk görüntüsü ile sizleri de cezbedeceğinize eminiz. Marakeş gezilecek yerler arasında capcanlı görüntüsü ile adeta ruhunuzu açan Menara Bahçeleri, Atlas Dağları’nın hemen dibinde yer alıyor. Bu bahçenin açılmasını ve kurulmasını Halife Abd al-Mu-min vesile olmuş. Yaklaşık 30 bin meyve ve zeytin ağacı ile birlikte Marakeş’in en serin alanlarından biri. Bahçe içerisinde eskiden yazlık olarak kullanılan piramit çatılı bir saray ve süs balıkları ile dolu kocaman bir havuzda bulunuyor. Aynı zamanda Menara bahçeleri halk tarafından piknik yapmak için de sıklıkla tercih edilen bir lokasoyn. Normalde bahçeleri ücretsiz gezebiliyorsunuz ama sarayı gezmek için belirli bir tutar ödemeniz gerekiyor.

  • Sahabe Mezarları

Marakeş gezilecek yerler arasında bulunan Sahabe Mezarları, ilginç atmosferi ile oldukça değişik bir yer. Marakeş’in birazcık dışında bulunan mezarlar, 1917 yılında keşfedilmiş. Sahabe Hanedanlığına ait 60 tane mezar burada yer alıyor. Bir de yine bu alanda On İki Kolon Salonu bulunuyor. Salon İtalyan mermerleri ile süslenmiş olan sütunlardan ve işlemeli kapıları ile turistlerin ilgisini çekiyor.

  • El Badi Sarayı

Üç Kral Savaşı olarak bilinen savaşın kazanılması ile bu zaferi kutlamak adına Sahabe Sultanı Ahmad al-Mansur’un isteiği üzerine 16. yüzyılda inşa edilmiş. Hatta hanedanlık boyunca önemini ve görkemini korumuş. Başka bir deyişle, döneminin dillere destan en güzel yapılarından biriymiş. Ancak Sahabe Hanedanlığının son bulması ile birlikte sarayın ünü son bulmuş. Sarayın içerisinde malzemeler yeni Sultan Ibn Sharif’in isteği ile Meknes’e götürülmüş. Her ne kadar günümüzde El Badi Sarayı harabe olarak dursa da Marakeş gezilecek yerler arasında ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

  • Dar Si Said Müzesi

Fas’ın ve Marakeş’in kültürüne en yakından tanıklık edebileceğiniz yerlerden biri olan Dar Si Said Müzesi, 19. yüzyılın ikinci yarısında said Ben Moussa’nın isteği üzerine kurulmuş. Günlük yaşama ait eşyalar, törenlerde giyilen resmi kıyafetler gibi birçok önemli kültürel ize burada yakından şahitlik olabilirsiniz.

  • Murabıt Kubbesi

Marakeş gezilecek yerler listenizdeki bir başka yer ise Murabıt Kubbesi. Murabıt Kubbesi, geçmişte camiye gelenlerin abdest aldığı yermiş. Günümüzde ise hanedanlık dönemini yansıtan tek yapı olması ile oldukça önemli bir konuma sahip. İç ve dış mimarisinin güzelliği ile buraya bayılacağınıza eminiz.

Vizesiz Ülkeler: Fas Vize

Türkiye’den Marakeş gezilecek yerler için Fas’a gitmeye karar verdiyseniz, aklınıza büyük ihtimalle gelen ilk sorulardan biri Fas’ın vize isteyip istemediği. Eğer Fas’a giriş yaptığınız günden itibaren 6 ay süreyle geçerli pasaport hamiliyseniz, 90 güne kadar ki seyahatler için vize almanıza gerek yok. Ancak Fas’a girerken size verilen formaları mutlaka doğru ve eksiksiz doldurduğunuza dikkat etmelisiniz.

Marakeş’e Nasıl Gidilir?

Türkiye üzerinden Fas Marakeş’e direkt uçuş seferleri mevcut. Marakeş gezilecek yerler için şehre gitmek istiyorsanız, Menara Havalimanı’nı tercih etmelisiniz.

Marakeş gezilecek yerler listesini bitirdikten sonra İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.

Marakeş turu sonrasında Ankara‘ya havayolu ile gidecek olanlar, Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler.

Marakeş gezi rehberi için gezilecek yerler listesini tamamlayıp İzmir’e dönecek olan gezginler, İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.

Yorum ekle