Yolcu360 Blog
Enginarlı levreği

Urla’da Ne Yenir?

Urla’da ne yenir? Urla’nın nesi meşhur? Urla yemekleri nerede tadılmalı ve daha fazlası… İzmir’in en güzel ilçelerinden biri olan Urla’yı ve Urla’nın meşhur lezzetlerini keşfe çıktık. 

Urla araç kiralama fiyatları için buraya tıklayın!

Urla’da Ne Yenir?

Uluslararası Enginar Festivalinin yapıldığı tek yer olan Urla’da, yöre halkı tarafından Festival şöyle özetlenir. ‘Bizim Festivalde assolist göremezsiniz, Festivalin assolisti enginardır’.

Urla Yemekleri

Enginarın assolist olduğu yerde enginar dolması, enginar salatası, enginarlı levrek, baklalı enginar, ve hatta enginar tatlısının olması bizi pek şaşırtmıyor. Enginar mutfağının zengin olduğu ilçede enginarlı suşi ve enginarlı çiğ köfte seçeneklerini de deneyebiliyorsunuz.

Enginarlı levreği Enginarlı levreği hayatımıza katan Urla’da, tencerede kaynayan enginar, şeker ve limon parçaları eklenerek karamelize hale getirilip pişirilen levreklerin yanında servis ediliyor.

Genelde en merak edilen yemek Enginar Tatlısı oluyor Urla’da. Başta garip gelebiliyor ama lezzeti ile öne çıkan bu tatlıya hakkını da vermek gerekiyor. Urla mutfağında önce enginarlar ikiye bölünüp haşlanıyor. Rendelenmiş elmalar tarçın ile pişirilerek enginarların ortalarına konuluyor. Ve son noktada üstlerine ceviz dökülen enginar tatlısı sofralarda yerini alıyor.

Damla sakızlı muhallebi,Damla sakızlı muhallebi, damla sakızlı kabak tatlısı, dondurma, tüm Egenin olduğu gibi Urla’nın da vazgeçilmez tatlıları arasındadır. Tabi ki yemeklerden sonra damla sakızlı Türk kahvesi içmeyi unutmamanızı tavsiye ederiz.

Enginarlı ciğer, enginarlı köfte, enginarlı kırmızı fasulye salatası, enginar burger gibi pek çok enginarlı yemeğin Urla mutfağında tadılması gerekenlerden olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

bal kabaklı sinkontaSadece Urla’da yiyebileceğiniz yöreye has lezzetler arasında; bal kabaklı sinkonta, ıspanak balığı, ekmek dolması, ve bamya kızartması meşhur katmeri, kınalı bamyası, oğlak dolması, patlıcan sarması, Urla güveci, Urla mantısı, yöresel otlarla hazırlanmış çalkama, kekik turşusu, bohça böreği, balık buğulama, kalamar tava, balıklı ova un kurabiyesi, damat helvası bulunuyor.

Şarap bakımından ülkede ileri bir boyuta ulaşan Urla, son dönemde üretim yerlerini epeyce arttırmış. Çanaklarda ikram edilen şaraplar, şarap severlerden genelde tam not alıyor. Uluslararası ödüllerine de sahip olan şarapların yapıldığı bağ evlerini ziyaret etmek Urla gezinizde atlamamanız gereken etkinlikliklerden biri. Hatta bağ manzaralı restoranlarda yemek yemenin keyfini çıkarma şansına da sahipsiniz.

Urla’nın Nesi Meşhur?

Urla enginar festivali görülmesi gereken renkli, kadınların üretimden satışa kadar her alanda var olduğu gösteren eğlenceli festivallerden. Her yıl bahar ayında yapılıyor. Bölge turizmi açısında önemli bir yere sahip.

Yarımada olan Urla’da Altınköy plajı ince kumu ve çok serin suyu ile yöre halkının ve tatil için gelenlerin en sevdiği yerlerden.

Tarihi M.Ö 180 yılına dayanan Klazomenai antik kenti mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Kazıları halen devam eden antik kentte ilk zeytinyağı atölyesi bulunuyor.

Ayrıca MÖ 220 yıllarında Büyük İskender tarafından, şehre, dışardan bulaşıcı hastalıklarla gelen kişilerin tutulduğu Karantina adası, dünyadaki tescilli karantina merkezleri arasında yer alıyor.

 

 

 

 

Yorum ekle